Ce NU ai voie sa mananci cand ai guta

Reading Time: 4 minutes

Zilele trecute vorbeam despre pietrele la rinichi și surplusul de acid uric din organism. Acest lucru m-a inspirat să scriu despre alimentația ce trebuie evitată într-o altă afecțiune care are același responsabil: guta.

Guta este o formă avansată și extrem de dureroasă de artrită. Ea apare atunci când corpul stochează și cristalizează cantități mari de acid uric în interiorul articulațiilor. 

Purina. Ce este?

Acidul uric din organism provine din acele alimente bogate în purine. Și nu vorbesc despre mâncarea de câini/pisici. 

Purinele despre care vorbesc eu sunt acele molecule ce sprijină formarea lanțurilor de ADN și ATP (sursa de energie moleculară). Așadar, aceste purine care duc la formarea acidului uric se găsesc în mod deosebit în proteina animală (îndeosebi în carne).

Ce să eviți dacă ai gută

 • ALCOOLUL

Primul lucru la care trebuie să renunți atunci când ai fost diagnosticat cu gustă este alcoolul. Rinichii sunt cei care scad nivelul purinelor în sânge… și alcoolul încetinește și chiar oprește rinichii din a-și face treaba în acest sens.

De asemenea, atunci când ficatul este ocupat cu procesarea alcoolului, foarte multe molecule de ATP sunt utilizate în proces. Astfel, purinele din ATP sunt sparte în acest proces, rezultând acid uric.

Berea în mod deosebit este periculoasă în cazul pacienților cu gută deoarece conține atât alcool cât și purine derivate din drojdia de bere.

 • ALIMENTE BOGATE ÎN CARBOHIDRAȚI

Persoanele care suferă de gută trebuie să se ferească de pâine (mai ales de cea albă), de paste și pizza. Carbohidrații cresc nivelul de insulină care transmite semnal rinichilor să resoarbă acidul uric în sânge (în loc de a-l transmite în urină).

 • BĂUTURILE CU MULT ZAHĂR SAU ÎNDULCITORI

Zahărul, îndulcitorii artificiali și fructoza (dacă vorbim despre sucuri natuale) afectează în același sens pacienții cu gută.

Ce tipuri de carne sunt interzise atunci când ai gută

 • ORGANELE DE ANIMALE

Toate tipurile de organe sunt interzise în cazul pacienților cu gută. Ficățeii, rinichii, pipota, creierul sau pancreasul trebuie excluse din alimentație. Și este vorba despre orice animal!

 • CARNEA DE VITĂ

Cum spuneam și în articolul despre alimentele interzise atunci când ai pietre la rinichi, carnea roșie trebuie eliminată complet din dietă și înlocuită cu variante mai sănătoase, precum carnea de pui sau de curcan.

 • MUȘCHIUL DE PORC

Și despre mușchiul de porc se știe că este bogat în purine. Din acest motiv este interzis persoanelor care suferă de gută.

 • CARNEA DE VÂNAT

Vânatul este, de asemenea, interzis. Indiferent că este vorba despre căprioară, mistreț sau urs.

Ce pește trebuie evitat când ai gută

 • Heringul
 • Păstrăvul
 • Macroul
 • Tonul
 • Sardinele
 • Ansoa

Fructele de mare și guta

Fructele de mare sunt, de asemenea, interzise, datorită purinei – care crește nivelul acidului uric. Pacienții ce suferă de această afecțiune vor sta departe de scoici, creveți, crabi și chiar de icre.

Într-adevăr, sunt multe restricții, dar… dacă este să privim partea bună, există și foarte mare libertate în ce privește fructele (nu sucurile de fructe stoarse) – în special cireșele, nucile, leguminoasele și legumele, produsele lactate, ouăle și nu în ultimul rând, cafeaua este, în continuare, permisă!

Resurse:

*** body-engineering.com

– dr. George D. Pamplona-Roger, Sănătate prin alimentație, Ed. Viață și Sănătate, 2011, disponibilă aici;

– Phyllis A. Balch, Vindecare prin nutriție, Ed. Litera, 2014, disponibilă aici. 

Sursa foto: freepik.com, pinterest.com

Citește și:

Cele 3 Tipuri de Gastrită și Ce NU ai voie să Mănânci Când ai Gastrită

Ce NU ai voie să mănânci când alăptezi, dacă vrei ca micuțul tău să nu aibă colici!

Ce NU ai voie să mănânci și ce ai voie să mănânci când ai varicelă și cum să treci mai ușor peste!

Ce nu ai voie să mănânci când ai pietre la rinichi.

2 thoughts on “Ce NU ai voie sa mananci cand ai guta

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: