Ce NU ai voie sa mananci cand ai PIETRE LA RINICHI

Puține dureri se compară ca intensitate cu acelea pe care le simți atunci când ai pietre la rinichi. Denumirea medicală a acestei afecțiuni este de litiază renală… și poate afecta, la un moment dat, pe oricine consumă prea multă sare, are un nivel scăzut de vitamina D însă o calcemie ridicată (respectiv probleme de asimilare a calciului) sau care nu consumă un minim zilnic de lichide.
Mama are un adevărat istoric cu pietrele la rinichi. Încă din copilărie îmi amintesc cum ocazional se interna pentru a mai elimina câteva… sau pentru a le trata. Îmi era atât de milă de ea când o vedeam cum se chinuia. Chiar îmi zicea că durerile date de acestea sunt comparabile celor de la naștere… și o cred. De câte ori nu mă punea să îi citesc rugăciuni, să o dau cu mir, fiindcă tratamentele medicale deja încetau să își mai facă efectul…
Pe lângă dureri îngrozitoare, cele mai comune simptome ale pietrelor la rinichi constau în senzații de greață, urinări frecvente și extrem de dureroase și, chiar, sânge în urină.
Prin alimentație poți atenua durerile cauzate de pietrele la rinichi
Mama a fost dintotdeauna preocupată de medicină. La noi în casă au existat mereu tratate, cărți despre plante, volume despre afecțiuni și tratamente, ori chiar numai despre vitamine. De când o știu, preocuparea ei principală a fost sănătatea. Nu a făcut medicina… că i-a fost frică, dar am studiat-o poate chiar mai aprofundat decât unii medici care, când se văd cu diploma luată, uită că această meserie este o vocație și, drept urmare, trebuie aprofundată permanent.
În orice caz, de la ea am învățat foarte multe despre cum să ai grijă de tine atunci când ai probleme cu rinichii. Iar factorul alimentar joacă un rol crucial aici. Așa că dacă tot am vorbit despre ce să NU mănânci când alăptezi, când ai gastrită ori când ai varicelă, îți propun acum să vezi și care sunt acele alimente pe care este bine să le eviți atunci când ai pietre la rinichi.
Natura calculilor renali și alimentația
Calculii (pietrele) pot avea mai multe origini și, în funcție de rezultatele analizelor, medicul îți poate spune exact ce tip de calculi renali ai. În mai mult de jumătate din cazuri, pietrele se formează din cauza oxalaților, dar în restul poate fi vorba despre depozite de acid uric sau de calciu.
Este important să știi care este natura pietrelor tale, pentru a avea o dietă personalizată. Ar fi păcat să ajungi să crezi că nu mai ai voie să mănânci nimic, numai pentru că nu ai habar ce fel de pietre ai. Chiar și dacă medicul nu ți-a spus exact de care sunt, aruncând o privire la alimentele interzise în fiecare categorie îți poți face, cât de cât, o idee cu privire la cum ar putea fi, reflectând asupra alimentației tale de zi cu zi.
Alimente bogate în oxalați

Atunci când pietrele tale se datorează oxalaților este foarte posibil să fii o persoană care consumă foarte multe verdețuri, în special crude. Oxalații se găsesc în toate plantele. Așadar, cel mai indicat ar fi să reduci consumul de:
- spanac, salată și în general legumele cu frunze verzi;
- roșii;
- căpșuni;
- rubarbă;
- ciocolată;
- nuci;
- tărâțe;
- pâinea integrală;
- sfecla;
- Ceaiul negru și ceaiul verde;
- excesul de fructe (fructoza);
- zahărul (sucroza);
- vitamina C.
În general, regimul alimentar în litiaza renală determinată de oxalați trebuie să fie cât mai sărac în lipide și carbohidrați. În felul acesta fermentația intestinală care produce acid oxalic va fi redusă și vei reuși să scapi mai ușor de efectele neplăcute ale pietrelor.
Alimente bogate în calciu

În 40% din cazuri calculii renali sunt de calciu. Aceștia provoacă de cele mai multe ori hematurie (sânge în urină). Regimul alimentar indicat în această situație trebuie să excludă produsele cu un conținut ridicat de calciu, precum:
- soia;
- semințe de susan;
- iaurt;
- sardinele în ulei;
- laptele;
- smochinele;
- migdalele;
- brânza Cheddar;
- broccoli;
- rubarba;
- varza;
- portocalele.
Alimente care cresc cantitatea de acid uric

Calculii de acid uric au cea mai mică incidență. Având cele mai mici dimensiuni pot fi ușor dizolvați prin alcalinizarea urinii. Aceștia apar cel mai adesea atunci când ai o dietă haotică și un pH acid.
Dacă acesta este cazul tău, atunci este indicat să elimini din dietă toate alimentele care cresc concentrația de acid uric și obligatoriu să te hidratezi cât mai mult.
Renunță la:
- consumul crescut de carne (aceasta este o afecțiune ce se datorează unei diete hiperproteice);
- fast food;
- sosurile din comerț;
- mâncarea semipreparată;
- fructele de mare;
- carnea roșie;
- leguminoasele (fasolea, lintea, năutul);
- sparanghel;
- ciuperci;
- conopidă;
- spanac;
- ridichi;
- praz;
- alcool;
- băuturi cu zahăr și dulciuri;
- cafea.
Acestea sunt principalele alimente pe care nu ai voie să le consumi atunci când ai pietre la rinichi. Totuși, ce trebuie să mai știi este că, indiferent de motivul apariției acestora, este esențial ca atunci când știi că ai probleme cu rinichii să renunți la băuturile carbogazoase, să reduci cantitatea de alcool și de cafea, precum și pe aceea de zahăr. Dulciurile sunt contraindicate în majoritatea afecțiunilor, așa că mai bine dă-le la o parte.
În final, sper ca informațiile acestea să îți fie utile și să elimini cât mai rapid calculii renali, să poți reveni la o viață normală, fără dureri! Îți doresc multă sănătate!
Spune-mi, te rog, tu ce alimente ai mai eliminat din dietă?
Resurse:
– dr. George D. Pamplona-Roger, Sănătate prin alimentație, Ed. Viață și Sănătate, 2011, disponibilă aici;
– Phyllis A. Balch, Vindecare prin nutriție, Ed. Litera, 2014, disponibilă aici.
Sursa foto: pinterest.com
Citește și:
❀ Cele 3 Tipuri de Gastrită și Ce NU ai voie să Mănânci Când ai Gastrită
❀ Ce NU ai voie să mănânci când alăptezi, dacă vrei ca micuțul tău să nu aibă colici!
❀ Ce NU ai voie să mănânci și ce ai voie să mănânci când ai varicelă și cum să treci mai ușor peste!
2 thoughts on “Ce NU ai voie sa mananci cand ai PIETRE LA RINICHI”