Reguli (principii) Feng Shui pentru casa care sa iti aduca prosperitate in viata!

living feng shui
Reading Time: 13 minutes

Feng Shui… oare chiar să funcționeze? Poate că ai mai auzit despre asta, dar nu ai încă o părere foarte clară dacă este o știință, o artă… sau pur și simplu o escrocherie. 

Cine mă cunoaște de mai multă vreme știe că sunt o fire curioasă. Am învățat de-a lungul timpului să nu resping nimic din ceea ce vine spre mine (ca informație). Așa că îți dai seama că așa cum am o fascinație pentru istoria religiilor, pentru ocultism și misticism, era normal să am o fascinație și pentru Feng Shui.

Ce înseamnă Feng Shui?

În sine, Feng Shui înseamnă în chineză vânt și apă. Trebuie să înțelegem că în cultura chineză aceste două elemente sunt asociate prosperității și sănătății. Cu alte cuvinte Feng Shui este despre abundență, un mod de a obține echilibrul și a crea armonie în jurul tău.

Prin această artă se studiază energia vitală înconjurătoare, denumită Chi (sau Qi). Dacă echilibrăm acest flux de energie în spațiile pe care le ocupăm, se spune că reușim să ne influențăm pozitiv viața. În același fel, pentru că nu cunoaștem principiile și lăsăm lucrurile la voia întâmplării, putem risca să atragem scandal, neînțelegeri și pericole în viața noastră.

Sigur, fiind specialist în comunicare, am rezerva mea, nu aș da în totalitate vina pe energiile din casă pentru lipsa noastră de înțelegere, dar îmi place să cred că dacă ne putem îmbunătăți șansele să avem o viață mai frumoasă, este bine să nu ratăm ocazia

Cum poți obține o amenajare feng shui pentru casa ta?

Pentru multă lume acesta este un stil de viață. Tot documentându-mă mi-am dat seama că, până la urmă, el promovează în primul rând ordinea și armonia, diversitatea și respectul față de natură. Dacă stai să te gândești, până la urmă, cât de rău este să trăiești înconjurat de elemente naturale? Și așa viața este mult prea chimică și prea toxică, așa că o oază de energie pozitivă nu cred că face niciodată rău nimănui.

În consecință, pentru a obține o amenajare feng shui corectă pentru casa ta este important să ții cont de o serie de reguli și principii.

Reguli si principii feng shui pentru casa

Este foarte posibil ca tu să ai casa deja construită… sau să stai la bloc… unde sigur că ultima grijă a constructorului erau planurile energetice ale chinezilor. Pentru mine a fost destul de frustrant să observ că am băile fix în unghiurile care aș fi vrut să fie prospere, că încă din plan energia masculină a fost plasată în bucătărie (unde nu ar avea ce căuta… și nu din considerente misogine sau feministe) și, drept urmare, m-am trezit la renovări cu multe planuri și calcule care nu au fost chiar comode pentru constructori… menite să repare ceea ce nu s-a proiectat corect de la început.

Citește mai multe despre reguli Feng Shui pentru construirea casei si orientarea casei in Feng Shui aici.

Care sunt elementele feng shui de care sa tii cont pentru casa?

Principiile Feng Shui se bazează pe armonizarea energiilor transmise de cele cinci elemente:

 • FOC – acest element a reprezentat mereu pasiunea, în orice cultură. El induce rapiditate în acțiune, entuziasm și bucurie. Totuși, dacă se exagerează cu elementele de foc, influența este negativă și poate duce la apariția stresului și a neliniștii;
 • PĂMÂNT  – acest element controlează energiile emoționale privitoare la stabilitate și receptivitate. În cazul în care se face abuz de elemente de pământ, membrii familiei pot suferi de depresie, lene sau senzația de neputință;
 • METAL – fiind o combinație superioară de foc și pământ, metalul aduce atât abilități de intensitate, cât și de concentrare. Totuși, în exces, duce la cinism și critică exagerată;
 • APĂ – aduce conexiuni și liniște. Prea multă apă, totuși, duce la indecizie, lipsă de hotărâre și principii neclare;
 • LEMN – acest element vorbește despre creștere, evoluție, progres. Totuși, în exces te poate face agresiv și lipsit de compasiune.

Am scris mai multe despre culori, zone și ce semnifică acestea aici.

Ciclul constructiv al elementelor în Feng Shui

Ca în natură, și în Feng Shui fiecare element este susținut, crescut sau distrus de unul din celelalte elemente. 

Așadar, uite cum funcționează ciclul constructiv:

FOCUL dă naștere PĂMÂNTULUI (gândește-te la un vulcan care se transformă în munte), 

PĂMÂNTUL se transformă în METAL (metalul este extras din pământ), pentru ca mai departe:

METALUL să producă APĂ (ia în considerare pur și simplu condensul care se formează pe o doză de bere într-o zi toridă);

APA ajută la creșterea LEMNULUI (aici chiar nu cred că e nevoie să îți explic cum).

Utilitatea cunoașterii acestor informații este simplă: dacă avem o zonă controlată de elementul APĂ să zicem, cum ar fi zona de NORD (cariera), putem crește energia zonei adăugând elemente care produc APĂ: exemplu – obiecte din metal (putem decora biroul aflat în acest colț într-un stil industrial).

Ciclul distructiv al elementelor în Feng Shui

În același sens, dacă avem capacitatea de a construi, avem și puterea de a distruge. Cum?

FOCUL arde și distruge LEMNUL,

LEMNUL reduce APA (se hrănește cu ea și, în consecință, o seacă),

APA distruge METALUL (ruginește, îl descompune),

METALUL reduce PĂMÂNTUL (în sufocă),

PĂMÂNTUL stinge FOCUL.

Așadar, dacă abuzăm de energii în locurile nepotrivite… avem rezultate nefaste. 

TOTUȘI, putem utiliza aceste informații pentru a ține cont acolo unde avem prea multă energie a unui element și ne dorim să îi reducem din intensitate. 

De exemplu, băile au implicit foarte multă energie a apei. Pentru a reduce acest exces este bine să folosim elemente ce amintesc de lemn. Fie că adăugăm obiecte decorative de culoare verde, fie că punem faianță/gresie care imită lemnul… putem avea succes. 

Eu, personal, am ales să amenajez baia copilului cu alb și verde (tocmai din acest considerent) și pentru baia noastră am îmbrăcat cada în plăci de faianță care imită lemnul (să creeze efectul de baie naturală). Voi reveni într-un articol cu modul în care am amenajat eu casa Feng Shui (dar asta după ce va fi gata complet).

Punctele cardinale în Feng Shui

Cu toate că în general este indicat să ai o busolă specială pentru determinarea punctelor cardinale din Feng Shui, eu m-am dat bătută după ce am instalat câteva aplicații pe mobil care m-au dat cu totul peste cap. Așa că am folosit o busolă clasică și am aproximat modul de circulare a energiei. 

Astfel,

NORDUL este reprezentat de elementul APĂ și reprezintă zona CARIEREI.

NORD – VEST este zona PROTECTORILOR, și este influențat de METAL.

VEST – de asemenea sub influența METALULUI, reprezintă CREATIVITATEA.

SUD – VEST – este zona IUBIRII și a CĂSNICIEI, influențată de PĂMÂNT.

SUDUL este reprezentat de elementul FOC și guvernează FAIMA.

SUD – EST este o zonă influențată de LEMN și reprezintă BANII.

EST – o nouă zonă sub energia LEMNULUI, reprezintă SĂNĂTATEA.

NORD – EST – zona CREȘTERII SPIRITUALE, condusă de PĂMÂNT.

Feng shui pentru casa in functie de vechimea ei

Feng shui casa noua

Când construiești o casă nouă, de la zero, poți alege foarte multe detalii care să te scutească de durerile de cap care apar mai târziu în amenajare. 

Citește mai multe despre reguli Feng Shui în casa nouă aici.

Feng shui casa veche

Așa cum spuneam și mai sus, adevărata provocare apare mai ales atunci când te muți într-o casă veche, ce vine cu tot felul de energii. În acest sens este bine să analizezi puțin modul în care te simți în acel loc, ce îți transmite, cât rezonezi cu el. Mai mult, dacă urmează să cumperi o casă ori un apartament în care s-a mai locuit, e bine să pui întrebări privitoare la dinamica relațiilor dintre membrii familiei ce au locuit în acea casă până atunci. Așa îți vei da seama mai ușor ce energii au fost amplificate și la care trebuie să mai lucrezi.

Feng shui in casa in functie de incapere

Reguli feng shui pentru dormitor

Am vorbit cu multă lume despre Feng Shui, de-a lungul timpului. Nu e obligatoriu să credem în el pentru a fi curioși, nu? Ei bine, cam toată lumea cu care am discutat mi-a zis că a fost interesată mai ales în regulile Feng Shui pentru dormitor. De ce? Pentru că odihna este extrem de importantă… și dacă avem energii puternice pe cap, riscăm să avem insomnii, fără ca măcar să avem habar de ce. 

Personal consider că înainte de a te uita la cum așezi patul, este important să știi în ce zonă a casei se află dormitorul și ce influență energetică principală are.

Dacă îți dorești o familie armonioasă este ideal ca dormitorul să se afle în zona de SUD – EST a casei, și să îi crești influența energiei pozitive.
Este de asemenea important să NU pui dormitorul deasupra unui garaj, a unei bucătării sau a unei băi (ori sub una). Se mai recomandă ca ușa dormitorului să nu fie față în față cu ușa de la baie și nici spre capătul scărilor.

Nu în ultimul rând, ar fi ideal ca forma lui să fie dreptunghiulară ori pătrată, iar în cazul în care are o altă formă neregulată, se poate separa prin paravane.

Feng Shui în dormitor: poziția patului

Dacă tot vorbim despre dormitor, ține cont ca patul să NU fie:

 • între două uși;
 • cu picioarele spre ușă (în poziția mortului);
 • sub o grindă expusă.

Cel mai bine este ca patul să fie poziționat într-o poziție dominantă în raport cu camera. Astfel, în timp ce stai în pat e bine să poți vedea întreaga cameră, mai ales intrarea în dormitor și fereastra. 

Dacă poziționezi patul pe același perete cu ușa se zice că poți pierde foarte multe oportunități.

În consecință, se recomandă ca patul să fie orientat cu capul spre un perete solid, eventual având și o tăblie puternică în spate, într-o poziție din care să poți vedea toate căile de acces în cameră.

Culorile potrivite pentru dormitor conform artei Feng Shui

Este foarte important să ții cont de energiile pe care dorești să le atragi în dormitorul tău, precum și de zona în care acesta este amplasat (așa cum spuneam și mai devreme).

Astfel:

ALBUL este în Feng Shui reprezentantul echilibrului și favorizează energia Chi. Ea simbolizează inocența, spiritualitatea și stimulează creativitatea. Dacă intră în combinație cu elemente de pământ, ea poate construi o atmosferă primitoare dormitorului. Este o culoare indicată dacă vrei să te relaxezi și să te calmezi. Totuși, e bine să nu mergi pe alb complet, pentru că poate deveni obositor. Folosește mai multe nuanțe stinse și neutre.

Nuanțele de ROȘU stimulează energia masculină Yang și sexualitatea, oferind pasiune și energie. Aceasta este o culoare bună pentru tineri, dar predispune la insomnii. 

PORTOCALIUL este o culoare caldă care stimulează speranța, creativitatea și curajul. Se recomandă în mod deosebit în amenajarea feng shui a camerei copilului întrucât poate ajuta la dezvoltarea sa intelectuală.

Precum scriam și în articolul despre limbajul culorilor, chinezii consideră GALBENUL ca fiind culoarea răsăritului, a luminii. Ea aduce energia focului într-un mod mai calm decât dacă ai pune roșu. Galbenul, mai ales pentru pereții din Est sau din Sud-Estul dormitorului ajută la creșterea încrederii în sine și la introspecție.

VERDELE în feng shui aduce pace, înțelegere și vindecare. Este o culoare benefică mai ales pentru dormitorul matrimonial.

ALBASTRUL în dormitor atrage liniștea, creativitatea, inspirația divină. Poate duce la vindecare, mai ales dacă se folosesc nuanțe blânde. Mai mult, se zice că una din cele mai benefice combinații pentru dormitorul Feng Shui este cea dintre albastru și alb. Eu am folosit-o în amenajarea dormitorului copilului.

VIOLETUL este o altă culoare pentru pasiune, spiritualitate și motivare. În dormitor favorizează meditația. 

Feng Shui despre obiecte și tablouri în dormitor

Fiind o destinație a cuplului, este bine ca obiectele decorative ale dormitorului să încurajeze romantismul și ideea de pereche. În acest sens, tablourile care se completează sunt ideale. În caz contrar, pot fi două tablouri identice, așezate unul lângă celălalt.

Alte obiecte pereche: veiozele!

Mai poți folosi lumânări parfumate pentru a menține flacăra iubirii vie.

Ce să NU plasezi în dormitorul tău Feng Shui

Cu toate că multora ne place să avem oglinzi în dormitor, ele nu sunt recomandate. Totuși, dacă dulapul tău are oglinzi, sau ai o măsuță de machiaj cu oglindă, ține cont ca aceasta să nu reflecte patul, pentru că se zice că ele împiedică fluxul corect al energiilor.

Nici tehnologia nu are ce căuta în dormitor (singura regulă cu care dragul meu soț nu a putut fi de acord). Televizorul, calculatorul, radioul ne obosesc mai tare decât ne-am imagina.

De asemenea, plantele de apartament și animalele sunt interzise în dormitor pentru că ele consumă energia destinată celor doi parteneri (aceeași regulă se aplică și copiilor care încă mai dorm cu părinții…)

Reguli feng shui in bucatarie

În ce privește amenajarea bucătăriei, este important ca aceasta să nu fie poziționată în mijlocul locuinței sau față în față cu baia. În același fel nici sub sau deasupra unei băi.

Este bine ca plita și cuptorul să fie orientate pe peretele de Sud sau Sud Vest, acolo unde focul se află în largul său. Totodată, chiuveta – care este reprezentată de apă – trebuie să stea pe peretele de nord, sau măcar la ceva distanță de elementele de foc (aragaz/frigider).

Ideal ar fi ca între aragaz – chiuvetă – frigider să se formeze un triunghi. 

Uneori este greu… dar în apartamentele în care se extinde bucătăria pe balcon (cum am făcut și noi) poți pune aragazul în exterior și chiuveta în dining-ul din interior, iar frigiderul pe peretele opus, astfel încât să se formeze un triunghi (eu am fost atât de nebună încât să fac asta…).

Și în această situație este important să ții cont de zona în care este amplasată bucătăria și să păstrezi echilibrul elementelor. 

Dacă în dormitor nu erau indicate plantele verzi, în bucătărie sunt chiar recomandate. Indiferent că sunt vii sau doar gravate pe faianță, e bine ca acestea să fie prezente.

Citește și: Cele mai importante reguli și principii pentru amenajarea bucătăriei în stil Feng Shui, cu explicații pentru sceptici + 25 Idei care să te inspire

Reguli Feng Shui pentru living

Pentru că în general casele sunt mici și familiile mari, adesea livingul lipsește din case. Totuși, atunci când este prezent, e bine să ofere confort energetic prin respectarea câtorva principii feng shui de bază privitoare la culori, mobilă și decorațiuni.

Feng Shui și mobila din living

Când alegi mobila pentru living trebuie să ții cont că este bine să reziști tentației de a aglomera camera peste măsură, pentru a nu bloca fluxul de energie Qi (Chi). Se recomandă mobila care are piciorușe (în detrimentul celei lipite de sol), tocmai din același considerent.

Canapeaua cu brațe și spătar este recomandată datorită faptului că inspiră stabilitate și echilibru.

Cea mai bună configurație pentru living din acest punct de vedere este:

 • O canapea cu trei locuri,
 • O canapea cu două locuri,
 • Un fotoliu,
 • O măsuță de cafea,
 • Un taburet pentru picioare.

Acest aranjament este considerat benefic pentru toți membrii familiei și este gândit conform teoriei celor 4 animale celeste: Dragon, Tigru, Țestoasă, Phoenix.

Plantele pentru Living în Feng Shui

Cel mai bun ornament pe care îl poți aduce livingului tău este o plantă. Aceasta are puterea de a atrage energia pozitivă și de a crește vitalitatea.

Vezi mai jos, la capitolul dedicat plantelor, pe care e cel mai bine să le ai în casă.

Culori pentru un Living Feng Shui

Și de această dată regula de bază este armonizarea energiilor. Așadar ține cont în ce zonă a casei se află livingul amplasat. Cele mai bune idei pentru amenajarea acestui spațiu sunt cele în care este păstrată atmosfera neutră, culoarea fiind dată preponderent de obiectele decorative.

Din acest motiv se recomandă zugrăvirea în nuanțe cât mai deschise și adăugarea de obiecte colorate atât în nuanțe cu energie YANG: alb, bej, portocaliu deschis, roșu, turcoaz, violet, cât și în nuanțe cu energie YIN: negru, bleumarin, albastru, gri, maro (acestea fiind cele mai potrivite pentru covor, draperii și canapea).

Reguli Feng Shui in baie

Spuneam mai devreme că este bine să stingi puțin din influența apei cu elemente care amintesc de lemn. Totuși, nu se țin plante vii în baie, pentru că baia este prin definiție un loc cu foarte multe energii negative, iar aducerea unor plante care simbolizează viața poate afecta starea de sănătate a celor ce locuiesc în casă. Creșterea într-un mediu negativ mai poate însemna și înmulțirea problemelor.

Uite alte câteva informații care ți-ar putea fi utile pentru a avea un Chi pozitiv în baie:

 • Fii atent în ce zonă a casei este amplasată baia pentru a ști ce energii ai de accentuat.
 • Oricât de tentant ar fi, nu folosi elemente de decor aurite, pentru că acest lucru poate predispune la pierderi financiare.
 • Este recomandat ca atunci când nu folosești vasul de toaletă să ții capacul lăsat.
 • Folosește culori cât mai deschise (Yang) în baie, pentru a neutraliza energia Yin adusă de vasul de toaletă;
 • Asigură un iluminat cât mai puternic (preferabil natural…dacă se poate). 

Reguli feng shui pentru holul de la intrare

În arta Feng Shui se recomandă ca holul de la intrare să fie cât mai lejer, cât mai gol, astfel încât energiile să poată circula în voie. Se recomandă introducerea unor elemente decorative cu aport energetic, cum ar fi o plantă ori un tablou cu imagini naturale.

Chinezii obișnuiesc să atârne un șnur roșu de tocul ușii pentru a menține energiile negative la distanță.

Lucrurile vechi nu au ce căuta aici (și de altfel nicăieri în casă). 

Obiecte și decorațiuni Feng Shui

Cele mai populare decorațiuni Feng Shui

Feng Shui vine cu multe statuete, mărgeluțe și oglinjoare. Totuși, cele mai populare decorațiuni întâlnite de practicanții acestei arte sunt:

Broasca țestoasă aurie pe monede – fiind un simbol al rezistenței, stabilității și longevității. Se amplasează de regulă în partea de Nord a casei și reprezintă un remediu Feng Shui pentru dragoste și fertilitate, sănătate, familie și educație.

Bufnița aurie pe monede – remediu pentru bunăstare și prosperitate. Este un simbol al înțelepciiunii și se folosește pentru atragerea rezultatelor bune la învățătură și pentru bunăstarea materială (mai ales dacă este pe birou).

Elefantul auriu cu trompa în sus  – este considerat cel mai puternic simbol al demnității, virilității și fertilității (mai ales dacă este poziționat în dormitor). În birou atrage succes în carieră și bunăstare).

Elefantul auriu cu trompa în jos – se pune în fiecare parte a ușii principale. În interior atrage sporul casei, iar în exterior protejează casa. De asemenea este bun pentru nașterea de copii, dacă sunt probleme cu fertilitatea.

Colțul banilor în Feng Shui

Cu toate că este recomandată utilizarea unei busole speciale, coltul banilor poate fi determinat în casa și urmărind extremitatea Sud-Estică. 

Așadar, după ce ai identificat acest unghi, este bine ca în el să păstrezi cât mai multă lumină, să nu îl aglomerezi cu mobilier și eventual să pui simboluri specifice prosperității financiare (o amuletă cu 3 monede chinezești legate cu șnur roșu, un Buddha vesel auriu). În fine. Eu, personal, prefer să îl păstrez curat și luminat. 

Feng Shui și plantele pentru casă

Precum spuneam și la capitolul dedicat livingului, plantele sunt benefice în casă, mai ales în bucătărie și în living. Nu se recomandă utilizarea lor în dormitor și în baie.

Cele mai indicate plante de interior, datorită beneficiilor Feng Shui sunt:

 • Begonia colorată
 • Dracena
 • Philodendron
 • Gardenia
 • Liliacul păcii
 • Bambus
 • Ferigă
 • Sporul casei
 • Trandafir japonez
 • Ficus.

Cea mai bună poziție a plantelor în Feng Shui este în zona de Sud, Sud-Est sau Est.

Sursa foto: pinterest.com

Sper că ai găsit acest material util. Spune-mi, te rog, tu ce părere ai despre această artă?

About Author

17 thoughts on “Reguli (principii) Feng Shui pentru casa care sa iti aduca prosperitate in viata!

 1. Cat de fain! Eu chiar imi amenajez casa si mi-au venit la fix aceste informatii…am insa o problema…Ma gandesc cum sa mut patul pentru ca vine cu picioarele pre usa 🙁

 2. Mi-a placut articolul pentru ca am aflat lucruri interesante, insa nu as avea rabdare sa-mi aranjez casa dupa regulile feng-shui. Eu stiam doar de elefant si de pisica care da din mana. 🙂

 3. Am tot auzit despre tot felul de reguli in ceea ce priveste Feng Shui-ul si nu prea ma incadrez deloc in conditiile cerute. Ar trebui sa mai iau ceva lectii si sa aprofundez subiectul

 4. Când am amenajat casa, am încercat să țin cont de unele detalii de feng shui, unele s-au potrivit, la altele a trebuit să renunț.

 5. Buna ziua, eu locuiesc intr-o garsoniera care tine deci, loc si de living si de dormitor. Ce culoare ar fi potrivita pentru alegerea covorului? Va multumesc anticipat

  1. Buna! Multumesc pentru mesaj. In primul rand as intreba in ce parte a blocului este amplasata (Nord, Sud, Centru, Est, Vest), ce culoare au peretii si care este energia generala pe care doriti sa o acordati incaperii. As fi tentata sa recomand verde, pentru ca armonizeaza foarte bine energiile casei si pentru ca ofera o stare de liniste si sanatate dar, totodata, daca incaperea este orientata spre sud sau spre sud-est, galbenul ar fi o varianta extrem de oportuna. Ar inspira incredere, optimism, bucurie. Oricum, ma simt nevoita sa va intreb spre ce culoare ati fi optat dvs? 😀

 6. stau intr,un apartament cu livingul care are geamul spre vest si dormitorul cu geamul spre est . Din pacte nu pot folosi coltul de sud-vest fiinca acolo se afla usa care acopera acest colt . Ce se poate improviza ?

   1. Personal as înlocui colțul de Sud Est al apartamentului cu acela al uneia din încăperi (care permite) unde as plasa elemente specifice, care sa se încadreze cât mai natural în design-ul încăperii. Ori o biblioteca (pe raftul căreia putem plasa câteva figurine, cărți despre bani, șamd), ori o planta cu frunze rotunde…
    Sau se poate pune fix lângă ușa un suport de chei și talismane norocoase…

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: