Cum sa scapi de lene? Vezi + 30 metode care chiar functioneaza
Lenea este acea stare în care ne afundam toți atunci când simțim că nu mai putem. Deși din punct de vedere semantic ea reprezintă o stare de inactivitate caracterizată prin lipsa plăcerii de a munci sau a depune un efort fizic ori intelectual, în practică ea capătă mult mai multe forme…
Tipuri de lene
În funcție de motivul care determină apariția acestei stări, teoreticienii au delimitat 3 tipuri de lene:
Lenea datorată procrastinării
Aceasta este acea lene pe care o simți atunci când pur și simplu nu ai chef să faci ceea ce ai de făcut sau pur și simplu preferi să faci altceva care în mintea ta ar fi mai puțin solicitant. În orice caz, prin aceasta amâni o sarcină pe care oricum va trebui să o finalizezi la un momentdat.
Exemplul pe care l-am întâlnit cel mai frecvent în discuțiile de la cursuri: spălatul vaselor.
Soluții să scapi de lenea datorată procrastinării (amânării):
- Fii sincer cu tine însuți
Nu ai chef să speli vasele? E ok. De ce nu vrei să faci asta? Nu ai energie? Sau ai vrea să le facă altcineva? A cui este responsabilitatea aceasta?
De foarte multe ori nu avem chef să facem lucruri doar pentru că nu avem energia necesară. Atunci trebuie să calculăm costurile. Ce se întâmplă dacă amânăm? Cine va avea de suferit? În ce formă? Când pui pe masă aceste întrebări și nu doar te întrebi, ci oferi și răspunsuri, îți este mai ușor să iei o decizie.
Uite un filmuleț care te-ar putea ajuta:
2. Nu te mai victimiza
Dacă nu speli vasele pentru că ai vrea să le spele altcineva… întreabă-te obiectiv, fără să legi emoții de această întrebare: cine ai vrea să le spele? De ce? Este posibil? Și poate chiar ți-ar prinde bine să discuți argumentat cu acea persoană despre problema ta. S-ar putea să ai plăcuta surpriză de a reacționa pozitiv fără a fi nevoie să ai un discurs foarte elaborat.
Adesea noi ne imaginăm cele mai sumbre scenarii în raport cu ceilalți… și ne este mai ușor să ne victimizăm. Ne asumăm acest rol și ne facem singuri rău.
Doar pentru că ești femeie, nu înseamnă neapărat că trebuie să speli vasele mereu. Da, ți-ai asumat tu acest rol, dar dacă nu îți place să faci asta, poți negocia oricând. Explică-i partenerului tău deschis că ai aprecia enorm puțin ajutor. Oferă iubire și dă-ți voie să primești ajutorul!
Uite un filmuleț care s-ar putea să te ajute să înțelegi mai bine de ce nu e bine să fii victimă, nici măcar în raport cu tine însuți/însăți:
3. Schimbă-ți gândurile
De multe ori procrastinăm gândind prea mult. Gândim mult… și ne gândim la orice, numai pentru a nu face ceea ce avem de făcut. Brian Tracy are o carte care mie personal îmi place foarte mult: Schimbând gândirea îți schimbi viața (am scris despre ea aici). Vina și regretul sunt emoții care ne storc de energie și nu ne aduc absolut nimic bun.
4. Apucă-te pur și simplu
În loc să stai să te gândești la cum ai de spălat vasele, mai bine apucă-te pur și simplu. Nu ai chef și îți e lene. Nu mai contează cât ți-ar lua să faci ceea ce ai de făcut. Pur și simplu apucă-te și fă-o. După ce vei fi terminat vei vedea că ți-a luat mult mai puțin decât ai fi crezut.
5. Promite-ți o recompensă atunci când vei termina
Pentru că mulți dintre noi am fost crescuți cu metoda parentingului de tip recompensă și pedeapsă… avem nevoie și când ne motivăm singuri de aceeași strategie. Nu e neapărat bună atunci când vrei să educi un copil (de la zero), dar asta este cea pe care o cunoaștem și care ne ajută. Dă-ți voie la un răsfăț după ce ai făcut ceva ce ai fi fost tentat să amâni. Încet, încet, creierul tău va fi încântat de idee și va fi all in.
Lenea datorată sentimentului de inferioritate
Acest tip de lene mi se pare a fi cel mai distructiv. Reprezintă o formă de autosabotaj: nu te simți suficient de bun pentru ceea ce ai de făcut. Lipsa de încredere în tine te paralizează și te determină să crezi că lenea ar fi cea mai bună soluție.
Soluții să scapi de lenea datorată sentimentului de inferioritate:
- Lucrează la încrederea în tine
Uite un filmuleț care te-ar putea ajuta în această direcție:
2. Încurajează-te singur
De multe ori vocile din capul nostru sunt responsabile de succesul sau de eșecul nostru. Dacă în mintea noastră au pătruns oameni toxici, ea a devenit toxică. Partea bună este că avem puterea să ne schimbăm singuri vocile din cap. Deși poate există oameni toxici în jurul tău care să îți spună că trebuie să fii nebun ca să vorbești singur, realitatea este că toți facem asta. Numai că nu toți o facem mereu cu voce tare. Dacă te ajută, vorbește-ți clar! Ignoră vocile rele. Uită-te în oglindă și amintește-ți că tu ești singurul responsabil de succesul și de eșecul tău!
3. Propune-ți să termini și nu să fie perfect
De multe ori nu începem să facem lucruri pentru că ne este teamă că nu vor ieși perfect. Acest perfecționism este cel care a determinat cei mai mulți oameni să fie îngropați alături de potențialul lor. Perfecțiunea naște frustrare. Mai ales când pornești cu ea.
Așadar, te poate ajuta enorm să începi treaba, pur și simplu… și apoi să o termini. Vezi pe urmă dacă mai ai ceva de perfecționat sau nu. Un lucru făcut mediocru este adesea mai bun decât unul pe care nu îl fac deloc!
Nu intențiile contează, ci acțiunile!
Lenea datorată acțiunilor negative
Aici este vorba despre dialogul intern, despre acele voci pesimiste din capul tău care îți prezintă cele mai rele scenarii. Ce faci de fapt în această situație este să pierzi timp cu lucruri mult mai puțin importante decât ceea ce ai de fapt de făcut.
De exemplu: ai de făcut un raport… și simți că nu poți lucra la el până când nu faci curat pe birou, verifici mailul, răspunzi la mesaje pe Facebook, șamd.
Știi ce zic?
Soluții să scapi de lenea datorată acțiunilor negative:
1. Începe-ți ziua făcând cele mai dificile sarcini
Toți suntem tentați să începem cu ce este mai ușor. Și de-aia suntem ineficienți. Dacă începi exact cu ceea ce este mai greu, atunci vei putea duce mult mai ușor la capăt sarcinile pe care le ai de făcut, vei lucra mai eficient și vei avea rezultate mai bune.
În cursurile mele vorbesc despre o tehnică pe care am preluat-o de la Robin Sharma (autorul bestseller-ului Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul), respectiv tehnica 90-90-1.
Aceasta este cea mai buna solutie sa scapi de lene!
Practic, 90 de zile, primele 90 de minute din zi te ocupi de o singură sarcină: cea mai importantă. Astfel, după 3 luni vei avea rezultate incredibile și vei fi avansat extraordinar în munca ta.
Uite o altă lectură pe care ți-o recomand în acest sens, despre eficiență, de la Robin Sharma: Clubul 5 AM: fii stăpân pe dimineața ta, fă-ți viața mai bună!
Citește și: 5 lucruri pe care NU ar trebui să le faci niciodată DIMINEAȚA
2. Împarte sarcinile mari în sarcini mai mici
De multe ori ne este mai frică decât ar fi cazul. Vedem că avem ceva mare și important de făcut, poate chiar ceva ce nu am mai făcut niciodată… și ne apucă panica. În astfel de cazuri ne ajută incredibil tehnicile managementului de proiect: împarte sarcinile mari în sarcini mici.
De exemplu: în loc să îți propui să faci curat în toată casa până la ora 16, propune-ți să faci curat în baie, apoi în bucătărie, apoi în dormitor, șamd.
3. Elimină toate lucrurile care îți pot distrage atenția
Alege să lucrezi într-un birou care să ți se potrivească. Încuie-ți biroul. Dă telefonul pe airplane cât ai de făcut ceva important. Pune un bilet pe ușă cu „nu deranjați”… Acestea sunt metodele pe care le folosesc eu.
Ce crezi că ar fi eficient pentru tine?
4. Folosește un planner
Există multe aplicații menite să te ajute să rămâi în grafic și să fii eficient. Există agende special concepute în acest sens.
Eu, personal, folosesc metoda lui Stephen Covey din cartea Cele 7 deprinderi ale oamenilor eficace (am scris despre ea aici). Dar, orice planner pe care îl găsești în Play Store sau în magazinul tău de aplicații ar trebui să își facă treaba.
5. Ascultă muzică fără versuri
Muzica ajută creierul extraordinar, mai ales dacă este pe frecvența corectă. Eu mi-am format un obicei de a scrie pe muzică, a face curățenie pe muzică și a învăța pe muzică. Uneori și predau pe muzică. Totuși, trebuie să alegi ceva conform stării în care vrei să fii și… să nu aibă versuri! Altfel riști să fii cu mintea acolo.
Lenea sociala
Uite aici un concept pompos despre care mulți nu știu că se numește așa, dar care ne macină viața multora. Lenea socială este acea formă de lene care ne apucă pe mulți în momentul în care avem de îndeplinit o sarcină de grup și trebuie să împărțim responsabilitățile. Așa se face că ajungem să lucrăm mai greu la un proiect comun decât am fi făcut-o dacă trebuia să lucrăm singuri la el.
De exemplu, mai știi când aveai proiecte la școală și vă întâlneați să lucrați la ele? Cât vă lua să faceți ce aveați de făcut… și cât timp pierdeați făcând orice altceva sau discutând despre ceea ați vrea să faceți.
Multor oameni chiar nu le place să lucreze în echipă, motiv pentru care preferă să depună mai puțin efort, cu o performanță mai mică. În general, în această situație cauza principală o reprezintă lipsa motivației (datorată problemelor de organizare și coordonare).
Soluții pentru a scăpa de lenea sociala:
- Stabilește obiective clare
Dacă nimeni nu o face, fă-o tu. Dacă restul nu se implică, implică-te tu. Vezi care sunt obiectivele tale, care este partea pe care o ai tu de făcut și apucă-te de ea. Cere din start împărțirea sarcinilor sau propune chiar tu o schemă de lucru. Toată lumea se bucură de inițiative…
2. Nu îți fie frică să fii diferit
Multă vreme mi-a fost rușine să ies în evidență. Nu mi-a plăcut niciodată să pierd timpul și atunci enervam pe toată lumea fiind prea prinsă în muncă și punând presiune pe ceilalți cu rezultatele mele. Dacă grupul nu este mulțumit de inițiativa ta, atunci nu este grupul care trebuie, deci nu se justifică să pui la suflet. Dacă, pe de altă parte, este grupul potrivit, acesta va aprecia inițiativa, așa că nu se merită să ții în tine.Câtă vreme îți cunoști obiectivele, câtă vreme ai o țintă și vrei să ai rezultate, vezi-ți de munca ta și nu îți bate capul cu judecata celorlalți.
3. Fă diferența între lucruri, locuri și roluri
Socializarea este bună, dar nu la muncă. Un om echilibrat înțelege că atunci când este de muncă, se muncește… când este de joacă, se joacă… și când este de stat de vorbă… se stă de vorbă. În joc se află viitorul tău și succesul tău. Cât ești de dispus să îl sacrifici?
Lenea la copii
Lenea la copii reprezintă mai degrabă o formă de manifestare a lipsei de motivație. Copiii, mai mult decât adulții, au nevoie de curiozități, de lucruri interesante, de un motiv. Deși au conștiință, ea este mult mai slabă.
Soluții pentru motivarea copiilor
- RENUNȚĂ la etichetare
Cel mai important lucru pe care TREBUIE să îl faci dacă vrei ca micuțul tău să scape de lene este să elimini acest cuvânt din vocabular! Cu cât îi vei spune mai mult că este leneș, cu atât îl vei programa să fie! Ai mare grijă la cuvintele pe care le folosești cu el… fiindcă riști să ajungă să te creadă.
2. Cunoaște-ți copilul. Află-i interesele
Cu cât îți cunoști mai bine copilul, cu atât vei reuși mai ușor să îl determini să facă acele lucruri pe care nu le face din lene. Folosește-te de informațiile pe care le știi despre el.
3. Transformă totul într-un joc… și încurajează progresele cât mai natural!
Să fii părinte nu este ușor… mai ales atunci când vrei să îți educi copilul, nu să îl dresezi. Îți trebuie foarte mult tact, trebuie să îl observi, să îl cunoști și să îi oferi mult libertate de exprimare. Și cum învață copiii cel mai bine? Prin joacă!
Îmi amintesc când aveam probleme cu Ionuț și dusul jucăriilor înapoi în camera lui. Tot în aceeași perioadă îl învățam să treacă peste frica de întuneric. Cum? Printr-un joc pe care l-am dezvoltat folosindu-mă de ce știam că îi place. Este un copil curios și inteligent. Îi place să arate ce știe… și mai ales îi place să fie puternic. Așa că l-am provocat să se ducă să îmi aducă diverse jucării din camera lui.
Provocarea suna cam așa: Adu-mi un obiect roz… apoi, pentru a crește dificultatea, adăugam noi detalii: acum, adu-mi un obiect albastru pe care l-aș putea folosi în bucătărie. Menționez că la el în cameră era becul stins. Singura sursă de lumină era cea de afară (destul de darnică, oricum). Și, treptat, i-am dat sarcini cu un grad mai ridicat de complexite, care să îl forțeze să petreacă tot mai mult timp în întuneric. După ceva timp, m-am prefăcut mirată și l-am felicitat pentru cât de curajos este să stea în întuneric.
Ulterior, profitând de acest joc, l-am provocat să ia jucărie cu jucărie și să o pună, pe întuneric, la locul ei.
Așa a scăpat de lenea de a-și duce jucăriile la loc.
Nu mai zic că după ceva timp, i-a ieșit din cap că îi este lene și când îi zic seara că a venit momentul să strângă jucăriile și să le ducă în camera lui, opoziția este mult mai mică și mai rară decât înainte.
Lenea permanenta
Când mă gândesc la lenea permanenta mă gândesc la depresie, anxietate, lipsă de motivare. Am lucrat cu persoane care se considerau a fi leneșe, dar acțiunile lor exprimau exact contrariul. Totuși, atunci când lenea devine o a doua natură, când individul își pierde orice fel de entuziasm de a face, de a gândi ori de a fi, mai mult ca sigur se confruntă – fără să știe – cu depresia.
Soluții pentru lenea permanentă:
- Terapia – înțelegerea motivelor
În cazul acesta recomand cel mai adesea terapia. Pentru cei care nu sunt dispuși să meargă la psiholog sau nu dispun de resursele necesare (în general bariera aici este de natură financiară) există o multitudine de resurse online care ar putea fi de mare folos. Uite, de exemplu, materialul meu despre hipersensibilitate (cauză frecventă a depresiei recurente):
2. Găsește-ți un Hobby
De multe ori aceste stări apar din sentimentul de inutilitate, din epuizare sau oboseală emoțională. Pe mine, personal, m-a ajutat mult să îmi găsesc un hobby. Așa mi-am recâștigat cheful de muncă, pofta de viață și energia. Uite o listă cu 30 de hobby-uri creative care te-ar putea inspira.
3. Alte 9 lucruri care te-ar putea ajuta
Deși am realizat acest articol pentru persoanele hipersensibile, ideile din el pot fi utile oricărei persoane lipsită de motivație. Uite și varianta video:
Lenea este o boala?
Nu. Lenea nu este o boală. Lenea este un tipar în care intrăm adesea din motive conștiente sau inconștiente. La un anumit nivel consider că minunatul nostru creier, din dorința de a ne proteja, ne face să credem că ne este lene. Așadar, ea este chiar un mecanism de supraviețuire, de autoapărare.
De multe ori lenea este un comportament dobândit în urma etichetării exagerate. Părinții ne-au repetat în copilărie că suntem leneși… până când am ajuns să credem asta. Ne-a fost mai comod decât să ne găsim singuri motivația și am vrut să le demonstrăm că au dreptate (pentru că știam că asta vor).
Singura situație în care consider că lenea este o boală o reprezintă cea în care ascunde anxietate, fobie socială sau depresie. În cazul acesta cea mai bună soluție pentru a scăpa de ea o reprezintă terapia.
Multor persoane le este rușine să admită că au nevoie de ajutor. Dar această rușine este absurdă. Uite un filmuleț care te-ar putea ajuta:
Ne este mai comod să fim leneși, dar ne costă mai mult pe termen lung. Ritualurile sunt magice în această situație. Ritualurile pentru succes. Dacă suntem suficient de sinceri cu noi înșine putem rezolva problemele privindu-le în ochi, acceptând realitatea așa cum este. Când facem asta, nu mai avem nevoie de renumita scuză (lene). Atunci ne simțim cu adevărat eliberați și bine!
Ție când îți este cel mai lene? Lasă-mi te rog un comentariu!
Te îmbrățișez,
Grațiela
Bună Grațiela.
Eu mă confrunt cu această stare mai bine de 3ani.
Am ajuns sa să fiu deja disperată de cum a pus stăpânire pe mine, de aceea am inceput sa caut mai multă informație despre lene.
Nu sunt o persoana depresivă, dar ceva s-a schimbat și undeva m-am pierdut.
Încerc cu pași mici să mă regăsesc și să pot merge înainte.