De ce este important să folosești echipamente medicale de protecție de unică folosință
Indiferent că ai un cabinet medical, un centru de fitness, un salon de înfrumusețare sau orice alt tip de cabinet/salon, trebuie să te asiguri că nu îți lipsesc anumite echipamente medicale de protecție.
Și nu mă refer doar la perioada pandemiei!
Mai bine de doi ani am lucrat ca director de marketing într-o clinică stomatologică. Ulterior, am avut ocazia de a realiza cercetări de piață pentru mai multe clinici, saloane și cabinete medicale sau de înfrumusețare. Astfel, „săpând” prin fricile și nevoile clienților am constatat un lucru extrem de interesant:
Numitorul comun al tuturor clienților este NEVOIA DE IGIENĂ
Pornind de la nevoia noastră umană, firească, de siguranță, atunci când apelăm la servicii medicale sau opționale (pentru că, până la urmă, toate celelalte pot fi lejer încadrate la categoria lux) vrem să fim protejați.
8 din 10 pacienți se tem de potențiale infecții nosocomiale!
Infecțiile nosocomiale pot avea legătură cu deficiențele de igienă, sterilizare sau chiar cu manevrele pe care le realizează specialiștii. Din acest motiv:
Pacienții caută curățenia și se simt în siguranță într-un mediu dezinfectat
După frica de durere, următoarea cea mai cruntă grijă a pacienților este aceea de îmbolnăvire.
De asemenea, încrederea în personalul care urmează să deruleaze procedura este esențială. Dar ea nu se referă doar la actul medical sau cosmetic, în sine.
Această încredere are la bază tot frica de îmbolnăvire și de apariție a complicațiilor.
Boala și complicațiile apar din neglijență. Și, de cele mai multe ori, dintr-o protejare inadecvată. Din acest motiv este esențial să existe consumabile medicale, indiferent de procedură.
Și acum, gândește-te puțin… chiar tu! În calitate de client. Nu ți s-a întâmplat niciodată să alegi un salon/un cabinet în funcție de cât de igienic pare?
Personal sunt oripilată de spitalele de stat. Experiențele pe care le-am trăit recent m-au făcut să devin mai exagerată ca niciodată în ce privește igiena. Fiind însărcinată am ajuns de două ori la spital, în ultimele luni. Prima dată la maternitatea mea de provincie și a doua oară la un Spital Universitar.
Am crezut că mor!
Nu existau aleze, consumabile de hârtie, branule sau chiar banalii plasturi!
Mi s-a părut inadmisibil!
Dacă vrei să vezi experiența mea de client, îți recomand să citești și acest material: AMNIOCENTEZA – tot ce (vrei și) trebuie să știi despre ea (experiență personală)
Principalele echipamente medicale de protecție la care se uită clienții tăi
În funcție de specificul activității tale, exigențele sunt diferite. Unele vor fi așteptările atunci când vorbim despe un centru de fitness, și cu totul altele în blocul operator. Totuși, ce se caută peste tot este curățenia!
Să păstrezi igiena poate însemna, uneori, să ai costuri mai mari de producție. Mă refer, desigur, la costul cu tot ce ține de consumabilele medicale. Dar acesta este ultimul lucru la care ar trebui să te zgârcești.
De ce?
Pentru că mentalitatea antreprenorului este cea care îl blochează cel mai adesea.
Dacă vei consuma puțin pentru a „produce”, vei atrage clienți care vor aștepta puțin. Poate că fiind ieftin, vei avea mulți clienți. Dar nimeni nu va aștepta calitate din partea ta. Așa că pornești din start la drum cu o etichetă:
IEFTIN!
Nu trebuie să îți fie frică să fii scump. Crești costul de producție, crești prețurile și ai clienți mai puțini, dar extrem de mulțumiți și care îți aduc un profit mai mare decât dacă rămâneai ieftin!
Gândește-te puțin: investești mai mult în echipamente medicale, în consumabile de unică folosință… altfel spus, în experiența clientului.
Cine se respectă va fi dispus să plătească mai mult.
Și ai fi surprins. Chiar și oamenii cu venituri modeste se respectă!
Cum așa?
Pentru că revenim la nevoile fundamentale. Iar securitatea și protecția personală (nevoia de sănătate) se regăsește în fiecare din noi, indiferent la ce nivel ierarhic ne-am afla.
Echipamente de protecție pentru cabinetele medicale
Într-un cabinet medical pacienții urmăresc cu atenție prezența următoarelor consumabile medicale:
- Halatul: de cele mai multe ori este vorba despre cel medical, refolosibil, care NU se poartă peste hainele personale (în ideea în care acestea ar putea fi contaminate). Dacă vorbim despre halatul de unică folosință, el oferă un sentiment profund de siguranță pacienților – mai ales dacă se observă schimbarea sa, conform recomandărilor.
- Masca de protecție: nu trebuie să fie pandemie pentru ca personalul medical să poarte mască de protecție. Ea contribuie la siguranța atât a pacienților cât și a medicilor!
- Mănușile chirurgicale: acestea reprezintă cel mai important element când vine vorba despre impiedicarea transmiterii microbilor. La medic nu vin oameni sănătoși, în general. Și chiar dacă par sănătoși, asta nu înseamnă că nu pot fi purtători de diverși agenți patogeni. Așa că mănușile de unică folosință pot oferi atât medicilor cât și pacienților mai multă siguranță.
- Consumabilele de hârtie: aleze, șervețele, prosoape. Toate acestea sunt indispensabile în cabinetele medicale.
- Dezinfectanți: nici nu se mai pune problema că oricine intră într-un cabinet medical se așteaptă să simtă mirosul pregnant de dezinfectant. Sau, cel puțin de curat (având în vedere că în ziua de astăzi dezinfectanții nu mai miros a clor, ca pe vremuri, ci vin în multiple arome). Un sterilizator (de tip Autoclav) oferă cu atât mai multă siguranță! Inclusiv dispenerul pentru dezinfectant este necesar. Întrucât nu poartă mănuși, pacienții ar trebui să aibă opțiunea de a se dezinfecta atunci când intră în cabinet.
- Botoșei: clinicile private care se respectă pun la intrare un aparat de încălțare cu botoșei de unică folosință. În felul acesta microbii aduși pe talpă din mediu sunt ținuți la distanță, oferind, încă o dată, un sentiment de confort și de liniște.
- Ace, seringi, branule, perfuzoare, transfuzoare, comprese… toate sterile, toate de unică folosință!
Echipamente medicale de protecție pentru centre de fitness/spa
Atunci când mergi într-un centru de fitness nu ai chiar aceleași așteptări ca de la medic. Totuși, sunt câteva consumabile medicale pe care clienții se bucură să le regăsească:
- Dezinfectanți: vorbim despre un mediu în care se transpiră mult și se elimină foarte multe toxine și microbi. Dezinfectarea sălii trebuie să fie realizată în mod constant și la standardele cele mai înalte. De asemenea clineții trebuie să aibă posibilitatea să se dezinfecteze atât la sosire, cât și la plecare;
- Consumabile din hârtie: role prosop, șervețele pliante, role impermeabile, cearceaf de hârtie. Toate sunt indispensabile într-un centru de fitness sau la spa.
Echipamente medicale de protecție pentru saloane de înfrumusețare
Cea mai mare frică a clientelor care frecventează saloanele de înfrumusețare este aceea de a lua hepatită. Din acest motiv dezinfectarea joacă un rol crucial!
La fel ca în cabinetele medicale, în saloanele de înfrumusețare este obligatorie menținerea unei igiene deosebite a locului de muncă. Aparatele de sterilizare a instrumentarului sunt nelipsite. La fel și:
- Consumabilele de hârtie;
- Mănușile de latex;
- Halatul (fie el refolosibil sau de unică folosință);
- Bonetele;
- Botoșeii;
- Masca de protecție.
Dacă ai un centru IPL s-ar putea să vrei cu atât mai mult să creezi o atmosferă cât mai sterilă și care să inspire igienă!
Principalele măsuri de protecție împotriva COVID-19
Și pentru că tot traversăm această perioadă controversată, este important să ții cont de o serie de măsuri de protecție recomandate de autoritățile naționale (sursa: insp.gov.ro).
Astfel, în cabinetele medicale se impune:
- Medicii și personalul medical vor păstra distanța de minim 1.5m față de pacienți, în afara manoperelor de tratament;
- Se va evita pe cât posibil contactul cu pacientul;
- Pacienții nu vor veni însoțiți (excepție făcând copiii și persoanele dependente);
- La intrarea în cabinetele medicale vor fi amplasate dispensere cu soluții dezinfectante pe bază de alcool;
- Se vor dezinfecta în mod regulat: mânerele ușilor, recepția, sala de așteptare, toaleta, aparatul POS;
- Personalul medical va utiliza echipament de protecție: mască chirurgicală, vizieră și mănuși;
- Pentru procedurile generatoare de aerosoli vor fi utilizate măști tip FFP2/3 sau echivalent
În centrele de înfrumusețare (îngrijire personală) – frizerii, saloane, manichiură, pedichiură, cosmetică:
- Accesul se realizează cu programare prealabilă, asigurându-se o distanță de minim 2m între persoane și o suprafață minimă de 4m pentru orice client;
- Clienților le va fi măsurată temperatura – să nu depășească 370C;
- Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mănuși și mască, precum și să dezinfecteze instrumentarul și suprafața de lucru după fiecare client;
- Măștile vor fi schimbate la cel mult 4 ore, iar mănușile vor fi dezinfectate după fiecare client;
- Spațiul se va aerisi la cel mult 2 ore.
Consumabile medicale online ieftine
Acum că ai văzut cam care sunt rigorile atât în perioada pandemiei de COVID-19, cât și în afara acesteia, probabil că vei vrea să găsești un furnizor bun, care să îți poată asigura consumabile medicale ieftine și de calitate, pe care să le poți comanda online.
Recomandarea mea, în acest sens, este Medicale-Shop.ro (ADAR UNIC SOLUTION SRL). Acesta reprezintă un importator și distribuitor de consumabile medicale de înaltă calitate.
Magazinul virtual conține tot ceea ce ai putea vrea. De la consumabile medicale, consumabile de laborator, articole de unică folosință, consumabile de hârtie și până la dezinfectanți medicali de orice tip.
De asemenea, colaborarea de succes cu o multitudine de clinici, centre medicale, laboratoare, ONG-uri și saloane de înfrumusețare îi recomandă!
Intră și tu pe site și comandă tot ceea de ce ai nevoie!
Material scris pentru Superblog 2020, ediția de toamnă.
Sursa foto: facebook.com/medicalshoppingg, arhiva personală
Uneori mi se pare că trecem cu vederea consumabilele medicale, dar ele sunt extrem de importante. Eu știu pe cineva care după o vizită la pedichiură s-a ales cu picior de atlet care nu e o chestie tocmai plăcută… Ce să mai zic de situația spitalelor.
Daaa…stiu ce zici! Am lucrat cu un astfel de salon si cand faceam studiile de piata in randul clientilor am ramas socata sa vad ce povesti oripilante pot exista! Multe saloane nu respecta normele de igiena!
E trist ce se întâmplă…
Fiind medic rezident, ne confruntam cu aceste aspecte zilnic. Echipamentul si calitatea sa este foarte importanta!
Total de acord! Pacat ca in spitalele de stat situatia nu este chiar cea mai favorabila…
Ce bine zici. Si eu recunosc ca imi este frica sa nu ma imbolnavesc. Am o fata care lucreaza la un salon de infrumusetare unde obisnuiam sa ma tund si sa ma pensez. Numai ca salonul arata deplorabil. Ea e buna dar e pacat. Am preferat sa merg in alta parte, la fete mai slabe, numai pentru ca imi este frica.
Masurile de protectie sunt foarte importante. Evident ca este important sa folosim produse cat mai bune si care sa ne ofere o siguranta sporita
E important sa se ia masuri, nu doar acum in pandemie ci mereu, din pacate situatia nu e roz.
Mereu este bine sa ne luam masuri de protectie. Acum, chiar mai mult decat de obicei.
E important sa folosim echipamentele potrivite pentru a avea grija de sanatatea noastra si a celor din jur!!
Si eu folosesc viziera la scoala, fara masca, asa, pot vorbi normal si mai ales pot respira normal – am astm si masca ma incomodeaza, dar o port pe strada, cand nu trebuie sa si vorbesc.
E un articol foarte util, dar of…abia aștept să treacă pandemia și să revenim la normalitate.
Și eu sunt tipicara când vine vorba de curățenie și igienă, mai ales când depind și alți oameni de acest lucru. Consider ca igienă este importanta indiferent de domeniul în care activezi. Chiar și la magazinul din colt.