TABU: Psihologia sexului – Strică sau NU creierul?

Relationship. Lovely couple in bed
Înainte de a vorbi despre acest subiect tabu, vreau să îți spun o poveste – dacă îmi permiți:
Am crescut într-o familie normală, la fel ca majoritatea milenialilor, în care mama purta cu sine valorile morale și creștine ale castității, în timp ce tata avea o viziune mult mai libertină și mai… permisivă (atunci când venea vorba despre sex). Multă vreme crezul meu personal a fost „ține-o închisă că nu-ți cere de mâncare” și pentru asta sunt extrem de recunoscătoare mamei. Am fost ferită de multe probleme de sănătate și chiar psihologice care vin odată cu începerea precoce și haotică a vieții sexuale.
Multă vreme am fost atât de pudică încât îmi acopeream ochii atunci când vedeam o imagine ce prezenta nuditate… și mi-am negat profund nevoile și reacțiile fiziologice normale, considerând că aș păcătui dacă aș da curs reacțiilor interne. În primul an de facultate (medicină) am lipsit de la seminarul în care s-a predat sistemul reproducător, tocmai pentru a evita înfruntarea unei realități de care fugisem toată viața. Cam atât de pudică eram…
Sexul NU trebuie să fie un subiect TABU… după 18 ani!
Motivul pentru care m-am deschis mai sus față de tine este că aș vrea să știi că mesajul acesta vine din partea cuiva care înțelege pe deplin orice fel de mentalitate. De asemenea, vreau să știi că am încredere în tine!
Prima mea discuție deschisă despre sex am avut-o la puțin timp după ce am împlinit 18 ani… cu … TATA! A fost cel mai jenant moment din viața mea, și totuși cel mai constructiv.
În trainingurile pe care le țin adolescenților sunt adesea întrebată despre sex… și cred că ei merită să știe adevărul. Trebuie să știe din timp că o viață sexuală responsabilă este extrem de importantă, atât pentru fizic, cât și pentru psihic (de fapt, mai ales pentru psihic!). Din acest motiv, deși consider că este bine ca aceste discuții să aibă loc cât mai devreme, susțin cu multă rigoare faptul că fiecare persoană ar trebui să aștepte cel puțin până la 18 ani pentru a-și începe viața sexuală.
… dar despre asta voi vorbi cu siguranță într-un material viitor (cel mai probabil un vlog).
Așadar, recomand acest articol persoanelor de peste 18 ani care sunt pregătite să își spargă tiparele și preconcepțiile despre sex!
Citește și: Nu cumva Legea noastră judecă pe om, dacă nu-l ascultă mai întâi și nu știe ce a făcut?
De la sex pentru procreere la sex de plăcere

Acum că am stabilit aceste detalii, putem vorbi puțin despre ceea ce reprezintă sexul în momentul de față în lume. Foarte multe femei au fost crescute fiindu-le cel puțin rușine de subiect, în timp ce tot mai mulți bărbați moderni au descoperit de la o vârstă precoce pornografia, „dându-și voie” să se descopere/exploreze.
Tocmai datorită acestor diferențe de mentalitate și de creștere se ajunge mai târziu la o incompatibilitate între parteneri. Multe relații se destramă pentru că partenerii nu comunică… mai ales în dormitor! Sexul este privit adesea ca un fel de „armă a femeii”, cu care își poate șantaja bărbatul. El, pe de altă parte, își manifestă frustrarea înșelând.
Cam acesta este tiparul pe care îl avem în lume. Aceasta este preconcepția clasică pe care o știm toți.
Realitatea este că, în timp ce străbunicii noștri făceau sex pe „principiul creștin”, păstrând în minte misiunea nobilă de a aduce pe lume copii, în ziua de astăzi prea puțini români (cel puțin) mai au această mentalitate.
Iar realitatea este că…
Și femeile se gândesc la sex (aproape) la fel de mult ca și bărbații!
De când femeia s-a emancipat și și-a permit să gândească, să simtă și să se exprime liber… a reușit să accepte și faptul că deține aceleași instincte ca un bărbat.
Un studiu realizat de Fisher, Moore și Pittenger (2012) și explicat în revista Psychology Today sugerează faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 18 – 25 ani se gândesc aproape la fel de mult la sex, indiferent de gen. Mai mult, ținând cont de faptul că suntem diferiți, era normal ca în anumite cazuri femeile să aibă chiar mai multe gânduri de acest fel decât bărbații!
Sexul în… creier!

În articolul despre cum funcționează creierul vorbeam printre altele și despre sistemul limbic, cu principalele sale elemente: hipocampul, amigdala și hipotalamusul.
Ei bine, comportamentul sexual, deși reglat în diferite părți ale creierului, își găsește o importanță deosebită în creierul emoțional (hipotalamus). Practic, hipotalamusul este responsabil de supraviețuirea pe termen scurt și pe termen lung a corpurilor noastre și, prin urmare, de viabilitatea speciei.
Amigdala, pe de altă parte, este responsabilă de avertizarea noastră cu privire la orice schimbare care poate apărea în mediu și este asociată cu excitarea sexuală. Astfel, în timpul excitației sexuale corpurile noastre prezintă aceleași semne ca în situația în care viața ne este pusă în pericol: apare tensiune musculară, ritmul și tensiunea cardiacă vor crește brusc, apar dilatația pupilară și transpirația.
Mai departe, orice stimul plăcut va activa nucleul accumbens. Totodată, în timpul excitației sexuale este secretat hormonul numit dopamină – un mesager neurochimic asociat plăcerii și recompensei. Acesta spune nucleului accumbens că a fost distractiv și că vrea să se repete.
Așadar, de aici întregul organism capătă o stare de bine, este revigorat și învață să își controleze mai bine mișcările, prevenind multe afecțiuni, printre care și boala Parkinson…
Sexul este bun pentru creier!
Multă vreme am crezut, bazându-mă pe ceea ce auzeam de la bătrâni, că sexul distruge creierul. Da, pentru persoanele sensibile sau cărora le lipsește echilibrul în viață, el poate deveni un viciu și, în consecință, poate fi cerut în exces pentru a compensa restul lipsurilor din creier (tocmai prin faptul că în timpul actului sexual de orice fel se schimbă neurochimia creierului). Cu alte cuvinte, exact la fel ca și alcoolul, tutunul sau drogurile, sexul în exces sau prea fantezist poate fi addictive (tocmai pentru că îți dă o stare de bine, și oricine vrea să se simtă bine… nu?).
Totuși, ceea ce nu iau în considerare persoanele care se opun plăcerilor intime, este faptul că atât în situația femeilor, cât și a bărbaților, stimularea sexuală de orice natură intensifică activitatea cerebrală referitoare la emoții și la durere. Altfel spus, sexul ne ajută să devenim mai sensibili, mai toleranți la durere fizică și psihică și să procesăm mai ușor evenimentele din jurul nostru (știi vorba aceea populară… „este nefu…”. Știau bunicii noștri de ce spuneau asta).
Sexul este, de asemenea, bun pentru creier în măsura în care în timpul excitației sunt secretați pe lângă dopamină, o serie de alți hormoni, precum: oxitocina care are rolul de a relaxa atât creierul cât și întregul organism, reducând nivelul de cortizol (asociat stresului). Persoanele care suferă de boli cronice vor observa astfel că scapă și de durere! Tot acum sunt secretate și endorfinele – alți hormoni responsabili de ameliorarea durerii și inducerea bunei dispoziții.
Așadar, contrar mitului popular… mai ales atunci când te doare capul este indicat să faci sex!
Nu în ultimul rând, detensionarea sexuală te ajută să scapi de insomnii, îmbunătățind totodată calitatea somnului.
Sexul îmbunătățește funcțiile cognitive
Asta înseamnă că odată cu înaintarea în vârstă el devine din ce în ce mai benefic! Secreția hormonală are rolul de a crește imunitatea, a îmbunătăți memoria și a reduce declinul cognitiv.
Nu în ultimul rând, un studiu publicat în Royal Society Open Science sugerează faptul că sexul întârzie instalarea menopauzei și reduce simpomele neplăcute ale acesteia!
Așadar, te voi lăsa pe tine să îți tragi propriile concluzii.
Stai pe aproape. Mâine vom stabili dacă jucăriile sexuale sunt bune sau rele!
Sursa foto: freepik.com
Felicitările mele, Grațiela! Ca de obicei, ai pus punctul pe i. După o anumită vârstă sexul nu mai trebuie să fie privit drept un tabu, o rușine chiar. Ar trebui să ne scuturăm de prejudecăți și să renunțăm la falsele mituri legate de sex! (Bine, asta nu înseamnă că trebuie să-l lăsăm să devină un viciu).
Îți mulțumesc frumos!
Ma bucur ca ai abordat acest subiect. Toti ar trebui sa o facem. Consider ca sexul nu este un subiect TABU. Cu cat eviti sa vorbesti despre acest subiect, cu atat mai mult complici lucrurile.
Bine zici!! ❤️🤗
Chiar mi-a facut placere sa citesc articolul tau si ma bucur ca ai abordat acest subiect. Cred ca a venit momentul ca societatea romaneasca sa nu mai fie atat de pudica in ceea ce priveste sexul si educatia sexuala. Sa ai o saptamana cat mai frumoasa!
Mulțumesc frumos!! Asemenea iti doresc ❤️🤗
Mi a placut modul in care ai abordat subiectul, desi trebuie sa recunosc ca nu mi sta in fire sa vorbesc despre asa ceva, fiind mai pudica de fel, acest articol nu m a facut deloc sa ma simt stanjenita.