Totul despre apa la bebelusi: cand, cat si ce apa trebuie sa bea un bebelus!

Foarte multe proaspete mamici se lupta cu stereotipiile si parerile „bine intentionate” cu privire la introducerea apei in alimentatia bebelusului. Imi amintesc cand am devenit mama ca ma stresa foarte tare acest subiect. Stiam ca bebelusii au nevoie de apa, la fel ca si adultii, pentru a se hidrata. Dar ce nu stiam era cand se da apa bebelusilor, cata apa se introduce in alimentatia lor si, mai ales, ce fel de apa trebuie sa ii ofer pentru a ma asigura ca are parte de o hidratare corespunzatoare si ca este ferit de bacterii si microbi.
Astfel, daca tot revizuiesc toate aceste subiecte in capul meu (avand in vedere ca in cateva saptamani voi avea un nou bebe in casa), m-am gandit sa impartasesc cu voi cateva informatii importante referitoare la apa la bebelusi!
Ce inseamna o alimentatie potrivita pentru bebelusul/copilul tau?










Atunci cand esti parinte iti doresti tot ce este mai bun pentru copilul tau. L-ai adus pe lume pentru a va bucura impreuna de aceasta experienta extraordinara: viata. Totusi, nu este suficient ca ii oferi iubire, mancare si jucarii scumpe. Nu. Pentru a fi fericit si a se dezvolta corespunzator, copilul are nevoie de o nutritie corecta, iar acest lucru inseamna adesea un consum corespunzator de apa!
Apa este o substanta vie. Am tot amintit acest lucru in materialele mele. Apa este cea care intretine viata si, totodata, ofera calitate acesteia. Din acest motiv este important sa avem grija sa ii invatam pe cei mici sa consume suficienta apa incat sa poata avea o viata echilibrata si sanatoasa.
Obiceiurile se implementeaza din primii ani.

Un adult are nevoie, in medie, de 8 pahare de apa/zi. Asta inseamna un minim de 1,6l. Minim.
Un copil, insa, are nevoie de aproximativ 1 litru de apa pe zi (cantitatea creste odata cu inaintarea in varsta si cu nivelul de energie al copilului). Specialistii recomanda un consum de 100 ml/kg-corp, din care cel putin jumatate sa fie apa pura (nu supa, suc, ceai, lapte, samd).
Astfel, din punctul meu de vedere (bazat pe studii), este extrem de important sa avem grija de noi insine si de copiii nostri, pastrand o alimentatie bogata in:
- Fructe si legume proaspete;
- Supe si ciorbe realizate in casa, fara delicat si alte condimente care ar putea avea continut de monoglutamat;
- Apa de calitate.
Apa la bebelusi – tot ce trebuie sa stii
Cand vine vorba despre bebelusi, majoritatea devenim extrem de vigilenti atunci cand in joc este alimentatia lor. Bebelusii sunt fragili, nu au inca un sistem imunitar propriu bine dezvoltat si sunt extrem de expusi imbolnavirilor. Din acest motiv trebuie sa alegem cu grija apa si hrana pe care le-o oferim.
Cand se da apa la bebelusi?
In mod normal, OMS recomanda ca apa sa fie introdusa in alimentatia bebelusilor abia dupa varsta de 6 luni. Totusi, aceasta regula se aplica exclusiv in cazul copiilor alaptati. Motivul pentru care copiii alaptati nu au nevoie de apa pana la 6 luni (varsta diversificarii) este acela ca laptele matern contine pana la 87% apa. Primul „jet” de lapte este mereu mai slab si are rol de hidratare. Al doilea este mai dens si mai bogat in nutrienti, si abia ultimul este cel mai concentrat.
Bebelusii hraniti cu formula de lapte, pe de alta parte, au nevoie de apa in fiecare zi! Ei sunt privati de „laptele slab”, motiv pentru care au nevoie sa se hidrateze cu cea mai buna si mai naturala apa!
ATENTIE: Nu diluati formula si nici nu o concentrati. Respectati intocmai indicatiile oferite pe ambalaj. Astfel evitati si cazurile de malnutritie, precum si deshidratarea.
Cata apa trebuie sa bea un nou nascut?
Un nou nascut hranit exclusiv la san NU are nevoie de apa.
Un bebelus hranit in formula mixa ar putea beneficia de 30 ml apa, mai ales dupa baita, cand este incins si are nevoie de hidratare.
Un bebelus hranit cu lapte praf va avea nevoie, in primele luni, de aproximativ 100 ml apa plata, oligominerala.
In felul acesta veti avea grija ca micutul sa se dezvolte optim. Apa ajuta creierul, oasele si intregul corp sa se formeze, sa invete si sa se adapteze.
Cata apa trebuie sa bea un bebelus de 6 luni?

La varsta de 6 luni majoritatea bebelusilor incep sa manance hrana solida. Odata cu introducerea acesteia in alimentatie, se adauga si apa. Ea este imperios necesara pentru a ajuta digestia (inclusiv tranzitul intestinal) si pentru a-i oferi copilului energia de care are nevoie pentru a creste.
Imi amintesc ca atunci cand s-a nascut Ionut am descarcat un grafic de crestere a copilului pe care il urmaream cu foarte mare interes, pentru a ma asigura ca el se dezvolta corespunzator varstei sale.

Sursa foto: totuldespremame.ro
Astfel, consultand acest grafic constatam ca greutatea medie a unui copil de 6 luni este de 7.5kg.
Cum specialiștii recomandă un minim de 30 ml/kg-corp, acest lucru înseamnă un minim de aproximativ 225ml apa/zi (un biberon).
Aceasta cantitate nu trebuie consumata odata, ci pe parcursul unei zile.
Cata apa trebuie sa bea un bebelus de 7 luni

Cu cat creste, si nevoile lui de hidratare cresc. Astfel, la 7 luni un copil cantareste in medie 8 kg. El deja incepe sa se ridice in fundulet, mananca piureuri si cereale (nu doar fructe) si se joaca tot mai mult.
Astfel, pentru a asigura o crestere optima si a preveni constipatia, un bebe de 7 luni are nevoie de minim 250 ml apa/zi.
Cata apa trebuie sa bea un bebelus de 8 luni

Urmarind acelasi grafic, la 8 luni un copil cantareste, in medie, 8,5-9kg. El se pregateste incet pentru activitati complexe, precum ridicatul si mersul. Din acest motiv specialistii recomanda ca la 8 luni un bebelus sa consume aproximativ 270 ml apa/zi.
Cata apa trebuie sa bea un bebelus de 9 luni

In final, la varsta de 9 luni copilul consuma tot mai putin lapte.
Atentie! Laptele nu va fi inlocuit din alimentatie pana la varsta de 2 ani. La 1 an nu va mai constitui hrana principala.
Cantarind aproximativ 9 kg, un bebelus de 9 luni are nevoie de 300 ml apa, oferita in reprize. Totusi, specialistii recomanda sa se ofere apa chiar pana la 500 ml, mai ales in zilele caniculare.
NU incoluim niciodata apa cu sucul in alimentatia unui copil! Sucul este bogat in zaharuri si deshidrateaza si agita copilul!
Cum imi dau seama ca bebe nu a baut suficienta apa intr-o zi?
Cel mai grav semn de deshidratare este dat de pielea uscata si de buzele crapate. Totusi, pana sa se ajunga aici, bebelusii mai anunta ca au nevoie de apa in urmatoarele moduri:
- Plang – multi parinti se chinuie sa inteleaga ce vor copiii lor atunci cand plang. Un planset poate fi semnal de oboseala, foame, sete, durere, plictiseala, samd. Totusi, atunci cand copilul este luat in brate si continua sa planga, daca nu se afla in programul de masa, atunci mai mult ca sigur are nevoie de apa. Colicile au la baza tot o lipsa de apa in organism. Constipatia si flatulenta se trateaza cu un adaos potrivit de apa. Asa ca daca vedeti ca bebe plange si refuza laptele sau il scuipa, puteti incerca sa ii oferiti apa!
- Sunt constipati – pe acelasi principiu. Bebelusii au nevoie sa se hidrateze. Exista situatii in care si laptele matern da constipatie, tocmai pentru ca mama nu consuma suficienta apa. Astfel laptele este prea concentrat si nu asigura necesarul pentru un tranzit intestinal optim;
Care este cea mai buna apa pentru bebelusi?
Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” si Societatea Romana de Pediatrie recomanda Aquatique ca principala apa pentru bebelusi. Studiile efectuate au demonstrat ca Aquatique este cea mai buna apa atat pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor, cat si pentru a fi consumta ca atare.
Principalele calitati ale apei oligominerale Aquatique:

Principalul motiv pentru care Aquatique se recomanda bebelusilor este ca are un continut scazut de minerale si de sodiu. Bebelusii au nevoie de mai putin de 120 mg/l minerale si o cantitate de sub 20 mg/l de sodiu.
In schimb, aceasta are un continut optim de calciu si magneziu, necesare cresterii si dezvoltarii oaselor, muschilor, tesuturilor si organelor. Acelasi motiv sta si la baza argumentului conform caruia aceasta apa oligominerala este ideala pentru intreaga familie!
Aquatique in viata copiilor mei

De cand s-a nascut Ionut am avut mereu grija sa il cresc „ca la carte”. L-am alaptat pana aproape de 3 ani, i-am inceput diversificarea cu un aliment nou la 3 zile pentru a putea urmari potentialele reactii alergice… si am avut grija sa il invat ce inseamna mancarea sanatoasa si importanta hidratarii.
Cand cautam apa cu care sa ii prepar alimentele (caci mi-a fost mereu frica de viermisori intestinali, ecoli, geardia si alte mizerii care exista in apa de la robinet), am descoperit Aquatique. Sigur ca m-a facinat bebelusul de pe ambalaj. Dar nu a fost singurul argument care m-a convins ca aceasta este cea mai potrivita alegere.
Mereu am cautat apa cat mai alcalina, dar care sa nu aiba prea multe minerale sau prea multa sare, pentru a nu-i forta rinichii. Cu un pH de aproape 8 si o mineralizare de 98 mg/l Aquatique mi s-a parut solutia ideala.
Aceasta apa nu trebuie fiarta si racita inainte de utilizare! Cu toate acestea, inca de cand era Ionut bebe ii preparam ceaiurile de colici si toate pudrele (medicamentele pentru diaree, greata, deshidratare, samd) in apa Aquatique. Era suficient sa o incalzesc putin doar. Nu trebuia sa astept sa se fiarba si apoi sa se raceasca.
Cerealele care aveau preparare cu apa le faceam tot cu Aquatique!
Si, nu il ultimul rand, laptele praf! Si acum, mare, ma mai pune din cand in cand sa ii cumpar lapte praf pe care sa i-l prepar. El spune ca este mai dulce si mai bun decat cel din comert, mai ales atunci cand ma vede cum i-l pregatesc cu Aquatique!
Aquatique – Apa mea de sarcina

Si pentru ca vreau sa il pregatesc pe micutul din pantecul meu asa cum se cuvine, consum in fiecare zi minim o sticla de Aquatique. De ceva timp am inceput sa cumpar varianta de 5l, fiindu-mi mai convenabila ca pret (pentru ca impreuna cu Ionut ajung si la un consum de 4 l/zi).
De cand o folosesc ma simt, parca, mai usoara. Am un tranzit mai bun si imi simt organismul mai purificat.

Sursa foto: romaqua-group.ro, arhiva personala
Citeste si: În așteptarea lui bebe… Top 5 alegeri pentru viitorul copilului
Wow nu stiam ca exista aceste reguliz avand in vedere ca nu sunt mama, dar e bine de stiut.
Eu aveam o carte in care scria cantitatea de apa necesara unui copil de la zero la 10 ani, dar nu mai stu pe unde este, iar acum ma bucur ca am dupa ce sa ma orientez.
Eu nu stiam despre celelalte reguli in alimentatia bebelusilor pentru ca al meu bebe m-a luat prin surprindere dar la apa am fost mereu atenta fiindca apa noastra de la robinet nu e buna si am avut mari probleme de sanatate din cauza ei, cu ani in urma asa ca am ramas cu sechele in privinta apei si dupa ce am nascut am cautat cea mai buna apa pentru bebelusi si din fericire am gasit Aquatique pe care o recomand de atunci tuturor mamicilor care au bebelusi si nu numai.
Si noi am folosit Aquatique pentru prepararea laptelui. Chiar si acum mai folosim. Nu am avut niciodata probleme asa ca nu o recomand cu drag si eu.
O apă de calitate consumată va avea efecte pozitive în sănătatea noastră! Sarcină ușoară, ești foarte frumoasă!
Un articol util și interesant pentru părinți. 🙂
Sincera sa fiu, nu stiam aceste informatii, nu sunt mama, probabil din aceasta cauza.
Stiam ca in prima faza nu are nevoie de apa, isi ia tot din laptele matern
Foarte bun şi la obiect articolul tău!
Bebeluşii au nevoie de o îngrijire specială pentru a deveni adulţi sănătoşi. Iar apa este cel mai important element, este viaţă. Caliatea ei este foarte importantă şi Aquatique are toate elementele pentru a o plasa printre cele ma bune.
Felicitări!
Într-adevăr, este o apă tare bună. Este si printre alegerile noastre.
Foarte bine documentat articolul tau. Felicitari! Si noi folosim Aquatique.
frumoasa prezentare si fotografii! un articol interesant, noi am trecut de faza aceasta… cu apa inainte de 6 luni, era nevoie!
Foarte utile informatiile! Nu stiam cum e cu apa la bebe.
Foarte utile informatiile pentru mamicile de bebelusi! Fotografiile spun totul!
Noi suntem adulti de acum, pustiul meu are 12 ani, dar tot apa Aquatique cumparam. E cea pe care o bem dintotdeauna.
Avand o bebelusa acasa chiar mi-a fost de folos articolul, am cam uitat de la cel mare cum sta treaba cu apa,
Uite că nu aveam habar despre acest lucru, nu m-a preocupat niciodată subiectul acesta, spre rușinea mea.
Toate la timpul lor! Te imbratisez, draga mea!
Si eu am pierdut multe din cartile pe care le aveam la primul copi… noroc ca exista internetul!
Asa este. Ai perfecta dreptate. Apa de la robinet nu este recomandata absolut deloc, mai ales daca locuiesti in capitala. Eu stau foarte aproape de munte si vine direct de la Bradisor. Am 7 filtre puse pe coloana…si tot nu am curaj sa o beau. O folosesc doar la ciorbe, spalat alimente si… d-astea. In rest Aquatique!
Eu nu i-am dat apa absolut deloc pana la varsta de 6 luni. Pentru ca fetita mea a fost alaptata exclusiv, nu este obisnuita cu biberonul asa ca acum, cand are 6 luni si jumtate nici nu stie sa traga din biberon si mai mult se joaca cu tetina si mai curg cateva picaturi in gurita ei. Nu bea nici macar 100 de ml de apa asa ca eu n-as zice ca un bebelus trebuie sa bea obligatoriu 200 sau 250 ml de apa pentru ca fetita mea bea fff foarte putina si asta din cauza faptului ca nu stie sa bea. Apa o ajuta sa se hidrateze asa cum ziceai si tu
Foarte util materialul, chiar si pentru banala noastra apa. Sa stii ca si la noi tot Aquatique este pe masa 🙂