iubeste in felul tau
Reading Time: 2 minutes

Lumea este plină de citate despre iubire. Poate unul dintre cele mai cunoscute este cel al lui Gabriel Garcia Marquez, care spune că:

Doar pentru că cineva nu te iubește așa cum vrei tu, nu înseamnă că nu te iubește cu toată ființa sa.

Gabriel Garcia Marquez

Ideea este foarte bună. O folosesc adesea atunci când lucrez cu clienții mei pe tipurile și limbajele diferite de iubire. Ea explică de ce uneori intrăm în conflict cu cei dragi, de ce ne simțim neînțeleși, frustrați și chiar răniți…

… totuși, aceeași vorbă dă în egală măsură celuilalt dreptul de a se retrage.

Până unde poți merge cu iubirea?

În dragoste și în război totul este permis” spune F.E. Smedley… dar asta nu înseamnă automat că totul este și de folos.

Iubirea ne orbește adesea. Ne lasă impresia că totul ni se permite. Că totul ni se cuvine. Că dacă iubim, avem drept de viață și de moarte asupra celuilalt.

Ei bine, această pornire este de-a dreptul abuzivă… pentru că în iubire sunteți doi… și fiecare are un cuvânt de spus.
Adevărata iubire înseamnă reciprocitate – după cum explicam și în acest articol.

Și dacă nu mă iubești așa cum vreau eu… iar eu nu te iubesc așa cum vrei tu… degeaba ne iubim cu toată ființa noastră.

Nu este corect pentru niciunul din noi, nu?

Același principiu funcționează și în iubirea de sine

Am început să scriu aceste articole despre iubire tocmai pentru că este un subiect la care am m-am găsit revenind tot mai mult cu clienții mei, în ultima perioadă. Tot mai multe persoane se confruntă cu acest conflict între modul în care sunt iubiți și cel în care ar vrea să fie.

Ceea ce, totuși, multă lume pierde adesea din vedere este faptul că noi avem tendința să repetăm tiparele pe care le-am învățat de-a lungul timpului. Iar când vine vorba despre iubire, cel mai mult trebuie să privim spre relația părinților, relația noastră cu părinții și… mai ales… spre relația noastră cu noi înșine.

E atât de greu să acceptăm că noi înșine nu ne iubim așa cum am vrea. Și dacă noi nu facem asta, de ce avem așteptarea total irațională ca oamenii din jurul nostru să o facă?

În plus, în funcție de relația pe care o avem noi cu interiorul nostru, atragem și parteneri corespunzători (a se vedea articolul: De ce atrag oamenii nepotriviți? Cele 7 oglinzi Eseniene).

Până nu vindecăm rănile de acolo și nu devenim conștienți de sine și de modul în care vrem să fim iubiți… nimic nu se va schimba.

Așa că da, oricine are dreptul să iubească în felul său…

… dar în egală măsură și celălalt are dreptul de a nu fi mulțumit.

Secretul?

Comunicarea!

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: