Circuit de vis: Romantism de toamnă în Europa

Calatorie in jurul lumii, Eurotrip, Gratiela Vlad Influencers Reborn
Reading Time: 9 minutes

Toată lumea cu care lucrez îmi spune, mai devreme sau mai târziu, că și-ar dori să călătorească mai mult. Sunt atât de multe posibilități deschise pentru noi încât este și păcat să credem că existența se rezumă strict la ceea ce cunoaștem.

Sunt momente în care simt  și eu că aș vrea să știu ce este dincolo de cultura noastră, de lucrurile cu care suntem atât de obișnuiți și care deja nu ne mai surprind. La un anumit nivel cred că acesta este și motivul pentru care am ales dezvoltarea personală: pentru că mă ajută să sparg barierele cunoscutului, să văd dincolo de ceea ce este atât de evident, și să descopăr în mine și în ceilalți lucruri noi, lucruri extraordinare, lucruri care depășesc orizonturile atât de limitative ale conștientului.

Cam așa este și cu excursiile și călătoriile: ne permit să ieșim din rutina noastră cotidiană, să evadăm din cunoscut și să descoperim frumuseți naturale, experiențe noi și oameni pe care să nu îi judecăm și care să ne trateze cu respect și apreciere, așa cum știm în adâncurile noastre, fiecare, că merităm.

Gata de călătorie

Și, pentru că fiecare călătorie trebuie să pornească de la o intenție, îți exprim faptul că am primit în concursul SuperBlog 2019 provocarea de a vorbi despre circuitul meu de vis… cu șansa de a ajunge să vizitez una din destinațiile de pe DreamChart-ul meu: un circuit în Cappadocia (Turcia)… locul renumit pentru plimbările în balonul cu aer cald și pentru istoria sa deosebită!

Cappadocia
Cappadocia. Sursa: Christiantour.ro

Circuitul meu de vis

Pornesc de la premisa că vreau să plec o perioadă… să îl iau pe Luci și să ne deconectăm de haosul care ne-a cuprins. Uneori avem nevoie să fugim pentru a ne putea regăsi. Chiar cred că această ocazie incredibilă ne va ajuta să aflăm multe răspunsuri la întrebările noastre existențiale, să trăim experiențe unice și să înțelegem ce este cu adevărat viața. Undeva în interiorul meu cred că sufletele noastre nu au apărut din nimic, iar timpul este relativ… Sunt multe locuri din lumea aceasta în care sufletul meu se simte acasă. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să ajung într-un loc istoric și să mă simt de parcă aș fi fost acolo când era în momentul său de glorie. Așa că, într-un fel, în stabilirea itinerarului… îmi voi lăsa sufletul să se înalțe spre Univers și să decidă unde vrea să se întoarcă și ce îi este dor să cunoască.

Stabilirea itinerarului

După ce m-am consultat și cu acela pe care l-am ales să mă însoțească în spectaculoasa călătorie a vieții (soțul meu), am decis în acord ca acest circuit spectaculos să ne ducă să vedem cele mai frumoase locuri din Europa:

Pornim din România, pe traseul: Serbia – Anglia – Franța – Elveția – Italia – Olanda – România, timp de 14 zile.

Pregătirea pentru aventură

Am ales Europa fiindcă vrem să ne asigurăm că nu ne trebuie cine știe ce pregătiri (pașapoarte, vize,  vaccinuri speciale, medicamente deosebite). În general suntem minimaliști atunci când vine vorba despre bagaje. Preferăm să avem cu noi strictul necesar și să mai cumpărăm de la destinație ce ne-ar mai putea fi de folos.

Așadar, avem nevoie de telefoane cu roaming și internet mobil (fără GPS suntem mâncați – am pățit-o în Cipru), camera foto DSLR, haine de toamnă-iarnă  (ne așteptăm de la zile semi-călduroase și senine, până la zăpadă…), obiecte de îngrijire personală și mult entuziasm.

femeie carand un bagaj alb, gata de calatorie
Sursa: Roadaffair.com

Itinerarul

Ziua 1 –Belgrad.

Luăm avionul din București  până în Belgrad, un zbor ușor de 1 oră și 30 minute. Avem timp să ne plimbăm și să vizităm Cetatea Belgradului și parcul Kalemegdan, cu o priveliște minunată asupra Dunării și a râului Sava. După o pauză de relaxare și câteva fotografii mergem să vizităm Observatorul și Pavilionul de arte. Ulterior ne ducem spre centrul orașului, Piața Republicii unde avem de gând să vizităm Muzeul Național și, în final, să mâncăm celebra plescaviță.  Nu putem rata nici Biserica Sf. Sava.

Cetatea belgradului, serbia
Cetatea Belgradului. Sursa: trecator.ro
Parcul Kalemegdan. Sursa: trecator.ro
Plescaviță. Sursa: 2review.ro

Ziua 2 –  Londra.

După ce am mers în Serbia strict pentru cetatea Belgradului și celebra Pleșcaviță pe care Luci o iubește atât de tare, luăm primul avion de dimineață și mergem să ne bem ceaiul în Londra. Nu putem rata: celebrul Big Ben, Podulul Londrei și London Eye-ul. De asemenea, nimic nu e mai englezesc pentru mine ca Fish and Chips. Probabil boi lua și un Prawn Roll.

Sursa: benlung.tw
Fish and Chips. Sursa: caterlyst.com
Prawn Rolls. Sursa: sbs.com.au

Ziua 3-4 – Paris, mon amour!

Desigur, la prima oră zburăm spre Paris unde vom sta 2 zile. Vom merge într-un tur organizat, pentru că nu vreau să văd doar turnul Eiffel. Nu pot rata: catedrala Notre Dame (sau ce a mai rămas din ea…), și mai ales, muzeul Luvru. De când eram copil mi-am dorit să ajung la Luvru și să petrec acolo o zi întreagă studiind arta și istoria.

Sursa: eiaholidays.com

De asemenea, vreau să ajung în celebrul cartier roșu din Pigalle, să participăm la un spectacol Moulin Rouge. Suntem nonconformiști și curioși. Dacă tot mergem doar noi, fără copii, măcar să ne bucurăm de renumele Parisului.

Sursa: getyourguide.com

În ce privește deliciile culinare, am auzit de celebrii melci, dar eu rămân la ideea de … NU. Însă, voi mânca NEAPĂRAT foie gras, picioare de broască… și pentru micul dejun voi comanda croque-madame… și un croissant beurre au jambon. Nu sunt fan brânză cu mucegai, am încercat inclusiv adusă de acolo… deci rămân departe de ea.

Foie gras. Sursa: foie-gras-godard.eu
Picioare de broască. Sursa: Valiza cu Călătorii
Croque-madame. Sursa: alexandracooks.com

Luci zice să includem pe lista de must o clătită de la o creperie tradițională, cu nutella și banane. E mare fan clătite. Deci… să fie! Și dacă tot suntem la capitolul dulciuri, sigur voi vrea ecler de genie și creme brulee. De-asta stau 2 zile… că îmi va fi greu să vizitez după cât voi mânca în Paris!

Ziua 5 – Burgndy-Alpii Elvețieni.

Se poate ajunge cu trenul sau autobuzul, așa că ne îmbarcăm și mergem să vizităm ospiciul medieval de la Beaune care conține unele din cele mai frumoase lucrări ale artei flamande. Și, desigur, vizităm podgoriile Burgundiei pentru degustări. După ce ne relaxăm, trecem granița în Elveția, unde vom vizita alpii elvețieni și vom mânca multă ciocolată.

Sursa: Youtube
Sursa: worldinparis.com

Ziua 6 – Alpii Elvețieni.

O zi întreagă ne bucurăm de Alpi. Vom urca cu gondola și vom face multe fotografii. Păcat că nu putem lua și câteva sticluțe cu aer curat de acolo! Abia aștept să gust Gruyere (cașcavalul alpin… e puturos dar nu am mai avut ocazia să încerc până acum) și celebrul fondue (din câte știu este un cașcaval topit amestecat cu vin alb, usturoi și kirsch – mi-a tot fost lăudat). Și, fiindcă suntem în Elveția, trebuie să încercăm Kalbsbratwurst și Cervelat. Dimineața înainte de plecare vom lua Chaschuchli (un amestec de cașcaval, ouă și pesmet, totul la cuptor. Sunt curioasă).

Sursa: macsadventure.com
Fondue. Sursa: bettycooker.com
Sursa: aarguerzeitung.ch

Ziua 7 – Florența.  

Dimineața ne îmbarcăm la un drum de 4 ore până în Florența, unde vom vizita Basilica Santa Maria Novella, capela familiei Medici și Galleria dell Academia. Nu putem rata nici Catedrala Santa Maria del Fiore.

Basilica Santa Maria Novella. Sursa: viator.com
Catedrala Santa Maria del Fiore. Sursa: theplanetsworld.com

Ziua 8 – Florența-Pisa-Roma.

Vom vedea Turnul din Pisa și Vaticanul. Nu putem lăsa de-o parte nici Capela Sixtină, Colosseumul și Forumul Roman. Ce vom mânca neapărat în Italia? LASAGNA! Eu, ca majoritatea românilor de altfel, sunt un mare macaronar! Așa că nici nu mă gândesc să îmi scape vreo masă fără Carbonara, Bologneze, și orice îmi va face cu ochiul în meniu. Luci, pe de altă parte, este pizzar. Și acasă fac pizza de 2-3 ori/săptămână.

Sursa: Florence-tickets.com
Sursa: a1.ro
Forumul Roman. Sursa: sites.google.com
Sursa: Youtube

Ziua 9 – Veneția.

Nu pot ajunge în Italia și să nu vizitez Veneția. Este pe dreamchart-ul meu încă de la versiunea 1.0 (din copilărie). Visez să mă plimb cu gondola, și să ascult cântecele mandolinei, în timp ce îmi țin tăcută capul pe pieptul lui Luci și privesc în zare. Aș mai vrea să vizitez Piața San Marco, Palatul Dogilor și Podul Rialto.

Sursa: x2beta.com

Ziua 10 – Innsbruck – Munchen – Bavaria.

Trebuie să mergem la Oktoberfest: cel mai mare și mai faimos festival de bere din lume! Doar mi l-am ales companion pe Luci! J Mi-aș dori să vedem Pasul Brenner, care leagă Innsbruck peste crestele Alpilor cu Tirolul de Sud. Am auzit că este o trecătoare spectaculoasă. De asemenea, vreau să vizităm Piața Marienplatz pe care o tot studiam la orele de germană în liceu, catedrala Frauenkirche, Palatul Nymphenburg și Piața Karlsplatz, unde vom mânca (eu, mai exact) celebra lor pâine cu cartofi și Schnitzel! Felul meu preferat de mâncare! Luci își va lua Eisbein – o friptură făcută pe o articulație de porc. Iar la desert trebuie să încerc tortul Pădurea Neagră la el acasă.

Pasul Brenner. Sursa: trans.info
Piața Marienplatz. Sursa: Christian Tour
Eisbein. Sursa: cuisineaz.com

Ziua 11 – Valea Rinului.

După mulți cârnați și multă bere, dimineață mergem spre Valea Rinului unde Luci va avea ocazia să își odihnească stomacul în timp ce eu mă voi delecta cu multele muzee din Mainz. Acolo vom testa eiswein, desertul lor cu vin care se servește înghețat.

Sursa: viatalibera.ro
Sursa: Arturociompi.com

Ziua 12-13 – Amsterdam

La prima oră vom pleca spre Olanda, unde sigur vom vizita Cartierul Roșu, să putem face o comparație cu acela din Paris. În sfârșit vom vizita 2 muzee care știu sigur că îi vor plăcea lui Luci: Muzeul Prostituției și Muzeul Marijuanei.  Apoi ne vom plimba cu Ferry-ul. Am înțeles că se poate face asta gratuit, din spatele Centraal Station. Vom mai vizita Piața Dam și Piața Rembrandt și, desigur, cartierul 9 străzi, de unde vom cumpăra suveniruri. În a doua zi mi-aș dori să ajung neapărat la celebra bibliotecă publică din Amsteradam… și sper să prindem ceva expoziții, sau un concert (asta pentru că oricum voi fi în sevraj când voi vedea atâtea cărți scrise într-o limbă din care nu pot înțelege nimic). Nu în ultimul rând, mi-ar plăcea să vizităm și  Grădinile de la Rijksmuseum.

Cartierul roșu Amsterdam. Sursa: Timeout.com
Piața Rembdrandt. Sursa: ProTV
Grădinile de la Rijksmuseum. Sursa: Aventurescu

În ce privește gastronomia olandeză, sigur voi testa Bitterballen, acele chifteluțe foarte condimentate care se mănâncă de obicei cu maioneză, precum și Sate (frigărui cu pui/porc sau vită, care se servește cu sos de alune, sos de soia sau sos de chili indonezian). Nu în ultimul rând, îmi voi testa curiozitatea de a mânca Kibbeling, un fel de șnițel din pește alb (cod). Și dacă tot suntem în Amsterdam și vizităm cartierul roșu… mâncăm Brownies.

Bitterballen Sursa: dutchuliptours.com
Sate. Sursa: dapurkobe.co.id

Ziua 14 – București.

Două săptămâni sunt mai mult decât suficiente pentru niște workaholici ca noi. Plus că am plecat fără Ionuț… și deja e prea mult. Așa că luăm avionul și ne întoarcem acasă plini de povești, de fotografii și de amintiri.

Ce mai faină excursie posibilă!

Tu ce ai fi vizitat în locul meu? Lasă-mi un mesaj în comentarii.

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: