Eșarfele și comunicarea nonverbală: 5 tipuri de eșarfe și ce spun ele despre purtător

Gratiela Vlad blogger speaker antreprenor specialist in comunicare
Reading Time: 6 minutes

Eșarfele sunt accesorii cu o amplă istorie, care au ajuns să fie din ce în ce mai populare, atât pentru rolul estetic pe care îl îndeplinesc, cât mai ales din considerente practice, pentru protecția împotriva frigului.

Există persoane care poartă foarte multe accesorii și care sunt preocupate în permanență de îmbunătățirea look-ului lor… și există persoane ca mine: cărora le plac accesoriile, le pot aprecia, dar le poartă cu zgârcenie. Și asta strict pentru că adoptă un stil minimalist care le corespunde personalității.

Totuși, există anumite accesorii care ne fac viața mai ușoară și mai frumoasă, chiar și atunci când nu ne gândim neapărat la modă. Știi tu, acele accesorii pe care le porți ca pe un must. Care te fac ceea ce ești. Pentru anumite persoane acelea pot fi accesoriile de păr, cerceii, colierul, inelele sau chiar ceasurile (cum este cazul meu). Dar, dincolo de orice prejudecată, pentru că sunt o fire practică, iubesc eșarfele. Și asta pentru că îmbină utilul cu plăcutul.

Eșarfa – ce spune prezența ei din punct de vedere al comunicării nonverbale?

Zona gâtului este asociată vorbirii. Dar știm că vorbirea – ca manifersare a comunicării verbale – nu reprezintă decât 7% din esență. Restul de 93% este acoperit de nonverbal și de paraverbal. Așa se face că de multe ori nu reținem cuvinte, dar reținem semnificații. Nu ne amintim vorbele, dar ne amintim cum arăta persoana respectivă în timp ce vorbea.

Ei bine, în comunicarea nonverbală eșarfa are un rol destul de important. Deși am crede că o folosim numai pentru că ne este frig în zona gâtului, sau pentru că răcim ușor, realitatea este că de cele mai multe ori persoanele care tind să poarte eșarfe au o nevoie puternică de a-și proteja vorbirea.

Eșarfa acționează în limbajul nonverbal ca o barieră – una chiar extrem de eficientă. Uneori simțim nevoia să nu ne expunem cele mai sincere vorbe, sau poate nu vrem să fim invadați cu părerile celorlalți… și atunci este posibil să găsim acest accesoriu extrem de util și de fascinant.

Eșarfa – manifestarea creativității

De multe ori chiar alegerea pe careo facem vorbește mult despre felul nostru de a fi. Ne acoperim centrul vorbirii – laringele – cu aceasta, dar continuăm să comunicăm: forma, culoarea, dimensiunea, nivelul de acoperire… toate spun multe despre noi. De exemplu:

Eșarfa XXL

O eșarfă XXL sa tip pătură este ideală pentru acele zile ploioase de toamnă când bate vântul rece din toate direcțiile. Dar totodată prezintă intenția purtătorului de a ieși în evidență prin altceva decât prin formele sale, corpul său, existența sa fizică. Indiferent cât de mulțumită ai fi cu fizicul tău, în zilele cât simți să porți o astfel de eșarfă simți nevoia să atragi atenția asupra personalității tale unice, asupra gândurilor și emoțiilor tale. Îți protejezi dimensiunea fizică pentru a câștiga prin cea psihică.

Sunt ușor de accesorizat…

… dar merg la fel de bine și fără niciun fel de accesoriu!

De regulă este piesa centrală a vestimentației, chiar dacă intenția este doar de a asorta.

Eșarfa scurtă, la baza gâtului, de regulă din mătase

Acest tip de eșarfă are un aer ștrengăresc, copilăresc asociat ei. Ne protejăm cuvintele, pentru că suntem doamne. Folosim aceste eșarfe atunci când mergem într-un mediu în care avem nevoie să dovedim eleganță, feminitate, jovialitate. O astfel de eșarfă spune singură despre noi că suntem frumoase și tocmai pentru că se poartă cu eliberarea pieptului, pune în evidență clavicula și trăsăturile noastre cele mai fine.

Pune în evidență clavicula, zona sensibilă, indică slăbiciune voită…

… sau vulnerabilitate!

Curiozitate: Trebuie să treci de aparențe sau „un test” pentru a-ți da voie să știi cu adevărat cine sunt.

Eșarfa lejeră cu eliberarea gâtului

Sunt specialist în comunicare, nu în modă, așa că dacă are altă denumire… îmi cer scuze. Totuși, din punct de vedere al elementelor nonverbale, un astfel de accesoriu, de dimensiuni medii (care nu face parte nici din prima categorie, dar nici din a doua) și care nu acoperă gâtul este specifică acelor persoane care sunt directe, care nu au nimic de ascuns, care spun lucrurilor pe nume. Indiferent ce părere are altcineva despre ele, în acel moment sunt deschise la comunicare, dar asta nu înseamnă că sunt dispuse să înghită orice. Nu își vor proteja limbajul dacă le vei provoca.

Poate atrage atenția asupra unei zone anume din corp…

Eșarfa uni

Acest tip este preferatul persoanelor simpliste, minimaliste, care apreciază lucrurile mărunte. În momentul în care alegi acest model știi că ești sătulă de superficialitate și de etichete. Totodată, este un mod de a accepta lucrurile așa cum sunt, fără să mai vrei să le complici suplimentar. Vrei să fii tratată ca atare, pentru ceea ce ești și nu pentru ceea ce au alții de spus despre tine.

Lasă detaliile… uită-te la mine!”

Nesiguranță: „chiar nu vreau să mă expun. Prefer să fiu orice altceva decât vulnerabilă”.

Nevoia de a se exprima, de a fi… dar și de a ascunde ceva profund. Nu trebuie nimeni să știe ce este în interior fiindcă oricum „nimănui nu îi pasă”.

A se observa eliberarea gâtului: „Nu îmi este frică să îți spun ce gândesc, dar prefer să nu vorbim despre sentimente” – acoperirea inimii.

Pe lângă elementele analizate, mai sunt multe alte mesaje pe care o eșarfă le transmite: vorbim despre culoare, material, despre modul personal de distribuție a greutății (dacă este mai lăsată pe o parte sau dacă se concentrează predominant pe zona gâtului, de câte ori a fost înfășurată în jurul gâtului, șamd). Totuși, ce este cel mai important de reținut despre purtătorii de eșarfe este aceea că au o nevoie de a comunica, au ceva de spus, indiferent că prin cuvinte sau prin orice formă de artă. O eșarfă te face mai creativă și mai vocală, chiar și atunci când crezi că tot ce vrei să faci este să taci.

Sursa foto: pinterest.com

Articol scris pentru Superblog 2019. Sponsor: Meli Melo.

About Author

1 thought on “Eșarfele și comunicarea nonverbală: 5 tipuri de eșarfe și ce spun ele despre purtător

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: