Nasterea prin cezariana – NU este BAU BAU!

cezariana
Reading Time: 6 minutes

Nașterea este extrem de emoționantă pentru noi, toate. Îmi amintesc și acum de toate gândurile și întrebările pe care le aveam la prima sarcină, referitoare la naștere.

Mereu mi-am dorit să pot naște natural. Cu toate acestea, problemele apărute pe parcursul sarcinii m-au forțat să nasc prin cezariana…

… și pentru că știu cât de stresant a fost pentru mine să caut informații, am realizat acest material, în speranța că te vor ajuta!

Așadar…

Totul despre cezariana

Operatia de cezariana este o invenție extraordinară, menită să ajute mamele și copiii atunci când o naștere vaginală (nastere naturala) ar putea pune în pericol sănătatea oricăruia din cei doi.

În sine, operația de cezariană reprezintă o incizie ce se realizează la nivelul abdomenului și uterului mamei.

Nastere naturala sau operatie de cezariana?

După cum spuneam, eu aș fi vrut să nasc natural… însă tumora imensă de la fundulețul primului meu copilaș a schimbat datele problemei.

Totuși, nu trebuie să fie o situație tragică pentru a fi nevoită să faci cezariană. De multe ori medicii recomandă această metodă atunci când:

  • Copilul se află într-o poziție anormală. Dacă bebe nu s-a intors până în momentul nașterii… cu siguranță se va recurge la cezariana de urgență.
  • Sarcină multiplă: de cele mai multe ori în sarcinile gemelare se recomandă operația de cezariană pentru că unul din copii poate fi poziționat greșit și nașterea naturală ar putea avea complicații.
  • Cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului copilului: Pentru a evita complicațiile se va recurge la cezariana de urgenta.
  • Mama are o problemă de sănătate: eu am trombofilie… majoritatea femeilor au trombofilie și nici nu știu. Cu toate acestea, în cazurile mai grave se recomandă nașterea prin cezariană pentru a preveni riscul sângerărilor și apariției cheagurilor de sânge care ar putea pune în pericol viața mamei sau a fătului. Cam la fel și pentru cele ce ai trombocitopenie.

Și lista nu se oprește aici…

Pregatirea pentru cezariana

Sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când știi că urmează să naști prin cezariană.

Despre unele am aflat abia înainte de cea de-a doua naștere. La prima nu am știut… și am avut de suferit. Așa că uite care au fost cele mai importante întrebări din mintea mea…

Bagaj materinane cezariana

Bagajul de maternitate pentru cezariana nu diferă cu mult de cel pentru nașterea naturală.

Căutând și eu, ca orice graviduță, pe internet… am găsit tot felul de liste. Care mai de care mai complicate. Totuși, urmându-le m-am trezit cu o tonă de greutăți inutile luate aiurea după mine.

Ține cont că nu vei putea ridica greutăți, nu te vei putea apleca, așa că e bine să gândești totul în avans și să nu te grăbești să impachetezi toată casa.

Dacă naști la privat… nu ai nevoie decât de acte, de încărcătorul telefonului și de curaj.

Dacă naști la stat, însă, vei avea nevoie de:

  • Vată (dacă nu ai nu va fi chiar o tragedie. Eu, personal, nu am știut de ea și am primit din spital. Totuși e bine să o ai cu tine pentru perioada petrecută la terapie intensivă. Cum vei avea sondă pentru urină, nu vei putea pune absorbant pe chilot… așa că vei sta cu vată pentru a împiedica murdărirea patului cu lohiile);
  • Un pachet de absorbante mari sau chiloți pentru incontinență urinară. După ce vei merge în salon vei vrea ceva mai „modern” și mai comod decât vata.
  • Lenjerie intimă;
  • Șosete (nu ți le lua pe cele mai groase… e cald în spital);
  • Apă și veselă (pai, cană pentru ceai, lingură, linguriță, furculiță, cuțit);
  • Șervețele umede;
  • Șervețele uscate;
  • Trei-patru cămăși de noapte. Eu îmi pusesem pijamale cu pantaloni… nu m-am gândit nicio clipă că voi fi nevoită să mă dezbrac zilnic la control și că nu voi fi în stare să o fac.
  • Sutien(e) lejer(e)/bustieră. Eu am avut o singură bustieră în care îmi schimbam de zor tampoanele de sân – care sunt un mare MUST, btw.

În rest îți iei ce ți-ai lua dacă te-ai duce într-o călătorie: periuță de dinți, pastă, săpun… etc. NU îți lua lucruri inutile!

Îți recomand să citești și acest material: Pregătește-ți BAGAJUL DE MATERNITATE cu Farmacia la Preț Mic.

Cu o zi înainte de operație

La prima naștere m-am trezit când m-am dus la controlul de 36 săptămâni… că trebuie să nasc. Eram complet nepregătită. Teoretic mai aveam o săptămână și jumătate până la data programată.

Acum, însă, chiar dacă am născut mai devreme… am avut oarecum o bănuială (de când au apărut contracțiile) … așa că m-am putut pregăti corespunzător.

În primul rând e bine să eviți constipația. Asta înseamnă să ai o dietă cât mai ușoară, încă dinainte.

Cu 12 ore înainte nu mânca și nu bea nimic.

Odihnește-te cât poți de bine!

Sunt doar câteva reguli mărunte, dar care vor face diferența între o recuperare dureroasă rău și una tolerabilă.

Cat dureaza operatia de cezariana?

Operația începe cu anestezia pentru cezariana, care poate fi generală sau locală (în coloană). Puține sunt cazurile în care se recomandă anestezia generală.

Cu anestezie locală, operația prin cezariană este o plăcere. După o mică înțepătură (care nu este dureroasă nici cât o înțepătură de albină – am avut vreo 4 în sarcină) începe totul.

La ambele nașteri am fost introdusă în sala de nașteri la fix (16, respectiv 20) și bebe a venit pe lume la și 15 (16:15, 20:15).

Apoi durează mai mult curățarea, legarea trompelor (dacă soliciți aceasta… eu am preferat să nu) și închiderea operației.

Totuși, într-o oră, cel mult, ești în pat, la terapie intensivă, bucurându-te de moment (sau dormind).

Recuperare dupa cezariana

Recuperarea după operația de cezariană se realizează în mai multe etape:

  • „recuperarea infernală” sau perioada cât vei sta la terapie intensivă… care va fi un iad. În București, la Filantropia, am stat 14 ore (trebuia să stau 12 sau chiar mai puține, dar am stat atât fiindcă 12 ar fi însemnat ora 5 dimineața. M-au mutat totuși pe salon la 7). Tot aici intră și cele 2-4 zile de stat în continuare în maternitate.

Ce am trăit a fost infernal. Durerile sunt îngrozitoare. Deși… la prima naștere (23 ani) nu le-am simțit chiar atât de rău. Și acum, la a doua, era o puștoaică într-un pat vecin, operată la 2 zile după mine… care deja era „vie” (în timp ce eu îmi blestemam zilele în care m-am gândit să mai fac un copil). Ea nu avea nevoie de calmante, eu le inhalam. Ea se ridica singură… în timp ce eu plângeam înfundat.

Oricum, din fericire infernul nu durează foarte mult. După o săptămână ești ca nouă.

Secretul este SĂ NU STAI! Doare, dar mergi!

  • recuperarea de lungă durată: după vreo lună-două vei fi fresh. Totuși, e bine să te menajezi în continuare și să nu exagerezi!

Ridicare greutati dupa cezariana

NU este recomandat să ridici niciun fel de greutate după operatia de cezariana.

E bine chiar să ai sticluțe mici de apă la tine. Sau căni.

Primele 6 săptămâni (până mergi la control și îți dă medicul verde) nu ai voie să depui efort. Că l-ai ridicat pe bebe… e una. Dar nu te apuca acum să cari tu bagaje, să faci pe grozava… că nu îți va ridica nimeni statuie! Doar o să ajungi să te înjuri singură mai târziu!

Cicatrice cezariana

Și aici depinde foarte mult de la organism la organism.

Cesarean Section Images | Free Vectors, Stock Photos & PSD

Medicul meu glumea că noi, brunetele, ne recuperăm ma ușor. E carnea altfel.

Acum, mai în glumă, mai în serios, cicatricea de la cezariană este ca un tatuaj al iubirii.

După prima naștere am fost deranjată de ea. Mi se părea hidoasă. Acum, parcă, arată mai bine.

Dupa cat timp de la cezariana pot face alt copil?

Aici părerile sunt împărțite.

Totuși, pentru siguranța ta, e bine să aștepți 1,5-2 ani până să te gândești la un nou bebe.

Vezi tu, dacă o femeie care a născut natural poate rămâne gravidă imediat și naște fără complicații… la noi nu e chiar așa.

Operația de cezariană este, totuși, una destul de serioasă. Dacă nu îi dai voie să se sudeze cum trebuie și să se recupereze… o nouă sarcină îți poate fi chiar fatală.

Totuși… dacă s-a întâmplat să rămâi gravidă mai repede, nu dispera. Mergi la medic! Cunosc multe cazuri de femei care au rămas și la 5-6 luni și au adus pe lume copii perfect sănătoși, în siguranță.

Nastere naturala dupa cezariana

După ce am născut primul copil am zis că la următorul voi naște natural.

Se fac anumite teste pentru a vedea care este rezistența placentară și a uterului. În principiu peste 70% din încercări sunt un succes… Problema este că 30% nu e un procent mic. Iar atunci când sunt niște vieți umane la mijloc… mulți medici nu riscă.

Și nici eu nu aș risca :).

A doua cezariana

Despre o a doua cezariana am vorbit mai multe aici:

Cat costa o cezariana 2021

La privat costurile sunt ridicate. Dacă ai asigurare, poți obține anumite discounturi și să ajungi la sume cuprinse între 5000 și 12000 lei (în funcție de pachetele pentru care optezi).

Dacă naști la STAT, atunci te invit să te uiți la filmulețul meu de mai sus… și să afli că nașterea la stat este GRATUITĂ! Trebuie să eliminăm practica mitelor și să înțelegem că medicii își fac treaba, fără atențiile noastre!

Sper că articolul ți-a fost util! Îți doresc să ai parte de o naștere cât mai ușoară.

De asemenea, dacă mai ai orice întrebare, te invit să îmi lași un comentariu mai jos!

BONUS: Uite și un filmuleț care SIGUR va fi util: despre depresia post partum și cum am trecut eu prin ea la fiecare din nașteri:

Citește și:

❤️ AMNIOCENTEZA – tot ce (vrei și) trebuie să știi despre ea (experiență personală)

❤️ În așteptarea lui bebe… Top 5 alegeri pentru viitorul copilului

❤️ Când știi că ești pregătită pentru un copil? + 9 Semne că vrei un bebe

Sursa foto: freepik.com

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: