Certificatul Energetic și Starea de Bine în Interior: Dincolo de Feng Shui, Curățenie și Oameni Toxici

Reading Time: 4 minutes

Majoritatea oamenilor petrec cel mai mult timp în interior. Tocmai din acest motiv există o tendință ascendentă de a lua măsuri pentru îmbunătățirea spațiului de locuit. Așa se face că există tot mai multe magazine de obiecte Feng Shui, DIY, bricolaj, șamd.

Dezvoltarea personală ne ajută să ne îmbunătățim șansele pentru a avea o viață cât mai echilibrată și mai frumoasă. Dar, dincolo de eliminarea oamenilor toxici din viața noastră, înconjurarea de persoane cu care rezonăm, menținerea curățeniei și armonizarea energetică în conformitate cu legile filosofiei Feng Shui… există anumite măsuri mult mai pragmatice pe care le putem lua pentru a ne fi mai bine: ceea ce nu știm mulți este că productivitatea noastră este influențată de clădirea în care ne derulăm activitatea! De asemenea, nivelul energetic al clădirii ne afectează și starea de sănătate. Cum? Află citind mai departe:

Ce este un certificat energetic?

Începând cu 2013 legea prevede ca orice vânzare sau închiriere a unui imobil să se încheie cu dovedirea existenței unui cetificat de performanță energetică (certificat energetic). Dar acesta nu reprezintă doar o hârtie oarecare pe care ne-o bagă statul suplimentar pe gât, ca să ne pună bețe în roate.

Departe de acest gând!

Un certificat energetic pentru un apartament ori o clădire este un document care atestă performanța energetică a locuinței. Cu alte cuvinte, acesta include informații valoroase cu privire la caracteristicile termice și energetice ale construcției și instașațiilor aferente acesteia, rezultate in urma unui audit energetic.

Din ce clasă de consum energetic face parte imobilul meu?

Clasa de consum energetic se determină în funcție de materialele utilizate pentru construcția clădirii, de suprafețele de transfer termic, de orientarea clădirii în raport cu vecinătatea precum și de instalațiile aferente. Astfel, un imobil care are clasa energetică tip A are un consum de 125kWh/mp2/an. Unul tip G înregistrează un consum de peste 820 kWh/mp/an. Toate valorile pot fi determinate în urma unui audit energetic.

Nu am certificat energetic! Cum îl obțin?

Primul lucru pe care îl ai de făcut pentru a obține certificatul energetic este să cauți o firmă care se ocupă cu asta. Un astfel de aviz este eliberat în 24 ore, iar prețurile pornesc de la 130 lei (în cazul unei garsoniere), urcând până la 170 lei pentru un apartament cu 4 camere.

Cum îmi îmbunătățesc coeficientul energetic și starea de bine?

Pentru că tot vorbeam la început despre bunăstare și energii… un coeficient energetic mic îți poate da o stare de bine atât în ce privește bugetul (dacă ai un imobil bine izolat, aparatură performată și economică, ai un consum mai mic de curent, gaz, apă), cât și sănătatea.

  • Becurile LED: Astfel, o modalitate simplă și la îndemână de a-ți îmbunătăți eficiența energetică este înlocuirea becurilor vechi cu halogen sau cu lumină incandescentă, cu becuri LED. Acestea au devenit tot mai populare în ultimii ani tocmai datorită celor multe beneficii pe care le prezintă (durată de viață prelungită, costuri scăzute cu energia electrică, creșterea eficienței electrice).
  • Centrala pe gaz: Sistemul de încălzire influencează cel mai mult clasa energetică. Dacă încă mai folosești soba, boilerul electric sau orice alte metode clasice de încălzire a locuinței și a apei, poate că a venit momentul să faci o îmbunătățire a stilului de viață și să îți iei o centrală! Pe lângă faptul că vei crește eficiența energetică, te vei bucura și de o tehnologie modernă de încălzire, care îți permite să conectezi un termostat inteligent (sau mai multe) prin intermediul căruia să reglezi temperatura, momentul când să se pornească/oprească și nu numai.
  • Geamurile termopan: Nu are nicio logică să investești într-o nouă centrală și să izolezi casa, dacă neglijezi ferestrele! Cu toate că geamurile termopan nu au neapărat un efect asupra clasei energetice, este totuși păcat să pierzi atâta căldură prin ferestre. Așa că ține cont!

Citește și: Cele mai importante reguli și principii pentru amenajarea bucătăriei în stil Feng Shui, cu explicații pentru sceptici + 25 Idei care să te inspire

Referințe și sursă foto:

  • www.certificat-rapid.ro
  • www.avizez.ro/informatii-utile
  • www.certificat-energetic24h.eu
  • www.avizez.com
  • www.casasidesign.ro

Articol scris pentru concursul Superblog 2019.

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: