9 lucruri de care orice persoană extrem de sensibilă are NEAPĂRAT NEVOIE pentru a fi fericită

fericire Gratiela Vlad
Reading Time: 6 minutes

Foarte multe persoane din jurul tău sunt hipersensibile. Dacă obosești ușor, plângi (sau te simți afectat) des și ai tendința de a te simți neînțeles, este posibil ca inclusiv TU să fii o persoană hipersensibilă. Dacă vrei să știi exact, îți recomand să citești și Hipersensibilitatea: 13 semne că ești o persoană hipersensibilă sau să vizualizezi următorul clip:

Nu este nimic în neregulă în a fi extrem de sensibil. Ai suflet de artist, ai o gândire profundă și știi să iubești cu adevărat.

Totuși, pentru a putea ei înșiși, hipersensibilii au câteva nevoi deosebite. Citește în continuare care sunt cele mai comune 9 lucruri care asigură fericirea persoanelor hipersensibile:

1. Relații apropiate și de calitate

Sursa foto: themulberryjournal.com

Persoanele hipersensibile își doresc să aibă conexiuni profunde cu alții. Ei au tendința de a împărți oamenii în două categorii: persoane foarte apropiate și… alții. Plictisindu-se foarte ușor de cei care nu îi apreciază și nu le dau un sens (indiferent care este acesta), tind să se deprime dacă nu se înconjoară de oameni apropiați.

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că persoanele extrem de sensibile tind să fie foarte selective când vine vorba de oamenii cărora le permit să intre în viața lor. Dacă te-au acceptat și i-ai judecat, nu le-ai fost aproape sau le-ai dat orice alte motive de a simți că nu pot avea încredere în tine… vor suferi enorm și îți vor acorda mai multă semnificație decât ți-ai fi imaginat vreodată.

2. Un mod sănătos de a gestiona conflictele

Sursa foto: claritychi.com

Indiferent că ești hipersensibil sau nu, este posibil să nu îți facă plăcere să fii în conflict cu o persoană dragă. Totuși, persoanele extrem de sensibile sunt mult mai anxioase atunci când liniștea le este periclitată. De ce? Pentru că odată cu acel conflict extern evident, se naște și un conflict intern. Ei devin anxioși ori chiar depresivi pentru că au impresia că nu sunt suficient de buni, că nu merită iubirea, că nu vor fi niciodată la nivelul așteptărilor celorlalți.

Mai mult, persoanele de acest gen urăsc să facă rău altor oameni, pentru că știu din propria experiență cât este de dureros să sufere. Ei chiar înțeleg principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu face!”.

Sunt foarte empatici, din acest motiv au nevoie de un mod sănătos de a gestiona conflictele. Altfel riscă să pice în depresie.

3. Un somn bun

Sursa foto: medium.com

Nimic nu se compară cu un somn de calitate. Ba chiar cred, la un anumit nivel, că acesta este lucrul de care hipersensibilii au cea mai mare nevoie. Mintea noastră este atât de activă încât în momentul în care ne punem în pat și stingem lumina, parcă se aprinde un nou bec al minții care se consideră atât de grozav încât să soluționeze toate problemele de peste zi. Sau, dimpotrivă, de multe ori ne pune în pat și ne amintim de toate neajunsurile, de cât am greșit într-o anumită situație, de cât de răniți am fost de o intervenție, sau cum am fi putut îmbunătăți un argument.

Hipersensibilii sunt mereu activi mental. Recunoști acest tipar? Din acest motiv de multe ori principalii utilizatori ai sedativelor și ai medicamentelor pentru somn sunt… persoanele extrem de sensibile!

4. Mese regulate și sănătoase

Sursa foto: sci-bc.ca

În urma studiilor pe care le-am desfășurat am ajuns la concluzia că această hipersensibilitate reprezintă o reacție a hipotalamusului acea glandă extrem de importantă din creierul nostru care este responsabilă de multe funcții vitale – printre care și coordonarea activității digestive.

Multe persoane hipersensibile au o problemă cu regimul alimentar și, dacă nu mănâncă la timp, devin hangry (ortografiat intenționt astfel). Cu alte cuvinte, nouă când ne este foame devenim nervoși, iritați, și de multe ori nici nu știm că de aici pornește totul. Cum ne-am hrănit corespunzător, ajungem și într-un loc mai bun.

Din acest punct de vedere, este important ca persoană hipersensibilă să ai grijă de alimentația ta. Oricât ai zice că nu îți pasă și nu te afectează… nu vei putea ignora la nesfârșit durerile de stomac, nervii, agitația… și nu ar fi de mirare să ajungi, la fel ca și mine de altfel, la gastrită („pe fond nervos”) sau chiar la ulcer.

5. Un stil de viață lipsit de vicii

Sursa foto: thinglink.com

Deși majoritatea suntem predispuși la vicii, acestea ne afectează mai rău decât pe cei care nu prezintă o sensibilitate nervoasă prea mare.

De ce?

Pentru că să fii extrem de sensibil înseamnă să ai un sistem nervos extrem de activ și de receptiv. Te „iei de cap” mai ușor decât ceilalți și este posibil să ți se facă și rău mai repede.

Îmi amintesc și eu cum în adolescență încercam să las impresia că am rezistență și să epatez, atât prin consumul de alcool, cât și prin fumat. Niciuna nu m-a ținut pentru că, mai devreme sau mai târziu, am acceptat că aceste obiceiuri nu îmi fac bine.

Nu pentru că îmi spuneau ceilalți sau pentru că știam argumentele medicale, ci pentru că am acceptat să fiu eu sinceră cu mine, să trag linie și să accept că toți acești stimuli externi meniți să excite neuronii… pe ai mei îi excită prea tare. Și când nu ești tu, nu are rost…

Persoanele care au un nivel „normal” de sensibilitate se folosesc de aceste vicii pentru a deveni mai sensibile. Din acest motiv, persoanele deja sensibile și extrem de sensibile au nevoie să fie ele însele. Nu au nevoie de vicii… pentru că alcoolul în exces, fumatul sau drogurile (incluzând medicamentele aici) îi transformă. Sub masca relaxării și a liniștii, sub pretextul că în sfârșit pot fi naturale… ajung să se piardă cu totul și să se afunde și mai puternic în durere, anxietate și depresie.

6. Sentimentul că fac ceva important

Sursa foto: grapevineevaluations.com

Cum spuneam și în articolul general despre hipersensibilitate, persoanele care se încadrează în această categorie au o nevoie cruntă de semnificație. De fapt, dacă ne gândim la piramida nevoilor elaborată de Tony Robbins, cea mai importantă nevoie a noastră este cea de semnificație. Când aceasta nu este satisfăcută, viața parcă nu are sens. Știi ce zic?

7. Persoane dragi care să îți înțeleagă și să îți respecte natura sensibilă

Sursa foto: theepoctimes.com

Spuneam mai devreme că hipersensibilii au nevoie de relații importante, semnificative și de calitate… dar mai mult decât atât, au nevoie ca aceste persoane să le înțeleagă natura sensibilă, să îi accepte așa cum sunt și, cel mai important, să îi susțină și să îi iubească necondiționat.

Să fii hipersensibil este uneori greu și obositor – atât pentru tine, cât mai ales pentru ce din jur. Acesta a fost motivul pentru care mi-a fost foarte greu să am o relație sănătoasă. Dar și când suntem iubiți necondiționat, când simțim acest sprijin, știm să apreciem.

De aceea – de data aceasta dacă ești într-o relație cu o persoană hipersensibilă – știi sigur că efortul tău nu va rămâne nerăsplătit. Când „demonii emoțiilor” pleacă, dacă ai stat aproape, primești mai multă căldură și iubire decât ți-ar fi putut oferi oricine (*Nu mă crede pe cuvânt, testează!).

8. Un mediu prietenos și ordonat

Sursa foto: pexels.com

Pentru că mintea este bombardată de stimuli, un mediu prietenos și ordonat poate reprezenta o adevărată binecuvântare. Mai puțini microbi, mai puține culori de procesat și, implicit, mai puțin stres. Hipersensibilii adoptă, adesea, un stil minimalist. Și cei care obișnuiesc să locuiască în haos sunt foarte predispuși la nevroze și tristeți prelungite… și nici măcar nu au idee că obișnuindu-se cu ordinea, își vor calma și mintea agitată.

9. Un loc de refugiu liniștit, după o zi obositoare

Sursa foto: realestatevietnam.com.vn

Indiferent că ești introvertit sau nu, ca hipersensibil ai nevoie de o pauză… și de un loc liniștit în care să te retragi la sfârșitul zilei. Deoarece ai sistemul nervos extrem de senzitiv, acesta are tendința de a absorbi o cantitate extraordinară de informații, pe care le și procesează excesiv. Drept consecință, la finele zilei te simți epuizat, motiv pentru care ai nevoie de un spațiu liniștit și plăcut, de o „carapace” în care să te simți în siguranță.

Așadar, indiferent că ești o persoană hipersensibilă sau ești cu o astfel de persoană, ai putea ține cont de aceste nouă lucruri care le asigură fericirea. De multe ori o baie liniștită, cu un mediu ambiant cât mai plăcut, poate fi cel mai grozav cadou. Trebuie doar să ai încredere să îți asculți vocea interioară.

Așa că te întreb… câte din aceste „soluții pentru dobândirea fericirii” funcționează la tine? Ce ai mai adăuga pe listă?

PS: Dacă ești o persoană hipersensibilă, nu uita de grupul de suport de pe facebook.

Te îmbrățișez,

Grațiela

About Author

1 thought on “9 lucruri de care orice persoană extrem de sensibilă are NEAPĂRAT NEVOIE pentru a fi fericită

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: