Subiect sensibil: cupele menstruale – alternativa inovatoare la tampoanele clasice

cupe menstruale
Reading Time: 6 minutes

Cred că a trecut ceva timp de când nu am mai scris un articol pe un subiect mai sensibil. Deși astăzi vizez publicul feminin asta nu înseamnă că tu, potențial cititor masculin, nu poți să te informezi și să discuți despre asta cu femeia importantă din viața ta.

Până la urmă este despre informare…

Fiecare femeie știe cât de importantă este gestionarea menstruației într-un mod confortabil și igienic. Însă, în ultimii ani, a apărut o alternativă revoluționară la tampoanele clasice – cupele menstruale.

Aceste dispozitive ingenioase au câștigat popularitate datorită beneficiilor lor semnificative pentru sănătate și mediu. Folosind cupele menstruale și lenjeria menstruală reutilizabilă nu doar că îți simplifici viața, dar și contribui la protejarea mediului înconjurător. Hai să descoperim împreună avantajele și dezavantajele cupei menstruale, împreună cu instrucțiunile de utilizare și alte informații care ți-ar putea fi de folos.

Ce sunt Cupele Menstruale?

Cupa menstruală este un mic recipient flexibil, de obicei realizat din silicon medical sau elastomer termoplastic, care se introduce în vagin pentru a colecta sângele menstrual. Spre deosebire de tampoanele și absorbantele clasice, cupele menstruale nu absorb lichidul, ci îl colectează, reducând astfel riscul de iritații și infecții.

Cea mai bună cupă menstruală pentru o perioadă fără griji

Cred că înainte de a lua decizia de a încerca o cupă menstruală este normal să ai emoții. Suntem creaturi ale obiceiului, așa că schimbarea nu este întotdeauna primită cu brațele deschise. 

Totuși, lăsând la o parte această teamă de nou, probabil că te gândești și că ai vrea să folosești cea mai bună cupă menstruală și că nu știi cum să o alegi.

Ei bine, în general alegerea celei mai bune cupe menstruale poate depinde de mai mulți factori, cum ar fi fluxul menstrual, anatomia ta, nivelul de activitate fizică și preferințele personale. Înainte de a începe căutarea, înțelege forma și poziția cervixului tău. Acest aspect te va ajuta să identifici cupele menstruale potrivite pentru anatomia ta specifică. Dacă nu te simți confortabil să descoperi singură aceste detalii despre tine (și, btw, e complet ok), cel mai bine întreabă-ți ginecologul cu privire la aceste amănunte personale.

De asemenea, dacă ai un flux menstrual mai abundent, ai putea dori o cupă menstruală cu o capacitate mai mare. În schimb, dacă fluxul tău este mai redus, o cupă cu capacitate mai mică ar putea fi mai confortabilă. 

Dacă practici sporturi sau ești foarte activă, ar putea fi util să alegi o cupă menstruală care oferă o siguranță crescută și rezistență la scurgeri.

În final, pentru a alege cea mai bună cupă menstruală pentru tine, ar putea fi important să ții cont și de material. Majoritatea cupelor menstruale sunt fabricate din silicon medical, elastomer termoplastic sau cauciuc. Dacă ai alergii sau sensibilități la anumite materiale, alege o cupă făcută dintr-un material compatibil cu corpul tău.

Cupa menstruală de unică folosință vs. cupa menstruală reutilizabilă

Când am aflat despre acest dispozitiv recunosc că am avut tot felul de întrebări. Una dintre ele a fost „dacă există cupe menstruale reutilizabile și de unică folosință”.

Răspunsul este: da. Există.

Cupele menstruale reutilizabile sunt de obicei concepute pentru utilizare pe termen lung, în timp ce cele de unică folosință sunt destinate unei utilizări scurte. Deși implică o investiție inițială mai mare, ele pot fi mai economice pe termen lung. Cupele de unică folosință, pe de altă parte, sunt mai convenabile în ceea ce privește costul inițial, dar pot deveni mai costisitoare pe termen lung.

Dacă ai în vedere considerentele de mediu, atunci află că dispozitivele reutilizabile sunt considerate o opțiune mai ecologică, contribuind la reducerea deșeurilor de plastic. Cupele de unică folosință generează mai multe deșeuri și pot avea un impact mai mare asupra mediului.

Alegerea dintre o cupă menstruală reutilizabilă și una de unică folosință depinde de preferințele personale, buget și preocupări ecologice. Ambele opțiuni oferă avantaje, iar alegerea depinde, în mare, de nevoile tale.

Cum folosești cupa menstruală – instrucțiuni de utilizare

Înainte de a folosi cupa menstruală (mai ales dacă o faci pentru prima dată) este important să citești și instrucțiunile specifice ale producătorului, deoarece detaliile pot varia în funcție de model.

Cât privește instrucțiunile generale, ține cont de următoarele aspecte:

1. Spală-te pe mâini: Asigură-te că ai mâinile curate înainte de manipularea cupei menstruale.

2. Alege poziția potrivită: Găsește o poziție confortabilă, cum ar fi așezată pe toaletă, în picioare cu un picior pe marginea băii sau în picioare cu picioarele desfăcute.

3. Pliază și introduce: Pliază cupele menstruale conform instrucțiunilor furnizate de producător. Există mai multe moduri de a plia cupa; alege metoda care ți se pare cea mai confortabilă. Ideea de bază este ca în acest pas să introduci cupa în vagin, orientând deschiderea spre colul uterin.

4. Asigură-te că este în poziție corectă: Odată ce cupa este introdusă, asigură-te că s-a desfăcut și se află într-o poziție confortabilă. Dacă simți că nu este etanșă sau simți disconfort, ajustează poziția.

5. Verifică etanșeitatea: Rotirea sau ușoara apăsare pe partea de jos a cupei poate ajuta la crearea unei etanșări mai bune. Asigură-te că aceasta este bine deschisă pentru a preveni scurgerile.

6. Urmărește intervalul de timp: Cupele menstruale pot fi lăsate în vagin pentru un interval mai lung de timp decât tampoanele sau absorbantele, dar timpul recomandat variază în funcție de fluxul menstrual și modelul cupei. De obicei, acestea pot fi purtate între 4 și 12 ore.

7. Scoatere: Atunci când vine momentul să scoți cupa, spală-te pe mâini și relaxează-te. Apucă ușor partea de jos a cupei și mișc-o ușor dintr-o parte în alta pentru a se desprinde. Mai departe trage ușor cupa în jos. Ai grijă să nu tragi de coadă – în situația în care cupa are una – deoarece aceasta ar putea provoca scurgeri.

În final, golește conținutul în toaletă sau chiuvetă și spală bine cupa înainte de reintroducere.

8. Curățare și depozitare: După fiecare ciclu menstrual, sterilizează cupa menstruală prin fierbere (conform instrucțiunilor producătorului). Depozitează cupa în sacul de păstrare oferit de producător sau într-un recipient curat, într-un loc uscat și aerisit.

Este important să îți cunoști propriul corp și să fii răbdătoare în perioada de adaptare. Dacă întâmpini dificultăți sau disconfort, poți discuta cu medicul tău ginecolog despre acestea.

Cupa menstruală – PRO și CONTRA

cupele menstruale reutilizabile, cupa menstruala de unica folosinta

Acum că am stabilit ce este aceasta și cum se folosește, hai să vedem și care sunt cele mai mari avantaje și dezavantaje ale cupei menstruale:

Avantajele Utilizării Cupei Menstruale

1. Aspecte legate de sănătate: Cupele menstruale sunt fabricate din materiale non-toxice și non-alergenice, contribuind la menținerea sănătății zonei intime. Ele nu conțin substanțe chimice nocive, precum cele găsite în unele tampoane și absorbante. 

2. Confort și Durabilitate: Odată ce te obișnuiești cu utilizarea cupei menstruale, vei aprecia confortul pe termen lung. Mai ales dacă mergi pe varianta cupelor reutilizabile, atunci ele pot fi purtate până la 12 ore, oferind o protecție mai îndelungată și reducând frecvența schimbărilor.

3. Economie Financiară: Deși investiția inițială într-o cupă menstruală poate părea mai mare, pe termen lung, utilizarea lor este mult mai economică. Fiind refolosibile, pot rezista ani buni, economisind banii pe care îi dai lună de lună pe tampoane și absorbante.

4. Sustenabilitate Ecologică: O femeie folosește, în medie, peste 11.000 de tampoane sau absorbante în viața sa. Cupele menstruale reduc dramatic această amprentă ecologică, deoarece sunt reutilizabile și nu generează la fel de multe deșeuri precum produsele de unică folosință.

5. Fără Riscuri de Sindromul Țesutului de Ședere Toxic: Cercetările sugerează că tampoanele clasice pot crește riscul de sindromul țesutului de ședere toxic (TSS). Cupele menstruale, pe de altă parte, elimină această preocupare, deoarece nu favorizează dezvoltarea bacteriilor care pot provoca această afecțiune rară, dar gravă.

Dezavantajele utilizării cupelor menstruale

Dacă este să spun un lucru pe care l-am învățat de la viață, acela este că NU există absolut nimic pe acest pământ care să nu vină fără dezavantaje. Echilibrul se găsește tocmai balansând aspectele bune și rele.

Așadar, cum nu există nimic perfect, și cupele menstruale au dezavantaje. Primele care îmi vin mie în minte sunt:

  1. Procesul de Învățare: Pentru unele femei, inițierea în utilizarea cupei menstruale poate fi mai dificilă decât cea a altor produse de igienă feminină. În primele utilizări, s-ar putea să dureze ceva timp să te obișnuiești cu plierea, introducerea și scoaterea corectă a cupei.
  2. Prețul Inițial Mai Ridicat: Costul inițial al cupei menstruale poate fi mai mare în comparație cu absorbantele sau tampoanele. Totuși, pe termen lung, acesta se amortizează întrucât pot fi folosite pe o perioadă îndelungată.
  3. Curățare în Locuri Publice: În cazul în care trebuie să schimbi și să cureți cupa menstruală într-un loc public, s-ar putea să întâmpini dificultăți, deoarece necesită acces la un chiuvetă și o metodă eficientă de curățare. În astfel de situații, este posibil să alegi cupele de unică folosință sau să iei măsuri suplimentare de igienă.
  4. Inconfortabilă: Pentru unele femei, introducerea și purtarea cupei menstruale poate provoca disconfort. Acesta este un aspect personal și variază de la o persoană la alta. Pentru că fiecare corp este diferit, unele femei pot găsi că anumite tipuri sau mărimi de cupe menstruale nu se potrivesc perfect anatomiei lor, ceea ce poate duce la scurgeri sau disconfort.
  5. Mușchi Pelvieni Mai Slabi: Femeile cu mușchii pelvieni slăbiți pot întâmpina dificultăți în menținerea etanșeității cupei menstruale. Exercițiile pentru întărirea acestora pot ajuta.

Este important să înțelegi că aceste dezavantaje pot varia între diferite persoane, iar mulți utilizatori consideră că avantajele cupei menstruale depășesc cu mult aceste inconveniente. Dacă întâmpini probleme sau disconfort, poți să consulți un profesionist medical pentru sfaturi și asistență suplimentară.

Concluzie:

Cupele menstruale reprezintă o opțiune inovatoare și sustenabilă pentru gestionarea menstruației. Odată ce te adaptezi la această alternativă, vei experimenta beneficiile pentru sănătate, confort și mediu. În plus, vei contribui la reducerea deșeurilor menstruale și la promovarea unei vieți mai durabile.

Pentru mine, care mă străduiesc să iau toate măsurile posibile pentru protejarea planetei… acesta a reprezentat un argument important care m-a determinat să încerc.

Sper că articolul ți-a fost util.

Te îmbrățișez,

Grațiela

Sursa foto: pexels.com

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: