Ce NU ai voie să mănânci și ce ai voie să mananci când ai varicela și cum să treci mai ușor peste!

varicela copii si ce nu ai voie sa mananci cand ai varicela
Reading Time: 7 minutes

Pentru că tot am auzit discutând cu mămici din grupa copilului meu că a început sezonul varicelei… și, pe deasupra am mai dat și peste articolul scris de mine acum 10 ani când am avut eu varicelă (haha), m-am gândit că poate ar prinde bine să te liniștesc puțin și să te ajut să treci mai ușor peste această perioadă. Indiferent că tu te-ai îmbolnăvit, sau copilul tău… citește în continuare să afli cum poți scăpa mai ușor și mai ales ce NU ai voie să mănânci în această perioadă:

Ce este varicela?

Precum spuneam și aici, varicela:

Este o boală infecţioasă acută, contagioasă, cunoscută şi sub numele de vărsat de vânt produsă de virusul varicelo-zosterian şi manifestată prin erupţie polimorfă, pruriginoasă, aparută în valuri. Virusul varicelo-zosterian determină varicela ca infecţie primară şi herpes zoster ca infecţie recurentă. Poartă de intrare a infecţiei este mucoasa nazofaringiană şi cea conjunctivală.

Cum se manifestă varicela? Care sunt simptomele?

Pentru că este o boală cu o perioadă destul de mare de incubație (adică de când te-ai infectat și până apar primele simtome pot dura și 3 săptămâni) e bine să fii atent la orice schimbare de dispoziție, mai ales dacă știi că și în mediul în care te învârți tu (sau copilul tău) este epidemie. Astfel, simtomele de debut sunt: indispoziția, inapetența (lipsa poftei de mâncare), oboseala, durerea de cap, febra (de la 38 la 39.5 grade, însoțită uneori de convulsii febrile), frisoane, adenopatia (mărirea ganglionilor).

Abia ulterior vor apărea simptomele caracteristice bolii, precum: erupția cutanată – aceasta evoluează treptat: prima dată apar niște bubițe mici, pe zone restrânse ale corpului, urmând a se extinde apoi până în cap, în zona genitală sau chiar în jurul ochilor. A doua etapă este cea de transformare a bubelor în vezicule cu lichid inițial incolor, care apoi devine tulbure, urmând ca în cele din urmă să fie resporbit de corp – lăsând în urmă acele cruste/coji care deja nu mai sunt infecțioase.

Se poate să am varicelă fără vezicule cu lichid?

Da. Există și persoane suficient de norocoase, care au anticorpi și nu ajung în acea etapă. Eu am fost un astfel de exemplar. Totuși, e posibil și să ai doar 2-3 și să nu le dai atât de mare atenție (de fapt cred că pe aici m-am poziționat eu). Oricum, ține cont că oricum ar fi, este indicat să stai cuminte și să NU te scarpini.

Ce să mănânci, cum poți trece mai ușor peste varicelă?

Nu îți mai zic că e nevoie de răbdare. Muultă răbdare.

Fiind o boală cauzată de un virus, ea va trece de la sine. Nu ai ce să faci ca să o „elimini”. DAR, ce poți să faci este să îți ajuți organismul să lupte, să nu îi dai prea mari bătăi de cap în perioada aceasta și să îi trimiți întăriri. Cu cât ești mai bine înarmat și arăți corpului tău că sunteți parteneri, cu atât ai șanse să scapi mai repede și mai ușor.

Cât mai multe fructe – surse de vitamine

fructe si vitamina c

Fiindcă nu există un aliat mai bun în acest caz decât vitaminele, și fiindcă tot e toamnă și avem din exces, profită de cât mai multe fructe: ai mere, pere, prune, struguri, gutui… și orice vrei. Dacă totuși nu ești fan, poți adăuga ca supliment alimentar Vitamina C cu propolis și împuști doi iepuri dintr-o lovitură! Ce ți-am recomandat eu este atât pentru adulți (poți lua până la 5 comprimate pe zi, deși sincer nu îți recomand să treci de 3 că o să ai răni pe limbă apoi) dar este foarte bună și pentru copii. Lui Ionuț îi place foarte mult, dar dacă piticul tău nu e așa mare fan propolis, poți încerca cu Vitamina C masticabilă cu gust de căpșuni sau chiar cu jeleuri cu vitamina C sau picături cu vitamina C. Când era mai mic, mergeam pe picături.

Sincer, recomand vitamina C și dacă nu ai varicelă. Este cel mai bun aliat pentru sănătatea ta, mai ales în sezonul rece! Eu i-am dat lui Ionuț picături de vitamina C de la câteva luni, alături de Protectis și Vitamina D.

TOTUȘI, dacă ai vezicule în gură, s-ar putea să vrei să eviți sucurile acide, fructele acide și vitamina C masticabilă. Poți recurge la picături. De asemenea, fă-ți sucuri/shake-uri din afine, zmeură, și chiar mere și morcov.

Dacă nu ai chef să îți prepari singur, poți cumpăra pudre pentru realizarea Shake-uri-lor. Se găsesc peste tot. Uite aici un exemplu, cu fructe de pădure.

Sucuri naturale și ceaiuri

ceai de musetel

Odată cu varicela apare și inapetența. Îmi dau seama că nu mai ai cine știe ce poftă de mâncare. Dacă mai ai și bube pe limbă și febră, deja ai un combo super. Totuși, nu trebuie să te lași purtat de vânt și să riști să ajungi la deshidratare! Există sucuri pentru creșterea imunității. De asemenea, sunt ceaiuri de imunitate pe care le poți savura, sau orice ceai pe bază de mușețel sau busuioc. Din ce am observat la majoritatea copilașilor cu care interacționez (sau mai exact cu ai căror părinți interacționez), precum și de la al meu, în perioadele critice mușețelul este printre puținele plante pe care copiii le agreează. Nu te feri de siropurile vitaminizante, extraordinare pentru imunității, cum este de exemplu siropul de cătină (în link ai un pachet foarte avantajos cu propolis, miere, sirop de cătină… totul natural!).

Piure de cartofi și supă de pui

supa de pui in varicela taitei  paine proaspata vitamine

Pentru că în această perioadă corpul este extrem de sensibil și lipsit de vitalitate, are nevoie de mai mulți carbohidrați, și de cât mai multe lichide. Din acest motiv îți recomand cea mai ușor de pregătit mâncare: piureul de cartofi. Indiferent că este vorba despre tine sau copil, dacă îl faci pufos, e destul de greu să nu aibă succes. Poți fierbe și câțiva morcovi odată cu cartofii și să îi mănânci așa.

De asemenea, supa de pui este alimentul minune în caz de răceli de orice tip. Iar varicela, până la un anumit punct, cunoaște o simptomatologie similară unei răceli – ai febră, te deshidratezi, nu ai chef de nimic, etc. Plus că supa de pui este plină de vitamine, așa că împuști mulți iepuri odată!

Iaurt

iaurt grecesc, iaurt gras, iaurt natural

Indiferent că îți place iaurtul simplu, sau îl preferi pe cel cu fructe, acesta te ajută mult. Pe de-o parte este revigorant pentru gură (mai ales dacă ai vezicule pe limbă sau pe obraji în interior), pe de altă parte ajută flora intestinală. Așa că nu uita să te aprovizionezi cu câteva.

Dieta BRAT pentru stomac deranjat

dieta brat pentru probleme cu digestia si dereglari diaree

Dacă ai dat dintr-una în alta (cum se întâmplă adesea) și te-ai trezit și cu dureri de burtă și diaree, atunci poți încerca dieta BRAT pentru câteva zile. Aceasta constă în: banane, orez fiert, suc de mere și pâine prăjită (bananas, rice, applejuice, toast).

De asemenea, nu uita de săruri de rehidratare, mai ales dacă e vorba de copil! E bine să le ai în casă, pentru orice eventualitate.

Alimente pe care să le eviți când ai varicelă

Dacă tot am vorbit despre ce este indicat să consumi pe perioada varicelei, uite și o serie de alimente ce sunt contraindicate în acest timp.

Sarea și produsele sărate

sare chipsuri taco saratele biscuiti sarati deshidratare alimente

Sarea îți poate irita puteric gura, mai ales dacă deja ai vezicule. Mai mult, ea poate duce la deshidratare, ceea ce iar nu este foarte plăcut.

Evită biscuiții sărați, sărățelele… și chiar și în mâncare încearcă să pui condimente naturale (busuioc, oregano, pătrunjel) și nu sare.

Fast food și alimente bogate în grăsimi saturate

fast food, hot dog, hamburger, cheeseburger, cartofi prajiti, pizza, grasimi saturate

Dacă e să mă întrebi pe mine, ți-aș spune să renunți la fast food în general. Și nu doar pentru că este o bombă calorică, dar pentru că aceste mâncăruri rapide și extrem de rezistente … sunt pline de grăsimi saturate care cauzează inflamații. Astfel, pe perioada varicelei mâncărurile semipreparate sau de tip fast food îți pot facilita răspândirea bubelor… inclusiv pe organele interne!

Dacă ai fi preferat aceste alimente pentru că sunt mai ușor de procurat, sau poate nu ai chef să gătești, ai putea să iei în considerare aplicațiile de comandare a mâncării online… și poți alege de acolo ceva cât mai natural.

Mâncarea picantă

chilly, boia de ardei iute, mancare picanta, ardei iute, bulion iute,

Când te mănâncă și te ustură tot… sigur nu vrei bășici noi! Așa că evită ardeiul iute, condimentele iuți (boia, chilly) și orice ți-ar putea cauza arsuri. Mergi pe alimente bazice, uleioase. Iar dacă ești fan al mâncării indiene… acum a venit momentul să mai lași colonului tău un timp de răgaz!

Ei bine, cam asta ar fi. Sper că te-am putut ajuta.

Dacă mai cunoști și alte alimente pe care ar fi bine să le evităm atunci când avem varicelă sau, dimpotrivă, alimente care sunt benefice, te rog să îmi lași un comentariu!

Te îmbrățișez,

Grațiela.

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: