7 Sfaturi pentru a face o relație la distanță să funcționeze

Reading Time: 6 minutesO relație la distanță reprezintă o provocare căreia majoritatea nu îi facem față. Cu toate acestea, ea nu este imposibilă. Atâta timp cât se bazează pe iubire și reciprocitate, are toate șansele să se transforme într-o poveste superbă.

Cum să treci peste greutățile unei relații la distanță
Reading Time: 6 minutes

O relație la distanță reprezintă o provocare căreia majoritatea nu îi facem față. Cu toate acestea, ea nu este imposibilă. Atâta timp cât se bazează pe iubire și reciprocitate, are toate șansele să se transforme într-o poveste superbă.

Nu zic că este ușor, iar dacă tu te afli într-o astfel de situație vreau să știi că ai toată admirația mea că, în ciuda zvonurilor și descurajărilor tuturor, ai decis să lupți pentru relația ta. Așadar, special pentru tine am realizat această listă cu sugestii din experiența personală și din ce am mai observat la oamenii cu care lucrez (plus studii…):

Privește relația la distanță ca pe o oportunitate

De foarte multe ori oamenii ajung să intre în conflict tocmai pentru că petrec prea mult timp împreună. Dacă ești una din acele persoane posesive care ar vrea să facă totul cu persoana iubită, privește această încercare ca pe o oportunitate.

Ai șansa să te descoperi mai bine, să te cunoști, să îți faci prieteni noi și să investești în tine. De multe ori distanța te ajută să îți dai mai bine seama ce anume iubești la celălalt și ce trezește mai bun în tine. Plus, așa înveți să apreciezi timpul petrecut împreună mai mult, vei putea avea o carieră fără piedici (pentru că nu vei căuta orice scuză să termini munca mai repede pentru a ajunge la el/ea) și vei putea investi în tine.

Mai mult, eu sunt de părere că uneori „mai răruț e mai drăguț”. Dacă te consolează în vreun fel, consider că decât să împarți aceeași intensitate a iubirii pentru 24 ore, mai bine o stochezi pentru ca atunci când veți fi împreună să petreceți timp de calitate. Ai ocazia să folosești timpul petrecut împreună strict ca pe o ocazie de a da 100% pentru a fi fericiți în prezent, și nu pentru a dezbate problemele și rutina cotidiană.

Stabiliți niște reguli de la început, pentru a nu avea așteptări nerealiste

Este extrem de important ca amândoi să stabiliți o serie de reguli de la început. E bine să știți la ce să vă așteptați pe parcursul acestei relații. De exemplu, discutați despre nivelul de implicare, despre viziunile comune, dacă există sau nu exclusivitate.

Se prea poate ca tu să crezi ceva și partenerul altceva. Atâta timp cât ai așteptarea ca el să „se prindă” fără să îi comunici, relația este menită eșecului. Nu există niciun fel de relație, de nicio natură, fără comunicare. Și, într-o relație amoroasă este esențial ca aceasta să fie deschisă, fără bariere și cât mai sinceră.

Ah, și încă ceva, în rândul acelor reguli includeți și o finalitate. Adică da, o relație poate fi la distanță pe o perioadă determinată sau nedeterminată. Dar în general nu încurajez relațiile în care nu sunt discutate aspectele de acest gen pe termen lung (măcar să se știe că există o țintă comună).

Stabiliți-vă un program regulat de a comunica

Îmi amintesc de momentele în care eram nevoită să plec săptămâni întregi în delegație. Îmi place foarte mult să călătoresc, să țin traininguri, să cunosc oameni din toată țara, dar seara când ajungeam în camera de hotel simțeam un gol teribil în suflet. Cu toate acestea, în timpul zilei, oricât de liberă aș fi fost, nu aveam nicio problemă… și asta pentru că știam că seara, după ce făceam un duș și îmi terminam toate rapoartele, aveam program de vorbit la telefon.

Nouă ne plăcea să stăm așa, să discutăm despre ziua noastră și despre cât de mult ne lipsim unul altuia, până când deja începeam să ațipesc.
Elementul surpriză poate fi sau nu plăcut. Dacă ești într-o ședință și partenerului i se face dor de tine, fiindcă nu aveți o rutină și ați acceptat ca lucrurile să meargă „de la sine”, adică dezordonat și haotic, atunci s-ar putea ca în loc de bucurie, să îi transmiți tensiune. Și asta să ducă la dezamăgire, neînțelegere, conflict.

Eu nu zic să nu faci surprize, ci doar să stabiliți din timp intervale în care este ok să comunicați și intervale „no, no!”. Atunci poți fii spontan/ă cât vrei, dacă știi că nu are altceva important la care să fie atent/ă.

Plus, dacă stabiliți o rutină și vă doriți să comunicați eficient, nu veți deveni un chin pentru partener. Cuvântul „rutină” în general e înțeles greșit de oameni. Rutina este disciplină, iar în relație disciplina nu duce la monotonie și plictiseală, atâta timp cât ea este stabilită de amândoi partenerii în acord și este benefică amândurora… ci duce la succes!

Nu vă fie teamă să vă exprimați dorințele intime

De fapt, cea mai mare problemă cu relațiile la distanță constă în aceea că nu vă este satisfăcută nevoia de intimitate. Suntem animale, adeseori suntem conduși de nevoile noastre fiziologice și, oricât am nega, oricât am crede că le putem veni de hac, rezultatele sunt în defavoarea noastră. Hormonii lăsați de capul lor pot face foarte mult rău atât fizicului, cât și psihicului nostru.

De la depresie, la stres, cheștere în greutate, prostată sau fibrom uterin, toate acestea sunt consecințe ale  abstinenței sexuale (vedeți mai multe pe Sfatul Medicului).

Așadar, chiar dacă știu că vor exista voci care nu sunt de acord cu mine (din varii motive), intimitatea este importantă chiar și într-o relație la distanță. Așa că, dacă vă ajută să fiți mai fericiți și să vă simțiți mai aproape unul de celălalt, nu vă sfiiți să spuneți partenerului tot ce vă trece prin cap. Vorbiți despre visele voastre intime, despre aspirații… și poate chiar stabiliți un plan pentru când vă veți revedea. Astfel, veți fi mai încântați să fiți iar împreună.

Încă ceva… aveți grijă să respectați acel plan! Oricât v-ar ocupa din timp, faceți asta pentru voi! Prioritatea la întoarcerea celuilalt sunteți voi, ca și unitate, cuplu.

Citește și: TABU: Psihologia sexului – Strică sau NU creierul?

Gândește-te de două ori înainte de a face ceva ce ți-ar putea răni partenerul, sau chiar pe tine!

Cu alte cuvinte, evită situațiile periculoase… și ambițiile. Deși aș fi fost tentată să vorbesc despre mersul în cluburi, ieșitul cu persoane pe care celălalt nu le prea tolerează, cred că dacă aceste comportamente  te caracterizează, partenerul ar trebui să știe deja… și să nu se lase afectat.

Și dacă nu ești genul… și totuși s-a ivit o ocazie, iar asta te-ar ajuta să te mai relaxezi (adică dacă TU chiar VREI asta), atunci nu văd de ce partenerul tău ar avea o problemă (din nou, vorbim aici despre relații funcționale, sănătoase).

TOTUȘI, dacă între voi lucrurile scârțâie, sau partenerul trece printr-o perioadă mai nesigură, mai dificilă, ai putea să te gândești puțin la consecințe. Și da, e vorba despre a pune în balanță – de această dată – ce vrei tu și ce vrea partenerul.

Dar, dacă relația este sănătoasă, decizia nu ar trebui să fie atât de grea. Ideea este ca înainte să faci ceva care l-ar supăra, să te oprești puțin și să verifici în interiorul tău dacă, cu adevărat, se merită… dacă asta este chiar ceea ce vrei să faci.

Faceți lucruri împreună

Îmi amintesc cum am ajuns să joc jocuri pe calculator și, mai târziu, pe telefon.

Mereu am fost atrasă de gameri… nu neapărat și de jocuri. Cu toate acestea, îmi plăcea să mă joc pentru că era cea mai bună metodă de a fi alături de ei, chiar dacă numai virtual. Simțeam că facem lucruri împreună. Spun ei pentru că am avut două relații la distanță cu gameri și, în final, m-am căsătorit cu un „gamer”.

Și acum, când suntem departe unul de celălalt, avem câteva jocuri care ne țin conectați.

Poate ție nu îți plac jocurile, e ok. Dar sigur aveți alte lucruri comune. Poate vă place să citiți… Ați putea discuta despre ceea ce ați citit sau ați putea citi împreună (!NB: Grijă la tipul de lectură și la nivelul de înțelegere al celuilalt. Nu o dată mi s-a întâmplat să îmi adorm partenerul citindu-i cărți precum Nuntă în cerla telefon. Dar chiar și așa lui îi plăcea să îmi audă vocea, în timp ce mie îmi plăcea să citesc).

Păstrează-ți atitudinea pozitivă!

Știu că asta pare cel mai greu, dar nu este deloc așa. Contează doar ce intenție ai. Amintește-ți că totuși o relație fericită înseamnă liniște, libertate și multă iubire. Amintește-ți de tot ce înseamnă partenerul tău pentru tine, ca atunci când sunteți împreună să nu vă concentrați pe lipsă, pe durere, să ai așteptări. Gândește-te că și lui îi este exact la fel de greu cât îți este ție. Așa că păstrează o atitudine pozitivă și te vei bucura de o viață mai frumoasă!

Așadar, cu puțină ambiție, cu multă iubire și comunicare, o relație la distanță poate fi și un motiv de apropiere. Nu trebuie să fii zi de zi cu un om pentru a ști că îl iubești. Nu ai nevoie să faceți totul împreună. Dacă este persoana potrivită… totul va fi mai simplu!

Apropo, ca de final, îți propun să citești un articol care să te ajute să îți dai seama dacă este, sau nu, persoana potrivită.

Mai mult, dacă vrei să citești mai multe sfaturi despre relații, inteligență emoțională și dezvoltare personală, te invit să dai like paginii noastre de facebook și să ne urmărești!

Nu uita, aștept întrebările sau mesajele tale oricând!

Cu prietenie,

Grațiela.

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: