Top 3 semne că ești O PERSOANĂ TOXICĂ pentru cei de la muncă

persoana toxica la locul de munca
Reading Time: 4 minutes

Fiecare loc de muncă are cel puțin o persoană toxică. Aceasta are tendința de a o da mereu cu nuca în perete și a strica starea celor din jur.

Uneori atitudinea pornește dintr-o nevoie prea mare de a aparține (se străduiesc prea tare) sau, alterori, din cauza unor frustrări și probleme emoționale (psihologice) dezvoltate de-a lungul timpului.

Nu puține au fost situațiile în care eu însămi eram această persoană toxică.

Totuși, momentul în care am realizat acest lucru a fost și cel care m-a ajutat să mă înțeleg mai bine, să îmi transform relațiile personale și să fiu fericită.

Așadar, te invit să vezi în continuare dacă nu cumva și tu ești o persoană toxică pentru ceilalți, precum și ce poți face în legătură cu asta… înainte de a-ți distruge cariera sau a te transforma într-o victimă!

#1 Iei totul personal și faci ca totul să fie despre tine

Nevoia exagerată de atenție poate avea foarte multe cauze. Dar, oricum ar fi, nimănui nu îi pasă.

Gândește-te puțin: tu vorbești despre tine și ești cea mai importantă persoană din viața ta, exact așa cum fiecare este cea mai importantă din a sa. Doar pentru că tu exiști nu înseamnă că celorlalți le pasă.

Poate a sunat dur… dar aceasta este o lecție pe care și eu însămi a trebuit să o învăț the hard way.

Toți trecem prin etape în care avem nevoie de mai multă atenție. Și e ok. Dar când totul devine numai despre tine, când discuțiile sunt doar în jurul tău, nu e ok. Și ceilalți au dreptul să se exprime.

Poate treci printr-o despărțire. Poate ai primit o veste proastă… sau poate că ești nesigur în legătură cu talentele și abilitățile tale. Oricare ar fi situația, toate aceste emoții negative (depresie, anxietate, nervozitate) se pot manifesta într-un mod extrem de negativ la locul de muncă.

Cel mai adesea transformi orice discuție în ceva despre tine.

Ce poți să faci?

În primul rând îți recomand să petreci mai mult timp cu tine. Poate că te-ar ajuta și puțină consiliere sau chiar terapie. Ai nevoie să înveți mai multe despre tine și să îți vindeci rănile din trecut.

Poți începe și prin a urmări și astfel de materiale:

Apoi, data viitoare când vei fi implicat într-o discuție la muncă încearcă să te abții din a vorbi. Fă acest efort și ascultă. Observă dacă nu cumva apare iar tendința de a spune ceva despre tine și a aduce iar conversația să graviteze în jurul tău.

Astfel, în loc să te lași condus de această tendință, pune întrebări. Oferă și altei persoane ocazia de a vorbi despre sine, de a se simți importantă!

Vorbește despre tine doar atunci când chiar este despre tine, sau când ceea ce ai avea de spus ar avea sens, ar aduce valoare conversației.

Dar, până una alta, învață să îți dezvolți abilitățile de ascultare.

#2 Ești invidios pe succesul altora

E greu să recunoști acest lucru. Mulți oameni invidioși pe succesul altora nu ar admite nici în ruptul capului că simt asta. În primul rând pentru că acest lucru le-ar oferi lor un sentiment de inferioritate mult prea greu de admis.

Îți recomand să urmărești și filmulețul:

Acest comportament te poate transforma extrem de ușor într-o persoană toxică.

Cel mai adesea este întâlnit în rândul angajaților excepționali. Știi tu, unul care chiar e bun la ceea ce face și adesea are parte de promovări, laude, prime, șamd.

Atunci când un coleg primește mai multă atenție, gelozia și invidia ta își fac apariția. În acel moment devii toxic.

Indiferent că devii pasiv-agresiv, sarcastic sau răutăcios… ești toxic.

Și știi, la baza invidiei se află, de fapt, nesiguranța. Percepi reușitele altora ca pe niște eșecuri ale tale personale.

Ce ai de învățat de aici este că nu trebuie să fii într-o permanentă concurență cu ceilalți. Uneori este mai important să ai prieteni și să îi apreciezi pe cei din jur decât să fii tu cel mai bun… mereu.

Ce poți să faci?

🥇 Realizează că succesul altora NU este eșecul tău!

🥇 Încetează să te mai compari cu alții!

🥇 Stabilește-ți propriile obiective și rămâi concentrat pe ele.

În felul acesta vei fi mult mai proactiv și mai plăcut. Trebuie să înțelegi că și ceilalți au dreptul de a primi ceea ce își doresc. Sunteți o echipă și veți avea rezultate mult mai bune dacă acționați ca atare!

În plus, dacă ești obsedat de reușitele altora… și te afectează… este foarte posibil să nu mai fi capabil să îți atingi propriile obiective! Transformă energia negativă a invidiei în ceva pozitiv: provoacă-te să muncești și mai mult!

Citește și: Comunicare de grup: Care este rolul TĂU?

#3 Ești pasiv-agresiv

O persoană toxică este, adesea, pasiv-agresivă la locul de muncă.

Uite care sunt cele mai comune manifestări ale unui comportament pasiv agresiv la locul de muncă:

  • ești răutăcios și oferi false complimente;
  • ignori un coleg de muncă;
  • excluzi anumite persoane în mod intenționat din discuție;
  • ataci verbal colegii;
  • emani o energie negativă;
  • te comporți cu superioritate și cauți orice ocazie pentru a arăta altora că nu au dreptate;
  • nu vrei să fii parte din niciun grup și îi consideri pe toți niște pierde vară.

Există persoane care așa se poartă oriunde… nu doar la muncă.

Știu asta pentru că și eu obișnuiam să fiu așa. Și știu cât este de dificil să depășești aceste porniri, mai ales atunci când ele sunt manifestarea unui comportament pasiv-agresiv cronic.

Ce poți să faci?

Primul pas pe care îl poți face este să te observi și să accepți. Apoi poți învăța mai multe despre acest comportament.

Pentru multă lume un comportament pasiv-agresiv nu e nimic altceva decât un mecanism defensiv.

Fie ai învățat să te porți așa încă din copilărie, de la părinți, fie ești foarte nesigur pe tine și nu vrei să accepți această slăbiciune.

Oricare ar fi situația ta, trebuie să accepți ce simți.

Persoanele toxice se simt, de regulă, invidioase, nesigure sau chiar amenințate.

Așa că în loc să lași aceste emoții să iasă sub formă de agresivitate pasivă, mai bine le-ai concentra spre ceva mult mai productiv.

De exemplu: poți face exerciții fizice care să te ajute să eliberezi emoțiile negative.

Sau poți medita:

Poți să integrezi diverse ritualuri de relaxare și în pauzele de la lucru. Rezistă tentației de a fi agresiv și… aleargă pe scări, ține un jurnal al recunoștinței, rupe coli de hârtie în bucăți mici…

Toate resursele se află în interiorul tău! Așa că nu ezita să le cauți!

Dacă vrei să începi să lucrezi cu tine însuți mai mult, te invit să te abonezi la canalul meu de Youtube și să vezi toate resursele de dezvoltare personală pe care ți le-am pregătit!

Te îmbrățișez,

Grațiela

Sursa foto: proxyclick.com

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: