Tu știi care este singurul oraș Art Nouveau din România?

Orașul Oradea privit în ansamblu este un adevărat muzeu în aer liber, în care la tot pasul poți să vezi clădiri istorice restaurate. Este singurul oraș Art Nouveau din România și face parte din rețeaua europeană a orașelor remarcabile prin fațadele decorate cu motive florale, formele curbilinii, vitraliile elaborate, balcoanele din fier forjat și detaliile ornamentale inspirate din natură.
Cele mai vizitate clădiri Art Nouveau din Oradea
O vizită în Oradea, fără a trece pragul Casei Darvas – La Roche, poate fi considerată o pierdere. Aceasta a fost construită în stil Art Nouveau, în perioada 1909 – 1912 de doi frați arhitecți – Laszla şi Jazsef Vago. Este o clădire deosebit de frumoasă, putând fi comparată cu cele mai spectaculoase lucrări arhitecturale europene construite la începutul secolului XX.
Eleganța sa este accentuată de elementele caracteristice Secessionului vienez, vizibile în armonia formelor geometrice. Interiorul completează această atmosferă distinctă, cu un mobilier de epocă în stil neo-rococo, sculptat cu finețe din lemn de paltin vopsit alb, amplasat în dormitorul de la etaj. Încăperile sunt decorate cu piese rafinate și tablouri ce reflectă stilul sofisticat de viață de la începutul secolului XX.
Însă nu doar această casă Art Nouveau atrage vizitatorii urbei bihorene, în oraș existând și alte clădiri construite în același stil: Palatul Vulturul Negru este o clădire emblematică în Oradea. Palatul Moskovits – Adolf și Fiii se remarcă prin decorul cu plăcuțe ceramice. Casa Poynar are o feronerie decorativă de excepție. Palatul Stern, Palatul Moskovits-Miksa, Casa Adorjan 1, Palatul Apollo, Casa Deutsch și Palatul Fuchsl fiind alte clădiri Art Nouveau care încântă privirile vizitatorilor.
Însă nu doar aceste clădiri atrag atenția celor care ajung în acest frumos oraș bihorean. Numeroși turiști prioritizează să viziteze și muzee în Oradea, remarcabile prin exponatele pe care le găzduiesc.
Muzee de vizitat în timpul sejurului din Oradea
Muzeul Țării Crișurilor, azi un loc fascinant, a fost deschis în anul 1971 și găzduiește nu mai puțin de 450 000 de exponate – locul 5 în topul celor mai mari muzee din România. Colecțiile de arheologie, istorie, științele naturii, etnografie și artă impresionează vizitatorii.
Muzeul Orașului Oradea se află în cetate și atrage vizitatorii prin expozițiile sale permanente: lapidarium, ruinele bisericii Sfânta Fecioara Maria Mică (sec. al XII-lea) și colecția de artă fotografică „Ștefan Toth” cu mai mult de 500 de exponate. Secția Muzeul Orașului Oradea își propune să pună în valoare, atât din perspectivă muzeală, cât și științifică și educațională, istoria Cetății și a orașului Oradea, oferind o incursiune captivantă în trecutul său.
Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” ocupă clădirea care găzduia odinioară revista „Familia”, fiind și reședința fondatorului acesteia și a familiei sale. Expoziția principală oferă o incursiune în viața și activitatea lui Iosif Vulcan, printr-o colecție de documente, cărți și obiecte ce evidențiază contribuțiile sale culturale. Printre cele mai valoroase exponate se numără ediția revistei „Familia”, din 25 februarie 1866, în care Mihai Eminescu a debutat cu poezia „De-aș avea”.
Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” funcționează în clădirea în care s-a semnat în anul 1918 „Declaraţia de Independenţă a românilor din Transilvania”. Vizitatorii pot vedea aici piese de mobilier autentic, obiecte de artă şi cărţi, fotografii de familie – toate aparținând cândva familiei lui Aurel Lazăr și donate de nora politicianului.
De asemenea, în Oradea se mai pot vizita:
- Galeria de Arte Vizuale care găzduiește opere de artă semnate de creatori tineri. Aceasta se află în incinta Palatului Moskovits;
- Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor, prin care sunt omagiați aproximativ 30.000 de evrei deportați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial;
- Transylvania Art Gallery cu lucrări semnate de artiști plastici contemporani.
Oradea este așadar un oraș care merită vizitat, oferind o mulțime de motive pentru această decizie.