9 motive pentru care să #Staiacasa și să comanzi mâncare prin LOKOFOOD
Nu știu voi cum sunteți, însă mie îmi place tare mult mâncarea bună. Dar mai mult decât atât, îmi place diversitatea. Tocmai din acest motiv ajung să pierd zilnic ore întregi în bucătărie, gătind pe cât posibil altceva, de fiecare dată.
Cum se împacă gătitul zilnic și diversitatea cu #StaiAcasă?
Ei bine, de când #StauAcasă am încercat să profit la maxim de timpul avut pentru a fi alături de copilul meu și a recupera momentele pierdute în trecut, precum și pentru a-mi face ordine în gânduri și în strategii. Este o perioadă extrem de bună pentru meditație, contemplare și planificare. Totuși, recunosc, am intrat la regim… și asta strict pentru că nu am cum să mă aprovizionez corespunzător cu legume, fructe și, în general, produse proaspete… ca să pot schimba meniul în fiecare zi.
De fapt regimul meu este o combinație foarte proastă de mâncare sănătoasă în prima parte a săptămânii… când am legume proaspete… și junk food în a doua parte a săptămânii, când rămân cu mezeluri, făină și paste (și fac, de regulă, pizza sau paste… deci mulți carbohidrați).
Care este cea mai bună soluție pentru diversitate și gust pe timp de criză?
Am tot căutat răspunsul… și oricât de puternic ar fi fost conflictul din interiorul meu, am ajuns la o singură concluzie: LOKOFOOD!
Despre ce conflict vorbesc?
Simplu: eu sunt o persoană de modă veche. Am fost crescută în relativă sărăcie, unde nu exista conceptul de mâncare comandată, iar ieșitul la restaurant se rezuma strict la 8 Martie când o cinsteam pe mama, scutind-o de muncă… măcar o zi pe an! Atât.
Așa că poate îți dai seama cât de greu este pentru mine să îți recomand o platformă de intermediere între restaurante și clienți. Un fel de curierat pentru mâncare.
TOTUȘI, anii au trecut și eu am făcut tot ce am putut pentru a-mi depăși condiția. Am învățat să nu fiu vulpea care când n-ajunge la struguri… știi continuarea. Am învățat să înțeleg cât de utilă este, de fapt, o astfel de platformă… și cât de bine e să nu rămânem ancorați în credințele altora.
NU timpul petrecut în bucătărie te face femeie…
… ci caracterul!
O altă credință bătrânească de care am ținut mereu cu dinții a fost că eu, dacă nu muncesc în bucătărie până leșin, nu sunt femeie. Că ăsta este rolul meu… să stau la cratiță. Asta m-a învățat mama.
Cum să dau banii pe mâncare gătită de alții, când am mâini și pot face singură?
Dar realitatea este că fiecare om are menirea lui. Și dacă ai o pasiune și ai un drum pentru care te zbați, este foarte posibil să nu mai ai timp să gătești. Mai ales într-o dup-amiază de vineri, când ar fi bine să celebrezi o săptămână dusă la capăt cu succes. Sau poate sâmbătă. Ori chiar duminică. În schimb sunt alții care au cu adevărat o vocație pentru gătit. O fac foarte bine… și în această perioadă critică au nevoie să își poată susține în continuare pasiunea!
9 motive pentru care să comanzi mâncare online
Și pentru că ți-am promis că îți dau și argumente pentru care este bine să comanzi mâncare în această perioadă, uite că mă țin de cuvânt:
1. Sprijini comunitatea si industria HoReCa
De când cu pandemia de coronavirus (COVID-19) economia are foarte mult de suferit. Serviciile (de orice tip) sunt în colaps, iar industria HoReCa este cea mai afectată. Hotelurile și restaurantele sunt închise… și milioane de oameni își pierd locurile de muncă. Din acest motiv nu pot decât să mă bucur să aflu că există soluții pentru ca (măcar) bucătarii să își desfășoare în continuare activitatea, în timp ce mâncarea este livrată la domiciliu. Poate nu se face primăvară cu o floare… dar tot este mai bine decât deloc!
2. Încurajezi economia locală
În perioada aceasta nu mai poți cumpăra produse de la piață. Multe afaceri sunt închise… motiv pentru care economia locală are de suferit enorm. Totuși, comandând mâncare online, de la restaurantele din proximitate, le ajuți să supraviețuiască. În felul acesta… când va trece pandemia vei avea ocazia să te bucuri din nou alături de prietenii tăi de serile în oraș. Altfel s-ar putea să te uiți la o simplă clădire intrată în faliment… care obișnuia să fie un local pe cinste!
3. #StaiAcasă și nu te mai expui riscului de îmbolnăvire
Poate cel mai important criteriu pentru mine este acesta: nu te mai expui niciunui risc.
Pe la jumătatea lui martie, până să apară ordonanța militară, eram cu piticul meu în parcarea unui magazin renumit… așezam cumpărăturile în portbagaj. De-odată aud un țipăt ascuțit: la vreo 4 mașini distanță de mine, un om al străzii alarmat certa un frate de-al său pentru faptul că fugise din izolare deși fusese suspect de COVID. Omul țipa cât îl țineau plămânii.
În general nu sunt prăpăstioasă… dar în acel moment am azvârlit copilul în mașină, am băgat cumpărăturile cum am nimerit, m-am urcat la volan și am condus direct acasă.
O săptămână și ceva mai târziu am asistat la o nouă scenă similară, numai că de data aceasta în interiorul magazinului… iar protagoniștii nu mai erau oameni ai străzii, ci persoane complet „normale”. De atunci mi-am propus să nu mai ies deloc din casă și să îl trimit pe soț, o dată pe săptămână, cu listă exactă de cumpărături.
Astfel, dacă nu ai un soț pe care să îl trimiți la cumpărături… sau dacă nu vrei să îl expui nici pe el, atunci stai mai bine acasă și comandă mâncare online!
4. Poți mânca exact ce vrei
Gândește-te puțin: poate că ieri ai poftit la supă de pui. Dar azi nu mai ai chef. Nu puteai face o singură porție… așa că vrei, nu vrei, decât să arunci mâncarea, o mănânci. Și așa „îți pui pofta-n cui”. De ce? Ai tot dreptul la răsfăț! Poftele provin dintr-o nevoie a ficatului de enzime și minerale. Așa că dacă tu azi ai chef de broccoli (îmi place să cred că nu sunt singura care are astfel de pofte) comandă! Nu trebuie să te forțezi și să aștepți să pui pe lista de cumpărături… pentru ca atunci când va veni momentul… să nici nu mai ai chef! Dacă nu mănânci când ai poftă, mănânci degeaba!
5. Mai mult timp pentru a face exact ce îți place
Indiferent că în această perioadă lucrezi de acasă, te-ai apucat de redecorat, sau profiți de ocazie pentru a ajunge la zi cu lecturile, serialele sau jocurile pe calculator, cu siguranță ai ceva bun de făcut în minte. Ceva care chiar îți aduce satisfacție.
Dacă totuși nu ai, atunci uite câteva idei care te-ar putea ține ocupat în mod constructiv și te-ar putea ajuta să te descoperi mai bine. Dacă gătitul nu este o pasiune pentru tine, atunci ai nevoie de mai mult timp pentru a reinventa!
6. Scapi de spălatul vaselor în exces și de curățenia de după
Cred că de fapt asta este cea mai enervantă parte. Eu provin dintr-o familie în care toată lumea gătește… și o face destul de bine! Îmi amintesc și acum acele puține momente în care tata își anunța intenția de a ne dezmierda simțurile cu preparatele lui exotice. Nu știu dacă am mai mâncat vreodată, la cineva acasă, legume dulci-picante, cu ulei de arțar, atât de gustoase ca ale tatei. Sau lapte de pasăre.
Totuși, pentru 10 minute de plăcere… mama avea de suportat o oră de chin. Secretul legumelor perfecte ale tatei consta în faptul că fiecare tip de legumă se pregătea în timpi diferiți, având ca element comun doar uleiul din Wok. În rest se murdăreau zeci de farfurii și ustensile de bucătărie. Și cum este un „bărbat adevărat”, plin de testosteron, dădea un real spectacol în bucătărie. Așa se făcea că biata mama avea de adunat resturi inclusiv din locuri în care nu te-ai fi gândit că pot ajunge.
Așa că o mâncare delicioasă necesită multe sacrificii. Și chiar dacă gustul este incredibil… nu ar fi mai plăcut să te poți bucura de el în liniște? Să nu trebuiască să te ridici imediat să te apuci de curățat?
7. Îi ajuți pe cei din prima linie
Ce îmi place la LOKOFOOD este faptul că își bazează activitatea pe susținerea cadrelor medicale. Au acest program #SustinemMedicii (de fapt „Împreună, împotriva COVID”) prin care ai posibilitatea de a achiziționa meniuri pentru medicii Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeș” și ai Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Matei Balș” din București.
8. Faci economie!
Multă lume consideră că mâncarea gătită este mai ieftină. Și este adevărat…dacă mănânci fasole, orez și paste mereu. Sau dacă ai și o curte sau o mică fermă. Dar dacă stai la bloc și vrei diversitate culinară, atunci ingredintele te costă adesea mai mult decât dacă ai comanda. În plus, nu poți pregăti o singură porție (că de fapt de aici provine economia) și atunci fie te forțezi să mănânci peste limite, fie păstrezi și pentru altă zi (când mănânci resturi forțat), fie arunci la gunoi. Și ce se întâmplă cu ingredientele, curentul și chiar timpul tău? Se duc în tomberon.
Așa este mult mai bine să mănânci exact cât ai nevoie și să economisești timp și bani!
9. Te ajută să te descoperi mai bine
Eu mi-am început dezvoltarea personală, la un anumit nivel, prin diversitatea culinară. În copilărie era picky eater. Refuzam orice mâncare nouă din motive numai de mine știute și inventate. Nu aș fi acceptat nimic în afară de ce știam eu că e bun.
Când fratele meu m-a provocat să încerc preparate culinare ale diverselor bucătării (făcute de bucătari profesioniști, nu de mine sau de mama), am avut un prim șoc: am descoperit că nu am dreptate… aparent îmi plăceau multe mâncăruri pe care le-aș fi respins cu altă ocazie fără să stau pe gânduri, numai pentru că în trecut avusesem o experiență mai puțin plăcută… sau pentru că nu îmi plăcea denumirea.
Așa că dacă te apuci să comanzi în fiecare zi altceva… ai ocazia să îți dai seama ce îți place și ce nu! Gusturile se schimbă odată la ceva timp, așa că e bine să le actualizezi!
Așadar, oferă sprijin economiei locale și nu te expune unor riscuri nejustificate. #StaiAcasă și mănâncă bine de la restaurantul tău preferat! #ÎmpreunăPentruRomânia
Articol scris pentru Spring Superblog 2020.
Sursa foto: lokofood.ro, pinterest.com (foto copertă).