5 lucruri pe care NU ar trebui să le faci NICIODATĂ DIMINEAȚA

rutina de dimineata
Reading Time: 6 minutes

Ți s-a întâmplat vreodată să realizezi seara că ai avut o zi plină… dar să simți că în realitate nu ai făcut prea multe?

Dacă ai vreodată impresia că timpul trece pe lângă tine… dacă te simți demotivat și abia că îți mai vine, uneori, să te trezești dimineața, atunci este foarte posibil ca undeva, în ritualul tău, să se fi strecurat niște greșeli.

„Pierde o singură oră dimineața și vei petrece întreaga zi căutând-o!”

Richard Whately

Dacă îți începi ziua greșit… atunci nu este de mirare că nu ai energie, nu ești motivat și abia dacă ai chef să te târăști prin zi.

Astfel, eliminând următoarele obiceiuri nesănătoase, vei avea mai mult timp pentru sarcinile cu adevărat importante, pentru decizii și pentru lucrurile care te fac fericit!

Citește și: Motivația – ce este, câte tipuri există, lipsa motivației și cum să fii motivat în orice moment, în sfera personală și profesională + tehnici și idei care să te țină motivat

#1 Să amâni alarma (să dai Snooze)

Din punctul meu de vedere acesta este, poate, cel mai contraproductiv obicei. Nu îl înțeleg, nu l-am înțeles niciodată și nu îl voi înțelege vreodată.

Foarte multă lume crede că amânând alarma și stând „încă 5 minute …” își face un bine. Realitatea, însă, dovedește exact contrariul!

De ce?

  1. Dacă amâni, decizi să ai mai puțin timp pentru lucrurile importante.
  2. Amânând accepți să începi ziua cu un eșec (acela de a te trezi la timp).
  3. Alarma repetată distruge calitatea somnului și te predispune la cefalee, iritabilitate și lipsă de concentrare!
  4. Amânarea stimulează secreția hormonilor responsabili de stres: adrenalina, norepinefrina și cortizolul.

Ce să faci, în schimb?

RIDICĂ-TE DIN PAT! Fă-ți o favoare și trezește-te!

Știu că nu e mereu ușor, dar acesta este exact motivul pentru care îți pui alarma, nu?

Renunță la acel obicei de a pune mai multe alarme. Ce ai de câștigat dacă îți fracționezi somnul (altceva decât că te vei trezi mai stresat)?

Învață să îți setezi din start alarma pentru ora la care vrei să te trezești, pe bune.

Dacă ai o problemă cu ridicatul din pat, atunci îți recomand să pui telefonul undeva la o distanță considerabilă față de acesta. Ca atunci când sună să nu poți amâna, pur și simplu. Pune-l undeva aproape de ușa care duce spre baie. Așa îți vei facilita trezirea.

Ridică-te și pune-te în mișcare. Odată antrenat corpul sunt șanse mult mai mici să mai fie tentat să doarmă.

Ah, și încă un lucru: dacă alarma ta se oprește singură, atunci ai putea folosi anumite aplicații. Există alarme care nu se vor opri până nu le vei acționa tu!

Citește și: Cum sa scapi de lene? Vezi + 30 metode care chiar functioneaza

#2 Nu te lăsa distras de Social Media (Facebook, Instagram, TikTok)

Dacă în rutina ta de dimineață este și alergatul prin Social Media, atunci află că îți faci foarte rău. Dimineața mușchii concentrării au nevoie de antrenament. În felul acesta, însă, tu îi lași să se piardă.

Să vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă este ok, dar nu e chiar ceea de ce ai nevoie primul lucru dimineața. Energia negativă cu care te poți bombarda, la fel ca și detaliile inutile îți pot face mult mai mult rău decât îți imaginezi!

Ce poți face în schimb?

Dacă e absolut necesar să îți verifici telefonul dimineața, măcar asigură-te că te uiți peste știri și lucruri pozitive, care să te inspire.

Recunosc că și eu am acest obicei nu-foarte-sănătos. Totuși, ce am decis a fost să îmi instalez câteva aplicații cu diverse citate motivaționale, să mă abonez la canale Youtube care îmi prezintă meditații de recunoștință și să mă concentrez pe știri pozitive.

Uneori îmi încep ziua postând eu însămi citate motivaționale pe pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Totuși, cea mai bună alternativă rămân cărțile și meditațiile ghidate:

#3 Să te apuci direct de treabă

Fiind workaholică, obișnuiam să fac asta. Mai ales în zilele extrem de încărcate. Învățasem din cartea lui Robin Sharma – Clubul 5 AM că dacă mă trezesc devreme și mă concentrez primele 90 de minute pe cel mai important obiectiv al zilei, voi ajunge mai repede la succes.

Metoda lui este EXTRAORDINARĂ. Problema fusese la mine.

De ce?

Pentru că am interpretat tehnica total eronat. Nu era vorba chiar de primele 90 de minute din momentul în care deschideam ochii… ci de ceea ce urma după ritualul meu de dimineață.

E adevărat, pe de altă parte, că foarte multe persoane ajung să plece direct la muncă din cauză că sunt prea leneșe! Apasă de câteva ori snooze, sau se culcă prea târziu și se trezesc în întârziere.

Dacă și tu faci asta, atunci nu este de mirare că ai probleme cu productivitatea!

Citește și: 9 motive pentru care nu ai niciodată timp

Ce poți face în schimb?

În loc să te trezești brusc și să fugi la muncă, obișnuiește-te să îți setezi alarma ceva mai devreme. Fă câteva lucruri care te vor ajuta atât fizic, cât și mental.

Dimineața reprezintă cel mai bun moment pentru a face orice îți dorești. E mult mai ușor să exersezi, să meditezi sau să te relaxezi atunci când nu exista distracții.

Nu te mai baza pe cafeină pentru a te trezi. În schimb trezește-te cu 30 de minute mai devreme și fă ceva care să te ajute atât fizic, cât și emoțional și intelectual.

#4 Să îți planifici ziua

Multă vreme îmi pierdeam cea mai productivă parte a dimineții planificând. De fapt, această planificare de dimineață reprezintă o formă de procrastinare.

Ce poți să faci în schimb?

Nu mă înțelege greșit. Este foarte sănătos să îți faci liste. Eu sunt cel mai mare fan al listelor. Problema este că pentru a fi eficient, trebuie să faci aceste liste seara, la încheierea programului.

Stephen Covey în „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” recomandă să îți faci în fiecare duminică o planificare amănunțită pentru săptămâna următoare. După ce ai notat toate sarcinile, urmează să le împarți astfel:

prioritizarea sarcinilor, Gratiela Vlad

Pentru mai multă eficiență tratezi sarcinile în ordinea indicată prin numere (1,2,3,4).

De multe ori lucrurile se modifică de la o zi la alta. Tocmai din acest motiv prefer ca în fiecare seară să îmi fac o nouă listă pentru ziua următoare.

Citește și: Coaching: află ce este, cum și când te ajută, tehnici și tipare (modele) în coaching și ruperea lor!

#5 Să te vaiți

Uneori nici nu realizăm că toate conversațiile negative și văicărelile ne pot influența gândurile ore întregi.

Cunosc foarte multe persoane care au ca a doua natură văicăreala. Pentru acestea este normal să aibă mereu un subiect pe care să îl abordeze în mod negativ. Urmăresc în continuu știri, vești și idei care să le alimenteze negativismul.

Plângându-te, ajungi să te concentrezi pe obstacole și probleme. În felul acesta nu mai poți recunoaște oportunitățile! Așadar, nu poți face nimic mai toxic de atât dimineața.

Ce să faci în schimb?

Cuvintele pe care le folosim nu doar că ne afectează gradul de motivare, dar ne schimbă cu totul mentalitatea și starea de spirit.

În acest sens îți recomand să citești și materialul meu despre puterea cuvintelor: Vezi cum te AUTOSABOTEZI folosind cuvinte si expresii celebre.

Ce poți face dimineața este să te concentrezi pe lucrurile pozitive. Făcând asta îți activezi atenția selectivă și vei începe să vezi și lucrurile bune din jurul tău.

Este important să ne antrenăm creierul pentru a vedea lucrurile bune.

Cum poți face asta?

Simplu: ține un jurnal al recunoștinței. Acesta este, de regulă, primul pas. Este sfatul pe care îl ofer tuturor persoanelor cu care lucrez:

Așadar… modul în care ne începem dimineața ne va defini întreaga ta zi. Nu poți face aceleași lucruri la nesfârșit, sperând că vei obține rezultate diferite.

Așa că dacă faci vreuna dintre aceste greșeli și ești nemulțumit de rezultatele tale, atunci îți recomand să încerci schimbările propuse mai sus!

Lasă-mi, te rog, un comentariu și spune-mi cum funcționează pentru tine!

Te îmbrățișez,

Grațiela.

About Author

4 thoughts on “5 lucruri pe care NU ar trebui să le faci NICIODATĂ DIMINEAȚA

  1. Acest articol ar trebui citit de toata lumea! Pacat ca nu este posibil. Ultimul punct cred ca este cel mai important. Gandirea negativa atrage lucruri negative, deci prin vaicareala nu rezolvi nimic ci doar amplifici problemele!

    P.S. Distribui acest articol cu mare drag!

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: