Primul ajutor in caz de arsuri

arsura piele
Reading Time: 2 minutes

Foarte multă lume nu știe cum să acorde primul ajutor in cazul unei arsuri. De fapt, dacă e să ne gândim mai bine, câți dintre noi procedăm corect în momentul în care noi înșine facem câte o boacănă în bucătărie din neglijență?

Pentru că am descoperit filmulețul realizat de către Departamentul pentru Situații de Urgență și mi s-a părut extrem de util, am zis să îl împărtășesc cu voi:

Așadar, uite ce este cel mai important de știut despre:

Pansarea arsurilor

Sursa foto: empowher.cm

În primul rând este important de reținut faptul că dacă leziunea este serioasă, este cel mai indicat să vă prezentați la camera de gardă a celui mai apropiat spital de urgențe. Dacă decideți deplasarea, acoperiți leziunea cu o compresă sterilă umedă, sau cu o bucată de bumbac curat și umed.

Dacă decideți să pansați arsura acasă, atunci țineți cont să spălați bine cu apă rece suprafața.

Pansamentul aplicat trebuie să fie curat. Se aplică prima dată o meșă de tifon sterilă/curată (înmuiată din abundență într-un antiseptic: betadină, furacelină, kadermin, sudocrem) pe suprafața arsurii. 

Ulterior, pentru fixare, înfășurați un pansament elastic sau de tifon.

Tratamentul arsurilor cu apă clocotită

În cazul arsurilor cu apă clocotită, procedura este aceeași. Dacă apar bășici, SĂ NU LE SPARGEȚI! Puneți pansamentul (meșa) peste, după spălarea în prealabil cu apă rece. 

Tratamentul naturist al arsurilor pe piele

Sursa foto: aloeverasg.com

Cel mai bun antiseptic naturist în cazul arsurilor de piele este Aloe Vera (gelul acestei plante). Acesta are proprietăți antiinflamatoare ce contribuie la vindecarea foarte rapidă a rănilor și arsurilor. Partea bună este că gelul poate fi aplicat direct din frunza plantei și calmează durerea și arsura aproape instant.

Un alt antiseptic și analgezic la îndemână este crema de gălbenele. Majoritatea  o avem în casă și ne bucurăm de beneficiile ei. În caz de arsură se aplică direct pe rană, în strat gros, după spălarea în prealabil cu apă rece.

Vindecarea arsurilor

Dacă urmați indicațiile de mai sus, arsurile se vor vindeca în câteva zile, fără niciun fel de problemă. Mai aplicați cremă de gălbenele sau gel de aloe de câteva ori pe zi. În situația arsurilor profunde, este indicat să mergeți totuși la spital pentru îndepărtarea chirurgicală a zonelor arse și realizarea procedurilor medicale corespunzătoare.

Aplicarea de lapte, iarut, miere, ou sau pământ este contraindicată!

Sursa foto: cpraedcourse.com

Citește și: Primul ajutor in atacul de panica! + 6 Solutii care functioneaza in viata reala

Tu ce modalități de vindecare a arsurilor cunoști?

About Author

7 thoughts on “Primul ajutor in caz de arsuri

  1. Minunat articol si ma bucur ca ai abordat acest subiect. Eu daca bucataresc des, mereu ma ard si aloe vera ma ajuta de fiecare data cand am vreo arsura. Sa ai un weekend frumos!

  2. Ar trebui sa ma documentez mai mult in acest sens, dar faptul ca nu am avut incidente pana acum recunosc ca m-a facut sa nu acord o importanta prea mare

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: