Primul ajutor in atacul de panica! + 6 Solutii care functioneaza in viata reala

Femeie cu mana pe piept, atac de panica, cum scapi de atacul de panica
Reading Time: 7 minutes

Atacul de panică reprezintă o anxietate episodică paroxistică… considerată în prezent drept „ceva firesc”,având în vedere haosul general al societății în care trăim. Dacă acum multă vreme persoanele care se confruntau cu un astfel de moment puteau crede că „li se fac farmece”, că „li s-a pus gând rău”, șamd, în ziua de astăzi s-a ajuns la concluzia că stresul este atât de prezent în ABSOLUT orice, încât oricine poate experimenta, la un moment dat, atacurile de panica.

Dar… cum stiu ca sunt in mijlocul unui atac de panica?

Experiența mea cu atacurile de panică a fost atât de neplăcută, încât ajunsesem să cred că de fapt îmi cedează inima. Până să accept și să înțeleg… să merg pe la toți medicii posibili și imposibili și să văd că NU am niciun motiv de îngrijorare… eram efectiv sigură că mai am puțin și mor. Atât de cumplite erau aceste momente.

Uite care sunt cele mai comune semne ale unui atac de panica:

 • Palpitații – inima o ia puțin razna, parcă nu te mai ascultă… așa că sângele pulsează și apar:
 • Transpirații (acele transpirații reci … care uneori sunt prezente, alteori nu…);
 • Tremor  (Doamne, îmi amintesc cel mai greu atac de panică… întregul meu organism fusese dezechilibrat. Tremuram de am fost sigură că fac convulsii. A trebuit să îmi fac toate analizele pentru că o parte din mine se temea de epilepsie. Atât de rău tremuram. Nu din vreo cauză patologică… cât de frică!);
 • Dispnee, adică senzație de sufocare… acesta este cel mai comun sentiment. De multe ori așa debutează;
 • Senzație de nod în gât – eu aveam impresia că mi se umflă limba și că mă înec cu ea. Rămâneam fără aer și mă sufocam;
 • Durere sau disconfort toracic – de multe ori un simplu atac de panică este confundat cu infarctul miocardic. Eu, personal, am fost sigură că asta se întâmplă c mine;
 • Greață/disconfort abdominal – sau, dacă nu ai o relație prea bună cu starea de vomă, se întoarce și pleacă din organism pe partea cealaltă :). Eu am în general probleme din cauza constipației. Ei bine, începusem să realizez când apărea câte un atac de panica din cauză că brusc nu mă mai puteam ridica de pe WC. Mi-am făcut și examen coprologic, gândindu-mă că poate am ceva probleme. Nimic. Totul era pe stres.
 • Amețeală și stare de leșin – uneori nu e doar stare… uneori chiar leșini, dacă frica este atât de puternică și dacă vii și după câteva zile de malnutriție și muncă (eu am pățit asta după ce într-o săptămână, obsedată fiind de atingerea unui target la muncă, am lucrat zilnic câte 14-15 ore fără pauză de masă, mâncam doar seama… și atunci mai mult nimic… că nu mai aveam chef de masă… și când am intrat în panică, am leșinat. Atac de panică + Criză de lipotimie = Deloc fun.
 • Frică de moarte, frică de a pierde controlul, majoritatea persoanelor care suferă câte un astfel de episod se confruntă cu frica de a pierde controlul. Scriam despre aceasta pe blogul Dianei, poți consulta să vezi ce reprezintă aceasta.

În mare cam acestea ar fi semnele clare ale unui atac de panică dar, de la un om la altul, ele pot varia, pot cunoaște alte forme.

Cauzele atacului de panica

Sunt multe cauze ale atacului de panica. Totuși, stresul excesiv se face responsabil de majoritatea. În cazul meu a existat o combinație între oboseală (nopți nedormite și muncă în exces), tiroidită autoimună (așadar probleme hormonale), temperament sensibil la stres și predispus la emoții negative (sau hipersensibilitate) și o frică permanentă că nu voi putea atinge obiectivul pe care mi-l stabilisem. 

Acestea au fost în cazul meu. Totuși, alte cauze ale atacului de panica mai sunt:

 • Factorul genetic (mai ales dacă există o predispoziție în familie la astfel de episoade și afecțiuni);
 • Evenimente traumatice (abus sexual, deces, accident de mașină, etc);
 • Fumatul excesiv;
 • Consumul excesiv de cafeină;
 • Consumul excesiv de medicamente și/sau droguri.

Primul ajutor in atacul de panica

Dacă TU ești persoana care suferă de un atac de panică, este foarte important, înainte de toate să conștientizezi că nu este CORPUL TĂU, este mintea ta… care îți generează aceste stări. Trebuie să realizezi că EȘTI ÎN SIGURANȚĂ și că NU vei păți nimic. 

TOTUL este trecător. Iar aceste episoade, cu toate că se simt de parcă ar dura o veșnicie, în realitate nu durează decât foarte puțin. Imediat ce înveți să le observi, înveți și să elimini cauza.

Dacă, în schimb, tu acorzi primul ajutor unei persoane care suferă un atac de panica, atunci este foarte important ca TU să realizezi ce am scris mai sus, să înțelegi că ai o misiune extrem de sensibilă și că trebuie în primul rând să fii bine, să nu îți faci griji și să înțelegi că omul de lângă tine are nevoie de multă răbdare, empatie și înțelegere în acest moment. Chiar și dacă ești o fire mai distantă, în astfel de clipe, dacă îți dorești să fii de ajutor, oferă sprijin emoțional. Omul de lângă tine este privat de iubirea de sine, așa că ai misiunea să îl ajuți să și-o recapete.

La fel ca în cazul oricărei tulburări de natură psihologică, pentru a putea ajunge în echilibru este necesar să se acționeze la cele trei nivele: trup, gânduri (focus mental) și limbaj (acesta generează emoții). Așadar, uite care sunt cele mai importante măsuri în acordarea primului ajutor in cazul atacului de panica.

Controlul fiziologiei in cazul atacului de panica

Exercițiile de respirație

Exercițiile de respirație sunt extrem de importante și utile în acest moment. Creierul este încețoșat și are nevoie de oxigenare. Din acest motiv, dacă ești într-un spațiu închis, du-te pe balcon, ieși afară (dacă acorzi primul ajutor, asigură-te că ești în permanență lângă persoana afectată);

Un exercițiu corect de respirație presupune păstrarea aerului în plămâni pentru cel puțin una-două secunde. Am făcut acest filmuleț special pentru a te ajuta:

Există și aplicații pe telefon ce pot fi descărcate, cu exerciții de respirație în cazul atacurilor de panică. 

Dacă ai Huawei, poți intra chiar în modulul de sănătate (Huawei Health) și să faci un Stres test. Acesta măsoară funcțiile vitale și îți recomandă exerciții de respirație pe care le poți face împreună cu aplicația. 

Dacă ai Samsung pașii sunt aceiași: Samsung Health – Stress – sugestie de a realiza exerciții de respirație.

Dacă nu, poți pur și simplu să inspiri lent, pe nas, timp de 5 secunde, oprești respirația încă 2, expiri lung, pe gură… și repeți. Cât mai calm, cât mai relaxat. Repetă exercițiile de respirație tip de cel puțin 3 minute. 

Există și cazuri în care creierul primește semnalul greșit și solicită cât mai mult oxigen, ceea ce iar nu este grozav. Am trăit un astfel de episod când, în contact cu aerul rece și curat de afară, am simțit că mi se face mai mult rău decât bine. Din acest motiv se recomandă să ai la îndemână și o pungă de hârtie în care să respiri timp de încă 2-3 minute, astfel încât să nu ajungi la hiperventilație. Recunosc că eu, personal, a folosit această tehnică o singură dată. La început. Apoi am învățat să îmi înțeleg corpul și să nu mai respir agitat.

Controlul musculaturii

De asemenea, poate ajuta ca atunci când respiri să folosești următoarea schemă de ajutor: 

pe inspirație încordezi foarte tare musculatura, iar pe expirație o relaxezi brusc, lăsând orice tensiune să iasă.
De asemenea, este recomandat să nu stai întins. Deși este foarte tentant să așezi o persoană care suferă de atac de panică pe spate, este la fel de posibil ca această poziție să îi amplifice anxietatea și starea de rău. Cel mai bine este să te așezi (sau să o ajuți să se așeze, dacă tu asiști) pe un scaun, sau cu spatele sprijinit de un perete/spătar.

Controlul gândurilor in cazul atacului de panica

Pentru că acest episod este dat de o combinație de factori fizici, mentali și emoționali, este important, așa cum spuneam și mai devreme, să poți acționa la toate cele 3 niveluri. 

Astfel, în timp ce practici respirația, este bine ca focusul mental să fie într-un sens cât mai pozitiv. Dacă nu poți schimba imaginea din mintea ta cu ceva bun (și te înțeleg perfect. Când ești în panică este extrem de greu să te gândești la floricele… mai ales că adesea nu vrei „să te minți” gândindu-te că va fi bine – nu că ai face-o oricum), atunci este foarte indicat să îți fixezi privirea pe un punct sau un obiect. Te poate ajuta să spui tot ce vezi și ce poți gândi despre acel obiect. În felul acesta creierul se relaxează și își schimbă focusul de pe factorul declanșator, iar tu îți poți recupera starea de bine.

Controlul emotiilor in cazul atacului de panica

Emoțiile sunt declanșate în mare parte de limbajul pe care îl folosim. Cuvintele pe care ți le spui au o valoare mult mai mare decât ai crede. Eu mă regăseam adesea spunând că „mă simt blocată”, „sunt proastă”, „sunt incapabilă”, „sunt în pericol”. Acest eu sunt are o valoare mult mai mare decât ai crede. Din acest motiv este indicat să înlocuiești cuvintele pe care le folosești.

De exemplu:

 • „trebuie să fac asta”  – ține minte că NIMIC nu trebuie, tu DECIZI că vrei să faci asta și ai și niște argumente care să susțină decizia. Așadar, înlocuiește stresantul „Trebuie să fac asta” cu „Aleg să fac asta”. Creierul va simți diferența.
 • „Este vina mea că sunt incompetent” – „am greșit. Sunt om și uneori ca oameni unele lucruri ne scapă din privire. Oricine ar fi putut fi în locul meu. Nu este sfârșitul pământului”
 • „Sunt distrus” – „este o perioadă grea. Toți oamenii au perioade grele… sunt trist, dar va fi bine. Nimic nu este permanent”
 • „Sunt prost” – „am greșit, dar voi repara. Sunt om”.

Ce trebuie sa faci dupa ce scapi de atacul de panica

În primul rând este vital să înțelegi că odată produsă această rană, odată creată această sensibilitate, ea va recidiva… mai ales dacă nu ești atent și nu elimini cauza. Eu am ajuns într-o situație în care am crezut că nu mai există scăpare. Atunci am decis că a venit momentul să scot tot ce era în mine și să apelez la ajutorul unui specialist. Uite experiența mea aici:

De asemenea, te poate ajuta și:

Important este să știi că nu ești singur în această situație și că este doar o problemă de moment. Nu este nimic în neregulă cu tine. Doar îți pasă… și este uman și firesc să îți pese. Te felicit pentru faptul că îți pasă… dar este important să îți amintești să te iubești pe tine și să te întorci puțin spre nevoile tale de bază.

Spune-mi, te rog, câte din metodele prezentate de mine funcționează în cazul tău? Ce altceva ai adăuga pe listă?

About Author

2 thoughts on “Primul ajutor in atacul de panica! + 6 Solutii care functioneaza in viata reala

 1. Felicitari pentru blog, toate subiectele sunt foarte interesante si utile.
  Am o rugaminte, imi poti recomanda un psiholog ?

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: