Reading Time: 8 minutes

De-a lungul timpului am avut multe experiențe stranii, atât cu darurile pe care le-am oferit altora, cât mai ales cu acelea pe care le-am primit. Nu de puține ori am analizat modul în care se alege corect un cadou, ce înseamnă pentru mine și pentru ceilalți cadoul perfect și cum să fac un cadou care să placă celorlalți.

În Codul Bunelor Maniere la capitolul dedicat cadourilor scrie foarte clar că un cadou nu se cere, nu se pretinde, ci el se oferă pur și simplu, în semn de iubire și apreciere. Acum, problema cea mai mare este la nivel de mentalitate. Din momentul în care cadourile sunt impuse, ele își cam pierd puțin din valoare.   Cu toate acestea, numai pentru că știi că o persoană așteaptă cadoul tău asta nu înseamnă că nu trebuie să îți dai tot interesul să faci cea mai bună alegere. Ba mai mult, faptul de a fi nevoit să iei un cadou te poate chiar apropia de persoana căreia îi este destinat darul.

Florile nu vor fi niciodată „demodate”.. și nici eleganța!

Cum alegeam eu cadourile – Povestea mea

În liceu, la facultate și chiar mai târziu, la serviciu, eram foarte mare fan Secret Santa. Sincer, nu am știut niciodată de ce… pur și simplu îmi plăcea faptul că aveam ocazia să ofer și să primesc. Așa că de fiecare dată când venea luna decembrie eram super încântată că urma să fac cadouri…

… asta până în clipa în care trebuia, efectiv, să aleg.

Nu sunt bună la alegeri. Mi s-a spus dintotdeauna că gândesc prea mult. Și pentru o fire perfecționistă ca mine, să iei decizii cu privire la un cadou poate fi extrem de dificil. De ce? Pentru că mereu m-am stresat la gândul că darul meu nu va fi înțeles corect.

Greșeala principală pe care o faceam mereu era că luam un cadou care să mă reprezinte pe mine. Luam ceva ce îmi plăcea mie și nu țineam prea mult cont de ceea ce își dorește/i-ar fi util/ar fi pe gustul destinatarului.

Nu-mi spune că tu nu ai făcut asta niciodată sau nu faci asta, că nu te cred!

Este evident că noi acționăm din experiența noastră, nici nu se poate altfel, dar în momentul în care am învățat să nu mai las totul pe ultima clipă  (fiindcă și asta este o mare greșeală pe care o facem mulți dintre noi) și am înțeles că darul trebuie să fie despre cel căruia îi este destinat… stilul meu de a face cadouri s-a modificat mult.

De fapt, ce este un cadou?

Un cadou reprezintă un lucru care să transmită gândurile tale referitoare la cealaltă persoană. El trebuie să reprezinte relația voastră și ceea ce ai vrea să îi spui, dar nu găsești curajul/cuvintele. Din acest motiv, o lumânare parfumată scumpă sau cu o aromă naturală poate fi o idee super inspirată pentru cineva care este pasionat de aromoterapie, sau care măcar mai are așa ceva prin casă, despre care știi că practică meditația sau care, pur și simplu, ar ști să aprecieze acest obiect.

Îmi amintesc prin gimnaziu… când eram încă 100% tomboy… și am participat pentru prima dată la Secret Santa. Era o vreme grea pentru mine, când a trebuit să muncesc destul de mult pentru a face rost de cei 300.000 lei pe care îi stabiliserăm ca buget pentru cadouri.

După multă muncă, atât pentru a câștiga banii (eu am fost unul din acei copii care nu știa ce înseamnă bani de buzunar), precum și pentru a alege un cadou spectaculos în acest buget pentru persoana care îmi fusese mie desemnată, a venit și momentul adevărului: sub bradul din clasă am găsit o punguță cu numele meu pe ea.

Surprize, surprize!

Nu voi uita niciodată acel moment. Am deschis cadoul, m-am uitat 5 minute continuu la el șocată, timp în care ochii mei s-au umplut suficient cât să mă forțeze să fug la baie pentru a nu arăta ce simt. După atâta muncă și atâta efort… cadoul meu era… o lumânare parfumată!

Nu cred că aveam mai mult de 14 ani, eram băiețoasă… și alergică la fum. Plus, fiind o fire destul de religioasă, crescută cu program de mers la Biserică… experiența mea din spate cu lumânările nu era tocmai una ludică, juvială sau măcar interesantă.

Am suferit enorm. Am simțit că întreaga mea relație cu persoana respectivă se baza pe… un obiect pe care să îl aprind dacă mor?! Habar nu aveam eu la acel moment de faptul că acea lumânare era parfumată, că se folosește pentru ritualuri, sau că era destul de scumpă. Aș fi preferat să primesc ciocolată. Măcar cu aia aș fi știut ce să fac!

Ce vreau să zic este că acea colegă drăguță s-a raportat la sine, la experiența sa. Era dintr-o familie mai înstărită ca a mea. Era feminină și preocupată de lucruri frumoase. Pentru ea lumânările nu erau asociate din start cu morții – cum erau pentru mine (Ah, mai mult, pe vremea respectivă aveam dese tentative suicidale. Traversam o perioadă în care mă preocupa subiectul morții în mod deosebit).

Ani la rând am urât-o mocnit. Și de ce? Din cauza unui cadou care trebuia să fie deosebit.

Așa că atunci am înțeles că dacă nu cunosc prea bine persoana căreia urmează să îi ofer cadoul este mult mai bine să păstrez un registru neutru, să ofer cadouri care, pe cât posibil, să nu necesite o interpretare.

De atunci am învățat că niciodată nu dau greș cu o sticlă de vin și o cutie de bomboane de ciocolată. Cu cât consider mai sofisticată persoana, cu atât bomboanele sau vinul vor fi mai speciale.

Dulciurile… mereu potrivite!

Care sunt cele mai apreciate cadouri?

De la 14 ani și până acum am tot fost nevoită să primesc și să ofer cadouri. Uneori cadourile vin fără niciun fel de motiv. Acestea sunt cele mai apreciate. De asemenea, cadourile mele preferate sunt cele pe care le primesc sau le ofer împreună cu niște emoții asociate. Chiar și un cadou plin de emoții negative mă impresionează mai tare decât un cadou lipsit de vreo emoție.

Mi-ar plăcea să spun că există o serie de cadouri universal apreciate, dar aceasta este o mare amăgire. Realitatea este că da, putem oferi alcool, cafea și ciocolată oricărui adult. Și dacă nu se bucură el direct de ele, se va bucura altcineva. Nu este o problemă. La fel se pot oferi flori și cărți. Dar, iar… să oferi flori cuiva care urmează să se urce în avion, sau care nu prea stă pe acasă… e apreciat, dar nu valorează prea mult. Cum este și o carte de filosofie dată cuiva care nu a deschis în viața sa o carte. Sau, dimpotrivă, o carte pe care noi nu am citit-o, am ales-o doar după titlu, și am oferit-o cuiva care are deja o identitate în ce privește lecturile. Codul Bunelor Maniere atrage atenția asupra acestor daruri.

Cum alegem cadourile pentru cei dragi?

Așa că dacă pentru necunoscuți putem merge pe lucruri generale – cărți citite și pe care le-am apreciat, flori, bomboane, alcool – și orice ar putea intra cât de cât în sfera de preferință a destinatarului, în ce privește persoanele apropiate avem libertatea de a alege lucruri mult mai personale.

De ce?

Simplu, pentru că știm mult mai multe despre ele.

Așadar, un cadou se alege în funcție de relația pe care o avem cu persoana respectivă și în funcție de tot ce știm despre ea.

Citește și: Mai multe despre… cadouri!

Un cadou personalizat – mereu o alegere inspirată!

Eu sunt un maaaaare fan al lucrurilor personalizate. Indiferent că apelez la servicii externe sau că decid să fac eu personalizarea direct, îmi place să știu că am contribuit la realizarea cadoului.

Cel mai adesea personalizarea include fotografii. Îmi plac amintirile.

Peste tot.

Iubesc fotografiile!

Cu toate că nu fac prea multe poze, îmi place foarte mult să îmi amintesc de diverse momente importante din viață. Ba mai mult, o dată pe an realizez câte un album fizic cu fotografii din anul precedent. De aici mă inspir adesea și pentru cadourile pe care urmează să le ofer celor dragi.

Indiferent că ajung să pun pozele pe o cană, un tricou, un tablou sau într-o  carte personalizată, îmi place să cred că un cadou personalizat are o valoare mai mare prin simplul fapt că am ajuns să pun suflet în realizarea lui.

Cum aleg fotografiile pentru un cadou personalizat?

În primul rând trebuie, încă o dată, să ții cont de intenția cadoului și de personalitatea celuilalt.  Suntem ființe egoiste, știu că nu e o noutate, dar în momentul în care concepi un cadou personalizat – mai ales dacă urmează să aibă și fotografii –  este indicat să ai mare grijă ca elementul central să fie ceva care are valoare pentru destinatar.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să faci o carte personalizată pentru mama, este foarte posibil ca ea să prefere să aibă cât mai multe poze cu copiii și nepoții. Va vrea să se vadă și pe sine, dar mult mai puțin decât își dorește să își vadă urmașii.

Design pentru cadou personalizat – cană, pentru mama devenită bunică.

În aceeași direcție, o carte pentru iubit va avea poze cu voi doi: cele mai reușite fotografii, nu neapărat cele care îți plac ȚIE cel mai mult, ci preponderent vor apărea pozele care ÎI PLAC LUI cel mai mult.

Ideea este ca atunci când faci un cadou să ții cont de ce VREA, ce ÎI PLACE, ce SIMTE celălalt.
Repet, un cadou nu este pentru TINE.

La polul opus, dacă ești bărbat și vrei să faci un cadou pentru iubita ta… ține cont de cum este EA. Dacă are facebook-ul plin de selfie-uri, e ok să folosești mai multe poze cu ea decât cu voi. Dacă observi că preferă să te fotografieze pe tine, sau să vă surprindă pe amândoi, atunci este foarte posibil să fie mai încântată de un obiect personalizat în care să apară alături de tine. Poți chiar să fii o sursă de inspirație pentru ea și atunci să aprecieze să te vadă acolo mai mult decât să se vadă pe sine.

Dar asta este frumusețea unui cadou personalizat: îți dă posibilitatea să îi arăți celuilalt cât de bine îl cunoști. Ai ocazia să îți studiezi mai mult persoana iubită și să îți validezi cunoștințele.

Așadar, atunci când te gândești să faci un cadou… ia-ți ceva timp înainte! Nu te grăbi, nu alege pripit, ci gândește-te care este intenția ta reală. DE CE faci acel cadou? Ce vrei să obții?

Dacă doar faci un cadou de Crăciun … că așa trebuie și nu vrei să fii Grinch, atunci încearcă să schimbi puțin optica. Dacă tot trebuie să faci un cadou, de ce să nu fie ceva care să fie ținut minte?

Iar în ce privește persoanele pe care le iubim… ele merită mult mai mult! Ele merită o poveste, o emoție mai profundă, o amintire.

Jean Anouilh spunea că „Lucrurile își ocupă adevăratul loc în amintire, cu zece ani mai târziu”. Uneori uităm de la cine avem o cană, o vază sau un pullover. Florile au murit de mult și ciocolata a fost mâncată… tocmai din acest motiv iubesc cărțile și fotografiile. Ele sunt singurele care, în mintea mea, pot reprezenta o amintire.

Așa că, pentru persoanele dragi, recomand din suflet o carte cu personalitate!

Sursa foto: arhiva personală, cartecupersonalitate.ro.

Acest articol a fost scris pentru Superblog2019.

About Author

2 thoughts on “Ce spun cadourile pe care le oferim despre noi?

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: