De ce apare herpesul? + peste 10 cauze!

Reading Time: 5 minutes

Herpesul reprezintă o infecție cauzată de virusul herpetic (HSV – herpes simplex virus) și afectează în general mucoasele (bucală, genitală, anală…și nu numai). Odată contactat acest virus, el rămâne în corp, chiar dacă nu mai prezintă simptomele specifice. Atenție! Este foarte contagios!

Totuși, el poate apărea și după O LUNĂ de la intrarea în contact cu virusul. Perioada de incubație este destul de mare!

Cum se manifestă herpesul?

În funcție de localizare, simptomatologia diferă. Totuși, în general simptomele includ blistere, ulcere, dureri și usturimi. Cel mai adesea el apare la gură și se manifestă ca o arsură rece: o acumulare de vezicule la nivelul buzei, cel mai adesea pe marginea exterioară. Bășicile prezente sunt pline cu lichid, iar atunci când se sparg formează o crustă inestetică. Aceasta se vindecă de regulă cam într-una – două săptămâni, în funcție de organism.

Cauzele aparitiei herpesului in functie de zona corpului

Odată contactat, virusul herpetic poate produce leziuni pentru tot restul vieții. Totuși, dacă ai făcut o dată herpes, nu este obligatoriu să faci cu o anumită regularitate. Totul ține de sistemul tău imunitar și de stilul de viață.

Dintre factorii generali care pot activa herpesul amintim:

  • stresul excesiv: corpul nu este prea prietenos atunci când îl stresezi. Toate celulele sunt afectate de stres, pH-ul corpului scade, iar virusurile și bacteriile își fac de cap, așa că fii atent la acest lucru!
  • Slăbirea sistemului imunitar – pentru aceasta medicii recomandă să ai grijă la alimentație, să iei suplimente pe bază de echinaceea, vitamina C, magneziu și B-uri;
  • Medicamente utilizate în afecțiunile autoimune;
  • Dereglări hormonale – în perioada ciclului menstrual sau la ovulație femeile sunt mult mai predispuse apariției leziunilor de acest gen;
  • Mâncarea condimentată;
  • Expunerea prelungită la soare, fără protecție.

De ce apare herpesul la buze

Există opt tipuri cunoscute de virusuri herpetice. Dintre acestea, cel mai cunoscut este tipul 1 (HSV-1), asociat cu infecțiile orofaciale. Cu alte cuvinte, acesta este cel ce se face responsabil de herpesul de pe buze. Este cel mai cunoscut tocmai pentru că se răspândește cel mai ușor. 

Sursa foto: aminoco.com

Pentru 90% din populație, acest virus este dobândit încă din copilărie. Pentru că micuții au tendința de a ignora regulile de igienă, ei fac herpes oral, după care virusul colonizează ganglionul nervului trigemen unde rămâne pentru toată viața, într-o stare latentă.

Așadar, herpesul la buze apare de cele mai multe ori din cauza unui sistem imunitar slăbit, din cauză că individul bea apă dintr-o sticlă sau un pahar din care a băut o persoană infestată, din oboseală prelungită și din modificări hormonale.

De ce apare herpesul la copii

Sursa foto: babycentre.co.uk

Cel mai adesea copilul intră în contact cu o persoană contagioasă. Din acest motiv igiena este extrem de importantă. Este bine să ne învățăm copiii să nu bea apă după nimeni (nici chiar după noi – știu că poate zici că tu ești părintele lui și îi dai anticorpi…dar îi poți da la fel de bine și microbi despre care nici nu știi că se află în tine).

De asemenea, spălarea mâinilor cu apă și săpun de fiecare dată când vine de la joacă ajută la prevenirea apariției virusului herpetic.

Nici săruturile nu sunt foarte indicate. Virusul poate fi contagios și când nu vedem noi leziunile… 

De ce apare herpesul genital

Sursa foto: blog.docdispo.ma

Al doilea tip popular de virus herpetic este HSV 2. Dacă primul apare la aproximativ 80% din populație, acesta nu este dobândit decât de 17-25% din oameni. 

Herpesul genital reprezintă o infecție cu transmitere sexuală și deși poate fi adesea asimptomatică, este destul de periculoasă.

Ca și în cazul herpesului oral, și cel genital este preluat. Cum? Prin sex, desigur. 

Acum, ce este și mai important de știut este că herpesul genital se ia nu doar prin contact sexual normal. Sexul oral, anal și chiar și simpla penetrare fără „invadare” poate face virusul să își facă de cap.

Mai mult, deși rar, el poate fi transmis chiar și prin intermediul degetelor sau mâinilor afectate care intră în contact cu zona genitală a partenerului!

După prima infectare, virusul rămâne inactiv… și, din când în când, mai poate apărea (exact ca și în cazul tulpinei HSV 1).

Factorii care contribuie la reapariția herpesului genital sunt:

  • stresul și epuizarea;
  • masturbarea;
  • lenjeria de corp incomodă;
  • expunerea la lumina UV;
  • contactul sexual uscat (fără lubrifiere suficientă).

Herpesul genital NU se transmite prin intermediul îmbrățișărilor! 🙂

De ce apare herpesul în sarcina

Sursa foto: cnn.com

Cum spuneam și mai devreme, hormonii, stresul și oboseala sunt factori declanșatori ai herpesului.

Dacă gravida a mai avut herpes înainte de sarcină, atunci poate fi liniștită. Riscul ca infecția să afecteze fătul este foarte redus. 

Totuși, dacă nu a mai avut herpes, atunci este important ca dacă partenerii au herpes, să le menajeze (inclusiv prin repaos sexual).

Așadar, dacă ești însărcinată și ai făcut herpes (și ai deja anticorpi), este bine să iei o pauză. Este modul corpului tău de a-ți spune că are nevoie de mai multă odihnă și de vitamine care să îi întărească imunitatea. Sarcina este o perioadă extrem de solicitantă pentru corp, iar el îți cere sprijinul cum știe mai bine.

De ce apare herpesul la nas

Sursa foto: healthhype.com

Deși este o modalitate de manifestare mai rară a virusului hepetic de tip 1 (HSV-1), aceasta este totuși întâlnită, fără a reprezenta neapărat o complicație. 

Primele semne ale herpesului la nas sunt durerea, pruritul, iritarea mucoasei nazale.

Cele mai frecvente cauze ala apariției herpesului nazal sunt:

  • contactul cu membrana mucoasă a unei persoane bolnave (dacă mama purtătoare își sărută copilul pe nas);
  • pe cale aeriană prin contactul cu o persoană infectată.

Dacă ai mai avut herpes oral, atunci o sensibilizare a mucoasei nasului poate determina virusul să se activeze la nivelul acesteia.

De ce apare herpesul în gura (în gât)

Sursa foto: pinterest.com

Și mai rar și extrem de neplăcut este herpesul din gât. Acesta poate da reacții foarte puternice, febră ridicată, dificultate la înghițire și usturimi îngrozitoare. 

Adeseori această afecțiune este confundată cu afta bucală sau cu amigdalita purulentă. Totuși, acestea nu au nicio legătură și aproape nicio similitudine cu herpesul din gură/gât.

Cum spuneam și mai devreme, acest virus provoacă leziuni unde prinde sensibilitate, odată intrat în contact cu o persoană infectată. Simpla atingere a unei persoane infectate cu herpes bucal poate fi periculoasă. Cel mai adesea acesta ajunge în gât prin sărut (saliva infectată).

Așadar, nu trebuie să te simți prost atunci când ai herpes. Nu este plăcut, dar nici nu este un motiv de stigmat. Cum spuneam, aproape toată lumea intră în contact cu acest virus măcar o dată în viață și, din fericire, corpul învață ușor să producă anticorpi astfel încât să nu îi dea voie să îți pună sănătatea în pericol.

Ce poți face, totuși, este să ai grijă de sistemul tău imunitar. Dacă iei vitamine, te odihnești corespunzător și ai un stil de viață sănătos, te poți păstra ușor la distanță de orice pericol.

Spune-mi, te rog, ai avut vreodată herpes? Cum ai scăpat?

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: