Ce faci cand simti ca nu mai poti? Uite 5 sugestii…

trist
Reading Time: 4 minutes

Uneori viața pare să curgă bine, fără ca tu să faci nimic.

Alteori oricât de mult ai vrea să fii bine, planetele nu par să se alinieze deloc optim pentru tine.

Și atunci te întrebi ce poți să faci atunci când simți că nu mai poți. Nu mai vrei. Nu mai ai. NU.

Când lumea pare să se dărâme în fața ta…

Sunt multe lucruri care te pot face să simți că viața nu mai are sens, că totul este mult prea greu, că nu mai are rost să depui efort pentru că oricum totul este zadarnic…

… de când mă știu am fost încercată de depresii, de anxietate și de stări de nu mai pot.

Am fost o fire bolnăvicioasă de mică.

Pentru mine lucrurile deși păreau mereu bine așezate, au necesitat mult efort pentru a fi așa.

Ani buni am investit în dezvoltarea mea personală pentru a înțelege cum funcționez, de ce simt ce simt și, mai ales, pentru a putea merge mai departe.

Și când nu mai pot… mai pot puțin

A fost nevoie să trec prin multe stări pentru a putea obține pacea și liniștea mult dorite.

Cumva era nevoie să ating starea de acceptare. A lumii, a situației și, mai ales, acceptarea de sine.

#1 Nu te mai compara

E adevărat că suntem construiți în mod diferit. Unii sunt genetic mai puternici, alții mai slabi. Așa că acceptând acest lucru am înțeles că dacă este un lucru total distructiv pe care îl pot face pentru mine, acela e să mă compar.

Sursa depresiilor mele putea fi oricare: de la greutatea pe care o puneam pe mine peste noapte și până la un comentariu răutăcios aruncat total întâmplător.

Când am acceptat că eu sunt eu din prezent și că este în totalitate datoria mea să fiu bine, am încetat să mă mai uit în stânga și dreapta, precum și înainte și înapoi.

Eu din trecut nu reprezintă decât o umbră a mea din prezent.

Nu voi mai fi niciodată la fel de slabă, sănătoasă, energică și tânără ca la 20 de ani.

… dar asta nu e ceva rău… pentru că acum am alte calități pe care atunci nu le aveam. De exemplu am transformat impulsivitatea în răbdare, ego-ul în înțelepciune și fuga în bucuria de a fi.

Nici să mai aleg după mine din viitor nu îmi vine. Nu am nicio certitudine a viitorului, așa că dacă vreau să mă bucur de ceva, cu siguranță acel ceva este prezentul.

Iar să mă compar cu alte persoane este stupid. Pot admira, pot accepta că invidiez, dar pot și asimila această invidie ca parte a existenței noastre pe pământ. Pot să mă prind de ea și să o las să mă ucidă lent, sau îi pot da drumul, acceptând-o strict ca pe o stare trecătoare.

#2 Învață din tot ce îți oferă durerea de azi

Pentru multe persoane acest principiu sună de-a dreptul imposibil.

Pentru mine, însă, acesta este secretul unui zâmbet imuabil.

Fiecare durere m-a învățat ceva. Și când simt că nu mai pot mă opresc și zâmbesc… pentru că știu că în astfel de clipe devin mai puternică.

Mereu avem cel puțin două opțiuni: putem să ne plângem și să picăm în groapa neagră a depresiei, sau putem să zâmbim și să tragem aer în piept, schimbându-ne starea.

Nu zic că e ușor. Dar e foarte constructiv.

#3 Fii bine pentru tine, nu pentru ceilalți

Deși ai putea crede că este o afirmație egoistă, departe de mine să îți sugerez asta.

Nu poți face nimic pentru nimeni dacă ești la pământ. Și, în egală măsură, nimeni nu poate face nimic pentru tine dacă te afli într-o stare imposibilă. Oricât ar vrea ceilalți să fie lângă tine, dacă acțiunile tale sunt respingătoare, se vor teme să se apropie. Iar toată această dinamică nu va face decât să îți accentueze depresia.

Când ești la pământ nu te mai gândi că trebuie să te sacrifici pentru ceilalți, ci gândește-te că alegi să fii bine pentru tine, pentru a le putea face în continuare serviciile ce îți aduc ție atât de multă satisfacție.

Deși este foarte tentant și uneori de ajutor să ne folosim de scuze și de cei din jur pentru a ne motiva propriile acțiuni, realitatea este că singurul mod în care putem fi bine cu noi înșine este trăind conștient. Spunându-ne ADEVĂRUL.

Sunt multe moduri în care ne mințim zi de zi.

Dar când sunte la pământ… e bine să încetăm să facem asta… și să privim spre ce se află în spatele acelor minciuni frumos ambalate:

#4 Ia o pauză de la tot

Pentru mine asta se traduce prin meditație.

Multă vreme am avut nevoie de cineva care să îmi ghideze pașii spre interiorul meu. Din acest motiv am găsit foarte constructive meditațiile ghidate:

Acum, după ani de exercițiu, pot intra într-o stare de pauză fără niciun fel de ajutor. Uneori ea durează un minut. Și da, uneori un minut îmi este suficient pentru a putea schimba focusul de pe nu mai pot pe mai pot puțin. Pentru că, în fond, schimbarea reală intervine la nivel de nu mai vreau / mai vreau puțin.

#5 Lucrează cu tine

Dacă tu nu crezi în tine, nimeni nu o va face!

Noi reacționăm la energiile pe care le primim din partea celorlalți.

Neuronii oglindă au puterea de a vedea în celălalt ceea ce există deja în noi înșine. Așa că dacă vrei să îi inspiri pe ceilalți, inspiră-te mai întâi pe tine.

Dacă vrei să fii respectat, respectă-te!

Și așa mai departe… înțelegi cum funcționează procesul.

Eu deși am studiat psihologia ca pe o a doua limbă încă de la 14 ani, am ajuns alți 14 mai târziu la concluzia că undeva greșesc… și că am nevoie de puțină ghidare. Câteva ședințe de terapie au fost suficiente pentru a mă readuce pe făgașul normal. Dar acele câteva ședințe au fost cruciale pentru mine!

Așa că îți recomand, dacă simți că nu mai poți, să lucrezi cu tine… să mergi la un terapeut, la un coach, să citești cărți, să urmărești materiale care te pot ajuta… și să ai încredere că procesul deși este de lungă durată, va trezi adevărați giganți în interiorul tău!

Acestea sunt primele 5 lucruri pe care le fac eu când simt că nu mai pot.

Soluțiile tale care sunt? Lasă-mi, te rog, un comentariu!

Sursa foto: pexels.com

About Author

2 thoughts on “Ce faci cand simti ca nu mai poti? Uite 5 sugestii…

  1. Eu am invatat sa ma opresc din ce fac cand ma simt la pamant. Sa ma pun in pat, sa sun pe cineva drag sau sa ies la plimbare. Uneori 2 ore de somn imi dau restart. Depinde de cat de epuizata sunt.

  2. Doamne, cata nevoie aveam de acest articol, Gratiela! Chiar a venit la fix, multumesc mult de tot! Eu inca lucrez la multe dintre aceste aspecte, iar tu esti un exemplu pentru mine.

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: