Expresii celebre, cuvinte, om care is taie singur creanga de sub el, cum iti asterni asa dormi
Reading Time: 5 minutes

Înțelepciunea populară nu are limite. Totuși, la fel ca în majoritatea ariilor vieții, ne-am obișnuit să luăm lucrurile de bune și să nu facem niciun fel de cercetări, să aflăm care este, de fapt, sensul expresiilor celebre, a vorbelor din popor.

Expresii utilizate – soartă asumată

În momentul în care ne obișnuim cu anumite expresii, ni le asumăm la nivel de subconștient. Creierul nostru este inteligent și nu doarme. Prin intermediul Sistemului Reticular Activator el face cam ceea ce facem și noi când vrem să ne cumpărăm ceva online: filtreză informațiile. Iar expresiile celebre nu sunt nimic mai mult decât criterii de selecție.

Atenția noastră este selectivă… și în funcție de expresiile pe care ni le însușim… alegem ceea ce vedem!

Expresii celebre legate de bani

Să luăm, e exemplu, relația cu banii:

Banii sunt ochiul dracului

Cu alte cuvinte, crezând într-o astfel de expesie, creierul nostru chiar dacă se minte conștient că iubește banii și că i-ar vrea în viața sa, totuși fiind o fire spirituală câtuși de puțin, nu ar vrea să aibă vreo asociere cu ei.

„Banii nu cresc în copaci”

Altfel spus, trebuie să muncești din greu pentru bani. Acest lucru s-a dovedit a fi un mit, la un anumit nivel… mit care pune presine pe oamenii cinstiți care iubesc ceea ce au de făcut și se simt vinovați să își urmeze pasiunea, pentru că vor fi judecați că fac bani prea ușor. Sună aiurea, așa-i? Dar cărările subconștientului sunt mult mai întortocheate decât ți-ai imagina. Și chiar dacă, poate, nu realizezi asta… șansele ca și creierul tău să te saboteze din această cauză sunt foarte mari.

„Banii n-aduc fericirea”

Asta își spun toți oamenii care nu îi au. Realitatea este că banii reprezintă o formă de energie. Energia este creatoare. Ea inspiră. Fiecare om alege în ce va converti acea energie… și de câtă are nevoie.

„Banii vorbesc”

O altă vorbă care ne face subconștientul să credem prostii. Este mereu mai ușor să ne lăsăm purtați de lene și să nu ducem la capăt anumite acțiuni cu șanse mici (dar totuși existente de succes), numai pentru că îți trebuie „bani ca să ai influență”.

„Banul la ban trage”

O altă scuză a creierului de a lăsa corpul și mintea să vegeteze. Dacă înveți să economisești, un ban poate atrage, într-adevăr, mai mulți. Ideea este să înveți să investești și să lași banii să muncească pentru tine, nu să muncești tu pentru ei.

„La omul sărac nici boii nu trag”

Nomal, pentru că în loc să aibă grijă de boii lui, preferă să își plângă de milă.

Expresii celebre legate de relații

O altă arie a vieții noastre care este îmbibată în credințe limitative moștenite fără noimă din moși-strămoși… o arie care transformă mai mult de jumătate din populația globului în roboți nefericiți… este cea a relațiilor.

„Bărbații gândesc cu celălalt cap

Aceasta este expresia mea preferată. Am vorbit despre ea ceva mai mult în articolul despre înțelegerea creierului. Dacă eu, ca femeie, ajung să cred asta, fiindcă asta mi s-a spus de-a lungul timpului și, culmea, creierul meu numai asta a văzut, e normal să atrag persoane mai puțin pregătite pentru altceva, să transmit semnale că asta vreau să fie finalitatea… sau chiar să îmi forțez bărbatul să gândească astfel :).

Toți bărbații sunt niște porci

… pentru că tata a fost porc, bunicul a fost porc … și vecinul de la 3 e porc. Dar aceștia nu sunt toți bărbații. Iar această credință limitativă nu face nimic altceva decât să vezi porcii din jurul tău.

Ai bifat căsuța asta în creietul tău, iar restul bărbaților sunt, din start, neinteresanți :). În legătură cu asta îți recomand să vizualizezi acest clip:

„Toate femeile sunt curve”

O altă credință limitativă care face ca experiența multor bărbați (de data aceasta) să fie una nefastă. De multe ori se adaugă excepția mama. Căci… mama e numai una, corect? Dar, oare, câte milioane de femei și potențiale „mame” nu ai pierdut toată viața, nu ai ignorat, numai pentru că filtrul tău era fixat pe „femei curve”? Întreb și eu…

Iubirea durează 3 ani”

Și asta intră în lista mea de favorite. Mai mult, îmi amintesc când eram în liceu că am învățat la sociologie că există studii care dovedesc că dacă nu v-ați căsătorit între 6 luni și 3 ani din momentul în care v-ați cunoscut, atunci relația este sortită eșecului. Mai devreme de 6 luni este prematur și după înseamnă că nu e ce trebuie. Da, studiile sunt bune, dar hai să nu exagerăm. Poate că pentru majoritatea oamenilor se aplică… pentru că majoritatea oamenilor au credințe limitative și nu se deranjează să depună prea mult efort în relațiile lor… sau pentru că au intrat din start în relații din motive greșite. Dar știu totodată că majorității ne place să credem că noi nu suntem ca restul. Așa că dacă tot credem asta, atunci nu este de datoria noastră să nu facem ceea ce fac restul și să nu ajungem să ne omorâm singuri emoțiile în parcurs de 3 ani? 😀

Expresii celebre legate de moralitate

Aici voi include acele expresii care ne conduc valorile morale… și care ne determină eșecul în plan social

„Facerea de bine… complexul lui Oedip”

M-am cenzurat puțin. Dar ideea se păstrează. La polul opus apare „bine faci, bine găsești”. Așa este. Oamenii ne dezamăgesc adesea (deși, facă urmărești filmulețul acesta, vei înțelege că nu oamenii sunt cei ce ne dezamăgesc, ci așteptările pe care le avem noi de la ei). Trebuie să fim selectivi atunci când facem bine. Uneori deasupra gestului apare din start un steag. Noi știm că va fi rău, că vom fi dezamăgiți… și totuși o facem, că nah, așa suntem noi. Ne place să suferim, că suntem buni creștini. Și aici am rezervele mele. Un bun creștin nu face acțiuni cretine numai ca să își ridice moralul. Face bine fără să aștepte nimic în schimb. Fără să se gândească la recompensa oferită de martirizare. Ori faci bine, ori te vaiți.

„Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești”

Cred că aceasta este CEA MAI ADEVĂRATĂ expresie dintre toate. De ce? Pentru că noi nelăsând pe cineva să moară, ce facem … de fapt? SALVĂM! Îi luăm locul lui Dumnezeu (care El decide că omul respectiv, datorită acțiunilor sale MERITĂ soarta pe care o are). Și nouă ne place să fim Dumnezei, Supermani, etc. etc. Ne-am născut și am crescut în cultura supereroului… și dacă nu facem asta, nu ne simțim bine. TREBUIE să salvăm… pentru ca mai apoi să ne mirăm și să ne plângem de milă când cel pe care l-am salvat își vede de viață fără să ne împlinească așteptările de recunoștință, fără să ne venereze sau, mai rău, înjurându-ne că l-am salvat când el TOATĂ VIAȚA a făcut tot ce a putut să își asigure moartea (sub orice formă).

Aici se potrivește perfect acest filmuleț:

Acestea sunt doar câteva din expresiile celebre care ne fac să ne punem singuri foc la căruță.

Nu crede NIMIC din ce NU te face fericit. Observă, analizează, și fă-ți propriile mantre! Fie ca acestea să te motiveze, să îți dea energie, să îți dea motive să lupți pentru ceea ce îți dorești… și să te scoată din majoritate.

Care este cea mai mare credință limitativă a TA? Ce expresie celebră folosești cel mai des ca scuză?

About Author

8 thoughts on “Vezi cum te AUTOSABOTEZI folosind cuvinte si expresii celebre

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: