Femei vs. Bărbați: Care este ritualul de relaxare al fiecăruia?

relax
Reading Time: 8 minutes

Ne-am obișnuit atât de mult să stăm conectați la orice încât nici nu mai știm ce este aceea relaxare. Până nu de mult, când eram întrebată cum mă relaxez, înșiram zeci de activități care pentru corpul meu însemnau tot muncă.

Mulți dintre noi ne simțim vinovați atunci când ne permitem un moment de relaxare. Așa am fost crescuți: să fim mereu în priză, să avem în permanență responsabilități și să nu stăm.

„Este greșit să te joci! Îți strică ochii! Îți distruge creierul! Mai bine ai citi și tu o carte!”

Sigur ai auzit și tu asta măcar o dată. Poate în copilărie. Nu știu.
Eu, personal, am auzit atât de multe mame utilizând acest îndemn încât am ajuns să analizez foarte profund fenomenul.  Am studiat modul în care se relaxează diverse femei și diverși bărbați, numai pentru a ajunge la următoarele concluzii:

Suntem diferiți

Nu este nicio noutate. În funcție de modul în care am crescut și de credințele familiei noastre raportate la muncă și la nevoia de timp liber, acceptam tot mai puțin relaxarea ca pe o nevoie, și nu ca pe un moft.

Femeile și relaxarea

Sursa foto: shutterstock.com

Foarte multe dintre noi nu ne permitem să ne relaxăm numai pentru că simțim că facem ceva greșit. Ne este frică să nu „pierdem timpul”, să nu rămânem în urmă. Iar când, în sfârșit, ne arătăm nouă înșine iubire și …stăm, riscăm să ne simțim vinovați. Suntem obișnuite să avem mereu ceva de făcut.

Vorbeam ceva mai devreme cu Ionuț (piticul meu de 5 ani)… Mi-a cerut să ieșim până la supermarket și i-am promis că o vom face când termin treaba. Atunci el a oftat și, cu un glas foarte sincer, dar stins a spus: „of… dar treaba ta nu se termină niciodată”.

Atunci am realizat câtă dreptate are. Noi, femeile, avem tendința să găsim mereu ceva de făcut. Mereu apare ceva.

Principalele moduri de relaxare ale unei femei

Totuși, majoritatea femeilor pe care le-am studiat au câteva moduri principale de relaxare. Acestea includ:

Facebook / Rețele de socializare

femeile si ritualurile de relaxare
Sursa foto: shutterstock.com

Pentru cele de la generația mea în sus, facebook-ul este o metodă eficientă de relaxare. Aduce mai aproape prietenele, permite urmărirea persoanelor cunoscute (stalking) și oferă și ceva resurse de divertisment. În plus are marele avantaj că poate fi accesat de oriunde. Tineretul s-a mutat de pe Facebook pe Instagram, Snapchat, Tik Tok și alte rețele unde noi, părinții lor, nu prea avem ce căuta (că ne depășesc sau nu ne atrag);

Joculețe

jocuri pe telefon pentru femei
Sursa foto: apps.goodereader.com

Candy crush, home design, Nikki dress up, Choices. Habar nu am. Lista poate continua la nesfârșit. În cazul femeilor jocurile sunt preponderant anexate rețelelor de socializare. Sunt jocuri ușoare care se pot juca de pe telefon. Mai rar necesita un sistem de operare complex.

Seriale, filme, emisiuni

Sotii disperate
Sursa foto: pinterest.com

Intră aici și telenovelele, respectiv emisiunile de tip bârfă și știrile. Femeile sunt mult mai pasionate de reality show-uri, seriale și cancanerii decât bărbații.

Vorbit la telefon

de vorba la telefon sau video femeie
Sursa foto: 123rf.com

Chiar și acum când toată lumea conversează via text, femeia tot se simte mai bine dacă vorbește direct. Este mult mai relaxant să gândească direct, în timp ce vorbește. Plus că vocea caldă a interlocutorului îi dă sentimentul de apartenență și de liniște. Multe femei depășesc frica de singurătate stând pur și simplu în telefon cu o persoană dragă. Asemnea copiilor, femeile au nevoie de protecție. Și o primesc adesea printr-o conversație telefonică prelungită.

Ieșiri cu prietenele / Shopping-ul

femei la cumparaturi relaxare
Sursa foto: freegreatpicture.com

Poate că ați fi tentați să credeți că această categorie ar fi trebuit să se afle mai sus în top, dar nu este chiar așa. Femeilor le place să facă shopping, dar stau mai mult pe facebook și pe jocuri. Chiar și când se relaxează la un suc cu prietenele mai verifică din când în când telefonul pentru a se simți liniștite. Poate nu acceptăm, dar este un gest reflex care are menirea de a ne duce într-o așa zisă „zonă de confort”, ne detensionează și ne oferă un plus de energie.

Citit (Lectură)

relaxare femei
Sursa foto: pinterest.com

Deși femeile declară mult mai des decât bărbații că preferă lectura ca mijloc de relaxare, adevărul este că decât un procent foarte mic din femeile pe care le-am observant chiar asociază cititul – relaxării. Sigur, dacă adăugăm lecturarea articolelor online… atunci cred că ajungem ceva mai sus în listă. De multe ori cititul este văzut tot ca o muncă. Dacă citesc pentru a învăța, este posibil să nu mă relaxez, nu?

Baie caldă cu sau fără spumant și săruri minerale: adevăratul ritual de relaxare!

Sursa foto: pinterest.com

Abia acum vorbim cu adevărat (din punctul meu de vedere, cel puțin) despre un ritual de relaxare. Până acum am avut activități.

Cu toate că femeile se deconectează mai rar, ele au moduri mai speciale de a-și construi oaza de liniște. De fapt, nici măcar atunci nu putem spune că este „liniște” (privită ca absența sunetului), ci mai degrabă vorbim despre un ansamblu de zgomote aflate într-o armonie perfectă: se aude ropotul apei curgânde într-un haos atât de melodios, acompaniată de muzica ambientală extrem de plăcută, transmisă cu multă acuratețe printr-un set de boxe Spacer instalate cu măiestrie în baie (eu, personal, am pus în baie un bec cu lumina ambientală și boxă Bluetooth special pentru a-mi respecta acest ritual de relaxare), dar orice boxă Bluetooth Spacer este perfectă.

Lumânărele, spumant, bețișoare parfumate… totul trebuie să fie perfect.

Nu am întâlnit încă niciun bărbat care să își pregătească un astfel de moment de relaxare (mai am timp să cunosc)… dar am întâlnit bărbați care au fost supuși acestor tratamente din partea iubitelor… și au fost plăcut surprinși. De fapt, dacă îmi aduc bine aminte și în Friends a fost un episod în care Monica îi pregătea baia în acest fel lui Chandler. Hee hee.

Meditație / rugăciune

Sursa foto: pinterest.com

Și acum vorbim despre o formă de relaxare adevărată, conștientă. Tot mai mulți reprezentanți ai ambelor sexe sunt înclinați spre meditație și rugăciune. Teoriile energetice atrag extrem de mulți adepți, așa că nu este de mirare că avem tot mai multe centre de Yoga/meditație, extrem de multe biserici… și înregistrări pe Youtube cât cuprinde.

Totuși, femeile neputând ignora atât de ușor vocile din cap (considerabil mai multe și mai neliniștite decât ale bărbaților), sunt mai înclinate spre rugăciune: acea meditație în care stai de vorbă cu Dumnezeu/conștiința ta.

Cum se relaxează bărbații

barbati relaxare
Sursa foto: pinterest.com

Bărbații au mai mare nevoie de spațiul lor. În consecință sunt mai obișnuiți decât femeile să se relaxeze, indiferent că le convine sau nu celor din jur. Încă din cele mai vechi timpuri ei au avut sarcini stabile de făcut, după care se relaxau. Nu mai voiau să știe de nimic. Se așezau în fața focului și își pierdeau privirea printre flăcări.

Bărbații chiar știu să își facă vocile din cap să tacă și au nevoie să fie lăsați să le facă să tacă. Dacă le păstrează active atunci devin iritabili, agresivi, frustrați și necooperanți.

Televizorul

Sursa foto: pinterest.com

Al Bundy – celebrul protagonist al serialului american „Married with Children”, care în mare parte a marcat generațiile `80-`90 – exprimă cel mai autentic nevoia simplă și comună a bărbatului de a se relaxa după o zi obositoare.

În altă ordine de idei, și renumitul autor Allan Pease a descris nevoia bărbatului de a se pierde în lumina televizorului (în cartea „De ce bărbații se uită la meci și femeile se uită în oglindă”). Este un gest firesc. Este echivalentul băii cu spume a femeilor. Televizorul (indiferent ce ar rula pe el) funcționează pentru bărbați ca un tampon. Orice rău din ziua respectivă este oprit acolo.

Este interesant, totuși, cum am identificat 2 moduri principale în care bărbații se relaxează în fața televizorului:

1. Privind programe care nu îi stimulează intelectual (de regulă îi distrează):

Mulți bărbați sunt sătui de acțiune (mai ales bărbații care lucrează fizic sau care interacționează foarte mult cu publicul), așa că preferă să se uite la seriale amuzante sau la emisiuni în genul „Las Fierbinți”, care satirizează societatea, oferindu-le astfel o oarecare satisfacție…

2. Privind programe care îi stimulează intelectual (prin informații):

Bărbații nu comunică prin emoții (cum fac femeile). Ei au nevoie de informații. Și chiar dacă operează cu informații în permanență, acestea tot continuă să îi relaxeze. Așa se face că emisiunile de pe Discovery sau History Channel sunt extrem de relaxante pentru mulți bărbați. La fel și filmele istorice și cele de acțiune.

Pe mine, personal, mă fascinează să văd cât de proactivi și de relaxați devin unii masculi în momentul în care se uită la niște „pletoși” cum făuresc arme (zic eu… dar și bărbatul din mine soarbe „Arme născute din foc” cu aceeași pasiune).

Jocuri

Sursa foto: freepik.com

Bărbații nu se joacă precum femeile: 5-10 minute pe telefon, apoi trec mai departe.

Bărbații sunt pasionați de jocuri. Ei au nevoie să se joace pentru a se relaxa. Dar nu 5 minute. Asta este de-a dreptul iritant pentru ei.

Bărbații au scaune speciale pentru așa ceva: scaune gaming cât se poate de comode. De fapt este extraordinar de important ca ele să fie comode, că de multe ori îi uită sfinții în ele.  

Am crescut cu doi frați, un tată și o gașcă de prieteni … în care eu eram singura fată.

Întâlnirile femeilor sunt pentru discuții. Întâlnirile băieților sunt LAN party-uri: de NFS/Counterstrike – 3 ore, World of Warcraft / Diablo / League of Legends aka LOL /  Dota – 4-5 ore, San Andreeas, Poker, Stronghold … acestea sunt doar jocurile alormei. Lista continuă la nesfârșit.

Femeile au hăinuțe… bărbații au haine. Femeile se uită la comedii romantice, bărbații se uită la crime. Femeile au joculețe, bărbații au jocuri. Suntem diferiți. Și asta ne face speciali.

Citit

barbat citind
Sursa foto: pinterest.com

Până și aici există o diferență foarte mare între lecturile pe care pe preferă bărbații și femeile, pentru ritualurile de relaxare. Femeile citesc romane siropoase (beletristică). Bărbații citesc romane polițiste sau cărți istorice. Femeile citesc știri despre vedete, bărbații citesc informații despre bursă ori… bancuri!

Alte ritualuri de relaxare comune

Și totuși există și ritualuri de relaxare care ne prind pe toți:

Hobby-uri

Sursa foto: fiverr.com

Știu că multe din cele de sus pot părea mai degrabă hobby-uri decât ritualuri de realxare… dar adevărul este că la un anumit nivel hobby-ul asta înseamnă: obținerea liniștii într-un mod organizat.

Acum, că femeile sunt mai orientate spre grădinărit și bărbații spre meșterit pe la mașini… este deja altceva. Totuși, când vine vorba despre aceste activități, ele sunt oarecum androgine. Sunt universale. Când ne relaxăm printr-o activitate, uităm de gen. Ne bucurăm, pur și simplu.

Plimbări

Barbat si femeie la plimbare - ritual de relaxare
Sursa foto: pinterest.com

La fel ca în cazul categoriei anterioare, plimbarea devine terenul comun al celor două sexe. Când chiar ne dorim să respirăm, să fim conectați la natură, să fim prezenți și totuși să fim liberi… plimbarea este limbajul comun. Indiferent că ești bărbat sau femeie, o plimbare pe malul mării nu te poate lăsa rece, așa-i?

De curiozitate, pe tine ce te relaxează?

Material realizat pentru Spring Superblog 2020. Sponsor probă: Spacer.ro

About Author

9 thoughts on “Femei vs. Bărbați: Care este ritualul de relaxare al fiecăruia?

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect:

%d