Succes: Ce contează mai mult – Banii sau pasiunea?

Reading Time: 4 minutes

Am ales să fiu antreprenor… și să lucrez cu antreprenori. Consider că fiecare om este „antreprenorul vieții sale”.

El decide exact în ce măsură va atrage succesul și ce înseamnă succesul pentru sine. Și zic pentru sine, fiindcă fiecare din noi are propria definiție a succesului.

Pentru unii succesul este cuantificat în cifre (cifra de afaceri, valoarea contului bancar, costul de achiziție al automobilului condus), în timp ce pentru alții succesul înseamnă semnificație – și este direct dependent de respectarea valorilor intrinseci (nașterea copilului, fericirea partenerului de viață, un răsărit la mare).

Dar, până la urmă, atunci când ne gândim la succes ne întrebăm, inevitabil:

Ce să facem cu viața noastră?

Ce e mai important? Să faci bani sau să îți faci bine treaba?

Când să mă gândesc la cifre, când să mă axez pe calitate?

Foarte mulți oameni nu au înțeles încă faptul că banii sunt o consecință a lucrului bine făcut, nu un scop în sine. Știu că pare tentant să alergăm după bani, dar nu realizăm cât de multe distrugem pe parcurs și, înainte de toate, cât de tare ne distrugem pe noi înșine.

E foarte bine să avem bani. Toți ne dorim. Într-o societate capitalistă în care avem atât de multe variante din care să alegem… și atât de multe oportunități… ar fi și păcat să nu profităm, nu?

Dar… cu ce începi? Cu a învăța și a deveni cel mai bun în munca ta? Sau cu a face bani? Ce e mai important pentru tine?

Ca să câștigi bine, trebuie mai întâi să ai rezultate, iar rezultatele vin pe măsură ce te-ai perfecționat.

Toate soluțiile rapide de îmbogățire sunt niște mituri.

Surprinzător, cei ce le oferă au din ce în ce mai mulți clienți, cu toate că șansele de succes sunt extraordinar de mici.

Sănătatea emoțională și banii

De la o persoană la alta credințele cu privire la bani diferă.

Totuși, ce se întâmplă atunci când o persoană melancolică, pasionată de munca sa, care a făcut o alegere conștientă de a practica respectiva meserie, este împinsă de la spate să se concentreze pe profit?

Ce se întâmplă când suntem constrânși să facem bani din pasiunea noastră?

Preluăm mai multe comenzi, ne întâlnim cu mai mulți clienți și, încet, încet… ajungem la epuizare. Multitudinea sarcinilor și a variantelor de evoluție duce la paralizie, în cele din urmă. Primim atât de multe semnale mixte încât emoțiile noastre o iau razna și colapsăm.

Ajungem să urâm tot ceea ce odată am iubim. Și ne doare.

Faptul că respingem ceva ce am iubit atât de mult… ne doare. Pentru că formăm, încet și inconștient, așteptări… facem loc frustrărilor să apară în viața noastră și să ne intoxice. Apoi oboseala se transformă în frică și chiar dezgust cu privire la propria muncă. Nu mai găsim niciun fel de satisfacție în nimic și realizăm că ceea ce cândva iubeam acum nu ne mai definește.

Și ajungem înapoi de unde am plecat cu multă vreme în urmă… la „cine sunt eu”? Ce e pentru mine?

Citește și: Simți că nu mai poți? SINDROMUL BURNOUT – Află TOT ce ai nevoie să știi

De ce nu pot să le am pe toate?

Nu zic că nu le poți avea pe toate. Nu există limite în lumea aceasta la ce poți avea. Tu ești singura ta limită…

Mai spun o dată… TU EȘTI SINGURA TA LIMITĂ.

Asta înseamnă că dacă ești nefericit, obosit, frustrat, TU ți-ai creat aceste emoții LIMITÂNDU-ȚI capacitățile la ceva. De cele mai multe ori limita este la bani. Ai uitat cum este să te bucuri de munca ta, ai renunțat la tot ce te făcea fericit, ai renunțat la pasiune și ai ales să te limitezi la a face bani.

Realitatea este că LE POȚI FACE PE AMÂNDOUĂ dacă înțelegi regula de bază a banilor: ei vin ca o consecință a lucrului bine făcut, iar lucrul bine făcut este cel în care punem o parte din energia noastră personală, cel care este făcut din pasiune.

Poți scoate munca din pasiune, să simți că nu muncești nicio clipă și să fii fericit, dar nu poți scoate pasiunea din muncă. Atunci când faci asta renunți la tot ceea ce te definește. Renunți la tine.

Așa că dacă nu ai încă o pasiune… îți recomand să îți găsești una înainte de a te gândi cum poți face bani rapizi. Poate că pasiunea ta chiar este să faci afaceri, să gândești strategii și să aduci oamenii de calitate laolaltă. Dar nu uita: dacă nu înveți și nu te educi permanent … mai devreme sau mai târziu vei ajunge să stagnezi. Evoluția ta este direct proporțională cu investiția de timp în tine.

Există lucruri care pot fi măsurate și lucruri pentru care nu există o unitate de măsură.

Pentru a conchide, soluția este echilibrul, la care se adaugă faptul de a trăi conștient… de sine, de mediu, de oportunități, de limitări. Adică să fii realist. Să vezi lucrurile pentru ceea ce sunt, să nu le judeci, și să iei ce poți mai bun din tot.

Dar, înainte de toate, pentru o sănătate emoțională optimă, învață să îți asculți trăirile interioare și acceptă că ești cine ești și nu trebuie să te distrugi pentru nimic în lume. Găsește-ți fericirea în lucruri mărunte. Caută fericirea în interiorul tău și, din când în când, dă-ți voie să iei o pauză!

Te invit să citești și: Ce primești ușor poți pierde la fel de repede…

About Author

3 thoughts on “Succes: Ce contează mai mult – Banii sau pasiunea?

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: