Limbajul mainilor – cum ne tradeaza pozitia mainilor? + 14 exemple concrete

maini, limbajul trupului, comunicarea nonverbala
Reading Time: 9 minutes

Limbajul trupului sau comunicarea nonverbal─â reprezint─â cea mai important─â modalitate prin care transmitem un mesaj. De╚Öi ne place s─â credem c─â vorbele noastre conteaz─â ╚Öi c─â suntem perfect con╚Ötien╚Ťi de ceea ce spunem sau c─â mesajele verbale pe care ceilal╚Ťi ni le transmit sunt ÔÇ×at├ót de adev─ârateÔÇŁ, realitatea este c─â acestea conteaz─â doar ├«n propor╚Ťie de 7% din tot ce transmitem ├«ntr-o comunicare, ├«n timp de limbajul trupului valoreaz─â 55% (r─âm├ón├ónd ca 38% s─â fie influen╚Ťat de paraverbal – intona╚Ťie, pauze, intensitate).

Ce este limbajul trupului?

De c├ónd am descoperit psihologia, ├«n clasa a VIII-a la Olimpiada Na╚Ťional─â de ╚śtiin╚Ťe Socio-Umane, m-am ├«ndr─âgostit pe loc de ├«n╚Ťelegerea limbajului trupului

Acesta reprezint─â un instrument extraordinar ce se traduce, la un anumit nivel, ca expresie a manifest─ârii subcon╚Ötientului unei persoane prin intermediul fizicului. ├Än aceast─â categorie introducem pozi╚Ťia corpului, gesturile, expresiile faciale ╚Öi chiar mi╚Öcarea ochilor.

De fapt, ce ne intereseaz─â pe noi aici este interpretarea gesturilor.

Prin intermediul mi╚Öc─ârilor noastre fizice transmitem mult mai mult dec├ót prin  cuvinte. G├ónde╚Öte-te la ultima ta ceart─â. Ce spuneau cuvintele taleÔÇŽ ╚Öi ce spunea corpul t─âu? 

Noi, de multe ori, f─âr─â s─â fim con╚Ötien╚Ťi, vorbim prin corp. Din acest motiv am considerat mereu important s─â fim con╚Ötien╚Ťi de corpul nostru ╚Öi de modul ├«n care ne poate tr─âda. 

Cum de ajut─â asta?

Exist─â dou─â moduri principale:

 1. Pentru ├«n╚Ťelegerea adev─âratelor inten╚Ťii ╚Öi emo╚Ťii ale celorlal╚Ťi;
 2. Pentru a ob╚Ťine echilibrul nostru interior, a avea o rela╚Ťie bun─â cu Sinele nostru profund, fiind aten╚Ťi la propriile manifest─âri fizice.

De aici putem vorbi despre o ├«mbun─ât─â╚Ťire a ├«ncrederii ├«n sine, prin modificarea posturii.

Foarte mult despre acest subiect vorbe╚Öte Tony Robbins ├«n cartea sa ÔÇ×Treze╚Öte uria╚Öul din tineÔÇŁ.

Pozitia mainilor si ce ne arata ele de fapt despre intentia unei persoane!

Exist─â foarte multe c─âr╚Ťi scrise despre limbajul trupuluiÔÇŽ ╚Öi chiar ├«mi propun s─â ├«nchei acest articol printr-o serie de referin╚Ťe (c─âr╚Ťi despre limbajul trupului pe care le po╚Ťi consulta ├«n cazul ├«n care vrei s─â fii un expert ├«n acest domeniu).

Totu╚Öi, p├ón─â una alta, dac─â tot vorbim despre pozi╚Ťia m├óinilor ╚Öi ce tr─âdeaz─â acestea, este important s─â ╚Ötii c─â m├óinile transmit poate mult mai mult dec├ót te-ai a╚Ötepta. To╚Ťi urm─ârim, f─âr─â s─â ne d─âm seama, m├óinile celorlal╚Ťi ╚Öi observ─âm ÔÇ×jocul de scen─âÔÇŁ.

Cel mai adesea pozi╚Ťia m├óinilor este prima care ne tr─âdeaz─â.

Cite╚Öte ╚Öi: Comunicarea nonverbala: + 20 exemplific─âri ├«n via╚Ťa de zi cu zi

Limbajul mainilor – bratele incrucisate

Studiez limbajul trupului de aproape 15 aniÔÇŽ ╚Öi m─â surprinde cum uneori aud persoane sus╚Ťin├ónd cu t─ârie c─â incrucisarea bratelor reprezint─â o ac╚Ťiune pur defensiv─â.

├Än╚Ťelegerea gramaticii gesturilor ├«nseamn─â, la un anumit nivel, ├«n╚Ťelegerea stereotipurilor din spate. Iar un gest at├ót de instinctiv duce la dou─â moduri de comportament autonome: unul defensivÔÇŽ ╚Öi unui ofensiv. ╚śi cel mai adesea, acest gest este OFENSIV.

Atunci c├ónd urm─âri╚Ťi bra╚Ťele ├«ncruci╚Öate ale celeilalte persoane (sau chiar pe ale voastre) ve╚Ťi constata imediat c─â bra╚Ťul dominant se pozi╚Ťioneaz─â mereu ├«n acela╚Öi fel. ├Än cazul ├«n care subiectul analizat este dreptaci, ╚Öi bra╚Ťul pozi╚Ťionat dominant este cel drept, atunci gestul este unul ofensiv:

├Än situa╚Ťia ├«n care bra╚Ťul st├óng este la ├«naintare (tot pentru dreptaci), atunci vorbim despre o pozi╚Ťie defensiv─â:

Pentru st├óngaci se ├«n╚Ťelege c─â se inverseaz─â raporturile.

Persoana ofensiv─â se afirm─â ├«ntr-un grup. Prin ├«ncruci╚Öarea bra╚Ťelor urm─âre╚Öte cu prioritate s─â ├«╚Öi consolideze ├«ncrederea ├«n sine. Acest gest ├«i ofer─â ╚Öi mai mult─â certitudine ╚Öi siguran╚Ť─â de sine.

Persoana defensiv─â, pe de alt─â parte, are nevoia de a fi acceptat─â de grupul ├«n care se afl─â, iar prin acest gest urm─âre╚Öte s─â ├«╚Öi alimenteze respectul de sine. 

Stereotipul gestual reflex al ├«ncruci╚Ö─ârii bra╚Ťelor este primul ╚Öi cel mai important mod de comunicare gestual─â. El apare ÔÇ×din oficiuÔÇŁ ca o form─â de ap─ârarea teritoriului mental (a g├óndurilor, emo╚Ťiilor, credin╚Ťelor, ╚Öamd)

├Än cazul ├«n care ave╚Ťi de dat un interviu pentru un job important, v─â ap─âra╚Ťi din oficiu teritoriul mental ├«ncruci╚Ö├ónd bra╚Ťele. ├Än egal─â m─âsur─â, c├ónd apar ├«ngrijor─âri raportate la un rezultat, ├«ncrederea ├«n sine ╚Öi respectul de sine scad, ap─âr├ónd ├«nc─â o dat─â gestul reflex despre care vorbim. C├ónd ├«ngrijorarea scade, bra╚Ťele se desfac. 

Ceea ce determin─â aceast─â reac╚Ťie corporal─â banal─â este, ├«n fond, leg─âtura cauz─â – efect. 

Bratele incrucisate la femei

De asemenea, exist─â o diferen╚Ť─â ├«ntre informa╚Ťiile pe care le transmit bra╚Ťele ├«ncruci╚Öate ale unei femei ╚Öi cele ale unui b─ârbat.

Astfel, femeile au un obicei mult mai comun dec├ót b─ârba╚Ťii de a se plimba cu bra╚Ťele ├«ncruci╚Öate. Acesta este un gest tipic feminin

Femeile care fac acest lucru tr─âdeaz─â existen╚Ťa unui conflict: atunci c├ónd ├«ncrederea ├«n sine sau respectul de sine se clatin─â, bra╚Ťele se ├«ncruci╚Öeaz─â. Gestul lor este unul de ap─ârare fizic─â a pieptului (sediu simbolic al posturii mentale corespondente respectului de sine).

Bratele incrucisate la barbati

B─ârba╚Ťii ├«╚Öi ├«ncruci╚Öeaz─â bra╚Ťele mult mai rar dec├ót femeile. Cel mai frecvent aceast─â pozi╚Ťie apare atunci c├ónd este vorba despre o confruntare

Sursa foto: youworkforthem.com

Astfel, nu serve╚Öte la nimic ab╚Ťinerea de la acest gest, ├«ns─â este important s─â deveni╚Ťi con╚Ötien╚Ťi de repetarea instinctiv─â a acestei mi╚Öc─âri. El reprezint─â un semnal c─â ne sim╚Ťim expu╚Öi ├«n fa╚Ťa unei invad─âri a teritoriului mental sau a unei ostilit─â╚Ťi.

Limbajul degetelor incrucisate

├Än acela╚Öi mod, am auzit adesea opinii conform c─ârora ├«ncruci╚Öarea degetelor ar transmite semnale referitoare la o pozi╚Ťie ofensiv─â sau defensiv─â, ├«ns─â nu am g─âsit niciun studiu care s─â confirme astfel de ipoteze.

Totu╚Öi, exist─â o serie de interpret─âri verificare pentru acest gest. Numai c─â el nu tr─âdeaz─â pozi╚Ťia subiectului, ci transmite informa╚Ťii cu privire la modul dinamic de a manifesta sentimentele ├«n plan comportamental. Cu alte cuvinte, pozi╚Ťia degetului mare indic─â dac─â persoana analizat─â este afectiv─â sau cognitiv─âÔÇŽ adic─â dac─â se las─â condus─â ├«n comportament de emo╚Ťii sau de ra╚Ťiune. 

Astfel, dacă degetul mare drept în domină pe cel stâng, subiectul este cognitiv.

În același fel, dacă degetul mare stâng îl domină pe cel drept, vorbim despre o persoană afectivă.

La st├óngaci raporturile sunt inversate. 

├Än consecin╚Ť─â, ├«ncruci╚Öarea degetelor ofer─â informa╚Ťii valoroase cu privire la dinamica sentimentelor subiectului. ├Än situa╚Ťia ├«n care sentimentele sunt cele predominante, atunci vorbim despre un mod de manifestare afectiv ╚Öi avem de-a face cu o fiin╚Ť─â a pl─âcerii

├Än situa╚Ťia c├ónd ra╚Ťiunea domin─â emo╚Ťiile modul de manifestare este cognitiv, ceea ce ├«nseamn─â c─â avem de-a face cu o fiin╚Ť─â a dorin╚Ťei.

Limbajul mainilor la ceafa

Ducerea m├óinilor la ceaf─â reprezint─â un gest ofensiv, prin care persoana comunic─â deschiderea total─â. Ea spune c─â are ├«ncredere ├«n sine ╚Öi c─â nu se teme de interlocutor. De regul─â gestul este ├«nso╚Ťit de l─âsarea pe spate. 

Sursa foto: freepik.com

Cu toate că este un gest specific masculin, acesta este preluat adesea de femei, mai ales în mediul de afaceri. Mai mult, el reprezintă un semn de superioritate.

C├ónd este ├«nso╚Ťit de ridicarea coatelor ├«n semn de V, gestul corespunde celui de Victorie, de putere.

Sursa foto: freepik.com

Totu╚Öi, atunci c├ónd se realizeaz─â gestul ÔÇ×durerii de ceaf─âÔÇŁ, cu o singur─â mana la ceafa, interlocutorul transmite faptul c─â i-a fost scoas─â la iveal─â o gre╚Öeal─â care ├«l face s─â se simt─â incomod. Persoanele care utilizeaz─â frecvent frecarea cefei sunt predispuse la atitudini negative ╚Öi critice. 

Sursa foto: psychologytoday.com

Acest gest este unul ├«n oglind─â al celui de frecare a frun╚Ťii. Diferen╚Ťa este c─â prin frecarea frun╚Ťii se transmite deschidere, adaptabilitate, recunoa╚Ötere a gre╚Öelii ╚Öi proactivitate, ├«n timp ce frecarea cefei reprezint─â exact polul opus. 

Sursa foto: tracychalmers.com

Limbajul mainilor la sold

M├óinile ├«n ╚Öold indic─â o ÔÇ×├«mp─âunareÔÇŁ. De la Superman ├«ncoace simbolul a c─âp─âtat mult mai mult─â semnifica╚Ťie, el reprezent├ónd puterea, ofensiva. 

Sursa foto: graceworksinc.com

├Än cultura noastr─â era asociat ideii de ÔÇ×╚Ťa╚Ť─âÔÇŁ tocmai pentru c─â reprezenta pozi╚Ťia femeii preg─âtite de atac, pus─â pe ceart─â.

Oricum ar fi, acest simbol semnific─â siguran╚Ťa de sine. Individul se simte atacat ╚Öi se preg─âte╚Öte s─â r─âspund─â. Prin realizarea gestului ├«╚Öi acceseaz─â resursele de autonomie ╚Öi putere ╚Öi este preg─âtit pentru orice.

├Än acest context recomand s─â se acorde aten╚Ťie ╚Öi degetului mare: dac─â este la ├«naintare, individul este sigur pe sine, se pune pe sine pe primul plan ╚Öi ╚Ötie exact care sunt valorile pe care le ap─âr─â. Dac─â, ├«ns─â, degetul mare este ├«n spate, gestul ╚Öi ac╚Ťiunile care ├«i urmeaz─â sunt pornite dintr-o nevoie a eului de protec╚Ťie. Individul se simte vulnerabil ╚Öi are nevoie de ajutor (de aici accesarea resurselor interioare).

Limbajul mainilor la ureche

Atingerea urechii ├«n descifrarea limbajului trupului reprezint─â un semn ce merit─â luat ├«n considerare. ├Än cazul dreptacilor urechea dreapt─â dominant─â este cea extravertit─â, ├«n timp ce urechea st├óng─â dominant─â este cea introvertit─â. 

Gestul atingerii urechii este unul de analiz─â ╚Öi, de cele mai multe ori iritare/dezacord cu ceea ce auzim. 

Sursa foto: altufaha.com

Astfel, c├ónd urechea dreapt─â este cea dominant─â ╚Öi ducem m├óna la ureche ╚Öi chiar ├«i frec─âm lobul, nu suntem de acord cu ceea ce am auzit. ├Än aceast─â situa╚Ťie, urechea st├óng─â r─âm├óne responsabil─â de dialogul interior. A╚Öadar, dac─â urechea st├óng─â este cea atins─â, subiectul nu este de acord cu dialogul s─âu interior, ├«ncearc─â s─â ├«╚Öi calibreze g├óndurile interioare la situa╚Ťia dat─â.

Sursa foto: hearillinois.com


A nu se confunda cu gestul flirtului ╚Öi al emo╚Ťion─ârii, specific feminin, ├«n care persoana intimidat─â ├«╚Öi arat─â disponibilitatea spre dialog d├óndu-╚Öi p─ârul dup─â ureche ├«n semn aprobator:

Sursa foto: e993.com

Limbajul trupului in business

Atunci c├ónd te prezin╚Ťi la o ├«nt├ólnire de afaceri este extrem de important s─â fii preg─âtit s─â comunici eficient, inclusiv din punct de vedere al corpului. Odat─â ce ╚Ťi-ai stabilit inten╚Ťia, ai grij─â ca negocierea s─â se desf─â╚Öoare printr-o coresponden╚Ť─â ├«ntre cuvintele pe care le folose╚Öti ╚Öi ceea ce g├ónde╚Öti.

Astfel, po╚Ťi vedea mai multe despre limbajul trupului in afaceri citind acest articol

Carti despre limbajul trupului

Dup─â cum spuneam, dac─â te intereseaz─â acest subiect ╚Öi vrei s─â ├«n╚Ťelegi mai bine ce g├óndesc ╚Öi ce simt ceilal╚Ťi pentru a avea o comunicare mai bun─â cu cei din jur (sau chiar pentru a-i manipula mai bine, de╚Öi nu sunt de acord cu aceast─â practic─âÔÇŽ) ├«╚Ťi recomand urm─âtoarele c─âr╚Ťi:

Joseph Messinger, Interpretarea gesturilor – cum s─â descifrezi limbajul trupului, Ed. Litera, Bucure╚Öti, 2010, disponibil─â aici.

 • este o carte extraordinar─â ├«n care sunt oferite informa╚Ťii foarte bune cu privire la cele 3 gesturi principale care ne tr─âdeaz─â: ├«ncruci╚Öarea m├óinilor, a degetelor ╚Öi vorbitul la telefon. De aici dezvolt─â tipologii ╚Öi o analizeaz─â pe fiecare ├«n parte.

Daniel Goleman, Inteligen╚Ťa emo╚Ťional─â, Ed. Curtea Veche, Bucure╚Öti, 2018, disponibil─â aici.

 • de╚Öi nu este neap─ârat o carte despre interpretarea gesturilor, consider aceasta ca fiind cea mai bun─â lectur─â pentru oricine dore╚Öte s─â ├«╚Öi controleze universul interior ╚Öi s─â ├«i ├«n╚Ťeleag─â mai bine pe ceilal╚Ťi. Daniel Goleman abordeaz─â ╚Öi subiecte adiacente acestuia, dar nu se axeaz─â ├«n mod deosebit pe gesturi, ├«ns─â explic─â mult mai bine cum apar respectivele gesturiÔÇŽ

Tonya Reiman, Limbajul trupului, Ed. Curtea Veche, București, 2019, disponibilă aici. 

 • m─â bucur─â s─â v─âd c─â a ap─ârut o nou─â edi╚Ťie a acestei c─âr╚Ťi. Cu toate c─â, la fel ca ╚Öi ├«n cazul Inteligentei emotionale a lui Daniel Goleman, am citit edi╚Ťia anterioar─â, sunt sigur─â c─â dac─â au ap─ârut modific─âri, sunt de fapt ├«mbun─ât─â╚Ťiri. Oricum, aceasta este o carte complex─â ├«n care sunt abordate gesturi dintr-un spectru foarte vast.

Lilian Glass, ╚śtiu ce g├ónde╚Öti, Ed. Polirom, Ia╚Öi, 2016, disponibil─â aici.┬á

 • pentru cei care nu sunt neap─ârat foarte familiariza╚Ťi cu lecturile de specialitate ╚Öi nici nu prea au o afinitate pentru citit, cartea ╚śtiu ce g├ónde╚Öti este ideal─â. Vorbim despre o lectur─â u╚Öoar─â, un limbaj accesibil, ╚Öi totu╚Öi extrem de benefic─â. Ofer─â mult─â valoare mai ales celor care acum intr─â ├«n c├ómpul muncii ╚Öi au nevoie de mai mult─â ├«ncredere de sine, precum ╚Öi pentru cei care particip─â la interviuri, lucreaz─â ├«n v├ónz─âri sau ├«n marketing.

Allan și Barbara Pease, Limbajul trupului în mediul de afaceri, Ed. Curtea Veche, București, 2011, disponibilă aici.

 • pe Allan Pease l-am descoperit atunci c├ónd m-am ├«ndr─âgostit de psihologieÔÇŽ undeva prin 2005. Ulterior i-am cump─ârat toate volumele scrise ├«mpreun─â cu so╚Ťia sa. El ╚Öi John Gray, de╚Öi sunt autori ÔÇ×comercialiÔÇŁ fac o treab─â extraordinar─â ├«n explicarea pe ├«n╚Ťelesul tuturor a diferen╚Ťelor dintre noi. Volumul de fa╚Ť─â ajut─â cititorii s─â ├«╚Öi dezvolte abilit─â╚Ťile de a comunica eficient ├«n mediul de afaceri. Comunicarea presupune at├ót transmitere c├ót ╚Öi interpretare eficient─â a informa╚Ťiilor. Allan Pease este supranumit ÔÇ×Mr. Body LanguageÔÇŁ… ╚Öi chiar cred c─â ├«╚Öi merit─â titulatura. Chiar recomand.

Allan și Barbara Pease, Limbajul trupului în dragoste, Ed. Curtea Veche, București, 2013, disponibilă aici. 

 • ├«mi plac c─âr╚Ťile de acest gen pentru c─â ne ajut─â enorm s─â avem rela╚Ťii s─ân─âtoase. Recomand aceast─â carte ├«n special celor care au citit articolul despre limbajul trupului cu scopul de a ├«n╚Ťelege sexul opusÔÇŽ pentru c─â ├«n ea sunt dezb─âtute subiecte de genul cum s─â folose╚Öti limbajul trupului pentru a-╚Ťi cre╚Öte ╚Öansele de a g─âsi un partener compatibil, vorbe╚Öte despre flirt (cum s─â interpretezi corect semnalele flirtului), precum ╚Öi despre secretele unei rela╚Ťii reu╚Öite.

Tu ce p─ârere ai? Te ajut─â aceste informa╚Ťii ├«n vreun fel?

About Author

7 thoughts on “Limbajul mainilor – cum ne tradeaza pozitia mainilor? + 14 exemple concrete

 1. Foarte interesant. Chiar eram curioasa la un moment sa cunosc astfel de lucruri. Eu sunt o persoana care gesticulează mult atunci când vorbește. Sau spre exemplu mana la ceafa este un fel de tic, am acest gest și când sunt singura.

 2. Foarte bun materialul. Chiar m─â preg─âtesc ├«n perioada asta pentru a-mi schimba locul de munc─â ╚Öi cumva ├«mi prind bine informa╚Ťiile. Acord de obicei aten╚Ťie modului ├«n care m─â mi╚Öc c├ónd intru ├«n contact cu oameni noi pe segmentul de business. E un pic mai greu s─â-mi dau seama de limbajul nonverbal al meu, dar m─âcar ├«l voi putea citit c├ót de c├ót pe cel al interlocutorului :D. Mul╚Ťumesc pentru material!

 3. Nu sunt de acord cu acest articol,, ├«ncruci╚Öarea bra╚Ťelor reprezint─â cu totul altceva ce scrie in acest articol,,,╚Öi va zic p─ârerea mea ,,
  ├Äncruci╚Öarea bra╚Ťelor reprezint─â ├«mperecherea dintre un b─ârbat ╚Öi o femeie ,,,╚Öi asta se ├«nt├ómpl─â c├ónd femeia sau b─ârbatul nu sunt satisf─âcu╚Ťi pe deplin de partener,,,,este un gest involuntar am observat la femei c─âs─âtorite ╚Öi nec─âs─âtorite…am zis c─â e p─ârerea mea personala..

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: