Cât voi câștiga? Cum să întrebi despre salariu la un interviu

Reading Time: 2 minutes

Salariul reprezintă unul din cele mai subtile și mai sensibile subiecte ale unui interviu de angajare. M-am ocupat o perioadă de recrutări și recunosc că din perspectiva angajatorului era destul de frustrant să văd că am candidați nepregătiți care, însă, aveau o singură întrebare pregătită: care este salariul?

De ce nu vrea angajatorul să te audă întrebând despre salariu

Într-o lume ideală, în care angajatul muncește de drag și nu are grija banilor, problema salarizării nici nu ar trebui să existe.

Totuși nu trăim într-o lume ideală. Dezamăgirea mea cea mai mare când intervievam oameni era că nu se pregăteau deloc pentru interviu.

Nimic nu este mai rușinos decât să te duci la un interviu și să nu știi nimic despre firmă!

Am angajat adesea oameni pentru faptul că au știut să se vândă. Orice firmă vrea să știe că există pe piață, așa că ai face bine să îi acorzi cât mai multă atenție. Nu contează că nu ai mai auzit de ea până atunci, fă-ți temele și află tot ce poți.

Dacă vii și trag cuvintele din gura ta cu forcepsul, îmi spui că nu ai auzit de mine până să vezi anunțul de recrutare… și mă mai și întrebi de salariu, îmi spui din start că ești un viitor angajat care îmi va crea doar probleme.

Cum așa?

Simplu, mi-ai arătat din prima care este interesul tău.

Eu, ca angajator sau reprezentant al firmei sunt obligată să respect o serie de reguli de politețe la interviu, pentru ca experiența ta să fie cât mai plăcută. În egală măsură, tu ai aceeași obligație morală față de mine.

Citește și: Ce contează mai mult: Banii sau pasiunea?

Și totuși… asta înseamnă să NU întreb despre salariu?

NU. Asta înseamnă că înainte de a te gândi la un loc de muncă prin prisma nevoilor tale financiare, ar fi mai indicat să te oprești puțin și să te întrebi de ce vrei cu adevărat acest loc de muncă. Fă asta înainte de a merge la interviu. Deschide-te față de tine însuți și fii sincer:

Banii nu reprezintă un scop, ci ei vin ca o consecință a lucrului bine făcut. Nu te poți aștepta să fii plătit de la început exorbitant dacă nu oferi valoare.

Citește și: 23 modalitati de motivare a angajatilor prin metode nonfinanciare

Când întreb despre salariu?

După ce ești sigur că îți dorești acest job pentru ceea ce reprezintă el. După ce te-ai asigurat că ai simțit chimia față de locul de muncă, față de colegul recruiter sa față de ceea ce urmează să faci.

Normal că banii contează. Sigur că nu mai ești în acel moment al vieții tale în care să te „vinzi ieftin”, dar fii demn și oferă TU primul valoare. Fă-te de la început indispensabil. Vorbește atât de bine și fii atât de entuziasmat de ce ai de făcut încât să te vrea ei în echipa lor. Să aibă ei emoții cu privire la cât vei cere, să vrea ei să îți ofere mai mult.

Și crede-mă… din experiență îți spun… SE POATE!

Dar nu uita… ca de fiecare dată, regula numărul 1 se numește RESPECT!

Citește și: Motivația – ce este, câte tipuri există, lipsa motivației și cum să fii motivat în orice moment, în sfera personală și profesională + tehnici și idei care să te țină motivat

Tu cum crezi că ar trebui abordat acest subiect?

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: