Top 7 provocări atunci când schimbi scutecul unui bebe năzdrăvan

bebe scutec
Reading Time: 4 minutes

Ca lege, toți copilașii sunt năzdrăvani, mai ales când învață să meargă de-a bușilea și tu vrei să îi îmbraci sau să le schimbi scutecul.

După ce zilele trecute îți povesteam cum a fost când am schimbat primul scutec, acum o să îți spun care sunt cele mai mari provocări atunci când ai băiat și vrei să îi schimbi scutecul (să zicem că se aplică la categoria de vârstă 6 luni +). Bine, majoritatea se aplică și dacă ai fată…dar eu fiind mamă de băiat am zis că trebuie să subliniez că aceasta este experiența mea personală:

1. Alegerea scutecului potrivit

Dacă nu ai încă bebe probabil că te întrebi cum vine asta „scutecul nepotrivit”. Ei bine, piața este plină de produse… și sigur că orice e mai bun decât cârpele pe care le foloseau părinții noștri. DAR, chiar și așa, am folosit o grămată de porcării super ieftine, care au distrus biata piele a copilului meu.

Astfel, recomand să nu faci rabat la calitate, pentru că te va costa pe termen lung!

Un scutec bun trebuie să permită pielii să respire, să fie confecționat din fibre naturale, să nu aibă chimicale sau plastic. Recomand scutecele biodegradabile nu doar pentru că ajută mediul, ci și pentru că sunt mult mai prietenoase cu pielea copilului.

Astfel, dacă vrei să cumperi scutece realizate din fibre de bambus 100% naturale, în care copilul tău se va simți foarte bine, recomand Zuluff.ro. În plus, tot de aici poți cumpăra și hăinuțe de calitate, jucării pentru dentiție și alte lucruri care îți vor bucura copilul!

2. Folosirea scutecelor până se termină, ignorând ritmul de creștere al copilului

Multe mămici aleg să continue să folosească o mărime de scutece, chiar și când bebele a intrat deja în categoria de gretate care le recomandă trecerea la dimensiunea superioară. Chiar dacă pe pachet scrie 3-8 kg (mărimea 2), cel mai bine este ca undeva la 6 kg să treci deja la mărimea 3 (6-11 kg).

De ce?

Foarte simplu: cu cât bebele crește, cu atât va avea nevoie de un scutec care să îi permită mai multă flexibilitate de mișcare. În plus, cantitatea lichidelor ingerate crește și, implicit crește și volumul de urină/materii fecale eliminate.

3. Iritația de scutec

Iritația de scutec apare de regulă atunci când folosești un scutec sintetic, mic sau pe care îl lași prea mult pe bebe. Iritația sau dermatita de scutec nu este gravă, însă provoacă mari neplăceri copilului. Din acest motiv recomand să verifici constant scutecul micuțului și să nu îl lași până când fundulețul micuțului devine iritat și roșu.

De asemenea, e recomandat să îl lași puțin în fundulețul gol pentru a se aerisi, înainte de a pune noul scutec.

4. „Nesicronizarea”

Nu știu cum este când ai fetiță… dar dacă ești mamă de băiețel atunci sunt sigură că ți s-a întâmplat cel puțin o dată ca micuțul tău să aibă o reacție specială atunci când simte aerul pe piele.

Știi la ce reacție mă refer…

… reacția FÂNTÂNĂ!

Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca EXACT când deschideam scutecul să mă trezesc stropită pe ochi! :))) Ba, după mai multe astfel de întâmplări m-am învățat să „îl păcălesc”. Deschideam scutecul și, șmecherul parcă știa ce urmează. El regiza totul. Știu asta pentru că începuse să mă avertizeze printr-un zâmbet ștrengar. Așa că puneam repede scutecul înapoi pe cuc și îl lăsam să termine.

Mi-a luat puțin până să mă învăț minte! :))

5. Unde este bebe?

După ce învață să se deplaseze (în orice formă), schimbatul scutecului se complică. De ce? Pentru că va avea o pasiune pentru a fugi în fundulețul gol. Nici nu apuci bine să îndepărtezi scutecul că te și trezești cu el țopăind în altă parte.

Pentru el este un moment distractiv. Și, într-un fel, e bine așa. Fiecare astfel de clipă trebuie să fie una distractivă. Prin joacă învață cele mai multe lucruri. Și dacă are un părinte vesel, va fi mult mai echilibrat!

6. Care-i fața, care-i spatele?

care-i fata, scutec fata, scutec spate,
Sursa foto: pinterest.com

Eu am fost una dintre acele mame norocoase. Am avut parte de ajutor, cel puțin când bebe a mai crescut. Pentru că începusem serviciul și eram mai tot timpul pe fugă, frate-miu mă ajuta mult cu Ionuț. El era „dădaca”… și făcea tot ce trebuia: de la hrănit, la jucat și schimbat.

Totuși, nu de puține ori mă distram teribil când îl „preluam” și observam că are scutecul pus pe dos. Mai ales de când începuse să meargă nici nu îl mai interesa dacă e pe față sau pe dos, se bucura doar că îl putea prinde. Restul… sunt detalii!

7. Body-urile pătate

Mai ales în primele luni… volumul de caca e atât de mare încât de multe ori scutecele nu fac față. La o diaree explozivă găseai reziduuri până în șosete. Ce să mai zici de bietele scutece?
Ce faci în aceste cazuri?

Te pregătești moral cu muuuuuulte body-uri. Când ai copil mic niciodată nu ai prea multe astfel de obiecte vestimentare. Și, totodată, trebuie să folosești o aleză sau să fii pregătit(ă) să îl speli mai des.

Uneori, oricât de bune ar fi scutecele… tot nu îi pot face față. E ok. Nimeni nu-i perfect! :))

Așadar, care sunt provocările pe care le-ai identificat tu atunci când vine vorba despre scutece?

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: