meserie, vocatie, munca, cariera, oameni in mediul profesional, la lucru,
Reading Time: 6 minutes

Majoritatea adolescenților ajung să își pună măcar o data aceste întrebări, mai ales daca nu se numară printre acei puțini norocoși care să simtă încă din copilărie că au o vocație. Astfel, am să încep prin a-ți spune că dacă asculți în stânga și în dreapta, fără să te deschizi cu adevărat și să privești în interior… nu vei ști niciodată răspunsul TĂU.

Puțini sunt oamenii care știu de la început ce drum li se potrivește. Într-o lume plină de oportunități… în care foarte multe opțiuni par extraordinar de tentante, este normal să fii bulversat. Mai mult, dacă luăm în considerare și multitudinea oamenilor „binevoitori” care să își dea cu părerea și să decidă pentru tine… este destul de greu să mai îți găsești calea.

De ce trebuie să fii puternic?

Simplu, pentru că atunci când ai decis că vrei să faci ceva cu viața ta nu este suficient să zici „gata, până aici”. Ci, abia de când ai zis asta… începi cu adevărat să vezi. Alegerea unei meserii este similară alegerii unui partener: poate fi ceva de termen scurt, care să te ajute „să nu mori de foame”, dar dacă vrei să fii hrănit toată viața și să fii fericit, trebuie să fii conștient total de alegerea ta, să nu lași pe nimeni să decidă în locul tău și, mai important decât orice SĂ TE CUNOȘTI SUFICIENT DE BINE.

Abia în momentul în care ai făcut tu pace cu tine și ai descoperit cine ești, ce ești și ce NU ești dispus să tolerezi, abia atunci poți cu adevărat să vezi și să iei o decizie. Până nu te cunoști și nu te accepți pe tine, cu bune și cu rele, nu vei putea decide ce ți se potrivește cu adevărat.

Ce trebuie să faci ca să îți găsești drumul?

Când am făcut primul curs de consiliere vocațională am rămas șocată de ușurința cu care anumiți oameni cred că un simplu test îți poate spune pentru ce ești făcut. Eu sunt o fire foarte „gânditoare”…și nu îmi place în general să iau nimic de bun până nu critic și desființez totul. Doar ce rămâne în picioare după ce îl testez în toate formele posibile și îl întorc pe toate părțile… este viabil pentru mine. Din acest motiv te încurajez, înainte de a începe acest proces… să fii deschis. Să încerci tot ce se poate… să asimilezi cât poți… și, în final, să decizi TU ce ți se potrivește și ce NU.

Așadar, dacă vrei să îți găsești drumul…ce mai important este SĂ ÎL CAUȚI!

Înaine de a începe, vreau să te felicit că ai decis să faci asta pentru tine și să îți mulțumesc că îmi permiți să îți fiu alături în acest proces. Acest material este realizat special pentru tine, la insistența unei persoane foarte speciale din sufletul meu. Sper să prețuiești aceste informații… și să iei maxim din ele! Te îmbrățișez și îți doresc mult succes în această călătorie în interiorul tău.

Teste de personalitate

Eu sunt genul de persoană care iubește testele de personalitate. De pe la 14 ani mi-am tot cumpărat cărți și programe care aveau astfel de exerciții și îmi plăcea să revin asupra lor, în timp, pentru a vedea în ce măsură mi s-au modificat rezultatele.

Totuși, ce am observat în timp a fost faptul că dacă atunci când eram mai tânără aveam tendința de a răspunde ideal (cum aș fi vrut să fiu), în timp am înțeles că secretul obținerii unui rezultat real constă în a fi cât mai sincer cu tine însuți atunci când răspunzi la întrebări.

Până la urmă nu ești în competiție cu nimeni, și dacă vrei cu adevărat să ajungi la sinele ideal, trebuie mai întâi să fii conștient unde te afli cu adevărat!

Teste diverse pentru cariera

Dacă îți place să faci astfel de teste, îți recomand acest site unde găsești vreo 4 de cariera. Le-am testat eu pentru tine, pentru a mă asigura că nu pierzi timpul degeaba. Sunt decente (adică m-am regăsit în răspunsuri, dar nu pot spune că testele în sine mi s-au părut prea profesionale. Variantele de răspuns sunt puțin limitative – chiar prin prisma modului în care sunt formulate întrebările – dar este ok la nivel de test gratuit disponibil pe internet). Nu te aștepta la rezultate WOW, dar e bine să iei cât mai mult din informațiile pe care le primești și să te gândești la ele. S-ar putea să ți se ofere opțiuni la care NU te-ai gândit până acm.

RECOMANDARE: Fă-ți un folder în calculator unde să stochezi imagini (screen shoturi – capturi de ecran) cu rezultatele. După ce vei avea cât mai multe răspunsuri vei putea să le pui cap la cap și să vezi care este elementul comun al tuturor!

Cel mai bun test de cariera

Din punctul meu de vedere, cel mai bun test pentru carieră este ACESTA. Totuși, este indicat să știi limba engleză pentru că rezultatul nu vine în română. Oricum, dacă întâmpini dificultăți poți oricând să folosești google translate!

Dacă nu ai chef să „te joci”, fă direct testul 16 personalități (acesta pe care l-am amintit ultimul). Este extrem de precis!

Mentalitate: lucrez pentru mine, sau pentru altul?

Acum că știi ce tip de personalitate ai, îți recomand să acorzi puțină atenție și mentalității tale în câmpul muncii. Pentru că mulți ignorăm acest amănunt, ajungem să intrăm în conflict atât cu noi înșine, cât și cu ceilalți… cu toate că, teoretic, ne place meseria pe care ne-am ales-o.

Când știi cine ești, este mult mai ușor să îți dai seama ce te deranjează cu adevărat și unde îți este locul.

Astfel, Robert Kiyosaki (autorul bestseller-ului „Tată bogat, tată sărac”) ne învață că pentru a reuși în viață nu avem nevoie de bani sau de o educație superioară, ci de un vis, de multă hotărâre și fermitate, precum și de dorința de a învăța repede, alături de capacitatea de a utiliza corect informațiile asimilate.

De aici elaborează conceptul numit „cadranul banilor” care corespunde tipologiilor specifice inteligenței emoționale în câmpul muncii. Ți-am pregătit acest infografic pentru a-l putea avea mai ușor la îndemână și a-l analiza de fiecare dată când ai nevoie:

cadranul banilor, inteligenta emotionala, gratiela vlad, infografic, angajat, angajator, antreprenor, mentalitate, investitor, liber profesionist, cariera, influencers reborn

Simte-te liber să îl distribui, în cazul în care crezi că ar putea ajuta pe cineva!

Încearcă să fii sincer cu tine însuți când stabilești în ce categorie te încadrezi. Mulți oameni cred că s-ar descurca bine în afaceri, dar nu își pot asuma riscurile unui angajator și nici nu au viziunea necesară. Ei cad în capcana dată de iluzia „banului muncit de altul”, dar în realitate nu știu să delege corect sau să vadă oportunitățile de dezvoltare și ajung repede la faliment.

IKIGAI

În articolul despre motivație (pe care chiar ți-l recomand) vorbesc, printre altele, despre filosofia japoneză privitoare la lucrul bine făcut. Japonezii spun că pentru a putea persevera și a fi fericit ai nevoie să ții cont de 4 lucruri:

  1. Să faci ceva ce iubești;
  2. Să faci ceva la care ești bun;
  3. Să faci ceva pentru care să poți fi plătit;
  4. Să faci ceva de care lumea are nevoie.  
IKIGAI, Gratiela Vlad, Misiune, Pasiune, Profesie, Vocatie, cum sa alegi cariera potrivita, la ce esti bun, cum stiu la ce sunt bun, cariera,

Pentru a înțelege și mai bine cum să completezi cercurile TALE, îți recomand să citești cartea „Mica Enciclopede IKIGAI: metoda japoneza de descoperire a scopului in viata” scrisa de Ken Mogi. Uite recenzia mea aici:

Grit (Pasiune și Perseverență)

În final, după ce ai stabilit în ce direcție vrei să mergi (care ar fi drumul tău) îți recomand să citești și cartea „Grit – Puterea Pasiunii și a Perseverenței”, pentru a învăța CUM să ai performanțe, fără a te abate de la traseu.

Uneori lucrurile pe care ni le dorim cel mai mult necesită cel mai mare efort. Fără grit abandonăm înainte de a ne împlini visurile… pentru ca mai apoi să ne resemnăm cu gândul că nu a fost să fie. Mulți oameni au această mentalitate… și tocmai din acest motiv majoritatea oamenilor sunt nefericiți.

Dacă tu, însă, îți dorești să fii împlinit din punct de vedere profesional și nu te mulțumești cu o viață de victimă, atunci investește în tine… și dezvoltă-te cât mai mult! Citește, documentează-te cât poți și nu te mulțumi cu puțin!

Boothcamp de Cariera

În final, dacă tot nu știi în ce direcție să te îndrepți, îți propun să aflăm împreună! Intenționez să realizez un boothcamp de dezvoltare personală și profesională (de cariera), care mai mult ca sigur se va desfășura în București. Dacă ești interesat să participi, te rog să completezi acest formular. Informațiile tale mă vor ajuta să organizez cel mai bun curs pentru tine!

Sursa foto coperta: fariscargo.com

Alte articole care te-ar putea interesa:

Arhitectura unui vis: 5 Pași pentru a-ți atinge obiectivele și a avea succes!

Vezi cum te AUTOSABOTEZI folosind cuvinte si expresii celebre

„Am dreptate!” Cum funcționează creierul…

Cum sa scapi de lene? Vezi + 30 metode care chiar functioneaza

About Author

5 thoughts on “Între meserie, vocație și cariera: Ce să fac cu viața mea? Cum știu care este calea „dreaptă”?

  1. Eu am considerat mereu că lucrez pentru mine, fie că era vorba de proiecte personale sau eram la job. scopul era doar sa fiu mai bun decât ieri, iar la sfârșitul zilei să fiu mulțumit că nu am făcut compromisuri care m-ar fi ținut treaz noaptea.

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: