Reading Time: 3 minutes

Vorbeam în articolul trecut despre frici… și despre cum ele ne ghidează existența încă de la naștere. Dacă nu ai citit articolul anterior, îți recomand să o faci. Dacă nu vrei să o faci, e ok. Poți lua ce consideri util și de aici.

Spuneam că fricile pornesc dintr-o falsă așteptare ce ne pare atât de reală încât ne controlează inclusiv funcțiile vitale. Ca ființe materiale suntem programați din naștere să avem așteptări, iar acestea sunt în strânsă legătură cu acele două categorii de nevoi despre care vorbeam data trecută: cele descrise de Maslow și cele descrise de Robbins.

Astfel, de când ne naștem avem așteptarea de a fi hrăniți, iubiți, protejați, de a ni se acorda atenție, de a avea posesiuni (jucăriile noastre, părinții noștri, mâncarea noastră). Și cu atâta programare anticipată, este normal ca atunci când apare un dezechilibru să ni se modifice trăirile interioare. Iar aceste trăiri se manifestă prin furie, frică, frustrare, stres, șamd. Noi ne-am obișnuit de mici cu lucruri care pur și simplu se întâmplă pentru noi. Și nu este rău. Doar că frica apare în momentul în care ne bazăm pe alții din exterior  să ne îndeplinească acele așteptări, și nu pe noi înșine.

Realitatea este ca tu, la fel ca oricine din acest univers, ești o ființă minunată. Și da, ai ceva unic, ceva aparte, ceva al tău. Altfel nu ai fi aici, nu ți-ai pierde timpul încercând să te descoperi și să înțelegi ce se întâmplă în interiorul tău când îți este frică. Ai curaj și pentru asta te felicit!

Acum, spuneam că într-adevăr, tot ce se întâmplă în existența noastră se întâmplă pentru noi, și nu ni se întâmplă nouă. Când ne concentrăm pe lucrurile negative, pe emoțiile rele, pe evenimentele mai puțin plăcute din punct de vedere social, din viața noastră… considerăm că acel lucru ni s-a întâmplat nouă, uitând că, de fapt, cam tot ce ni se întâmplă vreodată are rolul de a ne ajuta să devenim o persoană mai bună (într-un fel sau altul: mai puternică, mai hotărâtă, mai echilibrată, etc).

Credința nu este fundamentată pe convingere, ci ea este ancorată în trăire

Și te întreb acum… gândește-te bine, acel eveniment nefast din viata ta, pe care îl blamezi în interior și care îți trezește cele mai puternice sentimente de frică, ură, frustrare… te-a schimbat în vreun fel? Ai fi putut fi cine ești azi fără acel moment?

Noi credem că frica are dreptate. Noi îi oferim atât de multă putere acestei emoții distructive, încât o lăsăm să ne controleze. Avem așteptarea ca lucrurile să se întâmple pentru noi, și dacă într-un fel sau altul am crede că așteptarea nu ne va fi îndeplinită… în loc să luăm atitudine, începem să tremurăm. Frica ajunge, astfel, să ne controleze existența.

Stăteam și mă gândeam la un momentdat… cum noi suntem convinși că toate lucrurile sunt într-un anumit fel. Noi suntem convinși că perfecțiunea arată într-un mod sau altul. Noi credem că persoanele care ne-au rănit vreodată, care ne-au întors spatele sau pe care le-am dezamăgit au dreptate. Problema este că, în realitate credința nu este fundamentată pe convingere, ci ea este ancorată în trăire. Ceea ce înseamnă, într-un fel sau altul, că singura noastră credință reală este cea pe care o trăim, respectiv frica.

Oricâte ne-am spune, oricât de convinși am fi de niște lucruri, când ajungem înapoi în momentul zero al așteptărilor… trăirea (frica) ne determină credința.

Bine, bine… dar cum putem scăpa de frici?

Nu te voi minți. Nu este simplu. A-ți fi frică este parte din natura noastră animalică. Totuși, creierul uman are posibilitatea de a se deschide mai mult de 10% și de a transcede aceste emoții. Iar pentru a face acest lucru, trebuie să te uiți în interiorul tău și să îți dorești cu tot dinadinsul să te înțelegi. Trebuie să îți dai voie să trăiești fără frici, să te dezbraci de condiționările sociale și să vrei să trăiești o nouă viață.

Sigur, aceasta nu este pentru toată lumea. Îți trebuie curaj.

Și pentru a face următorul pas există multe metode: o poți face pe cont propriu, citind cărți precum cele pe care le-am mai recenzat și eu pe parcurs, urmărind discursurile celor mai buni practicieni NLP/coachi, participând la programe de transformare împreună cu alte persoane, cum este Restart Life Journey organizat de Alex Marinca, despre care am mai scris aici, sau făcând sesiuni de coaching 1 la 1 cu persoane pregătite să te ajute să îți identifici sursa fricilor și să te susțină în lupta cu ele și în transformarea ta.

Te invit să te abonezi și la canalul meu de youtube pentru mai multe resurse de succes: 

About Author

2 thoughts on “Cum scap de frici – Part II

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: