AMNIOCENTEZA – tot ce (vrei și) trebuie să știi despre ea (experiență personală)

amniocenteza
Reading Time: 10 minutes

Acum o săptămână am fost nevoită să fac o amniocenteza de urgență. Nu știu tu cum ești, dar eu am o nevoie acută de a fi pregătită atunci când mă așteaptă o experiență nouă. Poate că e vorba de sentimentul de a mă simți în control… sau poate nu. Oricum ar fi, mi-aș fi dorit să aud sau să citesc mai multe povești detaliate despre procedură și, mai ales, despre ce am eu de făcut înainte, în timpul și după ea.

Așa am decis să realizez acest material, în speranța că poate va fi de folos cuiva.

Ce este amniocenteza?

amniocenteza, procedura invaziva, bebe,
Sursa foto: healthjade.net

Amniocenteza este un test prenatal invaziv care constă în extragerea unei cantități de lichid amniotic, menit să ofere informații referitoare la starea de sănătate a copilului din pântec.

Ea se realizează în mod deosebit atunci când există suspiciunea unei boli genetice sau a unei anomalii cromozomiale.

Când se face amniocenteza?

Așa cum spuneam, procedura se recomandă în mod deosebit atunci când medicul ce urmărește sarcina depistează semne ecografice similare unor defecte cromozomiale (Down, Edwards, Turner, etc) sau boli genetice (precum fibroza chistică, boala Tay-Sachs și nu numai). Totuși, amniocenteza se face și atunci când:

 • există o incompatibilitate sangvină (de regulă este vorba despre o incompatibilitate de Rh);
 • trebuie diagnosticată o infecție intrauterină;
 • trebuie evaluată maturitatea plămânilor dacă din diverse motive se consideră nașterea prematură a fătului.

Cine decide că ai nevoie de o amniocenteză?

În general medicul ginecolog care supraveghează sarcina este cel care face recomandarea către această procedură. Totuși, pentru multe din cazuri poate fi suficientă o testare non-invazivă precum Versacity, Panorama sau Harmony. Dacă, însă, rezultatele acestor teste nu sunt concludente sau satisfăcătoare, atunci persoana cea mai potrivită pentru a da recomandări suplimentare este un medic genetician.

Experiența mea cu medicul genetician a fost incredibilă. Eram programată deja pentru amniocenteză, însă cu o zi înainte am avut programare la genetică medicală pentru a stabili exact testele ce urmau să fie realizate cu lichidul amniotic recoltat. Am avut parte de un specialist de nota 1000 care mi-a explicat în detaliu ce suspiciuni genetice există, care este diferența între testele pe care mi le recomandă și cum să privesc situația. De asemenea, geneticianul are rolul și de a te ajuta să înțelegi aspecte importante precum:

 • Ce poți face în funcție de rezultate;
 • Care este probabilitatea ca bebe să sufere de una din afecțiunile suspectate;
 • Cum ar putea afecta boala viața ta și, mai ales, pe cea a copilului;
 • Care sunt opțiunile de tratament, atât în timpul sarcinii cât și după naștere;
 • Cum poți să te pregătești metal pentru ceea ce urmează;
 • Care sunt șansele ca testele să depisteze și cele mai mici defecte, șamd.
 • Costurile analizelor.

Înainte de amniocenteză: cum te pregătești

După ce ai avut discuția cu geneticianul… e normal să începi să te gândești la diverse. În primul rând ce teste să alegi. Aici nu te pot ajuta prea mult. Decizia aparține fiecăruia în funcție de buget, de afecțiunea suspectată și de speranțe.

Amniocenteza la stat sau la privat?

Tot înainte de procedură trebuie să alegi și unde să faci recoltarea… și cine să ți-o facă.

Aici eu nu am prea avut de ales. Întrucât testele erau extrem de costisitoare, ginecologul meu a insistat să mi se recolteze lichidul la stat, la un spital universitar din țară.

Voi evita să dau prea multe detalii pentru că nu am interesul de a face contrareclamă direct… cu atât mai mult cu cât din păcate situația este cam aceeași peste tot în țară, la stat.

Amniocenteza este o procedură delicată, cu multe riscuri. Din acest motiv NU trebuie făcută de oricine, ci se recomandă să fie realizată de un specialist care are experiență vastă. Din acest motiv am fost și trimisă la acest medic… pentru că este renumit pentru șansele sale de reușită.

Amniocenteza preț

Înainte de toate, este important să stabilim un lucru: prețul amniocentezei NU este fix, ci se compune din două elemente:

 • Costul procedurii (puncției/recoltării)
 • Costul analizelor genetice.

Procedura este decontată de CAS prin spitalele de stat (nu știu nimic despre ce se întâmplă în maternitățile private care lucrează cu CAS), analizele genetice, însă NU sunt decontabile. Așa că și dacă vrei să faci economie, vei putea economisi cel mult costul procedurii. Atât.

Preț amniocenteză privat

La privat, recoltarea lichidului amniotic costă între 500 și 2000 lei, în funcție de clinică și de medic. În provincie media este de 950-1000 lei.

La acest cost se mai adaugă încă 1000-6000 lei analizele genetice, în funcție de ce recomandă medicul genetician și în funcție de centrul unde trimiți probele recoltate.

Ce să faci înainte de amniocenteză

În principiu pentru această analiză te pregătești exact ca pentru orice consult ginecologic. Eu nu am știut absolut nimic despre ce presupune, așa că am luat următoarele măsuri:

 • Realizarea igienei locale (ras/epilat, spălat, etc);
 • Întreruperea contactului sexual cu 3 zile înainte;

Acestea sunt absolut necesare. De asemenea, am mai citit ca dacă ai tratament anticoagulant este indicat să îl întrerupi. Eu am făcut asta, dar apoi am întrebat o doamnă doctor din spital și a ridicat din umeri. A zis că nu știe nimic despre asta și că este strict decizia mea… că ar putea fi pericol de hemoragie dar ar putea și să nu fie. Puțin evaziv, dar… în fine.

De asemenea, eu fiind programată la ora 8 dimineața am avut grijă să nu mănânc și să nu beau nimic înainte. Cred că asta a fost absolut inutil, pentru că oricum mi s-a făcut recoltarea abia la ora 12, când deja eram leșinată de foame și de sete. Nu mă gândeam că va dura atât, așa că nici nu mi-am luat nimic cu mine. Și, cum încă nu avem voie cu însoțitori în spital (din cauza pandemiei), nu a putut nici Luci să îmi aducă nimic. Am ținut post negru :)).

În orice caz, nu cred că era necesar. Poți mânca și poți bea liniștită ce vrei înainte de amniocenteză.

Amniocenteza la spital

Înainte de amniocenteză mi s-a pus o perfuzie cu ceva calmante. Nu anestezie. Sunt medici care decid să anestezieze zona, la mine nu s-a întâmplat. Oricum, perfuzia curgea atât de încet încât în 4 ore cât a durat de când mi-a fost pusă și până la procedură abia dacă se scursăseră 50ml.

Dacă alegi să faci amniocenteza la spital, trebuie să ai la tine:

 • 1-2 branule mărimea ta (pe mine m-au certat că nu am adus branulă și mi-au pus una verde, imensă, pe venele mele aproape inexistente);
 • Plasturi, leucoplast (spitalele nu au așa ceva);
 • Șervețele (preferabil rolă, să ai și pentru ecograf).

Cum decurge amniocenteza. Doare?

bebe in pantec, amniocenteza procedura, amniocenteza video,
Sursa foto: youtube.com

Acum deja am ajuns la procedură. Părerile sunt împărțite… în general în funcție de cine face recoltarea.

Pentru că nu sunt medic și nu îți expun o părere științifică, nu pot decât să îți descriu experiența mea. Și așa vei înțelege de ce NU recomand să îți faci aniocenteza la spital.

Pasul 1: măsurarea colului

Probabil că până acum te-ai împrietenit deja cu ecografia transvaginală. Pentru că amniocenteza prezintă un risc de 1% de avort, este important ca medicul să se asigure că ai colul închis și lung înainte de a începe.

Eu până în acest moment am fost nevoită să fac 5 ecografii transvaginale, numai în sarcina aceasta. Pot spune că detest procedura. De fapt nu cred că există femeie care să fie prea pasionată de ceea ce se întâmplă acolo… dar, în fine. Fiind într-un spital universitar, am avut „privilegiul” de a fi cobai. Așa se face că mai mulți studenți au avut ocazia de a învăța cum să observe ecografic vezica, placenta și colul… pe mine. Nu vă voi descrie cât a putut fi de frustrant.

Pasul 2: măsurarea lui bebe

Urmează o „scanare” rapidă a copilului. De data aceasta cu chiloții pe mine, ecografia fiind abdominală. Se măsoară circumferința craniului și dimensiunea osului femural, pentru a determina vârsta sonografică a copilului. Aici nu am avut ce comenta. A fost ok.

Singurul lucru dubios… că în spitalele de stat nu există șervețele (prosoape de unică folosință). Ești șters fie cu o cârpă uzată (cum am pățit la maternitatea din Vâlcea) fie cu un halat (cum a fost cazul aici). Așa că îți recomand să vii cu ele de acasă (DOAR dacă mergi la spital de stat, în provincie).

Pasul 3: puncția

Aici începe distracția: după ce îți dezinfectează tot abdomenul (în cazul meu cu iod), începe să caute punctele cele mai sigure pentru inserția acului. Eu când am văzut că pe mine erau două studente și medicul, am simțit cum rămân fără aer. Seringa, cu al său ac imens, era în mâna unei studente… așa că am preferat să închid ochii și să încep să mă rog. Nu am știut ce altceva să fac.

Mi s-a spus ca orice aș face, să NU mă mișc. Nici măcar puțin. Copilul era încordat total, simțea și el că e ceva în neregulă.

Apoi, dintr-o dată, am fost avertizată că vor începe. Nu mi s-a spus nimic altceva decât că durează mai mult ecografia decât însăși puncția.

Când am simțit acul străpungându-mi pântecul, m-am chinuit să îmi țin lacrimile în ochi. Nu a ieșit chiar bine din prima, așa că au fost nevoiți să mai încerce o dată și să apese mai profund. A fost prima dată când chiar am realizat că trebuie să mai slăbesc :)).

Cât durează procedura?

Dacă mă întrebi cât a durat chinul… pot spune că a fost preț de un Tatăl Nostru, două repetiții ale Psalmului 50 și un Crez. Deci, undeva la vreo 3-4 minute… să zicem.

Cât de mult doare?

Cu două zile înainte de amniocenteză m-a mușcat o viespe de omoplatul stâng. Am țipat instant, fără a mă putea controla.

Ei bine, la amniocenteză nu am simțit această nevoie de a țipa, ceea ce mă face să cred că nu a fost la fel de dureroasă. Totuși, durerea poate fi comparabilă cu aceea a unei recoltări din picior.

Disconfortul este puțin mai mare ca la anestezia din coloană pe care o faci înainte de cerzariană, dar se apropie. Atâta doar că durează puțin mai mult ca aceasta.

De asemenea, dacă ai experiență cu injecțiile Clexane făcute în burtă… ei bine, senzația nici nu se apropie. Acul mititel, înfipt superficial, nu are nimic a face cu acul imens de la amniocenteză.

Oricum, după rămâi cu o senzație de durere care persistă câteva zile. Eu am o săptămână de la procedură și încă mă mai doare partea stângă a ambdomenului, dar este o durere ușoară (mai degrabă o jenă).

Cât lichid va fi recoltat?

În funcție de analizele pe care le ai de făcut, se pot recolta între 20 și 50 ml de lichid amniotic. Mie mi-au scos 40ml. Și m-am bucurat, pentru că sunt situații în care lichidul este insuficient și se recomandă repetarea puncției. Ori asta pentru mine era un mare NU :)).

Amniocenteza – riscuri și complicații

Am citit multe despre riscuri. Cel mai înfricoșător este cel de avort. Da. Poți pierde sarcina din cauza acestei proceduri. Din acest motiv este esențial să alegi cu atenție medicul ce va recolta proba.

Alte riscuri:

 • Infecție;
 • Rănirea fătului și/sau a mamei.

Repet, dacă procedura este făcută de un specialist în care ai încredere, ești în afara pericolelor.

Eu m-am ales cu o infecție urinară pe care o pun pe fondul jocului cu sonda transvaginală…

După amniocenteză – cum te îngrijești, ce ai și ce nu ai voie să faci

Eu am mai stat încă 3 ore în spital după amniocenteză, până s-a terminat perfuzia. Bebe era extrem de agitat (având plancenta anterioară, abia dacă îl simt în mod curent. Acum, însă, îl vedeam cum sălta cu totul în pântec).

La plecare vei primi o rețetă „standard” cu medicamentele pe care trebuie să le iei în intervalul următor. Aceasta include:

 • un antibiotic compatibil cu sarcina (pentru a preveni riscul de infecție);
 • ovule cu progesteron;
 • un antiinflamator;
 • un antispastic;
 • un hipotensor (pentru că există riscul de creștere a tensiunii arteriale).

Totuși, mi se pare normal ca rețetele să fie personalizate în funcție de analizele fiecăreia. Eu am luat medicamentele conform indicațiilor, orbește (nu știu de ce… că nu obișnuiesc să fac asta). Și mi-a scăzut tensiunea atât de rău încât eram la un pas de a face un atac de panică.

Anyhow…

În principiu îți poți relua viața normală, cu câteva limitări. Uite care au fost cele mai importante întrebări pe care le-am întâlnit pe în discuțiile despre amniocenteză, de pe forumuri (întrebări pe care, de altfel, mi le-am pus și eu):

Pot să fac baie după amniocenteză?

Nu aș zice neapărat baie, dar duș da. Un duș călduț. În niciun caz nu se recomandă o baie fierbinte. Dar ai nevoie să te cureți, mai ales că mai mult ca sigur ai burtica încă murdară.

Pot să conduc autovehicule?

Eu fiind la distanță de câteva ore de casă, eram nevoită să mă deplasez cu mașina. Aș fi condus, dar nu m-a lăsat Luci. Ideea e că mă simțeam capabilă. Durerea era suficient de slabă (mai ales după o perfuzie) încât să nu mă împiedice să conduc. Totuși, stând în dreapta am avut avantajul de a ține centura ceva mai sus și puțin depărată de burtă. Până la urmă bebe încă era extraordinar de agitat și nu se simțea deloc fericit.

Așadar, dacă faci puncția în orașul tău și nu ai mult de condus, poți să te urci liniștită la volan după.

Pot să fac sport/curățenie (exercițiu fizic)?

NU. Pe fișa de externare, în dreptul recomandărilor vei observa scrisă indicația: „repaos fizic și sexual”. Peste tot am văzut că se recomandă ca acest repaos să dureze minim 72 ore. Totuși, eu nu m-am prea putut abține din a face treabă prin casă. Nu am stat chiar numai în pat, dar nici nu m-am apucat să mut mobila sau să merg la alergat. În ziua cu intervenția nici nu am gătit. Doar ce am băgat hainele de pe drum și din spital la spălat și apoi la uscător. Atât.

Pot să fac sex?

Minim 72 ore NU. Dar se recomandă chiar mai mult de atât. Acum depinde și de starea sarcinii tale, de cum te simți… dacă te-ai trezit cu vreo infecție sau nu, șamd.

Rezultate amniocenteza

După ce ai făcut recoltarea ți se vor da recipientele cu lichidul extras pentru a le duce la acel laborator pe care l-ai ales. Eu am optat pentru a mi se face analizele într-un centru privat din București. Așa că am fost pusă în legătură cu o persoană care se ocupa de livrări între spital și centrul genetic respectiv. Inițial mi se spusese că va trebui să le duc singură la București. Atunci m-am cam enervat, dar din fericire s-au găsit soluții…

Dacă faci analiza la privat, probabil că nu va trebui să te plimbi tu cu seringile, ci se vor ocupa ei de tot.

Oricum, timpul în care vei primi rezultatele este diferit înfuncție de ce teste faci. Unele sunt disponibile în 3-5 zile (cum este cazul QF-PCR sau al testului FISH, care analizează cromozomii), în timp ce altele pot dura până la 21 zile (testul de cariotip fetal bandat sau arrayCGH). Deci… vei avea de așteptat.

Rezultatele vin, cel mai adesea, pe mail… și cu ele te vei prezenta la medicul tău curant.

Concluzie

Amniocenteza este o procedură invazivă benefică în depistarea problemelor genetice ale pântecului. Ea are beneficiul că îți dă informații directe despre făt, în timp ce testele de sânge sunt limitate de faptul că îți dau informații despre tine.

Oricum, sper ca materialul meu să te fi ajutat să înțelegi că procedura în sine dureză foarte puțin, nu este exagerat de dureroasă și se realizează fără probleme… Totodată, sper să decizi înțelept cu privire la economia pe care o vei face. Dacă ar fi cazul să mai repet vreodată experiența, NU aș mai merge niciodată la stat. Poate doar dacă aș fi în București. Condițiile din maternitățile provinciale nu se compară cu acelea din capitală. Am o naștere la Maternitatea Filantropia din București… condițiile de acolo sunt incomparabile cu acelea din provincie!

Mult succes!

Sursa foto cover: hopkinsmedicine.org

About Author

2 thoughts on “AMNIOCENTEZA – tot ce (vrei și) trebuie să știi despre ea (experiență personală)

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: