gratiela vlad comunicarea de grup, oameni, echipa,
Reading Time: 4 minutes

Comunicarea de grup este extrem de importantă. Indiferent că îți dorești sau nu, atunci când lucrezi în echipă… ai un rol. În absența acestuia, nu ești parte din grup. Ești în afara lui. Citește în continuare pentru a vedea care sunt principalele roluri de comunicare ale membrilor grupului.

Tu ce rol joci cel mai des?

Nervosul

nervos, persoana nervoasa, barbat nervos, comunicarea de grup, comunicare, roluri,
Sursa foto: equitesintel.com

Persoanele colerice se regăsesc cel mai adesea în această ipostază. Cunoști vreun nervos? Este acel coleg pe care majoritatea îl consideră egoist, poate chiar narcisist, nerăbdător, rebel și sătul de regulile celorlalți. El nu vrea să se supună… și din acest motiv de cele mai multe ori găsește un nod în papură oricărei situații. Se colaborează greu cu el și nu este nici foarte simpatic. Îi place de cele mai multe ori să dețină controlul.

Timidul

roluri in comunicare, comunicarea de grup, timid, fata timida, femeie timida, cuminte,

La polul opus, timidul este cel care nu prea vorbește. Dacă furiosul se manifetă, timidul… chiar și dacă ar vrea să spună ceva, preferă să se abțină. Există, în general, două tipuri de persoane timide: cele care sunt așa per se… și cele care urmăresc ceva. Folosesc această mască drept scut și urmăresc o strategie destul de ingenios elaborată.

Prietenul

fete care se distreaza, girls just wanna have fun, prieteni, prietenie,
Sursa foto: stocksy.com

La fel de des înâlnit precum furiosul și timidul este prietenul… Pe el îl recunoști ușor. Este cel mai vesel membru al echipei și orice ar fi, e dispus să te ajute în schimbul unor mic favoruri din viitor. Cu toate că în multe surse această tipologie este considerată drept periculoasă, deoarece „nu se știe când va cere o favoare în schimb” eu, personal, sunt de părere că atâta vreme cât tu te comporți ca un prieten și ai noțiunea foarte altruist definită și delimitată, nu ai de ce să te temi de acest coleg. Nu uita că deții controlul.

Prințul

eric cartman, southpark, whateva,
Sursa foto: wifflegif.com

Mai ales în echipele mai mari apare acest membru care nu suportă să primească ordine, care este foarte ușor de șifonat și pare venit din puf. Prințul este aproape de echipă doar dacă are ceva de câștigat, altfel orice s-ar propune este o pierdere de timp. El acționează numai după cum dictează circumtanțele și urmărește mereu rezultate pozitive.

Subminatorul

comunicare de grup, grup de oameni, femei de afaceri,
Sursa foto: thejobnetwork.com

Acesta este un tip pe care eu, personal, îl respect foarte mult. Este tipul conservator, cu multă informație și experiență, care tocmai datorită acestor atuuri, deține controlul și influențează considerabil rezultatele grupului. Pentru că este stăpân pe cunoștințele sale, nu este un personaj prea plăcut. Totuși, nu de puține ori, este extrem de respectat.

Altruistul

comunicare de grup: altruist, ajutor, te ajut sa urci,
Sursa foto: dailypioneer.com

Un alt membru al grupului extrem de util și, de această dată, iubit… este altruistul. Acesta dezvoltă strategii colective, se gândește la binele suprem și de cele mai multe ori nu ține cont de propriile sale interese și sacrificii. Își dorește să fie bine echipei. Nu este interesat nici de statut, nici de conflicte. Din acest motiv asigură adesea o stare de bine în grup.

Dușmanul prietenos

dusmanul prietenos, scena biblica, Iuda
Sursa foto: learnreligions.com

Pe principiul „ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă apăr singur”, acest personaj este extrem de dificil. În spatele unei figuri amabile și săritoare se află un individ care niciodată nu își prezintă adevăratele intenții. Nu cunoști prea multe despre el și, nu de puține ori, ajungi să fii dezamăgit de încrederea pe care i-ai acordat-o. Este un fel de Iuda, la care te aștepți oricând să te trădeze.

Narcisistul

selfie, bloda, coroana, printesa,
Sursa foto: avantaje.ro

Pot fi persoane furioase și narcisiste… dar nu este obligatoriu ca indivizii narcisiști ai grupului să fie și furioși. Narcisistul este opusul altruistului. El urmărește doar foloasele personale și nu își bate prea tare capul cu restul colegilor. El vede activitatea strict ca pe o șansă de a-și atinge obiectivele.

Tipul… de treabă

comunicare de grup, roluri,

Tipul de treabă este prietenos și extrovertit… și cam atât. L-aș numi și împiedicat… dar nu este cazul mereu. Nu e capabil să facă nimic singur. Nu se descurcă în mai nicio situație și de cele mai multe ori este o povară pentru echipă. Totuși, nu deranjează pe nimeni și poate fi bun în activități care să nu îl solicite prea mult intelectual.

Coachul

terapeut, coach, specialist
Sursa foto: crestviewrecovery.com

Indiferent că are sau nu pregătirea ori rolul de coach, el este cel care ține locul de terapeut al echipei. El ajută echipa să fie sinceră și focusată, încurajează imaginația și ideile noi și dezvoltă strategii care ajută grupul să progreseze.

Tu ce rol îndeplinești în echipa ta?

Sursa foto cover: marketing91.com

About Author

4 thoughts on “Comunicare de grup: Care este rolul TĂU?

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: