Ce alimente si ceaiuri SA NU CONSUMI cand iei medicamente 💊!
Foarte multă lume nu știe faptul că medicamentele nu se iau NICIODATĂ cu ceai. Eu, personal, am aflat relativ recent, în timp ce lecturam o carte despre ceaiuri. Atunci mi-am dat seama că ar fi important să vorbesc despre această descoperire.
De multe ori, din dorința de a ne face bine, ajungem să facem mai mult rău organismului. Și, uneori… nu lucrurile mari sunt cele care ne distrug, ci obiceiurile mici, repetate mereu.
Ce alimente sa nu consumi cand iei antibiotic
- Alcool
Multă lume ia în glumă această avertizare… nu doar că alcoolul anulează efectele benefice ale majorității medicamentelor, dar acesta crește riscul apariției efectelor adverse. Decât să consumi alcool când iei antibiotic, mai bine nu îl mai lua deloc. Îți faci un serviciu mai mare!
- Lapte
Calciul și magneziul duc la diminuarea efectelor antibioticelor.
- Dulciuri bogate în zahăr
Zahărul hrănește bacteriile, așa că dulciurile din timpul tratamentului cu antibiotic pot crește șansele apariției candidozei.
- Grapefruit-ul
Deși citricele sunt recomandate când suntem răciți, dacă sunt consumate când pacientul se află pe tratament cu antibiotic, acestea pot interfera cu abilitatea organismului de a răspunde la tratament. În general nu sunt recomandate citricele în această perioadă. Totuși, dintre toate, cel mai contraindicat este grapefruitul.
Ce nu ai voie să consumi când iei anticoagulante
- Afine
Aceste fructe miraculoase, bogate în vitamina C, nu se împacă foarte bine cu wafarina și cu alte anticoagulante. Combinația poate duce la apariția vânătăilor și la sângerare.
- Broccoli, varza de Buxelles, varza Kale, pătrunjel, spanac
Acestea au un conținut ridicat de vitamina K și interacționează cu anticoagulantele, diminuându-le efectul!
- Ginseng
Nu se va lua niciodată cu anticoagulante întrucât în contact cu acestea poate produce hemoragie internă!
- Ghimbir
Această rădăcină este minunată pentru tratarea grețurilor, a infecțiilor, pentru creșterea poftei de mâncare, precum și pentru a reduce aciditatea gastrică. Totuși, în combinație cu anticoagulantele poate duce la subțierea sângelui și la apariția vânătăilor.
- Usturoiul
Usturoiul are efect anticoagulant. Tocmai din acest motiv nu trebuie consumat cu 2-3 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală și nici în timpul tratamentului cu heparină.
- Ceai verde
Ceaiul verde în combinație cu anticoangulantele poate avea efecte nefaste asupra organismului. Acesta este bogat în vitamina K, deci acționează de sine stătător ca un anticoagulant.
- Coenzima Q10
Deși are efecte extraordinare asupra inimii, utilizarea coenzimei Q10 împreună cu medicamente anticoagulante poate subția sângele prea mult.
Ce să nu consumi când iei anxiolitice, antidepresive și calmante (antiinflamatorii)
- Ciocolata
Pentru mine această veste a venit asemenea unui buzdugan primit în cap. Știam despre ciocolată că induce o stare de bine, crește nivelul serotoninei… DAR nu în combinație cu medicamentele! Dacă iei somnifere, antidepresive și calmante… stai departe de ciocolată! Dacă nu o faci, să nu te mire dacă începi să ai palpitații!! Pentru că această combinație duce la creșterea tensiunii arteriale și a pulsului.
- Cafeaua
Exact ca în cazul ciocolatei și cafeaua este contraindicată atunci când ești pe tratament cu anxiolitice și calmante.
- Ginseng
Încă o avertizare pentru această plantă cu proprietăți incredibile sedative, anticonvulsive, analgezice și antipsihotice. Tocmai fiindcă are un efect foarte puternic, în combinație cu medicamente antidepresive sau antiinflamatorii poate cauza hemoragie internă, dureri de cap, tulburări de somn, agitație și nervozitate.
- Usturoi
Acesta nu va fi combinat nici cu aspirina, ibuprofenul sau orice alt antiinflamator.
- Valeriană
Fiind folosită pentru tratamentul insomniei și al anxietății, nu trebuie combinată cu medicamentele care au același scop. Altfel te poți alege cu amețeli și grețuri.
- Melatonină
Nu se va administra niciodată cu benzodiazepine, antihistaminice sau calmante, pentru că poate da dureri de cap, amețeli și stări de greață.
Acestea sunt doar câteva dintre interacțiunile pe care le-am sesizat între plante și medicamente. Dar ca acestea sunt multe altele, motiv pentru care este bine să fii foarte precaut atunci când alegi să urmezi două tipuri de tratamente simultan. Ceva ce crezi că ți-ar putea face bine, se poate să se întoarcă de fapt împotriva ta!
Referințe:
Anne Lavedrine, Ceaiurile – 70 de plante pentru sănătatea și frumusețea ta, Editura Polirom, Iași, 2006;
*** https://www.drugs.com
*** https://www.health.harvard.edu
Citește și:
❀ Cele 3 Tipuri de Gastrită și Ce NU ai voie să Mănânci Când ai Gastrită
❀ Ce AI si ce NU AI voie sa mananci cand ai DIABET
❀ Ce NU ai voie să mănânci când alăptezi, dacă vrei ca micuțul tău să nu aibă colici!
❀ Ce NU ai voie să mănânci și ce ai voie să mănânci când ai varicelă și cum să treci mai ușor peste!
❀ Ce nu ai voie să mănânci când ai pietre la rinichi.
❀ Ce nu ai voie să mănânci când ai gută
❀ Ce nu ai voie sa mananci cand ai aparat dentar
Atata tihna si atata sigurantta simt citind aceste articole, incat imi vine sa te imbratisez. Multumesc pentru fiecare informatie pretioasa. 🙂
Iti multumesc pentru apreciere! Te imbratisez cu drag!