biografie benjamin franklin carte
Reading Time: 5 minutes

Benjamin Franklin este unul din oamenii vremurilor cu care mă identific îngrozitor de mult (ca fundament).

Auzisem despre el la orele de istorie, prin liceu, însă recunosc că nu i-am acordat prea multă atenție…

… Aceasta până când am citit despre el în cărți precum Rețeta Geniului, a lui Robert Greene și prin volumele lui Tony Robbins.

În orice caz, așa am decis că ar trebui să îi citesc autobiografia (disponibilă aici: Benjamin Franklin – Povestea vieții mele).

BENJAMIN FRANKLIN BIOGRAFIE

Lecturarea sa mi-a amintit foarte mult de poveștile părinților… Despre cum stăteau ei ascunși sub plapumă să citească la felinar/lampă sau lanternă, numai pentru a nu fi prinși.

Așa și eu, în pauzele dintre alăpatat, legănat și treabă în casă, mai furam câteva minute pentru a mai sorbi 2-3 pagini.

Despre autobiografie, pe scurt

Această autobiografie se citește lejer, de drag. Este scrisă într-un limbaj extraordinar de lejer și de accesibil, pe înțelesul oricui. Însă acest lucru nu îi scade din valoare sau din calitate. Dimpotrivă.

Am găsit în paginile acestei cărți un om cumpătat, disciplinat, muncitor și virtuos. Originile sale umile, combinate cu o ambiție de fier au reușit să îl promoveze, devenind în cele din urmă unul din cei mai influenți oameni ai secolului său.

Prin prisma acestui volum am înțeles de ce este mereu oferit ca exemplu atunci când se discută despre modele.

Benjamin Franklin chiar a fost un model de disciplină, perseverență și diplomație. Orice lector, oricât de neavizat, va găsi informații utile pe care să le lase în grija subconștientului la „digerat”. Într-o zi ele se vor matura și vor duce, inevitabil, într-un moment de tip „AHA!”.

În plus, prin această succesiune de relatări frumoase și interesante, magistralul Benjamin Franklin își educă cititorul inclusiv cu privire la istoria Americii coloniale din secolul al XVIII-lea.

Benjamin Franklin – Biografie

Din prezenta carte pot fi extrase o mulțime de idei: de la citate scurte, pline de înțelepciune și până la adevărate fragmente.

Chiar râdea Luci la un momentdat de mine când a văzut că nu mă mai opresc din subliniat (Da, sunt genul acela de cititor. O fi defect? O fi calitate? Nu știu, dar pentru mine este mai ușor de extras fișe de lectură astfel).

În orice caz, de când am descoperit cele 13 virtuți, mi-am propus să le împărtășesc cu voi:

bENJAMIN FRANKLIN CITATE

Cele 13 Virtuți

Așadar, dintr-o dorință extrem de puternică de a trăi o viață morală și echilibrată, Franklin a ajuns să elaboreze acest model ce avea să cuprindă 13 virtuți și preceptele lor, respectiv:

  1. TEMPERANȚA – nu trebuie să mănânci până ți-e rău și nici să bei până uiți de tine. El era vegetarian din copilărie… și a fost adesea în tovărășii cu persoane care își pierdeau mințile din cauza băuturii. Așa că acesta a fost principalul lucru pe care l-a punctat ca fiind o virtute.
  2. TĂCEREA – e bine să nu spunem lucruri care nu sunt de folos nimănui. Bârfa, vorbele fără rost și small talk-ul ar trebui evitate. Ele nu sunt nimic altceva decât pierdere de vreme.
  3. ORDINEA – toate lucrurile trebuie să aibă un loc… și mereu trebuie să găsim timp pentru a le pune la acel loc. Ordinea ajută enorm atât trupul cât și mintea!
  4. HOTĂRÂREA – mai spuneam și cu altă ocazie că este o diferență majoră între intenție (aș vrea să fac asta) și decizie (fac asta). Benjamin Franklin ne sugerează să renunțăm la intenții și să decidem ce este important pentru noi. Și odată ce facem asta, să ne ținem de ceea ce am decis.
  5. CUMPĂTAREA – nu trebuie să irosim nimic: nici timp, nici bani ori energie. Totul trebuie să aibă o măsură.
  6. SÂRGUINȚA – acest lucru presupune să nu pierdem timpul, ci să ne ocupăm mereu de ceva folositor. Să renunțăm la lucrurile inutile.
  7. SINCERITATEA – este mult mai ușor să fii sincer decât să te străduiești să ții minte toate minciunile.
  8. DREPTATEA – nu e bine să facem rău nimănui. Iar dacă suntem datori cu un bine, nu trebuie să ne sustragem de la aceasta!
  9. MODERAȚIA – extremele nu sunt niciodată bune. Nici resentimentele, oricât am crede că merită.
  10. CURĂȚENIA – trupul, casa și hainele trebuie să fie mereu curate. Ele reprezintă o carte de vizită a fiecăruia.
  11. LINIȘTEA – Aici face mult referire la liniștea sufletului: să nu lași lucrurile mărunte să te neliniștească inutil.
  12. CASTITATEA – Și aici este vorba despre cumpătare. Excesele sexuale (și mai ales partenerii multipli) pot dăuna atât corpului cât și minții.
  13. SMERENIA

Benjamin Franklin citate

Pentru că abordează un stil lejer, dar extrem de profund, este ușor de trecut în revistă ca un autor de citate.

Cuvintele sale ascund atât de multă înțelepciune încât este greu să te abții să nu îl citezi.

Câteva din preferatele mele, din această carte:

„Scopul principal al conversației este să informezi sau să fii informat, să placi sau să convingi. Aș vrea ca oamenii bine intenționați și inteligenți să nu-și diminueze puterea de a face binele exprimându-se într-un mod categoric și plin de sine, care condice adesea la neplăceri și tinde să creeze împotrivire și să anuleze efectele urmărite prin respectivul discurs (…)”.

„Două persoane pot fi foarte diferite una față de cealaltă; și anii nu îți aduc întotdeauna prevederea, după cum nici tinerețea nu e întotdeana lipsită de ea”.

„Este foarte bine să fii o ființă înzestrată cu rațiune, fiindcă atunci poți să găsești sau să inventezi un motiv pentru tot ce vrei să faci”.

„E o nebunie să fii în relații proaste cu cei cu care trebuie să trăiești în fiecare zi”.

„Am ajuns să mă conving că adevărul, sinceritatea și integritatea în relațiile dintre oameni erau de cea mai mare importanță pentru fericirea în viață”.

„Lucrurile mici li se par mari celor care trăiesc în împrejurări mărunte”.

„Școala și alte mijloace educaționale se bazează adesea pe principii false și funcționează în cadrul unui mecanism stângaci, orientat spre ținte greșite”.

„Fiecare trebuie să își aștepte timpul potrivit pentru a apărea pe scena lumii. Fiindcă senzațiile noastre sunt legate de moment, suntem în stare să uităm că după primul moment urmează multe altele și că, prin urmare, omul trebuie să își adapteze purtarea în așa fel încât să fie potrivit cu tabloul complet al unei vieți”.

Benjamin Franklin curiozitati

Câteva lucruri interesante pe care le descoperim despre acest om genial, din biografia sa:

  • Benjamin Franklin nu a făcut decât 2 ani de școală… a fost autodidact, învățând mai mult din cărți și din evenimentele trăite. Nu există profesor mai bun decât experiența de viață.
  • A devenit scriitor în adolescență, asumându-și o altă identitate.
  • A fugit de acasă la o vârstă fragedă, cu foarte puțini bani în buzunar, dar cu multă dorință de muncă. După câteva luni s-a întors în vizită pentru a primi binecuvântarea tatălui său.
  • Benjamin Franklin a fost vegetarian încă din copilărie.

Aș mai scrie mai multe, dar nu vreau să îți iau plăcerea de a descoperi tu însuți toate informațiile valoroase și poveștile grozave pe care le oferă autorul.

Încă o dată, poți cumpăra cartea de aici: Benjamin Franklin – Povestea vieții mele

Așadar, te invit să îmi lași un comentariu în care să îmi spui care este, din punctul tău de vedere, cea mai importantă virtute!

Te îmbrățișez,

Grațiela

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: