Inteligență emoțională

Cei ce te enervează, te controlează

Reading Time: 3 minutes

Încercând să salvezi pe cineva care nu vrea să fie salvat, nu faci nimic altceva decât să te pierzi pe tine!

Schimbarea vine din interior

Am spus-o de multe ori. Noi nu avem, efectiv, puterea de a-i schimba pe ceilalți din punct de vedere comportamental, emoțional. Schimbarea pornește numai din interior, adică dintr-o decizie conștientă pe care celălalt o ia. Ce putem noi face este să le arătăm prin puterea exemplului care sunt alternativele la atitudinile lor.

Când depui prea mult efort să salvezi, obosești

Nu știu dacă ție ți s-a întâmplat vreodată să vorbești cu cineva pe care să-l consideri „rătăcit” și să dai tot ce ai mai bun, să te implici maxim… și să primești atât de multă rezistență încât să ajungi să te intoxici tu cu sentimentele pe care încercai să le neutralizezi la celălalt.

De exemplu, să zicem că ai făcut o postare pe Facebook.. una pozitivă sau neutră… și o persoană total necunoscută, pe care nu ai văzut-o niciodată în viața ta și cu care nu ai avut niciun contact… începe să te critice, începe să își verse tot gunoiul pe tine. Tu normal că ești rănit, fiindcă ești om și încă nu ai înțeles că noi vorbim cu o oglindă de fiecare dată. Cu alte cuvinte, dacă el a fost revoltat și a trimit un mesaj răutăcios înseamnă cel puțin 3 lucruri:

  1. Are o nevoie foarte stridentă și nesatisfăcută de atenție;
  2. Acesta este modul în care a fost el învățat să comunice, prin critică și agresivitate.
  3. Ceva din ce ai postat tu îi trezește frustrări, îi amintește că are niște lipsuri, îi trezește o oarecare frică.

Tu trebuie să înțelegi că acele reacții NU AU CUM să fie, cu adevărat, despre TINE. Sunt numai și numai despre persoana în cauză, pentru că…

CE SPUN EU ESTE DESPRE MINE, CE ÎNȚELEGE CELĂLALT ESTE DESPRE EL

Cu alte cuvinte, așa cum o spun adesea și în traininguri, noi ne raportăm strict la lumea noastră interioară, la experiențele și referințele noastre anterioare, la ceea ce știm noi. Să ai alte așteptări de la ceilalți este ca și cum un om de știință ar avea așteptarea de la tine să înțelegi limbajul său specializat, deși tu nu ai fost niciodată expus unui astfel de mediu. Pentru tine totul este o păsărească pseudoștiințifică din care nu înțelegi mare lucru. E așa?

Știu că ai o putere de fier, dar concentreaz-o mai bine spre tine

Uneori nu este nevoie de prea multe cuvinte, uneori nu avem nevoie să explicăm atât de mult procesele… cât avem nevoie să le arătăm. Din acest motiv sunt convinsă că schimbarea pornește de la fiecare în parte.

În loc să le explicăm oamenilor de ce suntem buni, este mai bine să le arătăm direct. Uneori un simplu zâmbet și o invitație la acțiune ne pot salva și nervii și inimile. Nu îți bate capul cu cei care nu sunt dispuși să își deschidă urechile către tine… ci rămân blocați în existența lor.

Dacă suferi sau te epuizează, nu merită efortul

Încercând să explici schimbarea unui om care nu și-o dorește poate fi uneori extrem de epuizant. Înțeleg că sunt și cazuri în care celălalt ar putea avea potențialul de a se transforma, că știi că îl poți ajuta să fie mai fericit/liniștit, etc.

Dar când îți dă semne clare că nu are de gând să îmbrățișeze calea ta… știi ce se va întâmpla?

Intervine avertizarea părinților noștri… aceea cu „nu te certa niciodată cu un prost că te coboară la nivelul lui și te bate cu experiența”.
Poate sună dur, dar așa este. Atunci când vrei să schimbi cu orice preț un om… realitatea este că ceva se va schimba, dar este posibil să se schimbe în tine. Riști să îți pierzi tu integritatea morală, să îți încalci valorile personale și să te intoxici cu emoții și stări negative.

Așa că ține mine: fă-i pe oameni să se schimbe fiind un exemplu. Trăiește tu cum ai vrea să vezi lumea trăind… și, încet, încet, vei vedea că transformarea se va produce. Cine are ochi să vadă și urechi să audă… o va face!

Îngrijește-te de propria ta stare de bine. Doar așa îi poți salva cu adevărat pe ceilalți. Iubește necondiționat și nu uita că dacă 9 oameni în jurul tău sunt nefericiți… șansele ca tu să fii al 10-lea sunt maxime, la fel cum dacă 9 oameni în jurul tău sunt fericiți, șansele ca tu să fii al 10-lea sunt maxime! Înconjoară-te de oameni așa cum vrei tu să fii. Succesul naște succes, cum fericirea dezvoltă și mai multă fericire. În loc să îi salvezi pe cei ce nu vor să fie salvați, întinde o mână celor ce au nevoie, cu adevărat de ea… cei care merită timpul și energia ta!

Schimbarea pornește din interior!

În altă ordine de idei, de ceva timp am început să primesc mesaje pe paginile mele, Grațiela Vlad și Influencers Reborn cu întrebări și subiecte pentru articolele mele. Ca răspuns la îndemnul vostru am început și un vlog (te invit să te abonezi aici).

Astfel, vreau să îți mulțumesc pentru susținere, pentru faptul că îmi citești articolele, participi la cursurile mele sau pur și simplu îmi transmiți energia ta!

About Author

1 thought on “Salvează-te pe tine, nu pe ceilalți!

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: