Renovare DIY cu peripeții – 12 lucruri de care să ții cont atunci când vrei să îți renovezi singur locuința (desi nu ai experiență în domeniu)

Reading Time: 9 minutes

Să renovezi o locuință – fie ea casă ori apartament – nu este niciodată atât de simplu pe cât pare… mai ales când ești tânăr și ai ambiția să faci totul singur, să simți că ai adus o contribuție (asta, sau ai dat tot ce aveai pe locuință și nu ți-au mai rămas bani pentru specialiști).

În orice caz, sponsorul probei de astăzi din cadrul concursului Superblog (Vindem-ieftin.ro) mă provoacă să vă vorbesc despre cum am renovat noi apartamentul. Și pentru că a fost prima data când am făcut asta (și – sincer – și ultima, căci întregul proces ne-a îmbătrânit lejer cu 10 ani), am zis să vă prezint pericolele care pot apărea:

Organizarea „șantierului”: Fii realist!

Dacă ai ambiții mari și vrei să te apuci de renovare singur, atunci ține cont de faptul că este important să iei în calcul până la cele mai mici detalii… și să fii realist!

Noi ne-am apucat să renovăm un apartament cu 4 camere în Râmnicu Vâlcea, având planuri mari. Am pornit de la faptul că nu păstrăm nimic și că totul va fi ras la zero și făcut de la capăt. Durerea este că noi ne-am imaginat că suntem Superman(i). Doi tineri creduli și cu vise mari, care au uitat că mai au și joburi pe lângă, ne-am bazat mult prea mult pe forțele proprii și pe cei din jur, ignorând semnele mult prea evidente pe care le primeam.

Eu: ajutasem la ridicarea unei case la numai 14 ani (dar am uitat că am detestat maxim să lucrez la finisajele interioare), el: tinichigeriu (lucrează mereu cu forță brută și detalii). Echipa suplimentară: mama și tata, care toată ziua meșteresc diverse pe la ei (dar care sunt totuși în vârstă și desi ingineri, nu au treabă cu domeniul construcțiilor).

Ce e de învățat la această etapă: Dacă nu ai experiență practică (nu din citit, nu din asistat) care să te satisfacă (adică rezultate clare, satisfăcătoare), mai bine apelează la experți. Fă un împrumut, fii creativ. Vei găsi soluții, dar nu te apuca singur. Doar pentru că ai mai văzut sau ai mai făcut lucruri similare cândva nu înseamnă neapărat că ești calificat să faci o treabă bună.

Stabilirea planului de acțiune: Nu te apuca de tot de-odată!

Repet NU ÎNCEPE CU TOATE ODATĂ… (cum am făcut noi).

Mânați de dorința extraordinară de a termina cât mai repede, și de sentimentul că suntem imbatabili, am pornit cu capul înainte. Ne-am apucat să spargem totul, nu am protejat nimic, am tot mutat lucrurile dintr-o parte în alta și am făcut mai mult rău decât bine.

Fii realist atunci când stabilești bugetul

Mulți tineri au tendința de a fi „avoideri” (a evita realitatea). Atât eu, cât și soțul meu, avem propriile afaceri (cu toate că sunt SRL-uri, amândoi suntem, de fapt, un fel de freelanceri). Suntem obișnuiți să lucrăm la proiecte și să avem luni mai bune și luni mai puțin bune. Ei bine, noi am uitat să ținem cont de faptul că renovarea unei locuințe în regie proprie ne va costa nu doar bani, ci și timp (în care am fi putut produce bani, cu care să plătim specialiști. Așa fiecare face exact ceea ce știe și îi place, și rezultatele sunt mult mai bune).

Așadar, când realizezi planul de acțiune, fii realist mai ales în ce privește bugetul alocat renovărilor. Ia în calcul faptul că pe lângă ceea ce știi clar că ai de cumpărat (gresie, faianță, adezivi), mai există o grămadă de materiale de construcții aparent insignifiante, care adunate ajung să te stoarcă mai mult de bani decât cele evidente (colțare, plinte, distanțieri, șapă, burghie – care se strică destul de ușor, mai ales dacă apartamentul este din beton, dalte, negrese, garnituri, și tot felul de alte asemenea chestii).

Noi ne-am bazat pe 20.000 lei și am ajuns în final să cheltuim aproape triplu (cu tot cu mobilă).

Dă prioritate priorităților!

În cursurile mele de dezvoltare personală învăț adesea oamenii să își stabilească prioritățile și să le respecte. Ei bine, cu toate acestea, în valul entuziasmului, eu nu am aplicat.

Am fost atât de copleșiți de tot ceea ce ne-a apăsat încât am ajuns să ne apucăm de toate odată, pentru ca, într-un final, să clacăm.

Provocări: atenție, atenție, atenție!

Ai stabilit responsabilii „de șantier”, te-ai gândit la un buget… știi cam ce ai vrea să faci… De aici începe distracția!

Apartamentul nostru este la parterul unui bloc cu 4 etaje. Și am avut mare noroc că se află la parter… pentru că primul lucru pe care am reușit să îl facem a fost să îl inundăm!

Înainte de a construi, trebuie să distrugi!

Și în alchimie există o lege prin care orice lucru trebuie descompus pentru a putea fi recompus. Problema este că noi am luat atât de în serios regula încât am ignorat modul în care trebuia să facem asta.

Am început prin a dărâma un perete subțire, care avea menirea de a separa holul de bucătărie. Intenția noastră era de a creea un open space. Știam că acel perete nu are niciun rol funcțional (în afara celui amintit anterior), însă am ignorat faptul că la capătul lui mai există o mască în care sunt ascunse conductele de apă (mai exact scurgerea vecinilor de sus).

O lovitură greșită de baros și, voila!

Din fericire problema a fost rezolvată rapid, însă ne-a costat (mai ales liniștea).

Ține cont că dimensiunile de pe hârtie nu corespund realității: pereții sunt strâmbi!

Nu știu cum  se realizează locuințele moderne, dar blocul nostru (din perioada comunistă) a fost construit de pușcăriași, la fel de pricepuți ca și noi. Ba, de bine de rău, cu 2 ingineri pe șantier, la noi s-a folosit polobocul.

Blocurile vechi sunt strâmbe. Foarte strâmbe. Pe toate părțile. Nu te baza pe dimensiunile din plan. Ci măsoară tu. Noi am rămas șocați când am lucrat la camera copilului și la baia acestuia (despărțite printr-un perete foarte subțire de BCA), să constatăm că forma încăperilor nu era dreptunghiulară ci, mai curând, trapezoidală. Unghiul care se voia a fi de 90 grade era, de fapt, undeva la 105 grade.

De asemenea, aceeași problemă există și când vrei să plachezi pereții (sau să îi tencuiești). Pentru a putea aduce faianța la nivel au fost zone unde a necesitat o încărcătură și de câțiva cm de material. Așa că ia în calcul când faci bugetul, să pui multe pierderi pe listă!

Atenție la fitingurile de îmbinare PVC

Atunci când vrei să adaugi un calorifer într-o încăpere și te ambiționezi să o faci singur, folosind conducte din PVC… dacă ai mai făcut asta deja, probabil ți se pare stupid să vin eu să îți spun să ai atenție. Ai mei au făcut asta de foarte multe ori, și cu toate acestea nu am verificat unul din fitinguri (care avea o mica fisură). Când a dat drumul la centrală, totul a fost ok. Totuși, după câteva ore am pierdut foarte multă presiune și centrala a intrat în avarie. Când ne-am dus în camera copilului: inundație! Pe parchet proaspăt pus în acea seară!

Avem doi experți sudori în familie… și cu toate astea noi am mers pe PVC. Și nu am verificat milimetric fitingul. Ar fi fost stupid (am gândit). Totuși, privind în urmă, ar fi fost util. Cu toate că vorbim despre o simplă picurare, centrala ne-a intrat în avarie și parchetul s-a umflat. Plus că asta se întâmpla în spatele canapelei.

Fun, fun, joy joy!

Ce și cum să alegi: Nu face rabat la calitate! Caută toate variantele!

În acești ani de renovări am învățat mai mult ca niciodată să fac cercetare de piață. Am căutat cele mai bune materiale, la cele mai mici prețuri. Astfel, am ales materiale de construcții pentru apartamentul nostru din Vâlcea preponderent online. Am găsit variante în care inclusiv cu transportul plătit ieșeam mai bine decât dacă luam din magazin. Ca să nu mai zic că este cel mai bine să primești totul direct acasă!

Partea de încărcare în mașină, descărcare + uzura mașinii în transport ajung să te coste mai mult decât îți imaginezi. Noi am distrus, de-a lungul timpului, două mașini în felul acesta. Toate au praf, toate au colțuri tăioase, sunt grele, deformează.

E păcat!

Cel mai bine este când ai totul la tine acasă. Și, crede-mă pe cuvânt, nu te ajută cu nimic dacă vezi în magazin sacii de adeziv și nici chiar tencuiala decorativă. Nimic. De multe ori imaginile pe care le găsești în online sunt mult mai relevante decât ceea ce poți vedea în depozite!

Alege cea mai bună variantă de renovare pentru tine!

Și aici vreau să vorbesc puțin despre podea. Dacă stai la un etaj intermediar (sau chiar și la ultimul etaj), atunci există șanse destul de mari să ai podeaua încălzită (cel puțin parțial), de vecini.
Dacă, însă, stai la parter (cum este și cazul nostru), atunci este important să te înalți puțin și să izolezi. Noi am folosit un strat de fibră de sticlă și osb peste care s-a turnat șapă autonivelantă și ne-am ridicat aproximativ 10 cm. Podeaua este plăcută. Nu ne mai îngheață picioarele.

TOTUȘI, cât ne-am aflat în renovări am stat în chirie într-un apartament aflat tot la parter, unde aveam încălzire în podea. Noi ne-am mutat acolo după ce deja apucaserăm să punem șapa. Am regretat enorm că nu am pus și noi acest sistem. Este de-a dreptul genial! Nu am simțit că suntem la parter, seara aveam picioarele calde, copilul se putea juca în voie pe jos. Așa că gândește-te puțin. Costă, dar merită fiecare bănuț!

Cum să alegi finisajele pentru renovare: gândește în perspectivă!

De cele mai multe ori nu te costă infrastructura cât te costă finisajele. Noi am optat pentru cele mai calitative branduri. Am ajuns să „sângerăm bani” (o expresie pe care am tot utilizat-o în ultima vreme), dar măcar știm că avem liniște o perioadă.
Treuie să te gândești bine: renovezi această locuință pentru a sta în ea, sau pentru a o vinde/închiria? Oricum ar fi, eu îți recomand să îți dai tot interesul!

Am vrut să avem confort și să ne simțim bine. Am stabilit că NU vrem să mai schimbăm gresia/faianța/parchetul prea curând, așa că am ales să dăm mai mult, dar să luăm ceva care să ne încânte și din punct de vedere calitativ, dar și vizual.

renovare baie

Eu sunt pasionată de Feng Shui, cum probabil ai observat din materialele pe care le-am tot postat în ultima vreme. Așa că am decis ca fiecare cameră să aibă o notă specială, aparte. Am pornit de la rolul pe care îl îndelinește, la zona în care este poziționată, și apoi am ales materialele în concordanță cu elergia elementelor ce guvernează respectiva zonă.

Așa se face că după ce am înălțat podeaua și am asigurat o barieră termică semnificativă, am ales pentru locuința noastră din Vâlcea o gresie specială, de o nuanță deschisă, care să imite lemnul. Am folosit această gresie pentru hol și bucătărie (zona de dining).

renovare bucatarie

Pentru zona exterioară a bucătăriei (cea de gătit) am folosit o gresie care să imite piatra (pentru că aveam nevoie de elementul pământ care să întărească energia metalului din acea zonă, așa cum povesteam în acest articol despre Feng Shui în bucătărie).

Totodată, pentru băi am vrut să am ceva deschis… și ceva verde. Astfel, baia copilului este alb cu verde (și am citit multe recenzii înainte să decid exact producătorul gresiei și al faianței, pentru că sunt multe produse estetice extrem de proaste care pot veni cu modificări de nuanțe și cu fisuri, în același pachet), iar cea din dormitorul matrimonial este într-un ton ușor ceramic.

un unghi…

Am o anumită atmosferă în minte pe care încerc să o reproduc (niște băi budiste în natură). Doar că încă nu este gata. Mai avem de montat obiectele sanitare și decorațiunile. Vom adăuga și un bec cu boxă bluetooth, cu dans de lumini, care ajută enorm atunci când vrei să te relaxezi după o zi grea (am testat deja în baia copilului unde nu avem cadă, ci a improvizat o cabină de duș… și efectul este extraordinar, mai ales dacă pui pe fundal muzică de relaxare).

Cel mai important sfat: NU RENOVAȚI SINGURI!

Am lăsat asta pentru final, pentru că am vrut totuși să vezi care a fost experiența noastră. Însă, din tot sufletul îți recomand, dacă nu ai niciun fel de treabă cu amenajările interioare, nu încerca să capeți experiență pe propriul apartament. Cheamă un specialist.

Noi asta am făcut după ce ne-am chinuit cu jumătate de apartament și am ajuns să cedăm psihic. Nu se asezau lucrurile bine, am greșit o grămadă. Și, da, sunt de acord: omul din greșeli învață. Dar dacă nu vrei să faci o carieră din amenajări interioare, atunci ocupă-te tu de ce îți place și ce știi să faci, și lasă un specialist să își facă treaba.

După ce a plecat specialistul, ne-am „băgat” noi la montat mobila.

Suntem mutați de la 1 martie în noul apartament (deci de 5 zile). Suntem epuizați. Ne-am săturat de șuruburi, găuri date prost din fabrică și schițe desenate greșit. Ne pare rău că nu am chemat un specialist și să ne monteze mobila :). Dar am cam ajuns la fundul sacului. Așa că scuze că nu îți pot da mai multe poze cu rezultatul final, dar încă am casa plină de cutii și scule! 😀

Exact din acest motiv a fost inventată diviziunea muncii. Și exact de-asta învăț oamenii să își urmeze pasiunea. Lasă specialiștii să își facă treaba și ai încredere că te va costa mai puțin decât dacă te ambiționezi să faci tu lucrurile singur!

Sursa foto: vindem-ieftin.ro, arhivă personală.

About Author

12 thoughts on “Renovare DIY cu peripeții – 12 lucruri de care să ții cont atunci când vrei să îți renovezi singur locuința (desi nu ai experiență în domeniu)

  1. Eu sincer ii invidiez un pic pe cei ce decid sa se ocupe singuri de renovsrile din casa mai ales daca nu au experienta in domeniu. Stiu ca unchiu meu e de meserie si a decis sa isi faca el tot apartamentul si mi se pare ceva wow. Oricum felicitari pentru curaj.

  2. Cand am construit casa, am avut multe decizii de luat, cele de design au tinut de mine, cele de calitate si de partea tehnice, de sot. Avem o casa fix cum ne-am dorit!

  3. Eu de cand eram mica l-am vazut doar pe tata mesterind prin casa, jugravind, reparand instalatii, dar atunci cand m-am decis sa-mi renovez camera am apelat la un specialist si totul a mers repede si bine.

  4. Am avut și o experienta neplăcuta cu renovarea bucătăriei, am plătit un meseriaș care defapt nu prea știa ce face.
    Am stat doua săptămâni așa pana am găsit alt om care sa își facă treaba bine.

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: