Top 10 alimente sănătoase pe care TREBUIE să le ai în casă mereu!

nuci, fructe confiate, superfood
Reading Time: 10 minutes

În secolul al II-lea creștin, poetul roman cunoscut drept Juvenal (pe numele său Decimus Iunius Iuvenalis) aducea pentru prima dată în atenția publicului expresia „minte sănătoasă în corp sănătos” , în colecția sa de satire. Prin aceasta își îndemna auditoriul să se roage pentru existența unui echilibru între material și imaterial

Acum, 19 secole mai târziu, realizăm și noi cât este de actuală și de reală cugetarea sa.

Dezvoltarea personală începe cu echilibrarea corpului

Mă bucură nespus să văd tot mai mulți oameni interesați să se dezvolte. Indivizii își conștientizează rolul în societate și încep să își asume soarta, iar o soartă asumată este una victorioasă… pentru că atunci când ești conștient de sine, știi că odată ce ai ascultat (nu doar ai auzit) și ai primit o informație care ți-ar putea fi benefică, ți-ai însușit atât binele pe care îl poți dobândi, cât și absența acelui bine sau chiar consecințele nefaste, datorate alegerii de a ignora informația.

Totuși, dincolo de faptul că îmi place să filosofez, îmi place și să am o alimentație echilibrată. Inițial am fost tentată să spun sănătoasă, dar nu vreau să te mint. Sunt un om foarte pofticios și gurmand, căruia chiar îi place să își răsfețe papilele gustative. Nu mănânc complet sănătos pentru că nu vreau. Este o alegere conștientă pe care mi-o asum. Am urmat un regim vegetarian o vreme. A fost bine. Apoi am redescoperit gusturi frivole care mi-au subminat voința.

Dezechilibrele alimentare și dezechilibrele psihice

După ce am îmbrățișat un stil de viață „hedonist”, în care stomacul începuse să dicteze, am fost nevoită să suport consecințele. Când a început să doară, m-am oprit.

Fiind fascinată de studiul creierului am ajuns la un moment dat să observ (preponderent lecturând materialele publicate de Universitățile de Medicină din SUA) că de fapt stările de anxietate, fobie și chiar tulburările de personalitate grave, au la bază o modificare a modului în care funcționează rețelele neuronale.

Mai mult, studiile recente au subliniat măsura în care creierul este afectat de substanțele pe care le ingerăm și care circulă prin sânge. În aceeași direcție, este important să ținem cont de faptul că digestia joacă un rol extraordinar în definirea noastră, ca indivizi. Gândește-te numai la randamentul pe care NU îl poți da atunci când ai crampe abdominale.

Și, ca să ducem ideea mai departe, tocmai pentru că are o influență extraordinară asupra fiziologiei noastre generale și, mai ales, asupra stării emoționale, stomacul (privit ca epicentrul digestiei) este considerat a fi al doilea creier. Mai exact, creierul emoțional este localizat în abdomen.

Așadar, vorbim despre o conexiune extrem de sensibilă și simbiotică între intestine, stomac și creier. Emoțiile afectează intestinul și stomacul, exact la fel cum acestea, la rândul lor, influențează emoțiile.

Cu alte cuvinte, dacă vrem să avem o dezvoltare emoțională optimă, trebuie să ne hrănim creierul din abdomenoptim!

Ce înseamnă hrană „optimă”?

Înseamnă că nu voi fi ipocrită să îți spun să mănânci tot ce mâncau primii oameni… pentru că și colonul nostru a evoluat, s-a modificat și are alte nevoi decât aveau primii oameni. Și spun că nu o să fiu ipocrită să îți vorbesc despre mâncare în totalitate sănătoasă, pentru că eu însămi nu sunt în stare să îmi asum un astfel de obicei. Pe principiul lui Gandhi: până nu fac eu un lucru, nu îl pot prezenta altcuiva.

Tocmai din acest motiv, vreau ca în continuare să îți aduc în atenție 10 alimente de bun simț pe care este indicat să le ai în casă… tocmai ca să te ajute să te echilibrezi în momentele mai grele.

1. Zahăr brut (din tresie de zahăr)

zahar brun
Sursa foto: 123rf.com

Indiferent că îți îndulcești ceaiul, cafeaua sau prăjiturile… ori că le preferi mai puțin dulci, oricum ar fi tot ai în casă zahăr. Și cu siguranță știi că zahărul este un drog. Conform cercetătorilor din cadrul Institutului American al Inimii din Kansas, „consumul de zahăr produce efecte similare celui de cocaină (…) dând chiar mai multă dependență decât aceasta ” (Sursa: theguardian.com).

Totuși, corpul are nevoie de glucide pentru a produce energie… iar papilele noastre gustative au nevoie de dulce pentru a fi fericite. Fructoza din vegetale, maltoza din semințe… sunt zaharide și sunt, implicit, dulci. Dar… nu sunt atât de accesibile de pus în prăjituri sau în cafea. Așa că ai nevoie, totuși, de zahăr (dacă nu ești diabetic și ești forțat să apelezi la un înlocuitor).

 Zahărul alb, ieftin, pe care îl găsim peste tot în magazine este rafinat, procesat complet… pierzând orice esență benefică a trestiei de zahăr din care provine. Tot ce face zahărul alb este să producă zaharuri (cu alte cuvinte calorii goale).

Mai mult, zahărul alb este descompus în prezența unor substanțe precum dioxidul de sulf, acidul formic și fosforic… substanțe care sunt în general dăunătoare organismului.

Așadar, dacă tot vrem să fim puțin mai sănătoși… putem face o mică modificare în dietă și să investim într-un zahăr de calitate, un zahăr brut (din trestie de zahăr), neprocesat, care oricum are un gust mult mai plăcut.

2. Miere de tei

miere de tei alimente sanatoase
Sursa foto: driedfruits.ro

De când am convins-o pe mama să își facă blog de sănătate (pentru că femeia asta este o eciclopedie ambulantă când vine vorba despre „buruieni” și „leacuri băbești”) am aflat foarte multe lucruri. De obicei o aud când îmi spune să iau una și alta în diverse afecțiuni, dar recunosc că rar o ascult cu adevărat și îi urmez sfaturile (cine nu face asta?). Totuși, un lucru pe care chiar l-am adoptat de la mama a fost pasiunea pentru această miere de tei. Recunosc faptul că eu nu sunt cel mai mare consumator de miere (și nici de zaharuri în general), însă știu că este extraordinar de sănătoasă. Este recomandată în majoritatea rețetelor naturiste, motiv pentru care țin totuși un borcan în casă.

Acum… de ce de tei?

Simplu: mierea de tei este cea mai bună în cazul răcelilor și a febrei. Ea are proprietăți antibacteriene, motiv pentru care ajută sistemul imunitar, susține căile respiratorii în lupta cu virozele și are inclusiv proprietatea de a ajuta inima. În plus, teiul are efect calmant inclusiv pentru sistemul nervos… așa că se împușcă mai mulți iepuri dintr-o lovitură!

3. Turmeric pudră

Sursa foto: pulse.ng

Nu știu cât de popular era turmericul înainte, dar acum pentru mine este deja la nivelul sării. În familia mea se consumă foarte mult turmeric, indiferent că i se spune astfel sau curcuma. Când eram mică îmi amintesc că mama îl punea preponderent în orez… dându-i, astfel, o colorație galbenă. Eu credeam că așa trebuie să fie orezul pentru a-l putea mânca. Habar nu aveam cât este, de fapt, de sănătos!

Acum, că am crescut, nu mai iau lucrurile de-a gata, fără să mă informez. Trăiesc într-o familie (extinsă) de oameni pasionați de grădinărit și de remedii naturiste, așa că vreau, nu vreau, descopăr multe. Socrul meu este atât de impresionat de beneficiile turmericului încât a ajuns să îl pună inclusiv în ceai sau în lapte. Și partea bună este că e și foarte aromat.

Turmericul este un anti-inflamator extraordinar. În plus, are efect antibacterian (așa că merită păstrat în raftul de condimente în mod deosebit în perioada virozelor), tonifică tubul digestiv, protejează stomacul, previne și tratează gastrita și ulcerul gastric, reglează funcția biliară, diminuează nivelul colesterolului din sânge, purifică sângele. De asemenea se utilizează în tratamentul și prevenția cancerului de colon, a bolii Alzheimer, și a altor afecțiuni ale sistemului nervos (incluzând depresia și anxietatea).

4. Tărâțe de Psyllium

punga de 200g de tarate psyllium driedfruits.ro
Sursa foto: driedfruits.ro

În urmă cu 8 ani am avut un episod neplăcut cu o colită care mi-a dat peste cap atât fizicul cât și psihicul. De nevoie am adoptat un regim de viață vegetarian și am început să mă documentez cu privire la produsele pentru curățarea colonului. Întâmplător (sau nu) am descoperit aceste tărâțe de psyllium care m-au ajutat să îmi recapăt energia și cheful de viață (eliminând extrem de multe toxine).

De atunci le țin mereu în casă și cum simt că am episoade repetate de balonare, sunt iritată și mai am și probleme cu scaunul (constipație), apelez la ajutorul lor.

⚠️ ATENȚIE, totuși! Indiferent că le amestecați cu alte tărâțe și faceți pâine sau le consumați cu apă/iaurt dimineața, la trezire, țineți cont să consumați foarte multe lichide! Ele adună toată mizeria de pe colon și o elimină, însă la fel ca în cazul unei clisme, au nevoie de apă pentru a merge mai departe. Dacă nu consumați lichide există riscul apariției unui blocaj intestinal!

5. Fructe deshidratate

Sursa foto: 123rf.com

În special amestecul de fructe goji, merișoare și stafide brune. Dacă aveți copii, vă recomand să li le oferiți în loc de bomboane. La noi a funcționat până pe la 4 ani când a început să aibă și bomboane reale în casă. Dar chiar și așa, din dulapul nostru de fructe confiate și cereale nu lipsește o „pungă cocktail”, pe care să o devorăm amândoi în timp ce ne uităm la câte un desen animat. Unii mănâncă chipsuri, noi mâncăm merișoare cu goji și stafide (și am să vă zic mai târziu ce mai adăugăm la acest mix).

De ce fructe deshidratate?

Din multe motive: în primul rând pentru că se depozitează și se păstrează mai bine decât cele normale. Apoi, pentru proprietățile lor deosebite:

Goji este incredibil pentru inimă și pentru sistemul imunitar. Datorită elementelor din compoziția lor, acestea au fost catalogate drept „superfructe”. Eu le-am descoperit după ce am luat testele de laborator ale tumorei lui Ionuț și am aflat că are „potențial malign nedeterminat”. Medicina tradițională chineză a dezvăluit că acest superfruct are capacitatea de a opri evoluția cancerului, mai ales prin faptul că prezintă o puternică activitate imunostimulatoare și antioxidantă.

Merișoarele sunt dulci și bune și au o puternică acțiune antiinflamatoare, antiseptică și diuretică. Ajută rinichii să funcționeze corespunzător și induc o stare de bine.

Stafidele, deși foarte dulci, protejează împotriva cariilor și întăresc sistemul osos, în mod deosebit datorită conținutului semnificativ de potasiu. Pe lângă asta, dau poftă de mâncare, ajută la digestie și reduc aciditatea gastrică.

6. Caju

caju crud
Sursa foto: driedfruits.ro

Am promis că spun ce mai adăugăm noi lângă amestecul de mai sus. Este vorba despre minunatul caju crud. Mie, personal, îmi place atât de mult să ronțăi caju încât și dacă nu era sănătos, tot l-aș fi ținut în casă.

Totuși, mă bucur de prezența lui cu atât mai mult cu cât este foarte bogat în magneziu, fosfor, cupru, zinc, acid oleic ș.a. Altfel spus, această nucă ne ajută să ne menținem activitatea cerebrală la cote maxime, ne scapă de migrene, tensiune arterială și probleme respiratorii. În plus, conținutul ridicat de fosfor și potasiu ajută sistemul osos!

7. Semințe de susan

seminte de susan
Sursa foto: driedfruits.ro

Și pentru că tot vorbim despre sistemul osos, trebuie să menționez că semințele de susan reprezintă cea mai bogată sursă de calciu din natură! Poate voi scrie cândva un articol despre ele (deoarece sunt extrem de multe lucruri de spus).

Persoanele care suferă de osteoporoză le folosesc cu succes pentru ameliorarea simptomelor asociate afecțiunii, precum și pentru regenerarea țesutului osos.

Copiilor le sunt benefice aceste semințe pentru prevenirea și tratarea rahitismului. De asemenea, sunt recomandate în sarcină datorită cantității ridicate de acid folic, fier, magneziu, zinc, mangan și seleniu.

Ele pot fi folosite în tot felul de preparate de casă (de la sărățele din foietaj, pâine, biscuiți… și până la carne, smoothie-uri sau pur și simplu în lapte).

8. Semințe de cânepă

seminte canepa decojite
Sursa foto: driedfruits.ro

Dacă tot suntem la capitolul semințe, le-aș adăuga pe listă pe cele de cânepă. Ele conțin „rația perfectă” de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6. În plus, merită apreciere pentru faptul că sunt singurele semințe care conțin toți cei 21 aminoacizi! Așadar, ele sunt incredibile inclusiv în sarcină, alăptare și afecțiuni care necesită un regim alimentar restrictiv (cum este diabetul).

Pentru că multă lume nu știe despre existența și beneficiile lor, mă aștept să se nască întrebări cu privire la modul în care pot fi consumate. În acest sens, vă voi lăsa și o rețetă pe care eu o mai pregătesc din când în când. Este vorba despre un fel de guacamole (după care eu sunt înnebunită!)… sau, ca să nu fiu criticată de specialiști, o pastă de avocado foarte gustoasă.

Ingrediente

🥑 2 fructe coapte de avocado

🥑 4 linguri de semințe de cânepă

🥑 2 lingurițe de pătrunjel tocat mărunt

🥑 3 căței de usturoi

🥑 Zeama de la o lămâie

🥑 Un praf de turmeric

Mod de preparare

Toate ingredientele vor fi amestecate într-un blender sau într-un castron (cu mixerul), până când se obține o pastă omogenă.

Mod de servire

Pe pâine (tartinată), cu cartofi, cu carne, lângă salate… oricum vă face plăcere!

9. Ulei de cocos

ulei cocos dezodorizat ecomogic driedfruits.ro
Sursa foto: driedfruits.ro

Am avut o perioadă în care am înlocuit uleiul de floarea soarelui cu acela de cocos. Nu mai știu apoi ce am citit și am renunțat la el. Totuși, l-am păstrat pentru prăjituri, lapte și smoothie-uri. Știu persoane cărora nu le place gustul de cocos. Pentru mine, însă, el este divin. Uneori iau unt de cocos pe care îl pun pur și simplu pe pâine. Îl ador.

Totuși, de ce ar trebui să îl ai și tu în bucătărie?

În primul rând pentru că ajută la metabolizarea grăsimilor și la eliberarea energiei. Apoi, studiile au demonstrat că este extrem de benefic în protejarea inimii, reducând cu 60%  riscul de infarct miocardic. Nu în ultimul rând, uleiul de cocos reduce senzația de foame și este benefic în curele de slăbire!

10. Aloe Vera confiată cuburi

cuburi de aloe vera
Sursa foto: driedfruits.com

Aloe vera este o plantă extraordinară. E bine să o avem pur și simplu, naturală, în casă. Când ea împlinește 3 ani este numai bună de pus pe rană. La propriu. Are capacitatea de a cauteriza rănile și de a distruge orice fel de agent patogen.

De când eram copil mi-o amintesc pe mama cum pentru orice arsură, zgârietură sau lovitură, venea cu planta magică și mă vindeca. Mai târziu, când am ajuns să am probleme gastrice, a început să îmi prepare sucuri de aloe (care nu doar că erau sănătoase, dar erau și incredibil de gustoase!). Acum, când nu mai sunt la mama acasă… și pentru că aștept să îmi ajungă puietul la maturitate, folosesc Aloe vera confiată cuburi fie ca gustare alături de cele pe care le-am prezentat mai sus, fie ca tratament, când simt că am arsuri.

În forma aceasta este extrem de gustoasă și ajută la vindecarea țesuturilor interne.

Acestea sunt recomandările mele… de bun simț. M-aș bucura tare mult dacă aș ști care sunt cele 10 alimente sănătoase pe care le consideri TU esențiale în bucătărie! Sau, dacă nu 10, atunci… poate e ceva ce ai adăuga?

Resurse:

*** driedfruits.ro

*** Foto copertă: nutraingredients-usa.com

*** Davis N., „Is sugar really as addictive as cocaine? Scientists row over effect on body and brain”, în theguardian.com, 25 august 2017.

*** Gauche C., Gonzaga L.V., Oliviera Costa A.C., Fett R., „Honey: Chemical composition, stability and authenticity”, în Food Chemistry, 196, pp.309-323, 2016.

*** Gunnars K., „Top 10 Evidence-Based Health Benefits of Coconut Oil”, in Healthline.com, 12 Februarie, 2020 (https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil)

*** Jain R., Joshi I., „Nutrient Analysis of Germinates Sesame Seeds and Development of Value Added Biscuits”, în Studies on Home and Community Science, 9(2,3), pp. 61-64, 2015.

*** Kulczynski B., „Goji Berry (Lycium barbarum): Composition and Health Efects – A Review”, în Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 66(2), Iunie 2016.

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2020.

2 thoughts on “Top 10 alimente sănătoase pe care TREBUIE să le ai în casă mereu!

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: