Zborurile Low-Cost: mai rapide și mai plăcute decât… autobuzul!

zboruri low cost
Reading Time: 6 minutes

Zborurile Low Cost sunt pentru majoritatea „navetiștilor internaționali” o adevărată durere de cap. Nu de puține ori aud persoane precum frate-miu – care chiar circulă mult cu avionul – plângându-se de condițiile acestor companii.

Politica de bagaje – cel mai mare inconvenient al companiilor de zbor low cost

Dincolo de aglomerație, de locurile extrem de înguste care te fac să simți la un anumit moment că rămâi fără aer sau că invadezi, fără să vrei, spațiul intim al pasagerilor de lângă tine, precum și de mâncarea servită la bord, cel mai mare inconvenient al zborurilor low cost este – fără dubiipolitica de bagaje (care nu doar că se schimbă extrem de des, dar te poate pune și în dificultate atunci când ai ignorat mailurile de actualizare și te trezești în aeroport că acelașii bagaj cu care circuli de ani… acum te costă suplimentar!).

Recunosc că de obicei când circul cu avionul prefer să urmăresc și de 10 ori dacă este nevoie, orice fel de modificare, înainte de a-mi încheia bagajul. Fac asta tocmai pentru că nu sunt dispusă să plătesc suplimentar… și oricum îmi place să plec după mine cu strictul necesar și să îmi mai achiziționez de la destinație ce mi-ar mai fi util.

Bagajul de mână și bagajul de cală atunci când călătorești cu Ryanair

bagaje ryanair

Eu călătoresc cel mai des cu Ryanair. Cel puțin ultimele 10 călătorii au fost cu Ryanair și rescunoc că în mare parte m-am familiarizat cu ei… și chiar dacă aud mult mai multă lume plângându-se de ei decât aud lăudându-i, eu una pot spune că sunt mulțumită.

La Ryanair ai dreptul în mod gratuit la un bagaj mic de mână, de 40x25x20 cm, pentru care nu este luată în considerare greutatea. De asemenea, dacă alegi serviciu Priority, poți lua cu tine atât acest bagaj, cât și unul de bord de 55x40x20 cm care să nu depășească 10 kg.

Așa am avut noi în ultima noastră călătorie, spre Cipru. Și a fost mai mult decât suficient pentru 7 zile.

Citește și: Relații la distanță – vezi ce șanse ai ca relația ta la distanță să dureze + cum să o faci să funcționeze!

Bagaje Ryanair pe scurt:

Bagaje
RyanAir
Dimensiuni maxime Greutate maximă Câte bagaje sunt permise Cost /bagaj / zbor
Bagaj de
mână mic
40x25x20 cm n/a 1 Gratuit
Bagaj de
mână
Priority
55x40x20 cm 10 kg 1 numai cu Priority
Bagaj de
cală 10 kg
neprecizat 10 kg neprecizat de la 8Eur/ zbor
Bagaj de
cală 15 kg
neprecizat 15 kg neprecizat 10-50 Euro / zbor
Bagaj de cală 20 kg neprecizat 20 kg neprecizat 15-60 Euro /zbor

Separat, poți transporta contra cost biciclete (60-70 Euro), echipament sportiv de mari dimensiuni (50-60 Euro), alte echipamente sportive (30-35 Euro), echipament de ski (40-45 Euro), crose de golf (30-35 Euro) și instrumente muzicale (50-60 Euro).

Bagajul de mână și bagajul de cală atunci când călătorești cu Wizz Air

Cu wizz Air nu am mai circulat de vreo 2 ani. Și cu ei am avut o experiență de zbor plăcută… Și nu am avut nici un fel de problemă cu bagajele.

Dacă urmează să călătorești cu Wizz Air, ține cont ca bagajul de mână gratuit să se încadreze în 40x30x20cm. Dacă achiziționezi serviciul Priority (de la 5 euro/zbor) ai posibilitatea de a lua un bagaj puțin mai mare, respectiv de 55x40x23 cm.

Bagaje Wizz Air pe scurt

Bagaje
Wizz Air
Dimensiuni maxime Greutate maximă Câte bagaje sunt permise Cost /
bagaj/zbor
Bagaj de
mana mic / small bag
40x30x20cm n/a 1 Gratuit
Bagaj de
mana
Priority
55x40x23 cm 10 kg 1 numai cu Wizz
Priority
(de la 5 Euro / zbor)
Bagaj de
cală
149x119x171 cm 10, 20 sau 32 kg 6 5-65 Euro / zbor
Echipament sportiv n/a n/a n/a 30-60 Euro / zbor

Bagajele de cală se plătesc, ca și la Ryanair și alte companii low cost. Prețul depinde de  numeroși factori precum:

  • momentul zborului (sezon aglomerat sau nu),
  • destinație,
  • greutatea bagajelor (la cală, bagajul <23 kg este mai ieftin decât cel de peste 23kg)
  • momentul / locul în care se cumpără serviciul de transport bagaje (online este cea mai ieftină variantă).

Cel mai bine este să te hotărăști din timp ce bagaj vrei să iei cu tine, pentru a apuca să îți cumperi bagajul online. Este mult mai ieftin și mai bine. Altfel, dacă aștepți până în aeroport… o să te cam doară. Poate fi și dublu față de online.

Găsești aici diverse bagaje de mana Wizz Air  VERIFICATE să se încadreze în dimensiunile aprobate de compania aeriană.

Este mai simplu să mergi la sigur, decât să faci cum am făcut eu la primul meu zbor și să îți iei dintr-un magazin oareacare un troller despre care îți spune vânzătoarea că e exact dimensiunea dorită… pentru ca apoi să ajungi acasă și să constați că este cu 5 cm mai mare! Am pățit asta acum 8 ani și a fost tare frustrant, mai ales că atunci nu erau nici atât de ieftine cum sunt acum.

De ce îmi plac mie zborurile low cost

Acum, dacă tot am avut grijă să nu te enervezi din cauza bagajelor… îți voi spune ce îmi place mie la zborurile low cost: pot să economisesc.

Nu sunt în general fan al mijloacelor de transport în comun. De ceva timp pentru cursele interne am renunțat la autobuz în favoarea mașinii personale, chiar dacă mă costă ceva mai mult. Totuși, când vine vorba despre vacanțe și călătorii internaționale (încă nu am efectuat nicio călătorie internă cu avionul), sunt o persoană simplă și practică: îmi place să cheltuiesc cât mai puțin pe transport și cât mai mult pe distracție/mâncare tradițională/excursii.

Consider că orele de suportat înghesuiala, confortul de autobuz și chiar și mirosul de mâncare de supermarket decongelată sunt ok. Mă gândesc că alternativa pentru mine cel mai adesea ar fi autobuzul sau mașina personală… și cum cu amândouă pierd mult mai mult timp și considerabil mai mulți bani… nu am decât să suport.

Acum, fiecare știe mai bine ce priorități are.

Citește și: 5 Moduri de a Păstra o Atitudine Pozitivă, indiferent de provocările care apar!

De ce nu îmi plac zborurile low cost

Primele mele 4 zboruri au fost cu Maleev și Lufthansa. Cumva mi-am stabilit standardele acolo.

Apoi am mers cu Wizz Air. Și am descoperit câteva lucruri care mă iritau mai mult sau mai puțin:

  • nu mai primeam ciocolată și alune gratuite din partea companiei aeriene (știu, este foarte stupid, dar îmi plăcea sentimentul acela că primesc ceva cadou – chiar dacă biletul costa mult mai mult). Ai un sentiment deosebit de grijă atunci când mergi cu o companie mai puțin accesibilă;
  • scaunele din Wizz seamănă cu cele din Dacos (autocar). Cele din Lufthansa și Maleev sunt mai degrabă niște fotolii extrem de comode;
  • nu poți vedea harta, informațiile de zbor și toate detaliile care te-ar putea interesa (nu știu câți oameni sunt ca mine, dar mie îmi place tare mult ca atunci când sunt în zbor să pot vedea cu ce viteză ne deplasăm, deasupra cărui oraș/cărei țări ne aflăm și care sunt condițiile de presiune atmosferică… și în cât timp este apreciată aterizarea). La un anumit nivel acest lucru îmi oferă cel mai mare confort. Dacă tot mă uit pe fereastră, măcar să nu mă simt pierdută în spațiu.
  • Zborurile low cost sunt accesibile oricui. Efectiv, ORICUI. Și când te respecți, câtuși de puțin, te irită că nu există o cursă fără zgomot(manele)/copii răsfățați/gherțoi. Nu îmi place să pun etichete. Chiar detest asta… dar nu a existat măcar o cursă low cost după care să nu simt o tristețe cu privire la evoluția rasei umane.

Dar… cum sunt încă foarte preocupată de a face economii… și cum încă mai am bugete limitate în care să mă încadrez atunci când plec la drum, nu am decât să vânez în continuare cel mai mic preț și să îmi amintesc de fiecare dată când simt că îmi vine să sparg ceva în avion/terminal… că nici eu nu m-am străduit prea tare! 😀

Acum te întreb pe tine… care este cea mai mare frustrare a ta raportată la zborurile low cost?

About Author

1 thought on “Zborurile Low-Cost: mai rapide și mai plăcute decât… autobuzul!

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: