Ce AI si ce NU AI voie sa mananci cand ai DIABET

Reading Time: 3 minutes

Cu toate că diabetul este o afecțiune specifică vârstei a III-a, statisticile sugerează faptul că stilul de viață contemporan determină apariția tot mai frecventă a acestei afecțiuni inclusiv în rândul tinerilor și al copiilor. 

Ce este diabetul? De ce apare tot mai frecvent?

Diabetul reprezintă o afecțiune în cadrul căreia organismul nu poate utiliza corect glucidele din alimentație. Pentru ca glucoza să intre în organism și să producă energie, este necesar ca ea să ajungă la nivelul celulelor. Totuși, metabolismul glucozei este controlat de insulină (un hormon secretat de pancreas). În momentul în care pancreasul nu produce suficientă insulină, atunci apar primele semne de diabet.

Odată cu înaintarea în vârstă toleranța la glucide scade și odată cu aceasta scade și numărul celulelor pancreatice secretoare de insulină. Totuși, diabetul fiind conectat de funcția hormonală, este adesea întâlnit și în cazul persoanelor cu hipertiroidism. 

Mai departe, bolile tiroidei sunt adesea puse pe seama unui stil de viață haotic și stresant. Drept urmare, stresul poate fi un factor extrem de important în apariția diabetului. 

Mai mult, dacă ținem cont de faptul că tot mai frecvent animale sunt injectate cu hormoni de creștere și dezvoltă boli care pot fi transmise oamenilor, nu este de mirare ca incidența pacienților cu diabet să crească.

Așadar, în cazul acestei afecțiuni alimentația joacă un rol esențial!

Ce alimente trebuie evitate atunci cand ai diabet?

În general este indicat să se evite orice aliment care are un conținut ridicat de glucide și de carbohidrați. În acest sens, se vor evita:

  • Dulciurile

Vorbim aici despre:

  1. prăjituri;
  2. dulceață, gem, marmeladă;
  3. siropuri;
  4. băuturi răcoritoare cu zahăr;
  5. produse de patiserie.
  • Anumite fructe ce au un conținut ridicat de glucide

Cu toate că au vitamine, există anumite fructe care sunt interzise la diabet, precum:

  1. banane;
  2. struguri;
  3. mango;
  4. curmale, stafide, caise confiate și alte fructe confiate;

Ce ai voie sa mananci atunci cand ai diabet

  • Cereale integrale

Fulgii de ovăz, în mod deosebit, sunt cunoscuți pentru faptul că ajută la controlul glicemiei și al colesterolului. De asemenea, amestecarea cerealelor integrale cu iaurt poate reprezenta o sursă puternică de fibre, magneziu, vitamina B și chiar Omega 3.

  • Legume fără amidon

Pe acestea este esențial să le consumi zilnic. Au un număr redus de calorii, au vitamine, fibre și alte substanțe benefice menite să mențină sănătatea organismului și să ușureze digestia. În plus, acestea au o cantitate redusă de carbohidrați. Uite care sunt cele mai bune legume fără amidon:

  1. roșii;
  2. ardei;
  3. țelină;
  4. ceapă;
  5. usturoi;
  6. dovlecel;
  7. castravete;
  8. vinete;
  9. morcovi;
  10. varză;
  11. broccoli;
  12. fasole verde;
  13. ridichi;
  14. ciuperci;
  15. conopidă;
  16. varză de Bruxelles;
  17. sparanghel.
  • Verdețuri

Salatele conțin multe vitamine și foarte puține calorii. Poți alege să variezi între salată verde, rucola, spanac și chiar valeriană, fără niciun fel de problemă.

  • Peștele gras, bogat în Omega 3

În cazul pacienților cu diabet grăsimile sănătoase de tip Omega 3 nu trebuie să lipsească din alimentație. În acest sens, se poate opta pentru somon sălbatic, păstrăv, ton proaspăt, sardine, creveți, macrou, stridii, hering, halibut. 

  • Fructele de pădure

Cele mai recomandate fructe de pădure sunt afinele și coacăzele, cunoscute în mod deosebit pentru beneficiile pe care le au în cazul diabeticilor. De asemenea, indicate sunt și cireșele, căpșunile, mureze și zmeura.

  • Carne slabă

În această categorie cel mai adesea este recomandată carnea de pui și de curcan, precum și cea de rață.

  • Organe

Organele sunt permise pacienților cu diabet, dar trebuie ținut cont de faptul că au mai multe calorii. Vorbim despre ficat, rinichi, limbă, inimă, pipote, ș.a.

  • Ouă și unt

Ouăle și untul sunt, de asemenea, permise. La fel și margarina. Totuși, datorită faptului că este sintetizată artificial, e mai bine să fie evitată pe cât posibil.

Alimente partial permise in diabet

O serie de alimente trebuie cântărite înainte de a fi consumate, pentru a putea vedea exact conținutul de glucide al dietei. Acestea sunt:

  • Pâinea albă, intermediară, graham
  • Cartofi, orez, griș, paste făinoase;
  • Fasolea boabe;
  • Lactatele: lapte dulce, iaurt, sana, chefir, urdă, brânzică proaspătă.

Așadar, diabetul poate fi ținut sub control printr-o alimentație corectă, alături de un tratament hipoglicemic. La acestea se adaugă, desigur, un stil de viață sănătos!

Resurse:

Monica Moldoveanu, Geriatrie și geropatologie pentru asistenți medicali, Ed. ALL, București, 2011, pp.54-56;

*** https://www.dhakatribune.com

*** https://www.medicalnewstoday.com

Citește și:

Cele 3 Tipuri de Gastrită și Ce NU ai voie să Mănânci Când ai Gastrită

Ce NU ai voie să mănânci când alăptezi, dacă vrei ca micuțul tău să nu aibă colici!

Ce NU ai voie să mănânci și ce ai voie să mănânci când ai varicelă și cum să treci mai ușor peste!

Ce nu ai voie să mănânci când ai pietre la rinichi.

Ce nu ai voie să mănânci când ai gută

Ce nu ai voie sa mananci cand ai aparat dentar

About Author

4 thoughts on “Ce AI si ce NU AI voie sa mananci cand ai DIABET

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: