Operatie hidrocel copii – Experienta povestita

operatie hidrocel experienta, varicocel
Reading Time: 10 minutes

Diagnosticul de hidrocel este destul de comun în rândul băiețeilor. Cu toate acestea, îngrijorările noastre – ca mame de băieței – sunt extrem de justificate, mai ales când primim o mulțime de sfaturi din partea tuturor. Unii zic că e ceva normal ce trebuie lăsat în pace, pe motiv că trece de la sine, în timp ce alții ne sperie cu argumente de genul „operează-l că altfel face cancer, nu va putea face copii” și altele asemenea.

Pentru că am avut 5 ani de griji până să decid să îl duc la operație, m-am gândit că poate te-ar ajuta – pe tine, mamă/tată de copil diagnosticat cu hidrocel – să vezi și experiența operației.

Dar, până una alta, hai să vorbim despre…

Ce este HIDROCELUL

Dacă micuțul tău a fost deja diagnosticat cu hidrocel, înseamnă că știi deja că are un ouț mai mare decât celălalt.

Ce se întâmplă, de fapt, este că într-unul dintre ouțe (și, uneori chiar în amândouă) s-a realizat o acumulare de lichid abdominal.

Hidrocel congenital vs Hidrocel dobândit

Hidrocelul congenital este specific bebelușilor și, TEORETIC, se resoarbe de la sine în primul an de viață. Acesta reprezintă o acumulare de lichid abdominal fie în jurul testiculului (și vorbim despre hidrocel testicular), fie în funiculul spermatic (și, în acest caz, avem de-a face cu un hidrocel funicular).

Statisticile sugerează faptul că aproximativ 2% din băieței au hidrocel congenital.

Motivul este reprezentat de faptul că după ce au coborât testiculele în abdomen (în perioada fetală), sacul din jurul testiculului nu s-a închis complet, realizând în continuare o comunicare cu abdomenul (hidrocel comunicant). Dacă, totuși, comunicarea s-a închis, dar a mai rămas lichid în sac, avem de-a face cu un hidrocel necomunicant.

Hidrocelul dobândit, pe de altă parte, poate apărea la orice vârstă și nu are neapărat legătură cu toată povestea din perioada embrionară. Cu el se poate alege orice copil perfect sănătos, după ce a suferit un traumatism – o lovitură mai puternică.

Hidrocel comunicant vs Hidrocel necomunicant

Am spus deja că în cazul celui comunicant lichidul încă mai trece înainte și înapoi în abdomen. Cum știi că este comunicant? Observi că ouțul pare când normal, când mai mare. Diferența se constată, de regulă, după un efort intens ori când copilul plânge/se stresează.

În cazul celui necomunicant, testiculul are aceeași dimensiune indiferent de împrejurimi.

Hidrocel bebeluși

Așa cum spuneam, în primul an de viață mulți bebeluși pot fi diagnosticați cu hidrocel. Canalul închizându-se, vorbim despre o „resorbire de la sine”. Totuși, aproximativ 2% din copii au ghinionul de a rămâne cu acest diagnostic mai departe.

Tratament hidrocel fără operație

Eu am descoperit că este ceva în neregulă cu ouțele puiului meu când avea aproximativ 2 ani. Nu mi-am bătut prea mult capul, mai ales că toată lumea cu care discutam îmi spunea că e ceva normal. Fiind comunicant, aveam adesea impresia că, de fapt, e doar în capul meu.

Am discutat cu alți părinți de băieți, cu bărbați, cu medici… și am decis să amân operația, timp în care am încercat tot felul de tratamente naturiste pentru hidrocel.

În trecut cred că aș fi depus efortul de a căuta și a vă prezenta câteva exemple, dar având în vedere eficiența lor, nici nu mă voi mai deranja.

Uneori aveam impresia că metodele naturiste au dat roade… pentru ca la câteva luni să constat că a fost doar un miraj.

Ionuț avea 5 ani când i-am făcut ultima ecografie care îmi sugera prezența lichidului… și, deci, necesitatea intervenției chirurgicale. Întâmplarea a făcut că tot atunci a izbucnit și pandemia, am rămas și însărcinată cu cel de-al doilea copil… așa că am preferat să mai aștept.

Riscurile hidrocelului neoperat

În principiu NU există neapărat riscuri.

Această idee a fost cea care m-a făcut să amân operația.

Sunt, la fel ca majoritatea mamelor, îngrijorată pentru sănătatea copilului meu dar, în egală măsură, caut cea mai comodă variantă pentru amândoi.

Cui îi place să stea în spital, să își vadă copilul în chinuri și să își dea viața peste cap? Cred că nimănui. Mie, cel puțin, pot garanta că îmi displace total.

Așa că am tot căutat pe internet, am întrebat medici și am ajuns la următoarea concluzie:

În primii ani riscurile de apariție a complicațiilor sunt foarte mici, de aceea nu reprezintă o intervenție urgentă și obligatorie (cum este în cazul apendicitei, de exemplu).

Hidrocelul neoperat NU duce la impotență, sterilitate sau cancer. Așa că da, poate trăi cu ouțe inegale și să îți facă nepoți.

TOTUȘI, ce m-a determinat pe mine, personal, să îl duc la operație a fost riscul de a dezvolta infecții, tumori sau hernie inghinală.

Cine poate pune diagnosticul de hidrocel?

Pentru că se poate confunda ușor cu o tumoră testiculară sau cu o hernie sau chiar torsiune testiculară, este important să apelați la unul (sau chiar toți) din următorii specialiști:

  • Medicul de familie – care îl poate consulta/palpa;
  • Medicul pediatru (de multe ori sunt unul și același);
  • Ecografist – aici aveți un diagnostic chiar mai pertinent, în urma analizei imaginii ecografice a testiculelor. Se va observa cantitatea de lichid și natura acestuia, oferind o posibilă recomandare de operație;
  • Chirurg pediatru – cea mai bună variantă.

Se justifică să operăm hidrocelul la copii sau nu?

După 5 ani de la primul diagnostic, ani buni de tratamente naturiste și „incantații”, am decis să îl duc la un chirurg pediatru.

Știam că are hidrocel. Bănuiam că mulți ani a fost comunicat, urmând ca în final să se fi închis în mod natural.

Din fericire, deși am așteptat atât, situația era ușoară. Nu era un hidrocel exagerat de mare, nu avea niciun fel de complicații și ar fi putut fi operat oricând.

Pentru că am aflat că recuperarea durează aproximativ o lună – timp în care este indicat să reducă la maxim efortul depus – am decis că ar trebui să acționez. Mai sunt 2 săptămâni din vacanța de vară… așa că am considerat că dacă tot nu am făcut-o până acum, trebuie să o fac acum.

De menționat: hidrocelul NU doare. Dacă ajunge să doară e posibil să fie deja herniat așa că IMPUNE prezentarea la medic.

Operație de hidrocel – experiență reală

Așadar, după ce am căutat păreri, am discutat cu alte persoane și am consultat opțiunile pe care le-am găsit pe internet, am decis să duc copilul să se opereze la Spitalul Județean Vâlcea. Auzisem că există o doamnă doctor minunată, caldă și extrem de competentă, pentru care această operație este „o joacă” (mă refer, desigur, la gradul de dificultate).

Părinte fiind, operația era operație. Pentru mine era o luptă pe viață și pe moarte pe care o puneam în cârca micuțului meu. Cred că toate avem tendința de a face o tragedie din chinurile copiilor dar… nu degeaba vorba „numai mamă să nu fii”.

Operație de hidrocel la privat sau la stat?

Așa că am vrut inițial să îl duc la privat… dar când am pus în balanță aproximativ 6000 lei (pentru o operație de hidrocel la privat) vs 0 lei (aceeași operație la stat) + drumul, deranjul, etc… am ales să am încredere într-un medic cu o reputație extraordinară (dna dr. Simona Ponoran) și să aleg și varianta cea mai confortabilă din punct de vedere financiar.

Avusesem deja experiența plăcută a nașterii de la stat. Am vorbit despre ea aici:

Așa că am decis să mai „risc” o dată. Și sunt fericită că am făcut asta.

Internare pentru operație

M-am gândit să îți dau răspunsuri la toate întrebările pe care le-am adresat eu domnului Google – întrebări la care el nu a știut să îmi răspundă. Tot ce aș fi vrut să știu înainte… Nu neapărat pentru a mă pregăti mai bine, cât pentru a putea anticipa și a mă simți mai relaxată.

Așadar, am fost la consultație în policlinică, urmând a programa operația pentru săptămâna următoare.

Pentru operația de hidrocel este necesară o spitalizare de 3 zile:

Ziua 1: internare + analize

Ziua 2: operație + recuperare

Ziua 3: schimbare pansament + externare

Condiții Spital Județean Vâlcea – Secția de Chirurgie Pediatrică

Ultima dată când am fost internată în Spitalul Județean Vâlcea eram eu însămi copil. Știam că spitalul a fost renovat, așa că mă așteptam să fie alte condiții.

Am sperat să existe rezerve (ca la maternitate) dar acest lucru nu este posibil.

Pe grupul de mămici am fost informată că la pediatrie sunt saloane cu 2 paturi. La chirurgie pediatrică, însă, nu este așa. Saloanele au 6 paturi, cu baie individuală (e pe hol dar e oarecum consacrată salonului). În aceste saloane stau copiii – însoțiți sau nu de părinți.

Condițiile sunt ok. Paturile sunt îngrozitor de mici, dar pentru copii sunt perfecte. Și sunt relativ comode (pentru o persoană).

Eu am dormit cu el în pat și a fost destul de chinuitor dar mi-am asumat acest lucru.

Ferestrele sunt noi, saloanele sunt curate, personalul este extrem de amabil.

Nu am găsit gândaci – cum găseam odinioară – nu mirosea respingător.

Mâncarea este puțină și… de spital. Dar și pentru asta am fost pregătită moral.

Există și televizor, frigider și o masă pentru servire.

Nu e lux dar e curat – și pentru mine asta conta.

Dacă vreți să rămâneți cu copilul în spital trebuie să plătiți o taxă de 45 lei la internare și să aveți asupra voastră o copie a certificatului de naștere a copilului + CI-ul propriu (+ trimitere de la medicul de familie).

Pregătire pentru operație

Așa cum spuneam, prima zi este pentru analize. Totodată este o zi în care poți profita de timpul eliberat pentru a te conecta la copil, a-i oferi sentimentul de siguranță și a-l pregăti moral pentru ceea ce urmează.

Este normal să îi fie frică așa cum este normal ca și ție să îți fie. Comunică-i cu iubire acest lucru, exprimă-i încrederea ta în medic precum și faptul că orice ar fi, vei fi acolo pe tot parcursul operației și îl vei aștepta la ieșire.

Starea vostră emoțională stabilește cursul operației și dă tonul recuperării.

De asemenea, în seara dinainte am simțit benefic să îi dau copilului o bomboană de Emocalm. Am luat una și eu. A dormit liniștit.

A doua zi, până în operație, NU are voie să consume nici alimente solide, nici lichide.

Operația de hidrocel

Știam că este o operație ușoară și că durează cam 30 minute.

Mi s-a confirmat acest fapt.

Din momentul în care puiul a fost luat de lângă mine și anesteziat (anestezie GENERALĂ) și până când a fost mutat la ATI au trecut aproximativ 50 minute.

Deși trebuie eliminat lichidul din jurul testiculului, incizia NU se realizează în scrot. Aceasta este fie la nivel inghinal, fie la nivel subinghinal. Prima presupune o incizie de 3-5cm la nivelul canalului inghinal astfel încât să se obțină acces la cordonul spermatic și la plexul venos pampiliform.

A doua presupune o incizie de 2-3 cm la nivelul inelului inghinal exterior, astfel încât să se obțină acces la cordonul spermatic fără a secționa secționa mușchii peretelui abdominal (sursa: varicocel.eu).

hidrocel operatie

Recuperare după operația de hidrocel la copii

Recuperarea după această operație este diferită de la copil la copil. În general contează stadiul în care se află boala, pregătirea emoțională a copilului și organismul lui.

Cu noi în salon mai era internat un băiețel cu același diagnostic. Totuși, având în vedere că prezenta și simptome (dureri – față de Ionuț care nu avea nimic), am suspectat că era herniat. În orice caz, el se operase cu o zi înainte, așa că am avut ocazia să vedem în avans ce ne așteaptă.

Ce am văzut ne-a cam panicat pe amândoi. Mititelul era în dureri îngrozitoare. Mergea cum mergeam eu după cezariană. Nu suporta să fie atins și era foarte iritat.

M-am panicat îngrozitor.

Imediat după operație – o oră la Terapie Intensivă

Totuși, la Ionuț treburile au stat total diferit.

Când s-a trezit, la ATI, eram lângă el.

Ionut dupa operatia de hidrocel la terapie intensiva

Avea gâtul extrem de uscat, avea dureri și era panicat. Era, într-adevăr, irascibil. Dar l-am înțeles și l-am asigurat de tot sprijinul meu.

Cerea apă… dar mi s-a spus să nu îi dau cam o oră. I-am pus, însă, o compresă cu apă rece pe buze, pentru a-i „păcăli”, măcar, starea de deshidratare.

Cât am stat la ATI m-au luat toate transpirațiile. Mă simțeam atât de vinovată că mi-am supus copilul unor chinuri de natura asta. Îmi aminteam de mine, după ultima cezariană, când am picat într-o stare de depresie similară celei pe care o suspectam la Ionuț:

La ce să te aștepți după operația de hidrocel la copii

După o oră, Ionuț a fost transferat de la ATI pe salon. Plimbarea îi stârnea curiozitatea mult, dar cred că îl și obosea.

Era evident epuizat. Avea ochii înroșiți, obosiți și triști. Era atât de deshidratat încât nu mai suporta nimic.

Cum a fost mutat înapoi în patul lui, i-am dat să bea apă, dintr-o sticluță cu siguranță (pentru copii) pentru a elimina riscul de înec. Puteam face același lucru folosind un pai.

Prima senzație a fost cea de amețeală. Era slăbit și amețit. Deși nu mai mâncase de vreo 19 ore, nu îi era foame. Nu avea perfuzie, nu avea calmante și începea să nu mai aibă nici dureri.

Îi promisesem că dacă se liniștește, îi voi comanda ce mâncare poftește el (știam că îi plac lucrurile dietetice așa că am jucat această carte).

După încă două ore, mi-a mărturisit că este pregătit să mănânce. Așa că i-am comandat o supă cu găluște.

Ionut recuperare operatie hidrocel congenital

Așadar, cam după o oră poate consuma lichide și după 3-4 ore și alimente solide, dar nu în exces. E bine să fie alimente ușoare, în proporție de minim 35-40% lichid. Așa că i-am dat niște compot de piersici și supă.

Până seara i-am mai dat piure și puțin corn cu gem de vișine (cu toate că nu se recomandă dulciuri – zahărul împiedicând vindecarea).

Este foarte important ca micuțul să se hidrateze, să mănânce, să aibă scaun și să se plimbe liber până la externare. Ionuț se plimba deja prin salon după 3 ore de la operație, fără niciun fel de durere. Obosea repede și era slăbit, dar nu a cerut deloc calmante.

Îngrijirea operației de hidrocel

Acum am ajuns aproape de final.

Operația de hidrocel nu ia sfârșit aici.

Așadar, este important cum încurajați recuperarea:

A doua zi va fi verificată operația, va fi schimbat pansamentul, urmând ca procedura să fie repetată de mamă în fiecare zi (sau cel mult la 2 zile) până la scoaterea firelor – o săptămână mai târziu.

Curățarea operației se face cu o compresă sterilă și betadină, prin mișcări ușoare de tamponare. NU frecați cicatricea, NU insistați. Asigurați-vă că NU apar semne de puroi sau infecție.

NU faceți copilului baie/duș până nu îi sunt scoase ațele și aveți acordul medicului. Până atunci spălați copilul „pe bucăți”. NU udați incizia.

Activiatea fizică după operație

Recuperarea după operația de hidrocel durează aproximativ o lună, timp în care este important să fiți atent la copil.

Nu are voie următoarele:

  • Să sară;
  • Să ridice greutăți;
  • Să alerge;
  • Să meargă pe bicicletă;
  • Să joace fotbal/tenis/volei/basket, etc;
  • Să realizeze activități care îl solicită prea tare;
  • Să se streseze prea mult.

În primele 24 ore se recomandă chiar repaosul la pat, cu mișcări ușoare pentru a evita constipația.

Dieta după operația de hidrocel

În principiu nu există o contraindicație în ce privește alimentația după operația de hidrocel (cum se întâmplă în cazul altor afecțiuni). Totuși, recomandarea generală este de a evita constipația.

Ce am considerat eu util, din tot ce am primit ca informații de la asistente și din ce am mai citit:

  • În prima oră după anestezie nu se va consuma nimic;
  • În orele 2-3 se vor consuma lichide pentru a preveni deshidratarea și a ajuta organismul să se revigoreze;
  • În primele 24 ore se va introduce o dietă mai mult lichidă, evitându-se dulciurile. Sunt bune fructele dar nu se recomandă excesul pentru a NU avea diaree sau a se constipa.
  • După externare se vor evita alimentele prea nesănătoase sau cele care balonează. Gazele vor fi dureroase… așa că sigur veți vrea să evitați asta.

În principiu cam aceasta este experiența mea. Sper că v-a fost utilă.

Dacă mi-a scăpat ceva sau aveți întrebări suplimentare, vă invit să îmi lăsați un comentariu – în rubrica de jos.

About Author

2 thoughts on “Operatie hidrocel copii – Experienta povestita

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: