Time management în carantină #StaiAcasă

Reading Time: 8 minutes

Timpul reprezintă o resursă extrem de valoroasă. El se scurge indiferent că noi facem ceea ce vrem, ceea ce trebuie sau stăm degeaba. Când eram copil obișnuiam să mă uit pe pereți și să plâng „de plictiseală”. Atunci mama „mă scutura bine” și spunea că lenea este cel mai mare păcat și că mereu există ceva de făcut.

Să te relaxezi este una. Dar nu o poți face la nesfârșit. Orice lucru făcut în exces devine distructiv. Așa că pentru a preveni atât stările de epuizare (pentru că am o istorie cu burnout-ul) cât și lenea, mi-am construit un sistem. Dacă tot stau exclusiv în casă (pentru că nici la cumpărături nu am mai ieșit), măcar să profit la maxim de asta!

Ceasul – prietenul meu de nădejde

watchshop.ro ceasuri

Pentru a putea gestiona bine timpul, am nevoie de ceas. Sigur, povesteam și aici că eu sunt atât de obsedată de ceasuri încât singurele momente în care nu le port sunt când fac baie sau când dorm. În rest consider acest accesoriu ca fiind cel mai nobil și mai util! El mă ajută atât în delimitarea activităților, cât și în timpul lor.

Time management – stabilirea ariilor de care trebuie să am grjiă

Pentru mine această perioadă este mai mult decât benefică. Nu mai am distracții externe, nu mă mai pune nimeni pe drumuri aiurea, chiar am ocazia să trăiesc la maxim. Pot spune că de când s-a dat interdicția de a ieși din casă eu, una, sunt mult mai fericită. Am mult mai mult timp pentru mine și pot, în sfârșit, să fac tot ce îmi propun. Uite cum îmi gestionez eu timpul de stat acasă, pentru a nu risipi aiurea nici măcar o clipă:

Programul – cheia succesului

Acum ceva timp dacă mi se oferea un program, intram în depresie. Acum, însă, am înțeles că disciplina este cheia succesului. Nu este mereu cea mai plăcută (pentru că restul lumii te poate considera inflexibil) dar, până la urmă fiecare își stabilește singur prioritățile. Respectul de sine începe cu respectarea timpului personal.

Timp pentru sine

timp pentru mine

Ziua fiecăruia ar trebui să înceapă (sau măcar să conțină) timpul pentru sine. În acest sens eu mi-am făcut un obicei de a mă trezi (natural) undeva în intervalul 7-7.30, când băieții mei încă dorm, pentru a putea petrece puțin timp singură cu gândurile mele. În ciuda aparențelor, sunt o persoană introvertită. Îmi place mult să meditez și să tac.

Astfel, după ce deschid ochii petrec primele minute privind în jur (cât sunt încă întinsă, ca să mă trezesc bine) și fiind recunoscătoare pentru tot ce am. Sunt recunoscătoare pentru noua zi, pentru familia mea și chiar pentru faptul că, în sfârșit, ne-am așezat și noi la casa noastră și am început „să creștem”.

Apoi merg la baie, îmi fac ritualul de dimineață, mă schimb (uneori din prea multă comoditate o las pe mai târziu, în funcție de cât de multe am de făcut în ziua respectivă) și îmi pun ceasul la mână. Deși de obicei port ceasuri elegante, acum am nevoie de ceva micuț, finuț, cochet dar sport. Așa că în majoritatea zilelor ceasul Casio Sport (despre care am scris aici) este alegerea mea.

ceas casio

Faptul de a purta un ceas la mână ne ajută să fim conectați la lume și la noi înșine. Chiar dacă stăm acasă, el continuă să ne amintească de faptul că trebuie să respectăm timpul. Din punctul meu de vedere, dacă nu ai încă un astfel de accesoriu, acesta este cel mai bun moment să cauți ceasuri damă sau bărbătești, pentru că găsești cele mai bune prețuri, ai timp destul să identifici modelul care ți se potrivește cel mai bine… și ești și acasă atunci când vine curierul. Convenabil, nu crezi? 😀

Bun… de aici și până la 9 am timp pentru a pregăti ceaiul meu și al copilului, precum și cafeaua lui Luci. Pentru mine acesta este „me time”. Timp de calitate în care mă concentrez pe două emoții principale: iubirea și recunoștința.

Tot în acest interval pregătesc și micul dejun.

Timp pentru redescoperirea de sine

Pentru că tot stau în casă, am ocazia să fiu mult mai atentă la ceea ce se întâmplă în interiorul meu. Așa se face că am început un regim (nu pentru a slăbi neapărat, ci mai mult pentru a-mi cunoaște organismul). Nu știu cum ești tu, dar eu una recunosc că nu am o relație prea bună cu interiorul meu. Mereu am avut probleme cu stomacul și cu intestinele. Tocmai pentru că nu am fost atentă. Acum pot urmări mai bine reacțiile, pot mânca selectiv și chiar am descoperit lucruri extraordinare, de exemplu că mămăliga cu brânză îmi face burtica să fie fericită!

Așa că în fiecare zi aloc între una și trei ore (în total) pentru a găti cele trei mese principale, precum și pentru a urmări fiecare reacție. Nu mai zic că tot în această perioadă am redescoperit că îmi place să gătesc. O făceam și înainte, de nevoie, dar acum mi-am amintit cât îmi este de drag să o fac.

ceas de bucatarie

De asemenea, în diminețile în care nu mă presează munca, recurg și la meditație pentru a afla lucruri noi din interiorul meu, a asculta energia lucrurilor din jur și a mă conecta la mine însămi.

Timp pentru educație

educatie, carte, ceai cu lamaie, biscuiti, timp de lectura,

Pentru mine timpul pentru educație este cel mai valoros. Din acest motiv, îl folosesc cât mai devreme cu putință, când creierul meu este încă foarte dornic de a asimila informații și cât subconștientul este încă treaz. Astfel, după ce am terminat de pregătit micul dejun, indiferent că băieții mei s-au trezit sau nu, mă retrag în birou cu ceaiul fierbinte și citesc. În medie această activitate durează 30 minute. Nu este mult, dar este suficient. 30 minute de lectură în fiecare dimineață pot face minuni!

Timp pentru muncă

tableta, telefon, incarcator wifi, gadget-uri

De la o zi la alta acesta poate varia și poate include activități diferite. Totuși, pentru a mă asigura că nu neglijez restul aspectelor (și pentru că nu am nici șefi sau program fix), încerc pe cât posibil să mă folosesc de magicul instrument de la mână pentru a-mi aminti la fiecare 50 minute – o oră, să fac o pauză: să mă ridic de la birou, să mă întind, să petrec timp cu Ionuț, să mai fac puțină curățenie. Nu stau, că nu îmi e în fire, dar îmi relaxez ochii și mintea.

Acesta este un element cheie din managementul timpului: divizarea obiectivelor (sarcinilor) mari în obiective mici + pauzele (nu lungi și dese, ci strategice).

Timp pentru sănătate

De regulă undeva în jurul orei 14 (spre 15…) fac o pauză mai mare. În aceasta pun accentul pe sănătate: atunci trec de la ceasul meu micuț, la un smartwatch. Dacă până atunci am fost în pijamale (căci se mai întâmplă uneori), atunci mă duc și mă schimb în ceva mai… sport.

timp pentru sanatate, smartwatch, watchshop.ro

Recunos că nu fac cine știe ce exerciții, dar 10-15 minute de pilates chiar mă ajută foarte mult. Apoi mă spăl și mă apuc de gătit. Masa de prânz este pentru mine cea mai importantă, pentru că dacă dimineața mai scap cu gustări și seara cu un regim mai ușor, la prânz întotdeauna pregătesc un meniu cât mai bogat (dar totodată dietetic). Nu gătesc niciodată pentru mai mult de 1-2 zile (maxim), din trei motive:

  1. Îmi place mâncarea proaspătă;
  2. Băieții mei nu mănâncă același tip de mâncare mai mult de 2 zile la rând;
  3. Am ocazia să diversific și să mai încerc și altceva.

Timpul de sănătate durează cam 3 ore: de când m-am ridicat de la birou, până am gătit, am spălat vasele și am curățat toată bucătăria, am mâncat + spălat iar vasele și toată bucătăria… și tot acum mă apucă și curățenia prin casă. Poate că sunt compulsivă, dar ADOR că în sfârșit am timp să țin casa dezinfectată și curată. Am mai avut scuza asta când era Ionuț mic și toată lumea mă acuza că exagerez.

Oricum, îmi plac lucrurile care lucesc… și îmi place că am ocazia și să ard calorii. Pentru asta mă ajută smartwatch-ul: să monitorizez câți pași fac lucrând și câte calorii ard.

functii smartwatch

Timp pentru familie

Gratiela Vlad familie

Pentru că mereu am considerat că este foarte important să petrecem timp în familie, este regulă ca în fiecare zi să am cel puțin o activitate individuală cu fiecare membru al familiei, cât și cel puțin una comună. Mâncatul împreună nu intră în această categorie (dar tot este timp important de familie). Trebuie să fie activități mai personale, de conectare.

Timp pentru copil

copil lucrand la birou, Ionut,

Așa se face că în fiecare zi aloc între 45 și 120 minute (în funcție de cât de solicitant este programul de muncă) pentru a derula activități cu Ionuț. Acestea includ, de regulă:

  • Activități educative (citim, facem exerciții din cărticele, facem temele propuse de doamna educatoare);
  • Activități creative (desenăm, pictăm, inventăm povești, decupăm și construim, gătim împreună);
  • Activități recreative (dansăm, facem exerciții, facem curat împreună);
  • Activități de conectare unul la celălalt (vorbim despre noi, ne amintim lucruri, spunem povești).

Este regulă ca în fiecare zi să derulăm cel puțin câte o activitate din fiecare categorie de mai sus, pe lângă programul de seară de la culcare când spunem povești și cântăm.

Timp pentru soț

iubire, cuplu, Gratiela Vlad

Și, cum îmi fac în fiecare zi timp pentru copil, nu uit să îmi fac timp și pentru soț. Cum abia ne-am mutat în noua locuință… timpul acesta nu este neapărat fructificat cum ar vrea el… pentru că eu sunt un mic slave driver și în fiecare zi îl mai pun să monteze câte ceva prin casă. Dar sunt acolo lângă el să îl susțin când o face. Stăm de vorbă, povestim… încercăm să ne destindem… El înjură… eu îl calmez :)) Și, la fel, înainte de culcare, după ce am pus copilul la somn, ne facem timp să recuperăm ce am pierdut în timpul zilei.

Consider că indiferent cât de grea și de lungă ar fi ziua, nu ar trebui să lipsească această comunicare de seară și conectare la celălalt. Pacea din cuplu este cea care asigură un somn liniștitor.

Timp pentru toți trei

Și, în final, timpul comun de familie… acesta este întotdeauna seara, când termin eu cu toată „nebunia mea”. Acesta include (dar nu se rezumă la): jocuri (bătaie cu perne, de-a v-ați ascunselea, boardgames). De regulă Ionuț este cel care alege aceste activități + relaxare (ne uităm împreună la câteva episoade din câte un Anime potrivit și pentru pitic, sau ne uităm la câte un film de desene animate).

La 23 ziua micuțului s-a terminat… și la 1 se cam termină și a mea.

Când aș mai putea să mă plictisesc? Când aș mai putea să mă panichez?

Așa că #TimpulPetrecutAcasă este unul extraordinar de care mă bucur din plin!

Tu cum #StaiAcasă?

Sursa foto: watchshop.com, pinterest.com, arhivă proprie.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020.

1 thought on “Time management în carantină #StaiAcasă

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: