Câtă dopamină poate secreta creierul într-un magazin de încălțăminte?

dopamina shopping therapy terapie prin shopping
Reading Time: 3 minutes

Da, ai citit bine. Un magazin de încălțăminte poate fi o sursă incredibilă de stimuli cerebrali. Acest lucru se aplică mai ales în cazul femeilor. Așa că da, terapia prin shopping funcționează, este extrem de eficientă și – de ce nu – pe gustul oricărei femei. Uneori funcționează și pentru bărbați :).

Dar, hai să îți explic puțin ce se întâmplă:

Ce este DOPAMINA și cum ne influențează?

Poate ai auzit sau chiar ai citit cartea „Dopamina” scrisă de Daniel Z. Lieberman și Michael E. Long. Sau poate că nu. În orice caz, dopamina reprezintă o substanță chimică – mai exact un neurotransmițător secretat de creier. Ea reprezintă sursa tuturor nevoilor noastre. Este ceea ce ne determină să vrem mai mult, să căutăm mai bine și să fim motivați pe sistemul „recompensă”.

Spuneam că acest hormon este legat de motivație. Ce face, de fapt, este să ne ajute creierul în formarea asocierilor dintre stimuli/activități cu plăcerea. Dacă repeți o acțiune de suficient de multe ori, păstrând o atitudine pozitivă raportată la acea acțiune, creierul tău învață că aceea este o sursă de fericire.

Altfel spus, dacă îți place să fii elegantă și să asortezi obiecte vestimentare, de fiecare dacă când vei avea de făcut acest lucru, dopamina va fi secretată și vei vrea mai mult și mai mult.

Partea bună este că dopamina nu face doar să te determine să consumi mai mult. Că dacă ar fi așa nu cred că am fi prea încântați.

Ce face dopamina să fie atât de specială este implicarea sa în multiple funcții și reacții ale corpului.

Astfel, când ești stimulat pozitiv și acest hormon intră în acțiune, corpul tău dă mai mult randament în următoarele arii:

  • Iei decizii mai ușor (ca să fac o glumă… de-asta terapia prin shopping se potrivește cel mai bine nativelor din zodia balanță – pe care le iubesc eu mult de tot, de altfel);
  • Ai o digestie mai bună;
  • Inima și circulația sangvină funcționează mai bine;
  • Rinichii funcționează mai bine;
  • Te concentrezi mai ușor asupra sarcinilor pe care le ai de făcut și reții mai ușor informațiile esențiale;
  • Procesezi mult mai ușor emoțiile și durerea;
  • Se realizează reglarea insulinei;
  • Dormi mai bine;
  • Ești mai puțin stresat.

Prea multă dopamină?

În general când ai un deficit de dopamină ești lipsit de motivație, te miști greu și nu ai chef de nimic. Poți fii trist, depresiv sau anxios. 

La polul opus, când ai prea multă dopamină te vei simți incredibil… dar numai pentru o vreme, pentru că acesta este hormonul fericirii pe termen scurt. Altfel spus, dacă depășești un anumit nivel, vei vrea mai mult și mai mult. De aici apar dependențele – este cazul drogurilor, a alcoolului și medicamentelor.

Terapia prin shopping – nivel optim de dopamină

Așa că dacă vrei să fii fericit, să îți reglezi pe un optim dopamina… poți face terapie prin shopping. Ai o zi proastă… mergi la mall și îți iei ceva.

Eu, recunosc, nu prea am timp și nici energie să fac asta atât de des… dar, uneori, măcar din când în când, mai intru pe câte un magazin online gen Modlet și visez. Îmi imaginez ce ținute aș putea pregăti pentru următorul eveniment… De multe ori nici nu cumpăr imediat… și uneori chiar și „window shopping-ul” acesta îmi dă o stare de bine. Iar când mai nimeresc și reduceri… apăi să vezi atunci bucurie!

Oricum, am fost întrebată dacă funcționează sau ce cred despre asta. Așa că am zis să răspund public: terapia prin shopping este eficientă. Inclusiv o simplă căutare și un exercițiu de imaginație poate fi suficient când ai nevoie de o doză de dopamină.

Așadar, te întreb… tu ce crezi despre asta?

Lasă-mi un comentariu.

Te îmbrățișez,

Grațiela

Sursa foto: freepik.com

About Author

2 thoughts on “Câtă dopamină poate secreta creierul într-un magazin de încălțăminte?

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: