Adevărata frumusețe pornește din respectul față de mediu!
Când eram copil obișnuiam să mă duc la bunici și să alerg cât era ziulica de lungă pe dealurile din împrejurimi. Razele orbitoare ale soarelui abia dacă mă puteau atinge, pătrunzând cu mare dificultate prin bolta bogată a copacilor înfrunziți.
Natura era atât de primitoare încât nu de puține ori pierdeam noțiunea timpului „bălăcindu–mă” în râul care izvora de la poalele pădurii. Eram copii și aerul curat ne prindea tare bine. Zilele erau atât de pline de viață încât nu credeam vreodată că acel Rai va lua sfârșit.
…
Timpul a trecut, și oaza mea de liniște a fost dată uitării. Până acum câțiva ani când destinul m-a adus din nou în acele zone.
…
Pădurea cândva de-un verde tămăduitor era acum un peisaj postbelic dezolant. Și zic postbelic pentru omul a reușit să declare război întregului habitat natural. Colonii întregi de insecte și animale au fost nevoite să-și găsească noi adăposturi, în timp ce oamenii continuau, nemiloși, defrișările. Poiana care altădată adăpostea „zânele imaginației mele” acum era un simplu maldăr de gunoaie.
Nu cred că voi putea șterge vreodată acest nou peisaj din mintea mea. El stă mărturie faptului că oamenii au devenit tot mai răi și mai iresponsabili. Tehnologizarea, evoluția, industrializarea și ce mai vrei tu… sunt lucruri extraordinare. Dar cu ce cost?
Apa în care mă scăldam altădată acum abia dacă mai putea fi considerată un „hududoi”.
Suntem frumoși acum. Ne este cald iarna… dar ce lăsăm în urma noastră?
Dezvoltare durabilă
Tot mai des se vorbește despre dezvoltarea durabilă și îmi face impresia că oamenii cu cât vorbesc mai mult despre un lucru… cu atât îl ignoră mai tare în fapte. Ce înseamnă dezvoltarea durabilă? Înseamnă să îți pese de ce lași în urma ta, să fii responsabil nu doar pentru tine din prezent, ci și pentru tine din viitor (și pentru urmașii tăi). Să nu fi egoist! Să ai valori sănătoase și să îți înțelegi misiunea personală, care inevitabil este conectată de cea colectivă!
Ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine!
În acest sens, felicit inițiativa Farmec de a avea grijă de natură printr-o campanie de responsabilizare socială intitulată „Ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine”. Astfel, pentru cei ce nu știu, compania a decis amplasarea unor recipient de colectare pentru deșeurile de ambalaje din hârtie, plastic, sticlă, metal și aluminiu în patru magazine de brand din Cluj Napoca.
Și nu doar atât! Pentru cei ce reciclează minim 4 ambalaje ale produselor Farmec, au pregătit și un cadou.
Sunt vreo opt ani de când am părăsit Clujul… dar în astfel de momente nu pot decât să fiu nostalgică. Sper din suflet ca acțiunea să aibă succes și să ia amploare, extinzându-se și în restul orașelor din țară!
Reciclarea selectivă – o dilemă națională
Multe primării au încercat să ne învețe să reciclăm selectiv, instalând pubele speciale în spațiile publice… numai pentru ca mai apoi să fie colectate la comun. Mulți români au privit această acțiune ca pe un afront adus integrității morale – cu alte cuvinte ca pe o jignire profundă – motiv pentru care s-a ajuns la boicotarea și chiar vandalizarea containerelor.
Apoi au apărut ONG-uri care au decis să susțină reciclarea selectivă… însă fie sunt plasate mult prea departe de cetățean (de regulă au sediile în afara orașelor), fie vin să ridice deșeurile numai dacă aduni anumite cantități (care de multe ori sunt imposibil de stâns, căci asta ar presupune să ai spațiu pentru depozitat cutii și plase cu … de toate).
Așa că atunci când se instalează astfel de recipiente în magazine, suntem ajutați și noi, muritorii de rând, care nu ne permitem să adunăm gunoiul pe o lună în casă, dar care putem face câte o vizită săptămânală cu o pungă de ambalaje… să reciclăm!
Reciclarea salvează natura!
Sigur că „nu se face primăvară cu o floare”, dar fiecare acțiune a noastră aduce primăvara mai aproape. Dacă avem grijă de grădina noastră, dacă ne implicăm și înțelegem să facem economie și să folosim la maxim resursele înainte de a trece la altele noi, putem aduce primăvara mai aproape!
Așadar:
💚Iubesc faptul că o companie de produse de îngrijire personală își arată suportul și grija pentru comunitate oferind chiar și celor ca mine șansa de a salva natura. Știind că ei încurajează reciclarea, tind să cred că în demersurile lor de a realiza produse competitive… caută și cele mai ecologice soluții!
💚Iubesc faptul că marile corporații încep să înțeleagă că frumusețea nu stă doar în estetică… ea vine din interior. Și știu că este un clișeu, dar acțiunile noastre urlă mai tare decât cuvintele pe care le folosim. Atunci când pentru a fi estetici, sacrificăm frumusețea naturii și o întreagă lume… suntem niște monștri! Mereu am considerat mâna ridată și pătată a mamei, maturizată de vreme, mult mai frumoasă decât orice mână îgrijită și cosmetizată a unei femei cochete care și-a abandonat copiii.
Frumusețea stă în emoțiile pe care le transmitem, în energiile pe care le emanăm și în „viețile pe care le salvăm”.
„Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă”
Maya Angelou
Aceasta este adevărata frumusețe.
Sursa foto: farmec.ro, croatia.hr, newscientist.com, vox.com
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020.