Cum alegi proiectantul potrivit pentru casa visurilor tale?

Reading Time: 13 minutes

DISCLAIMER: Nu sunt arhitect, iar articolul de față nu reprezintă opinia avizată a unui specialist, ci exprimă strict opinia unui consumator. De mai bine de un an lucrez la renovarea unui apartament cu 4 camere (îți dai seama câtă meticulozitate, de nu am terminat până acum! LE: puteți vedea rezultatul final al renovării aici). Acum câțiva ani am asistat la construcția casei noastre de vacanță și de ani buni visez la casa mea de vis. Am deja fiecare încăpere gândită în mintea mea, până în cel mai mic detaliu. Așa că în prezentul articol îmi propun să îți exprim provocările cu care m-am confruntat atât eu, cât și alte persoane care au ales proiectanți care nu au neapărat aceeași viziune cu a lor.

Așadar, hai să pornim la drum!

Cum ar trebui să fie apreciat corect un proiect de casă?

Sunt foarte multe lucruri de care trebuie să ții cont atunci când urmează să îți construiești o casă. Primul lucru care îmi vine în minte este intenția pe care o ai raportată la acea casă. O construiești pentru tine sau pentru a o vinde? Cât ai de gând să locuiești acolo? Care este stilul tău de viață actual? Etc.

Pentru că există extrem de multe variabile în joc, voi porni de la premisa că avem de construit această casă pentru tine. Deci vei vrea să locuiești TU în ea… și nu te gândești să o schimbi prea curând. Să te tot muți nu este chiar ceva plăcut, mai ales atunci când ai familie, copii care au nevoie de prieteni, acces facil la școală, locuri de joacă, șamd. Vei vrea să gândești cât de cât în perspectivă și să te apreciezi pe tine din prezent, neuitând să arunci un ochi și la proiecția ta potențială din viitor. Sigur că nu ai de unde să știi ce va fi, și nici nu te încurajez să pui presiune pe tine, dar este totuși bine să ai un plan!

Așadar, fiecare proiect este unic, așa cum și fiecare familie este unică. Pentru că suntem oameni, avem nevoi, așa că fiecare proiect trebuie apreciat în raport cu nevoile pe care le satisface.

Există, în general, o tendință de a ne arunca înainte și a merge cu orice variantă vine spre noi… numai pentru a ne vedea mai repede casa gata. Din păcate, însă, nu te sfătuiesc să faci asta. Pentru că dacă nu ții cont de la început de nevoile tale și de gusturile tale, s-ar putea să trăiești o mare dezamăgire.

Este indicat să planifici detaliile înainte. Știu că această planificare riguroasă este foarte costisitoare din punct de vedere al timpului investit, precum și din punct de vedere financiar, dar nu îți recomand să apreciezi proiectul casei tale în funcție de aceste criterii, ci mai curând în funcție, încă o dată, de cât de mult te reprezintă pe tine și îți satisface nevoile tale.

Cum ar trebui să alegi proiectul casei tale?

Dacă nu ai timp și chef să te gândești la detalii… sau dacă pur și simplu nu îți pasă atât de mult de acestea, poți alege proiecte case cu etaj gândite și optimizate deja de proiectanți cu experiență.

Totuși, dacă vrei să fie cu adevărat despre tine, atunci te sfătuiesc să ții cont de următorii pași:

Lucrează cu un proiectant profesionist

Când ai mei au hotărât să facă planul casei, în urmă cu vreo 10 ani, erau atât de entuziasmați încât au vrut să facă totul singuri. Fiind autodidacți (și ingineri), au reușit să schițeze ceva care să le satisfacă nevoile minime. Nu aveau pretenții, voiau doar o casă. Atât. Și asta a ieșit. O casă drăguță, inspirată din cele pe care le mai văzuseră și ei prin zonă, dar nu foarte spectaculoasă sau cine știe cât de reprezentativă pentru noi sau nevoile noastre.

Mai târziu, când am început să cunosc proiectanți și designeri, prin prisma serviciului, mi-am dat seama cât de important este să apelezi la un specialist. În primul rând trebuie să ai în vedere faptul că acel proiectant a văzut și schițat mult mai multe clădiri decât îți poți imagina. Un arhitect începe să proiecteze clădiri din primul semestru de facultate. Învață stiluri, gusturi… și, încet, încet, chiar dacă e normal să aibă preferințe proprii, va ști ce ți se potrivește în funcție de modul în care decurg discuțiile.

Un proiectant profesionist ar trebui, la un anumit nivel, să facă pentru construcția casei tale ce fac eu ca trainer/coach pentru construcția viitorului clientului: să sape cât mai profund în interiorul tău și să scoată ce este mai frumos la suprafață. Și, de acolo, să dea viață visului tău.

Un proiectant profesionist este un artist care va prinde gândurile tale haotice și le va ordona cum nu visezi.

Selectarea unui profesionist în proiectare începe de obicei cu o întâlnire în persoană, care poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de proiect. Aceasta reprezintă și o oportunitate pentru tine de a înțelege serviciile pe care el le oferă și de a te asigura că se potrivesc cu așteptările tale.

Amplasarea terenului pentru construirea casei

Indiferent că ai deja terenul sau te gândești acum să cumperi unul, trebuie să știi că amplasarea terenului pentru construirea casei este extrem de importantă.

De ce zic asta?

Pentru că nu sunt puține cazurile în care proprietari de terenuri au realizat când le era lumea mai dragă că nu pot construi pe el. Amplasarea termenului – atât din punct de vedere urbanistic, cât și din punct de vedere al rețelelor edilitare – este extrem de importantă.

Dacă nu ai cumpărat încă terenul, atunci ai grijă să nu te lași păcălit de faptul că în zonă mai există și alte case. Dacă limita intravilanului din Planul Urbanistic General se oprește fix pe limita ta de proprietate… nu vei putea scoate autorizație de construire!

Forma și suprafața terenului

Mai mult, înainte de a bate palma, cheamă un inginer topometrist pentru a verifica corectitudinea amplasamentului, limitele de proprietate și forma. Sunt mulți proprietari care vând altceva decât ce au în acte, așa că ai grijă!

De asemenea, ține cont că pentru terenurile mai mici de 150 mp NU se eliberează Autorizație de Construire, iar în cazul în care terenul are o lățime mai mică de 10m trebuie elaborat un Plan Urbanistic de Detaliu. Un teren mic nu îți va da libertatea de a amplasa casa oricum ai vrea, tocmai din acest motiv este esențial să ai un proiectant cu tine atunci când vrei să achiziționezi terenul.

Restricții de emitere a autorizației de construire

Și dacă tot am intrat în detalii de acest gen (m-am confruntat cu ele, de-asta oarecum am deviat dar am simțit nevoia să îți spun), ține cont că există o serie de restricții de emitere a autorizației de construire conform Regulamentului General de Urbanism HG 525/96. Conform acestora, nu ai voie să construiești o casă la mai puțin de 100 m față de un lac, 100 m față de o zonă de protecție CFR sau dacă terenul se află în vecinătatea unui aeroport sau a unui culoar de zbor (în acest caz vei avea nevoie de avizul Ministerului Transporturilor).

De asemenea, unde am făcut noi casa (Călimănești-Vâlcea) … există o zonă în care se încalcă grav o regulă esențială: distanța față de rețelele electrice. În principiu, în cazul zonelor electrice de foarte înaltă tensiune (400 kV), trebuie să existe un culoar de minim 60m; în cazul liniei aeriene de înaltă tensiune (200,110 kV) este necesară existența unui culoar de 50m, pentru cele de tensiune medie (peste 20kV) este necesar un culoar de 30m, iar pentru cele de medie tensiune (20kV) ai nevoie să lași un culoar de 12m.

De asemenea, ce nu înțeleg cei care decid să își amplaseze casele în apropierea acestor rețele electrice este riscul căruia se expun. Sunt studii care sugerează faptul că o casă construită în apropierea rețelelor electrice de înaltă tensiune poate fi atât de radiată încât să provoace locuitorilor malformații viscerale, cancere și alte boli. Mulți oameni, de dragul împlinirii visului, nu țin cont de pericolul căruia se expun… și se aleg cu tot felul de afecțiuni.

Așa că, gândește-te puțin și la asta. Eu, personal, nu aș risca. Tu?

Amplasarea casei – cât de aproape vrei să fii de civilizație?

În funcție de obiectivul tău raportat la această locuință, este bine să ții cont și de distanța față de „civilizație” înainte de a te arunca într-un proiect. Eu, de exemplu, visez să am o casă la înălțime… ca din curtea mea să pornească muntele, cu pădurile sale pitorești. Totuși, nu m-aș gândi la acest proiect prea serios, nu în această etapă a vieții, totuși.

De ce?

Pentru că trebuie să fii realist, totuși! Am un copil care are nevoie să ajungă la grădiniță/școală. Chiar nu am chef să mă trezesc cu noaptea în cap să îl duc la cursuri la timp. Plus că acea navetă prelungită poate fi obositoare și pentru el. Îi scad randamentul numai pentru a avea casă în sălbăticie…

Plus că nu vreau civilizație în apropiere, deci e clar că ar fi dependent de mine pentru transport, nu ar avea prieteni, nu ar avea cu cine socializeze… și dacă am rămâne din neglijență fără pâine în casă, aș ajunge să mă specializez în produse de panificație.

E doar un exemplu. Ai prins ideea, cred.

Așa că e bine, totuși să fii atent și la aceste detalii și să nu te lași dus de val.

Amplasarea casei și feng shui

În ziua de astăzi teoriile energetice au prins tot mai mult avânt. Tot mai multe persoane încep să își dorească un stil de viață mai bun, vor să își optimizeze viața și atunci ajung să ia în considerare și aceste teorii. Eu, personal, am avut mereu o fascinație pentru feng shui. Cred mult  – și am și simțit de-a lungul timpului – că există o relație între lucruri și modul în care energiile acestora interacționează cu fluxurile energetice ale Pământului și Universului.

În consecință, dacă tot o iei de la zero, de ce să nu ții cont și de recomandările feng shui? Există proiectanți/specialiști care te pot îndruma corect în această privință. Eu, personal, inclusiv la birou, m-am străduit să armonizez cât mai mult energiile.

Până la urmă, feng shui este un ansamblu de principii de geomanție. Rolul feng shui este de a armoniza omul cu locuința. Acest lucru se face prin analiza fluxului de energie chi. Așa, pe scurt, un flux de energie chi pozitiv aduce bunăstare, sănătate, armonie, noroc.

Citește și: Cele mai importante reguli și principii pentru amenajarea bucătăriei în stil Feng Shui, cu explicații pentru sceptici + 25 Idei care să te inspire!

Spune-mi, te rog, nu ai vrea să îți poți îmbunătăți, totuși,  șansele de a avea astfel de energii în casa ta?

Totuși, nu este chiar așa simplu. Un feng shui pozitiv se obține atunci când avem grijă să nu întrerupem fluxul de energie din spațiul în care trăim, având un echilibru între Yin și Yang.

Astfel, dacă tot vorbim de amplasament, în feng shui se recomandă ca terenul unde va fi construită casa să fie mai ridicat în parte din spate, astfel încât să avem o linie continuă în spate. Cu toate că se zice că un teren plat în ambele părți este neprielnic, există și soluții care țin de design-ul casei. Prin accentuarea formelor în partea dreptă sau prin amplasarea unei înălțimi superioare (cum sunt coșurile de fum sau plantele) energia poate fi armonizată.

Mai mult, dacă vorbim de forma terenului, se recomandă un teren dreptunghiular sau pătrat, în detrimentul celor triunghiulare (recunosc că, personal, nu am prea întâlnit astfel de terenuri).

De asemenea, se recomandă amplasarea casei în partea din față astfel încât să rămână cât mai mult teren în spate, pentru acumularea de energie. O grădină amenajată în curte, în față, cu plante și poate chiar un iaz atrag multă energie chi.

Creează un plan

După ce ai ales o firmă de proiectare, este timpul să începi să îți faci un plan. Există multe moduri în care îți poți atinge obiectivele de proiectare.

Planurile se numesc modele schematice și implică o dispunere brută a planului podelei și câteva vederi simple asupra exteriorului casei. Ține cont de faptul că este nevoie de timp pentru ca profesionistul în proiectare să le realizeze… și apoi va mai dura până vei decide tu dacă împlinește sau nu nevoile tale. Nu te arunca să spui DA numai fiindcă îți este frică/rușine să spui NU. Gândește-te că TU vei locui în acea casă și este important să nu te uiți în primul rând la bani, ci la cum va arăta viața ta acolo.

Sigur, dacă  proiectul este amplu sau tu vei vrea mai multe modificări suplimentare la schemă, această fază inițială poate dura și câteva luni, așa că … răbdare!

Citește și: Reguli (principii) Feng Shui pentru casa care sa iti aduca prosperitate in viata!

Lista necesară pentru planul casei tale

Încă înainte de a căuta arhitecți, ai nevoie de o viziune. Atunci când tu vii cu un plan, specialistul va ști exact dacă rezonează sau nu cu tine, așa că gândește-te la ce vrei.

Nu va fi nevoie să îți faci o listă chiar cu toate detaliile, dar e bine să ai în vedere următoarele:

  • Numărul de dormitoare;
  • Numărul de băi;
  • Stiluri arhitecturale pe care le preferi;
  • Materialele pe care le-ai vrea;
  • Dacă vrei sau nu spații speciale (dining, living room, birou, bibliotecă, garderobă, balcoane, terase, cameră centrală, uscător, etc, etc).

Alege cu grijă cine îți va construi casa!

După ce ai planul, trebuie să decizi cu cine vei realiza construcția propriu-zisă.

Această etapă este CRUCIALĂ.

De ce?

Pentru că tu vei sta în acea casă… și contează mult confortul. Contează să lucrezi cu cineva care știe exact care sunt cele mai bune materiale (aici vei putea discuta mult și cu proiectantul și chiar te sfătuiesc să îi ceri cât mai mult părerea). De asemenea, dacă alegi să lucrezi în regie proprie…și să faci tu cu altcineva, ai grijă pe cine te bazezi! Nu crede oamenii pe cuvânt! Cere cât mai multe referințe și documentează-te cât mai mult.

Poți face lucruri grozave și tu, cu ajutorul internetului, dacă ești priceput, ai mână bună și multă răbdare/meticulozitate. Dar ai grijă ce surse de informare alegi, pentru că – din experiență îți spun – nu tot ce zboară pe internet… se mănâncă!

Părerile sunt împărțite și rezultatele depind foarte mult în funcție de n-șpe mii de variabile. Așa că înainte să iei o decizie, documentează-te cum trebuie și, eventual, prezintă toate detaliile unui constructor. Sunt destule site-uri de specialitate care îți pot oferi consultanță.

Totuși, recomandarea mea sinceră este să lași specialiștii să își facă treaba. Nu degeaba tu ești bun la ce faci. Și ei sunt buni la ce fac. Fiecare are domeniul său pe care se pregătește.

Știu că ai o satisfacție deosebită când faci tu, mai ales că e și mai ieftin… dar pe termen lung o lucrare făcută evaziv te va costa mult mai mult (inclusiv sănătate!)

Mergi la cumpărături! Ia și un designer cu tine, eventual!

Dacă ai simț estetic, alege-ți singur decorațiunile interioare. Mergi în cât mai multe magazine de profil și visează. Dacă, totuși, ai sânge în tine să recunoști că nu ești cea mai vizuală persoană (cazul meu… am multe talente, design-ul nu se numără printre ele și îmi dă mari bătăi de cap), ia un designer cu tine!

Eu când am decis să lucrez cu un designer am rămas cu gura căscată când am văzut ce pot face ochii și mâinile altora. Și, Doamne, tuturor ne plac lucrurile frumoase, mai ales când parcă sunt rupte din mintea noastră! Dar, realitatea este că de multe ori noi vedem în minte imaginea clară, dar când e să o scoatem de acolo și să o aducem în existența fizică…

*Cri, cri*.

Așa că distrează-te! Detaliile sunt cele mai spectaculoase! Mergi și visează!

Criteriile obiective de a alege un arhitect

Foarte mulți dintre noi suntem tentați să spunem că prețul este criteriul principal atunci când alegem un specialist, de orice natură.

Da, este adevărat, prețul contează… dar prețul este și cel care face diferența între o locuință în care să nu te plouă, și casa visurilor tale!

Știu că nu e nimic nou pentru tine că dacă dai un ban, primești calitate… dar prefer să fiu stresantă și să îți amintesc și eu asta, pentru că vreau să te gândești foarte bine dacă tu vrei doar o locuință, sau vrei să trăiești bine.

Gândește-te puțin. Muncești mult? Te lupți să ai o viață bună pentru tine și familia ta?

Atunci meriți să trăiești într-o casă pe care să o simți ca fiind o extensie a ta.

Nu te-ai săturat de probleme la serviciu? Nu crezi că ar fi bine ca măcar când ajungi acasă să poți lua o pauză de la griji, probleme și lucruri făcute de mântuială?

Serios, acum. Cum ar fi să ai o casă în care totul să fie practic, util și aranjat conform nevoilor tale practice?

În câte case ai stat până acum? Dacă ai schimbat mai multe, probabil ai observat cât de diferite sunt condițiile și cât de greu este după ce te-ai obișnuit cu un standard, să cobori.
Și de ce să cobori? Numai fiindcă te zgârcești?

Așa că, atunci când alegi specialiștii cu care urmează să lucrezi, sfatul meu este să ții cont de următoarele:

Chimia dintre voi

Ca în orice alt domeniu, recomand să fii atent la chimie. Dacă simți că nu te ascultă, că te grăbește, că nu are timp pentru tine, că încearcă să îți bage pe gât ideile lui, cu orice preț… atunci poate ar trebui să te mai gândești puțin. Nu e nici primul nici ultimul arhitect din lume. Nici măcar din orașul tău. Și dacă e singurul… atunci cu atât mai mult te încurajez să mergi prin „vecini”! Nu vrei o casă la indigo cu tot satul/orașul, construită pe un standard care nu te reprezintă.

De asemenea, te încurajez să nu faci pe încăpățânatul și să o ții pe a ta dreaptă, dacă omul îți explică de ce nu este o idee viabilă. Toți avem idei extravagante…dar trebuie să coborâm cu picioarele pe pământ, măcar puțin!

Recomandările arhitectului – Unde găsești un arhitect bun

În ziua de azi toată lumea este online. E și o vorbă că dacă nu ești în google, nu exiști. Mai noi se aplică și pe Facebook. Așa că una din cele mai ușoare modalități de a găsi un arhitect este o căutare google. Acolo vei găsi adesea și păreri, recomandări, lucrări, șamd.

Și pe Facebook poți cere păreri și recomandări… dar din experiență te sfătuiesc să ceri și un portofoliu, sau dacă există deja pe pagina sa, urmărește cât mai multe lucrări și vezi dacă sunt diferite sau urmează același stil arhitectural și, mai important, dacă simți că rezonezi cu ideile lui. Dacă doar ceri sfaturi, e posibil să te trezești că îl recomandă prietenii, că e un tip de treabă, că e ieftin…dar rezultatele să lase de dorit.

De asemenea, o altă metodă eficientă de a găsi un arhitect bun este mergând prin oraș și discutând cu proprietarii caselor pe care le placi. Poate fi incomod, dar adesea oamenii sunt dornici să recomande atunci când sunt mulțumiți. Așa că merită încercat.

Care este experiența/relația lor cu restul instituțiilor?

Nu știu dacă „restul instituțiilor” este exact ceea ce voiam să pun aici, dar, ca idee… este important să lucrezi cu oameni care au uși deschise, oameni care au relații și știu să „lase loc de bună ziua”.

De ce?

Simplu. Pentru că îți pot simplifica și ție procesul. Unele proiecte vor fi complicate și chiar controversate și este posibil să fie necesare multe autorizații suplimentare și vizite pe la diverse instituții… așa că ți-ai dori să  ai lângă tine pe cineva care știe exact ce ai de făcut și te ghidează corect, cineva care va ști de ce aprobări ai nevoie, știe la cine să te trimită, sau chiar sună el… și cineva care înțelege exact rata de succes a altor proiecte din zonă și va realiza construcția în raport cu acestea.

Portofoliul arhitectului

Cum spuneam și mai sus,  este important să vezi ce alte construcții a mai proiectat specialistul cu care urmează să lucrezi. Poate chiar te inspiri din ceva ce a realizat deja. Astfel scapi de multe griji cu privire la implementare și ai și tu liniște că, într-adevăr, rezultatele corespund așteptărilor tale.

Arhitectul respectă bugetul tău

Și abia acum îmi permit să deschid acest subiect. Sigur, o casă nu ridici mereu. Așa că trebuie să o faci cum trebuie. Totuși, dacă ai un arhitect extraordinar cu gusturi extravagante, iar tu ai făcut un credit pentru acest vis… sunt realistă. Realizez că ai nevoie să te încadrezi în buget. Așa că și arhitectul va trebui să înțeleagă asta.

Încă o dată, discuțiile NU trebuie să înceapă de la bani, dar nici să ignore total acest aspect (decât dacă banii chiar nu sunt o problemă pentru tine – atunci nu pot decât să te felicit!). Un arhitect care vine cu scoruri prea mari te poate debusola total, așa că încearcă totuși să te cunoști mai întâi pe tine și să îți înțelegi exact situația actuală și să fii realist.

Și, dacă ești din Timiș… și vrei să scapi mai ușor (nu ai timp să construcții), atuci sunt sigură că vei găsi util să te uiți pe lista de case de vanzare Timis!

Acum, că am ajuns la final te întreb… tu cum crezi că trebuie ales proiectantul casei visurilor tale? Care sunt alte criterii importante pentru tine, în afara prețului?

Simte-te liber să îmi spui printr-un comentariu!

Te îmbrățișez,

Grațiela

About Author

2 thoughts on “Cum alegi proiectantul potrivit pentru casa visurilor tale?

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: