emotiile negative, furie,
Reading Time: 4 minutes

Ieri am început să vorbim despre emoțiile negative și am stabilit că de cele mai multe ori, modurile implicite (instinctive) în care avem tendința de a reacționa atunci când suntem într-o situație dificilă sunt: reprimarea, mascarea, evitarea, diversiunea, văicăreala și țipatul.

Totuși, odată ce învățăm să ne înțelegem creierul și începem să ne dezvoltăm inteligența emoțională, reușim să ne controlăm mai bine și reacțiile emoționale.

Citește în continuare pentru a vedea care sunt pașii pentru a putea înțelege și controla emoțiile negative:

Cum înțelegem emoțiile negative?

Astfel, cel mai important lucru pe care îl avem de făcut este să identificăm exact ce anume simțim. Există mii de emoții negative. Studiile arată că noi suntem conștienți doar de foarte puține (mai exact suntem capabili să definim doar un număr limitat… pentru că nu am fost obișnuiți să le acrodăm atenșie). Totuși, de când simțim jena, trebuie să ne întrebăm:

Ce anume simțim?

După care, căutăm în interiorul nostru pentru a vedea:

Ce efect are emoția respectivă asupra noastră?

Poate că ți se pare ciudat, dar este foarte important să știm exact răspunsul la aceste întrebări. De multe ori suntem atât de blocați în emoție încât uităm contează cu adevărat și ce se întâmplă în jurul nostru. Din acest motiv, ultimul lucru pe care îl avem de făcut aici este să descoperim:

Ce anume ne-ar face să ne simțim mai bine?

Aici putem apela cu ușurință la tehnicile de psihodramă. Simțim că vrem să spargem ceva? Vrem să lovim? Vrem să „înjunghiem”? Ne folosim de obiectele din jur și, realizând un cadru sigur (safe)… manifestăm emoția.

Cum exprimăm emoțiile negative?

În primul rând trebuie să stabilim încă o dată faptul că emoțiile se vor exprimate. Ținându-le în interiorul nostru nu facem decât să ne creștem sensibilitatea și să ne îmbolnăvim.

Citește și: Hipersensibilitatea: Ce este, Riscuri medicale + 13 semne că ești o persoană hipersensibilă

Uneori emoția se vrea exprimată fizic: vreau să fug! Dacă avem posibilitatea… ne scuzăm puțin pentru a fi singuri și facem exerciții de tip fugă pe loc.

fuga pe loc, exercitii,
Sursa foto: popsugar.com

Dacă emoția este mai agresivă și se vrea manifestată prin luptă, ne folosim de perne în care avem posibilitatea să ne descărcăm tensiunea.

Ideea este că NU trebuie să ne înfrânăm pornirile… dar nici să le manifestăm într-un mod agresiv, dăunător.

Ce să NU facem atunci când ne exprimăm emoțiile negative

În primul rând este indicat să ne abținem cât putem din a exagera și a dramatiza. Sigur că atunci când suntem răniți este foarte tentant să începem să țipăm și să credem că problema noastră este cea mai gravă din lume. Realitatea, însă, este departe de noi… de cele mai multe ori.

Așa că recomand controlul respirației și coborârea „cu picioarele pe pământ” în aici și acum:

Așadar,

Regula 1: NU EXAGERA și NU DRAMATIZA!

De asemenea, dacă ne concentrăm de la început pe înțelegerea emoției (încă de când simțim prima tensiune), ne va fi mult mai ușor să controlăm situația și să depășim starea.

Astfel,

Regula 2: NU AȘTEPTA SĂ SE ADUNE PREA MULTĂ TENSIUNE, ACȚIONEAZĂ CÂT MAI REPEDE!

Când înțelegem și punctul de vedere al celuilalt, dar mai ales când înțelegem realitatea din spatele reacției noastre, avem puterea de a accepta. Este foarte greu pentru creierul nostru să accepte că de multe ori nu are dreptate și că exagerează. Totuși, secretul fericirii este tocmai în a face pace cu această nevoie a egoului de a deține controlul și a avea dreptate. Din acest motiv, consider că regula 3 ar fi:

Regula 3: NU PUNE ETICHETE ȘI NU DA VINA PE CEILALȚI.

Vezi prima dată unde ai fi putut greși TU! Până la urmă pe tine te interesează liniștea ta sufletească și asta înseamnă să ai pace cu tine însuți.

Și, nu în ultimul rând, dacă vrei să îți exprimi verbal nemulțumirea,

Regula 4: NU TE PLÂNGE ALTORA!

Vorbește despre ceea ce te supără cu persoana în cauză! Fă-o atunci când rana este proaspătă și încearcă să nu uiți principiile de mai sus. Dacă alegi să vorbești despre ce te supără, atunci te va ajuta să ții mine:

✨ Vorbește clar!

✨ Vorbește doar despre ce simți, nu face presupuneri!

✨ Întreabă-l și pe celălalt ce simte în legătură cu situația apărută!

✨ Ascultă!

Cum gestionăm conflictele și situațiile de criză?

Pentru a putea gestiona mai ușor emoțiile negative care apar în cadrul conflictelor, este recomandat să:

#1: Fii flexibil!

Flexibilitatea nu este neapărat cea mai comună caracteristică, mai ales în situațiile confictuale. De cele mai multe ori devenim rigizi, fixiști și nu prea vrem să mai auzim părerile celorlalți. Tocmai din acest motiv avem rezultatele pe care le avem!

Astfel, dacă vrei să treci mai ușor peste o situație negativă, încearcă să manifești înțelegere față de opiniile, atitudinile, preferințele și gesturile persoanelor din jur! Fă-o cât mai des… și încet, încet, îți va deveni reflex!

#2 Acordă prezumția de nevinovăție!

Ia în considerare faptul că se poate să ai și tu partea ta de vină… și exprimă acest lucru. Atunci când prezinți înțelegere față de cei din jur și față de tine însuți, accepți că ești om și că este normal să mai greșești. Din greșeli învățăm și este uman să nu fim perfecți! În acest mod îți iei de pe umeri o mare greutate: aceea a nevoii de a fi perfect.

#3 Prețuiește omul, dincolo de opiniile sale!

Te cerți cu părinții? Cu frații? Cu șefii? Încearcă să te concentrezi mai mult pe ce reprezintă acești oameni pentru tine… pe ce au ei mai bun. Sigur că uneori intrăm în conflict. Nu putem avea toți aceeași viziune asupra lumii. Diversitatea este cea care duce la progres. Chiar și diversitatea în opinii… dar nu uita sa acorzi credit oamenilor, chir dacă opiniile lor sunt diferite de alte tale. Nu te ajută cu nimic să păstrezi supărare și să te înveninezi!

Acceptând diferențele dintre noi… ajugem mai aproape unii de ceilalți!

În final, vă recomand să citiți această carte:

Veți vedea că vă va ajuta inclusiv în dezvoltarea inteligenței emoționale!

Sursa foto cover: blog.cognifit.com

About Author

13 thoughts on “Cum facem față CORECT emoțiilor negative?

  1. Mda, eu care eram destul de stăpână pe mine și pe psihicul meu am început să fac destul de des atacuri de panică. Cred că trebuie să fac ceva serios în această privință și să gestionez altfel toate problemele care apar…

    1. Trebuie sa le înțelegi cauza și sa o elimini. Atacurile de panica sunt foarte nasoale, dar din fericire pot fi depășite. Ai văzut materialele mele despre atacurile de panica?

  2. Eu obisnuiam sa raspund pe moment sub impulsul nervilor si am invatat ca e bine sa respiri si sa gandesti inainte de a zice sau face ceva. Am fost invatata de un terapeut si mi-a fost de mare ajutor.

  3. La partea cu Nu te plange altora cam clachez😂 acolo mai am de invatat pentru ca m am obisnuit sa mi impartasesc sentimentele cu altii si nu pot sa zic ca lucrul asta mi a adus beneficii, din pacate continui sa o fac, nu stiu de ce, dar faptul ca recunosc asta e un pas bun.

  4. Ai un dar aparte- acela de a prezenta altfel subiectele mai sensibile. Ma bucur mult ca te-am descoperit si sigur voi parcurge cu patos materialele tale. Caci, controlul emotiilor este un subiect ce ma pasioneaza si ce vreau sa il stapanesc cat mai bine, pentru a-l aplica in viata mea <3

    1. Multumesc din suflet pentru apreciere!
      Cat priveste controlul emotiilor…este exact la fel ca orice deprindere: e greu pana se formeaza „memoria musculara”. Apoi devine usor.

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: