Top 10 lucruri mici pe care le putem face pentru un viitor MARE!

Reading Time: 6 minutes

Fiecare lucru pe care îl facem astăzi are puterea de a influența calitatea vieții de mâine. Adevărata moștenire pe care o lăsăm copiilor, nepoților și generațiilor ce vor urma este natura. Doar învățând să o conservăm, să o protejăm și să o salvăm pe aceasta… vom putea asigura continuitatea lumii.

„WE has no limits” – împreună nu avem limite

E.ON România desfășoară o campanie de conștientizare și responsabilizare socială (WE has no limits) prin care ne îndeamnă pe fiecare în parte să deschidem ochii, să trăim conștient, să înțelegem puterea pe care o avem fiecare în scrierea unui viitor mai bun.

Planeta are nevoie de noi, de fiecare în parte, pentru că doar împreună vom putea obține cele mai bune rezultate. Fiecare gest al nostru contribuie la o viață mai curată, mai frumoasă și mai sigură atât pentru noi cât și pentru geneațiile următoare.

Împreună nu avem limite!

Ideea campaniei este că nu trebuie să ne schimbăm mult. Nu trebuie să ne sacrificăm din confortul de fiecare zi. Ce putem, însă, face fiecare este să îmbunătățim puțin din noi. Puțin câte puțin… facem mult pentru Pământ, pentru casa noastră, a tuturor!

Împreună putem schimba lumea în bine!

Sunt atât de multe forme în care putem obține sinergia necesară pentru un viitor cât mai îndelungat și mai bun al planetei. Totuși, cele mai la îndemână și mai simple soluții pe care le putem îmbrățișa toți sunt:

Reciclează!

Sursa foto: freepik.com

În fiecare zi apar tot mai multe centre de sortare selectivă a deșeurilor. Fiecare cartier are cel puțin un loc amenajat cu pubele în care pot fi aruncate deșeurile, pe categorii.

De asemenea, majoritatea lanțurilor de hypermarketuri încurajeaza reciclarea, poziționând la intrare containere speciale.

E atât de ușor!

Fii voluntar pentru o planetă curată!

Sursa foto: freepik.com

Majoritatea ONG-urilor organizează în mod regulat acțiuni de curățare a pădurilor, lacurilor și parcurilor. Mereu mi-a plăcut să particip la astfel de activități.

Totuși, ce putem face toți, indiferent că aparținem sau nu unor organizații… este să fim voluntari pentru planetă!

Ce înseamnă asta?

Simplu: să avem grijă să NU lăsăm gunoaie în jurul nostru. Să nu lăsăm urmele trecerii noastre vizibile. Dacă fiecare din noi are grijă să își strângă propriile reziduri nedegradabile, nu mai există poluare!

Nu mai arunca hârtia igienică și soluțiile poluante în vasul de toaletă!

Sursa foto: freepik.com

Foarte puține sunt gospodăriile în care acestă regulă este respectată. Puțini sunt cei ce conștientizează impactul pe care îl are aruncarea hârtiei igienice, a tampoanelor și șervețelelor în WC.

Dincolo de faptul că încarcă inutil canalizarea, aceste reziduri poluează apele. Deși hârtia se degradează repede, ea tot afectează mediul. Tampoanele, uleiurile alimentare, deșeurile diverse sunt cu atât mai periculoase.

Un studiu sugerează faptul că peste 50% din materialele aruncate în WC sunt prosoape de hârtie, în timp ce 25% sunt șervețele umede, prezervative, șervețele demachiante, tampoane, absorbante, bețișoare de urechi și alte obiecte tot mai ciudate.

Apa rezidențială se duce, în multe cazuri, în stații de epurare. Dar cum acestea nu fac întotdeauna față, adesea apa contaminată din WC-uri și chiuvete se întoarce în râuri. Așa mor specii întregi de pești și vietăți subacvatice… și se distrug ecosisteme!

Alege E.ON Green Home

Sursa foto: eon.ro

De multă vreme cochetez cu ideea de Casă Verde. De când am auzit la școală de energii alternative am visat la ziua în care să pot și eu avea o viață perfect normală, însă eco. Mereu am vrut să pot recicla orice. Dacă se poate să reciclez și soarele, vântul sau apa, cu atât mai bine!

Ce face energia verde atât de specială este faptul că provine direct din natură. Vorbim despre:

☀️ Energia solară: energia razelor solare transformată în electricitate regenerabilă cu ajutorul panourilor solare;

🌊 Energia apei: utilizată în microhidrocentrale și transformată în energie electrică regenerabilă;

💨 Energia eoliană: turbinele eoliene transformă energia vântului în energie electrică regenerabilă.

Redu consumul de energie electrică, folosind electrocasnice și aparatură de ultimă generație

Sursa foto: stock.adobe.com

Există o vorbă care spune „Sunt prea sărac pentru a-mi permite lucruri ieftine”. Uneori aceste „lucruri ieftine” sunt chiar elecronicele și electrocasnicele pe care le ținem de ani buni în casă, neîndurându-ne să cumpărăm unele noi, mult mai eficiente energetic.

De asemenea, există o mulțime de soluții moderne pentru a trece la aparatură performană, fără ca buzunarul tău să aibă de suferit. Dimpotrivă! Un exemplu este schimbarea centralei electrice cu E.ON Life.

Păstrând lucrurile vechi ne alegem cu facturi mai mari la curent și poluăm mai mult atmosfera.

Alege o mașină electrică… sau măcar hybrid

De ceva timp visez la un hybrid, mai ales că există multe programe care oferă vouchere considerabile pentru achiziția unor astfel de mașini.

Mai mult, de când au apărut și soluții inteligente pentru încărcarea rapidă cu energie aproape că devine imposibil să reziști tentației. Viitorul este al mașinilor electrice. Astfel se împușcă doi iepuri dintr-o lovitură: costuri mult mai mici pentru alimentare și mai puțină poluare!

Mergi mai mult pe jos sau pe bicicletă!

Sursa foto: freepik.com

Am auzit de curând că în orașul meu urmează să se amenajeze, în sfârșit, piste pentru biciclete. Toate țările Occidentale (sau „civilizate”) au astfel de trasee amenajate, tocmai pentru a încuraja protejarea mediului înconjurător.

În plus, mersul pe jos sau pe bicicletă are un impact extraordinar asupra sănătății!

Folosește produse de curățenie BIO

Sursa foto: stock.adobe.com

Tot mai multe magazine găzduiesc pe rafturi detergenți pentru vase, detergenți de rufe, soluții împotriva petelor, a depunerilor de calcar, șamd, care sunt pe bază de apă sau alți solvenți naturali.

Curățarea căminului poate fi realizată atât de ușor în mod sănătos, cu produse realizate din ingrediente naturale.

Mai mult, internetul este plin de soluții de tip DIY (Do It Yourself) pentru o casă curată și dezinfectată în mod natural, cu lămâie, oțet, bicarbonat de sodiu și altele asemenea.

Printează și folosește hârtia pe ambele părți!

Aceasta este, de altfel, acțiunea mea preferată! Îmi place să folosesc inclusiv bonurile fiscale pe post de hârtiuțe pentru notițe. Fiind o persoană care scrie mult de mână și are nevoie de liste pentru orice… mă bucur că pot salva natura folosind la maxim fiecare coală de hârtie.

Și tu poți face la fel!

Plantează un copac!

Sursa foto: freepik.com

Era o vorbă veche care spunea că în viață trebuie să faci un copil, să ridici o casă și să plantezi un copac. Toate acestea asigură existența ta, dincolo de timp.

Fiecare copac plantat reprezintă o sursă veritabilă de Oxigen. Conform Digi24.ro, țara noastră pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure. Așa că deși ai putea fi tentat să crezi că un copăcel plantat de tine nu va face diferența, realitatea este că dacă fiecare din noi ar planta anual măcar un copac, am oferi planetei o nouă șansă!

Avem nevoie de un aer curat… iar schimbarea începe cu gesturi mici!

BONUS: Concurs „Școala verde” pentru elevii de gimnaziu!

Sursa foto: eon.ro/we

Și, pentru că tot suntem la capitolul ECO… profit pentru a anunța profesorii și elevii de gimnaziu că E.ON a lansat „Școala Verde” – o inițiativă dedicată ideilor de ECO-responsabilitate!

Elevii sunt invitați să lucreze în echipe și să vină cu idei inovative pentru a proteja natura!

Există trei categorii la care micuții pot participa:

  1. Eco-știință: unde elevii și profesorii elaborează proiecte ce promovează sustenabilitatea prin intermediul științei;
  2. Eco-creație: secțiunea la care micii artiști pot înscrie machete, creații artistice și alte proiecte naturale, realizate din materiale reciclate;
  3. Eco-școala: concurs de fotografie și video în care elevii și profesorii pot spune povestea școlii lor sustenabile și cum contribuie la un viitor mai verde.

Premii: vor exista trei școli câștigătoare a câte unui premiu în valoare de 3.000 EURO! În plus, profesorii coordonatori vor fi răsplătiți, la rândul lor, cu câte un laptop!

Pentru detalii despre această inițiativă, criterii de eligibilitate și înscriere, accesați acest link.

Tu ce faci pentru a susține Planeta? Lasă-mi, te rog, un comentariu prin care să îmi spui care sunt ideile tale de sustenabilitate!

Mulțumesc!

About Author

29 thoughts on “Top 10 lucruri mici pe care le putem face pentru un viitor MARE!

      1. Sunt multe lucruri pe care le putem face, dar totul pornește din solidaritate.
        Eu, de exemplu, ma tot lupt cu autoritățile locale pentru a lua masuri împotriva distrugerii apelor în zona în care locuiesc. Oamenii arunca gunoaiele direct în Dunăre. Atâta deplorabil total! ETe trist, dar nimeni nu ne baga în seama. Curatam noi, dar cred ca e nevoie de amenzi, pentru ca aparent de vorba bună nu se știe.

  1. Cu pasi mici, oricare din noi putem ajuta planeta. Incerc sa reciclez, sa nu irosesc prea multe resurse, sa refolosesc ce se poate.

  2. Un articol cuprinzător si cu idei practice! Chiar noi trebuie sa fim un exemplu bun pentru a ajuta la o planeta sănătoasă si curata! 💖

  3. Uneori mi-as dori sa pot face mai multe. Din pacate nu este atat de usor pe cat pare. Nici mersul pe bicicleta nu ma ajuta … chiar daca mi-as dori. Unele solutii sunt greu de dus la capat

  4. Încă din liceu am susținut și mi a plăcut ideea de a proteja natura și mediul înconjurător. Am participat la proiectul ECO Școala și a fost o experiența frumoasa. Încerc pe cât de mult posibil, in fiecare zi, prin pași mici, sa nu mai risipesc hârtia aiurea și mereu când merg la magazin îmi iau punga de acasa 😁

  5. Trebuie sa fim mai responsabili in primult rand! Voluntariatele sunt foarte importante si ele!! Trebuie sa avem grija de locul unde locuim, de planeta noastra.

  6. Și eu încerc să poluez cât mai puțin planeta, am făcut destul de multe schimbări anul acesta, am dobândit o conduită eco-friendly, am redus semnificativ cantitatea de deșeuri.

  7. Foarte bun materialul tau. Eu am urmatoarele idei de sustenabilitate:
    – urmaresc de fiecare data ce clasa energetica sunt electronicele si electrocasnicele inainte de a ke achizitiona
    – nu folosesc masina decat strict la nevoie, in rest merg pe jos
    – folosesc vopseluri pe baza de apa
    – nu arunc gunoaie in spatiile publice si reciclez
    – am trecut la centrala pe gaz
    – folosesc transportul in comun acolo unde se poate (si cand se poate)
    – nu dau foc la frunze

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: