Dezvoltare personală cu stomacul plin! Top 13 accesorii de bucătărie DE BAZĂ care NU trebuie să îți lipsească
Ultimii ani au fost grei, încărcați atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Totuși, am învățat foarte multe lucruri despre corp și minte, despre existența materială și imaterială… pentru ca în final să ajung la o concluzie importantă:
Degeaba ne dezvoltăm sufletele și mințile, dacă ne mutilăm corpurile!
Am fost tentată de multe ori să uit de masă, considerând că pot înlocui o hrană complexă cu suplimente alimentare care mi-ar lua doar cateva secunde să le înghit. Au fost multe momente în care am lucrat fără întrerupere, uitând că mai am nevoie și de combustibil… totul până când am ajuns la capătul puterilor.
… și atunci mi-am (re)găsit echilibrul în bucătărie!
La început am mâncat forțat. Mai târziu, fiind în plin proces de renovare, mi-am dat seama că sunt soție și mamă, și totodată mi-am amintit cât de mult iubesc să gătesc și cât de bine îmi iese.
Așa am ajuns să mă îndrăgostesc de raioanele cu ustensile de bucătărie din Carrefour și Kaufland, de unde nu se poate să plec fără a alege măcar un produs nou. Au fost momente când nici nu aveam bucătărie, când mă chinuiam să spăl vasele în lighean și luam, ca în studenție, mâncare de la mama sau de la soacră-mea. Totuși, cumva am găsit o modalitate de a-mi improviza un colț pentru hrană și sănătate.
Așadar, uite care sunt cele 13 accesorii pe care eu le consider indispensabile chiar și când nu ai cea mai grozavă bucătărie:
1. Set de farfurii – adânci și întinse
Îmi amintesc și acum… când ne-am mutat singurei și am început renovările. Aveam două castroane și două farfurii întinse, culese de pe la părinți. Niciuna nu era din set cu cealaltă. Dar nu conta. Măcar aveam din ce mânca. Încet, încet, am devenit mai pretențioși. Am început să avem musafiri și am considerat că două farfurii nu ne mai sunt suficiente. Așa că ne-am cumpărat un set complet de farfurii. Și acum îmi tresare inima de bucurie când îmi amintesc. Primul meu set de farfurii. Prima confirmare că am cui să ofer iubire prin mâncarea mea!
2. Castroane
Din punctul meu de vedere castronul este cel mai util element dintr-o bucătărie: îl poți folosi ca suport pentru aproape orice. De la servirea supelor, la pregătirea sosurilor și a omletei, castronul este un partener de nădejde, indispensabil oricărei bucătării!
3. Bol de salată termorezistent
De fapt, orice fel de vas termorezistent este grozav! De ce? Pentru că acestea sunt incredibil de practice. Pot fi utilizate atât pentru servire, cât și pentru a preparare.
4. Tacâmuri
Am să vorbesc aici generic despre tacâmurile de bază: linguri, furculițe, cuțite, lingurițe. Am încercat să înlocuim cuțitele de servit, clasice, micuțe, cu orice altceva… și nu a funcționat. Au fost momente în care din cauza lipsei bucătăriei am fost nevoiți să comandăm mâncare și să folosim tacâmurile din plastic. A fost frustrant. De atunci m-am învățat ca inclusiv atunci plec în vacanță să iau cu mine tacâmuri adevărate, să nu mă bazez pe ce găsesc.
5. Un tocător
Minim. Mereu mi s-a părut amuzant cum în diverse zone ale țării acest obiect deosebit de util poartă denumiri atât de diferite. Unii îi spun fund (când am auzit prima dată spunându-mi-se: „dă-mi și mie, te rog, fundul”, recunosc că am fost puțin nedumerită). Alții îl numesc cărpător. Pentru alții este crăpător. Nu în ultimul rând – ce-i drept, mai rar – am auzit să fie numit scândură, placă, butuc, mărunțitor și chiar zdrobitor.
Oricum l-ai numi, vorbim despre același tocator: un obiect incredibil de util, indiferent că vrei să tai salam pentru pizza, să mărunțești zarzavatul pentru ciorbă sau să feliezi cartofii.
6. Un polonic
L-aș fi inclus la tacâmuri, dar nu e chiar așa. Dacă ești doar în tranzit și ai nevoie de câteva ustensile de bucătărie pentru a trece cu bine de o perioadă, atunci s-ar putea să nu ai ce face cu un polonic. Dacă, însă, te pregătești să te muți într-o casă nouă unde ai o bucătărie funcțională și îți faci lista de cumpărături, atunci este obligatoriu să treci și minim un polonic pe listă. De ce zic minim? Pentru că eu în momentul de față am ajuns să am vreo 3. Și fiecare are utilitatea sa: am unul principal pentru supe și ciorbe (mare), mai am unul mic pentru salatele de fructe și creme diverse, și mai am încă unul mediu, pentru pus în borcane (mai ales dacă prepar compoturi sau dacă vreau să iau la mine mâncare).
7. Un curățător pentru legume
Aici părerile sunt atât de împărțite… încât îmi este chiar greu să îți spun care ți s-ar putea potrivi mai bine. Totuși, trăind de-a lungul timpului, atât cu femei cât și cu bărbați, am observat că bărbații au tendința să prefere acest model vertical de curățător:
În timp ce femeile îl preferă pe acesta (orizontal):
La un momentdat Luci îmi spunea că eu nu sunt în stare (pentru că aceasta este realitatea, chiar nu sunt) să îl folosesc pe cel vertical, întrucât tehnica este similară briceagului (sau chiar briciului). Trebuie să împingi, nu să tragi (sau ceva de genul). S-ar putea să aibă dreptate (și s-ar explica prin ADN), cum în egală măsură s-ar putea să nu aibă dreptate. Tu ce crezi? Pe care îl folosești de obicei?
8. Cană gradată
Unii au înlocuit cana gradată cu un cântar electronic de bucătărie. Eu, personal, rămân la clasicul instrument de măsură, mai ales pentru că fac adesea creme și budinci, unde am de măsurat lichide. Recunosc că de cele mai multe ori măsor „ochiometric” sau folosind instrumente „tradiționale” de măsură, precum: căni, linguri, șamd. Și e ok. Dar sunt și situații când câteva grame sau câțiva mililitri pot face diferența între un preparat gustos și unul tăiat sau bun de aruncat.
9. Răzătoare
Eu mereu am fost adepta răzătoarei tip container. E utilă în orice situație. Am mai avut și alte tipuri, dar de cele mai multe ori am ajuns să îmi dau degetele pe ea. Chiar și când aveam protecție pentru degete, mă irita faptul că trebuia să folosesc instrumentul într-o poziție orizontală… când m-am obișnuit cu răzătoarea să stea dreaptă!
10. Palete
Aș fi spus paletă, dar și aici, ca la polonice, avem nevoie de mai multe: dacă ai tigaie teflonată nu ai ce căuta cu o paletă metalică. Dacă ai ingrediente mai voluminoase, nu ai ce căuta cu o paletă siliconată. Mai există și paletele din plastic sau din lemn. Toate sunt ieftine și tuturor le vei găsi utilitate în bucătărie.
11. Oale și cratițe
În familia mea este o tradiție, aparent, să ai cât mai multe oale. Cât am stat fără bucătărie, aveam vreo două (una de la mama și una de la soacră-mea)… pentru orice eventualitatate (cum e românu’). Mai târziu, cât așteptam să terminăm de renovat și ne-am mutat în chirie, am început să primesc și mai multe. Apoi am simțit și eu nevoia să îmi mai cumpăr (că doar aveam musafiri și nu puteam să nu fac o ciorbă veritabilă de perișoare în oală de 16 litri!)
Când, în sfârșit, ne-am mutat la noi acasă, primul lucru pe care l-am primit cadou din partea alormei a fost un set complet de 12 oale. La câteva zile a venit și cadoul de casă nouă din partea socrilor: încă un set de 6 oale. În prezent am ajuns să fac comandă în mod deosebit de un dulap pentru oale! :)) Nu zic că ai nevoie de atâtea, dar de una pentru ciorbă și una pentru felul doi tot ai nevoie.
12. Tigăi
Aici pot recunoaște că mi-aș fi dorit să am același noroc ca la oale. Oriunde ai fi, câtă vreme ai posibilitatea să gătești (fie că ai o bucătărie adevărată sau una improvizată), ai nevoie de minim o tigaie. Măcar pentru ouă și cartofi prăjiți. Eu recomand să fie din teflon. Dacă ai alte preferințe sau recomandări, le aștept cu drag în comentarii.
După ce treci de perioada studenției sau a renovărilor (sau ce o fi perioada prin care treci, care te ține fără o bucătărie adevărată), cu siguranță vei ajunge să îți iei minim încă 3 tigăi: una pentru clătite, una gril pentru bugeri sau grătar și una ceramică. Apoi, dacă ești ca mine sau ca femeile pe care le-am mai întâlnit eu, ajungi să ai colecție de tigăi.
13. Căni
Doamne, nu cred că le-am pus pe locul 13! De fapt, sinceră să fiu, am uitat de ele. Dar știi cum e, în viața de zi cu zi… nici măcar la spital nu te poți duce fără o cană după tine. Decât să îți activezi sensibilitatea dentară în contact cu obiectele metalice din care se servesc lichidele în spital, mai bine ai cu tine mereu o cană pentru ceai. Cana și lingura sunt de ținut în geantă mereu! :))) Și, în timp, nu vor mai fi doar căni: vor fi căni de colecție de la diverse promoții, căni cu mesaje de la persoanele iubite, căni cu sigla de la lucru… și acele căni pe care ți le-ai ales tu pentru că se potriveau perfect cu decorul bucătăriei și cu restul accesoriilor. Știi ce zic?
Acestea sunt cele 13 accesorii de bază ce nu trebuie să îți lipsească nici măcar când nu ai o bucătărie adevărată. Sigur, că se mai pot adăuga o grămadă de alte ustensile… dar acelea sunt opționale. Chiar și paharele sunt un moft, atunci când ai nevoie să fii cât mai practic și nu îți permiți să faci prea multe cioburi.
Poate stai în cămin. Poate stai în gazdă. Poate pur și simplu nu ți-ai construit încă o bucătărie sau pornești acum de la zero. Oricum ar fi, sper ca materialul meu să îți fi fost util!
Sursa foto: facebook.com/romania.ambition/, facebook.com/dajarmagazin.ro/, dajarmagazin.ro
Articol scris pentru Spring Superblog 2020. Sponsor: dajarmagazin.ro
Am făcut o pasiune pentru căni, tot cumpar din cauza modelului dragut si folosesc doar una.
Trebuie sa recunosc ca imi plac accesoriile de bucatarie si am multe cani, boluri si alte minuni chiar daca pot spune ca am depasit cu mult ceea ce aveam efectiv nevoie.
Ai umor… si o colectie de oale! Dar sunt sigura ca iti sunt foarte utile!
Cred că am toate tipurile posibile de căni. Mereu mi-au plăcut și încă achiziționez căni, chiar dacă am casa plină 🙂 tot găsesc diverse modele drăguțe.
Evident ca toate aceste produse sunt absolut necesare dintr-o bucatarie sau iti usureaza foarte mult munca si reusesti sa termini mult mai repede sau sa faci mancarea mult mai gustoasa
Pasionată de gătit, mi-am dotat bucătăria cu tot ce e mai bun și util. Am făcut o treabă bună la început de drum, după 5 ani încă le folosesc pe toate și nu am mai adăugat decât câteva boluri, tigăi pentru că unele s-au deteriorat în mașina de spălat vase.